725
Csillagászat
-
#285 Vagyis majd ha felteszik. xD -
#284 Ezt nézzétek!! -
lotsopa #283 ( hiszen a fény 13,7 milliárd év alatt ekkora utat képes megtenni-elvileg ) -
lotsopa #282 Azt hiszem hogy a neve Nagy reccs, az elmélet szerint az oka a gyorsulva tágulásnak valami sötét energia, szerintük ez erősebb annál az erőnél ami az anyagot össze tartaná, a gravitációnál. Ezért sok idő múlva olyan távol lesznek még az elemi részecskék is egymástól hogy azt mondhatnánk hogy nem lesz semmi, szétesik az általunk ismert univerzum. Na most hogy ez az elmélet mennyire igaz azt nem tudom, de érdekesnek hangzik.
Amúgy arról hogy azt mondják hogy 13,7 milliárd fényévre van tőlünk az univerzum pereme az kényelmes válasz az esetben ha tökéletesen középről néznéd, és egy tökéletes gömb alakzatot vett volna fel a világegyetem miután 13,7 milliárd évvel ezelőtt megtörtént a Nagy Bumm. :-)) -
#281 Én azon a véleményen vagyok, hogy nem fog szétesni. Vajon miért is tenné, amikor ezt eddig is megtehette volna. Most azt mondják 13-14 milliárd fényévre van az Univerzum pereme, csak azt tudnám ezt honnan veszik, mikor annál tovább a jelenlegi módszerekkel nem is tudnak látni.
Egyébként jó volt az a film a spektrumon ami ezt szemlélteti, aki még nem látta érdemes megnézni.:) -
lotsopa #280 Elméletileg a gyorsulva táguló univerzum szétesik majd, ha van nagyobb világ a miénknél, ha nincs. :) -
#279 Egy kis gondolkodtató tény: Vannak a legapróbb elemek a világban: részecskék, stb... Ezek aprók az Univerzumhoz képest. Egy autó egy részecskénél nagyobb, de az Univerzumnál sokkal kisebb. Nos ha nem tudjuk hova tágul a "világegyetem" akkor honnan tudjuk, hogy nincs-e egy sokkal nagyobb világ a miénknél? -
Line #278 Nem értek egyet.
Ha le kéne gyalogolnod azt a távolságot amit eltévesztett a narrátor te se értenél. :)
Vegyenek fel jobbat a hejére, puncsos melót az toljon aki meg is érdemli. De hát ez van ebbe az országba, mindenhol dilettánsok ülnek és megy a bratyizás. Közben meg csodálkozunk hogy itt tartunk. -
#277 [részbenOFF] én is mindig rohadt ideges leszek, ha egy főzős műsorban azt mondja a narrátor, hogy "400 fokra állítjuk a sütőt" és nem veszi észre, hogy ez milyen k... magas hőmérséklet lenne. Nem látott még sütőt otthon? Max 250C-ig állítható általában... Át kéne számolni a fahrenheitet celsiusra és akkor kapná a normális 200-210C-ot. [/részbenOFF] -
Petko #276 jó, ezen annyira azért nem kell rugózni, ennél ezerszer nagyobb hibákat is elkövetnek
a forditók, akik nem éppen természettudományos területről jönnek állandóan félrefordítják a milliárdot és a billiót, mert az angolban pont eltolódik eggyel és a milliárd a billion, a mi billiónk meg az ő trilliójuk
ez alapvetően a short scale/long scale eltérés miatt van. -
Line #275 Persze. A nat. geo fordítója szerint 1 fényév alatt 9 milliárd kilómétert tesz meg a fény. De az nem annyit tesz meg hanem 9 billiót. Ami azért valljuk be nagyon nem mind1. -
Thibi #274 Biztos rosszul fordították? A milliárd az usában billion -
Line #273 Miért engednek olyan sötét embereket forditani National Geographic műsorokat, akik a 9 billót 9 milliárdnak fordítják? Konkrétan Szélsőséges világegyetem sorozat sebesség részénél történt ez a szerintem óriási hiba. AZért ilyen alapvető dolgot nem kéne félreforditani, milyen hibák lehetnek akkor még amiket nem veszünk észre. :( -
#272 Üdv! Végzett itt e már valaki csillagászatot egyetemen, főiskolán? Ha igen, és nem zavarná, akkor felvenném vele a kapcsolatot(legfőképp msn), és kérdezgetnék ezt azt. Ha nem végzett, még csak most csinálja, az is megfelel:D -
Petko #271 na és még egy lapáttal:
http://astro.elte.hu/astro/hun/oktatas/gyik.html -
Petko #270 azt még hozzáfűzném hogy célszerűen úgy van kitalálva a dolog hogy egy fizikus bsc. alapképzést javasolt elvégezni előtte (azthiszem) -
Petko #269 elvégzel egy bármilyen műszaki vagy természettudományos bsc. képzést, és azután lehet jelentkezni csillagász mesterképzésre
http://www.felvi.hu/felveteli/egyetemek_foiskolak/!IntezmenyiOldalak/meghirdetes.php?meg_id=6017
Meg van egy ilyen tanfolyam is a mesterképzésre előkészítéshez:
http://hirek.csillagaszat.hu/programajanlo/20091218-alaptanfolyam.html -
noémi1985 #268 Sziasztok!Csillagász szeretnék lenni!2004-ben érettségiztem!A választott tantárgyam a földrajz volt!Mit kell tennem?Van esélyem rá?Mit kell tanulnom?Remélem tudtok nekem segíteni!Előre is köszönöm!Még egy kérdés:ha írtok hol tudom majd elolvasni?Noémi -
#267 akkor kérdezz! vagy írj csak úgy! -
DIESEL DOG #266 Sziasztok!
