Csillagászat
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Üdv!
Épp távcsõvásárlás elõtt vagyok!
Mivel erre a célra a pénztárcám elég szûkös egy 114/900 SkyWatcher-re esett a választásom.
Az lenne a kérdésem, hogy van-e valakinek ezzel a szerkezettel kapcsolatban tapasztalata?
Milyen minõségûek az optikái? Megbízható-e ez a márka? Nem valami kamu akármi?
Segédtükröt alkalmaznak benne, vagy prizmát? Hogy van megoldva a felfogatása, nem nagy a központi kitakarás?
Hajdú Bihar megyében lakom egy faluban fényszennyezés minimális, de kocsival ki tudok menni határszéli tisztásokra.
Megfigyelések: bolygók, hold, nap, ritkán mélyég, de arra haveromnak van nagyobb.
Aki tud róla bármit is, az írjon.
Ja szerintem így nekem elég az EQ1 is.
Épp távcsõvásárlás elõtt vagyok!
Mivel erre a célra a pénztárcám elég szûkös egy 114/900 SkyWatcher-re esett a választásom.
Az lenne a kérdésem, hogy van-e valakinek ezzel a szerkezettel kapcsolatban tapasztalata?
Milyen minõségûek az optikái? Megbízható-e ez a márka? Nem valami kamu akármi?
Segédtükröt alkalmaznak benne, vagy prizmát? Hogy van megoldva a felfogatása, nem nagy a központi kitakarás?
Hajdú Bihar megyében lakom egy faluban fényszennyezés minimális, de kocsival ki tudok menni határszéli tisztásokra.
Megfigyelések: bolygók, hold, nap, ritkán mélyég, de arra haveromnak van nagyobb.
Aki tud róla bármit is, az írjon.
Ja szerintem így nekem elég az EQ1 is.
Hmmm,szerintem akkor a többi pötty is bolygó,azokról miért nem ír semmit?

Lakás vétel tulajdonostól,eladó lakás hirdetése: http://www.maganingatlan.hu/ \"Ha majd a nyarunknak vége csendesen szitál a hó...\"
😊 viszont
Csodás információ a tanult újságíróktól (index.hu):
Ritka, hogy épp arra a napra essen a telihold, amikor a bolygó a legközelebb van a Földhöz.
No Comment...
Ritka, hogy épp arra a napra essen a telihold, amikor a bolygó a legközelebb van a Földhöz.
No Comment...
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Pontos adatokat errefelé találsz róla.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Nem tudja valaki, hogy Galilei mekkora távcsövet használt? Köszi
köszönöm a válaszokat
... úgy hívják a jelenséget, h szcintilláció
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
teljesen természetes amit láttál
a horizonthoz közel esõ erõs fényû csillagok folyamatosan pislákolnak, mivel a fénye amíg a szemedbejut ilyenkor majdnem érintõirányban áthatol a föld párás/poros légkörén, és ott a különbözõ nyomásváltozások (szelek) hatására megtörik
a horizonthoz közel esõ erõs fényû csillagok folyamatosan pislákolnak, mivel a fénye amíg a szemedbejut ilyenkor majdnem érintõirányban áthatol a föld párás/poros légkörén, és ott a különbözõ nyomásváltozások (szelek) hatására megtörik
Egy helyben álló fényekrõl beszélek. Nem mozogtak. Néztem vagy 10 percig, aztná egy óra mlva ismét megnéztem, ugyanúgy ott volt.
Fekete lyuk (wikipedia)
Nem olvastam el, de alul van még egy pár link.
Nem olvastam el, de alul van még egy pár link.
Hello!
Nem vagyok tul jártas a témában de szerintem a repûlõgépek szárnyán és farkán szoktak hejzetjelzõfények villogni. Ezek általában a szárnyakon kék és a faron pedig piros.A zõld szint meg akár a levegõ szenyezetsége is kreálhatta.
Nem vagyok tul jártas a témában de szerintem a repûlõgépek szárnyán és farkán szoktak hejzetjelzõfények villogni. Ezek általában a szárnyakon kék és a faron pedig piros.A zõld szint meg akár a levegõ szenyezetsége is kreálhatta.
Lenne egy kérdésem.
Ma éjszaka láttam valami (számomra) furcsát.
Lehet egy csillagnak színes fénye? Konkrétan kék, zöld és piros, 2-3 másodpercenként váltakozó, színes fénye.
Távcsõvel is megnéztem úgyhogy nem a szemem rossz.
Ma éjszaka láttam valami (számomra) furcsát.