Él még ez a topik?
Az utóbbi időben nagyon felkeltette az érdeklődésem a tudomány ezen ága, gondoltam csatlakozom a topik törzslátogatói köréhez ha szabad... -
#265 égbolt követés tényleg hasznos, asszem gyűjtök még hozzá és valami igen profi szerkezetet veszek majd nyáron -
#264 Ez ha jól tudom csak égbolt követő, és nem GoTo, tehát azt spórolja meg, hogy folyamatosan utána kelljen kézzel állítgatni, kompenzálva a Föld forgását. Az égbolt követést én mindenképpen javaslom, roppant kellemetlen volt például, mikor meg akarom mutatni például a Vénuszt két ismerősömnek. Na most ez úgy nézett ki, hogy amíg az egyik kiámélkodta magát, addigra állhattam neki újra belőni középre, hogy a másik barátom is láthassa. :) -
#263 goto-t nem is gondoltam, inkább csak távcső és állvány, de lehet nem hülyeség hozzá
asszem alszok még párat a dologra -
#262 Jogos az öt pont, nyilván én csak a legegyszerűbb bolti opciót vetettem fel. -
#261 azért bolygó megfigyeléshez minimum 150-es tükör, de inkább 200-250-es dukál és a 150 az alja! nem kell annak méregdrága gyári csilivilinek lenni. kell egy jó optika, jó tubus, jó segédtükör és jó okulár - de nem feltétlenül boltból
(... ja és állvány)
amúgy "csak úgy" nézegetni persze ezek a kis optikák is jók (egy 20x30-as Turiszt-tal már megvannak a Jupiter lapult alakja, halvány sejtés a felhősávjairól és a négy Galilei hold, a Szaturnusz szép sárga színe, a gyűrű (de csak széleken elválva a korongtól, ha ugyan látszik), a Vénusz fázisai, de a többi az marad kis "csillagocska"). Én már egy ilyennel is hihetetlenül élveztem a dolgot. De mindig fájt a szívem, h miért nem látom a Nagy Vörös Foltot, a Mars felszíni alakzatokat, korongnak a Szaturnuszt, terminátor-eltéréseket a Vénuszon, stb, stb.... -
#260 100e Ft áron már AutoTrek-es Newton, Dobson vagy Makszutov-Cassegrain távcsöveket vehetsz, persze az alsó régióból, de ha most kezded, akkor ezek is bőven elegendőek lesznek. Ezekkel is lehet fényesebb csillaghalmazokat elkapni.
Newton + Autotrek - 100e Ft
Makszutov-Cassegrain + Autotrek - 89e Ft
Én ezek közül választanék, ha az adott feltételek mellett kellene most vennem egy ilyesmit. Ha mondjuk városlakó vagy, inkább az utóbbi, mert sokkal könnyebben szállítható. -
#259 szeretnék venni egy csillagászati távcsövet, jelenleg 100 ezer körül van rá pénzem, de ennyiért főleg bolygózáshoz ajánlott newton-okat láttam neten
ezekkel nem lehet mélyég objektumokat látni? galaxisokat, ködöket?
valami komoly cuccot szeretnék, érdemesebb inkább még gyűjteni hozzá? mit ajánlotok? -
#258 nálunk piros volt az ég, mint amikor hófelhők jönnek -
#257 Finom megfogalmazás :) -
#256 Ez bizony nagy szoplák volt... -
#255 óóó, bocsánat, nem -1 óra, hanem plusz, tehát még 2 óra a becsült maximumig, de ezt a meteoroknak nem mondta senki... :P ;) -
#254 Kb most vagyunk fél órával a becsült maximum előtt, aki még ki akar menni most ne habozzon és kinn is maradhat, amíg bírja (nameg nincs náluk köd és felhőzet) -
#253 Igen, a műholdképek tanulsága szerint a felhők már csak az ország északi részén zavarják a kilátást... Viszont a köd kellemetlen... :S -
#252 itt most még köd is van, de ettől lehet még zenitben tiszta ég... én még reménykedek... -
Gnd #251 Köszi, de sajnos az idő miatt nem hiszem, hogy érdemes lenne kimenni
A pénteki túrára viszont kíváncsi vagyok, ha lesz időm, akkor elmegyek -
#250 Gnd: Polaris csillagvizsgáló. De a következő bekezdést is olvasd el...
ZilogR: Hát sajnos várhatóan nem szakadozik fel a felhőzet, szóval ezt most bebuktuk... -
#249 eddig nem állunk vmi fényesen derültségileg -
Gnd #248 Nincs valami tippetek, hogy Budapesten, vagy akörül hol érdemes leskelődni, ahova a bkv is elvisz. -
#247 ááá, nem kell oda távcső!!! legfeljebb egy binokulár, ha a fénylő nyomot akarod nézegetni, ha lesz közte tűzgömb esetleg vagy fényesebb meteor.
ellenben van olyan, h távcsöves meteorozás, de nem tudok olyan embert a környezetemben, aki effélét művelne... :P
azért szabadszemes egy ilyen észlelés, mert a távcső látómezeje nagyon kicsi és annak az esélye, h egy meteor éppen a látómezőn húzzon keresztül, igen csekély.
sokkal valószínűbb, h szabadszemmel fogod látni a raj radiánsa irányából szétspriccelni a meteorokat. (Persze a spriccelés csak akkor lenne igaz, ha sűrűn jönnének az egyes meteorok, itt inkább egy pontba lehet majd gondolatban meghosszabbítani a meteorok nyomvonalát) -
#246 Köszi, lehet akkor majd kedd este én is kitápászkodom a kis távcsövemmel. :)