Lehet egy csillagnak színes fénye? Konkrétan kék, zöld és piros, 2-3 másodpercenként váltakozó, színes fénye.
Távcsõvel is megnéztem úgyhogy nem a szemem rossz.
Üdv mindenkinek!
nem tudom hogy menyire vagytok othon a témában de engem a feketelyukak érdekelnek szeméj szerint. És ha tudtokk akármit is roluk irjátok meg. Elõre is köszi!!
nem tudom hogy menyire vagytok othon a témában de engem a feketelyukak érdekelnek szeméj szerint. És ha tudtokk akármit is roluk irjátok meg. Elõre is köszi!!
Elõször közöltek képeket Naprendszeren kívüli bolygókról
<#wow1>#wow1>
a Kepler-ûrteleszkópról mit érdemes tudni?
<#wow1>#wow1>
a Kepler-ûrteleszkópról mit érdemes tudni?
Pont most értem haza a Makszutov-ból, személyesen is látni akartam a távcsöveket. 150/750 +EQ3 lesz majd.(meggyõzött a látványuk 😄)
Megtaláltam az óragépeket, csak az árukra voltam kíváncsi.
Megtaláltam az óragépeket, csak az árukra voltam kíváncsi.
Pokkie!
Nehogy megvedd a 150 est EQ2 vel!! Elfog menni a kedved az egésztõl. Az EQ2 épp hogy elég a 130 as alá!!! 100 x os nagyítás felett már eléggé remeg. Nagyon nagy hibát követnél el. Inkább várj, és gyûjts még. a 130 alá minimum EQ2 a 150 alá minimum EQ3. Igen lehet nappal is, csak elég neház dolog. HA nicns goto-d, gáz megtalálni. De nappal csak bolygókat és csillagokat lehet látni max. Stzval nem ajánlom hogy 150 alá eq2 t vegyél. Engem sokan a 130 alá is gyõzködtek, hogy eq3 at vegyek. van óragép a makszutovon, de sztem az nem olyan fontos, nem érdeme smég ilyenre költeni. ottt van bal oldalt, hogy mechanika , és motzoros vezérlések.
Nehogy megvedd a 150 est EQ2 vel!! Elfog menni a kedved az egésztõl. Az EQ2 épp hogy elég a 130 as alá!!! 100 x os nagyítás felett már eléggé remeg. Nagyon nagy hibát követnél el. Inkább várj, és gyûjts még. a 130 alá minimum EQ2 a 150 alá minimum EQ3. Igen lehet nappal is, csak elég neház dolog. HA nicns goto-d, gáz megtalálni. De nappal csak bolygókat és csillagokat lehet látni max. Stzval nem ajánlom hogy 150 alá eq2 t vegyél. Engem sokan a 130 alá is gyõzködtek, hogy eq3 at vegyek. van óragép a makszutovon, de sztem az nem olyan fontos, nem érdeme smég ilyenre költeni. ottt van bal oldalt, hogy mechanika , és motzoros vezérlések.
Lehet, hogy hülye kérdés, de nappal lehet vmit látni?
Csak, mert vhol láttam képeket, hogy nappal is sokan kukucskáltak a távcsõbe.
Csak, mert vhol láttam képeket, hogy nappal is sokan kukucskáltak a távcsõbe.
én is már több mint egy éve álmodozok egy katadioptrikus távcsõrendszerrõl amivel fotózhatok is, de sajnos se idõm se keretem nincs mostanában rá szóval egyedül várni tudok akár több évig is amíg úgy hozza a sors
azon hogy nem stabil a csõ és remeg nem sokat segít a motor
a vásárlásra meg azt mondanám, szerintem nem égbekiáltóan fontos hogy épp most vegyél felszerelést... vársz néhány hónapot és megveszed a jobb mechanikát/tubust amikor lesz rá kereted... addig is még van idõd olvasgatni a témában stb.
nem ésszerûbb megoldás?
a vásárlásra meg azt mondanám, szerintem nem égbekiáltóan fontos hogy épp most vegyél felszerelést... vársz néhány hónapot és megveszed a jobb mechanikát/tubust amikor lesz rá kereted... addig is még van idõd olvasgatni a témában stb.
nem ésszerûbb megoldás?
Ez a baj, hogy ugyanolyan fontos mind a két cucc, és ha már mind a kettõbõl a jobbat akarom akkor már lassan 100ezer felett vagyok és ennyit azért nem szeretnék rákölteni.
Nem tudok dönteni.
Minél olcsóbban a legjobbat szeretném megvenni.
Nem tudok dönteni.
Minél olcsóbban a legjobbat szeretném megvenni.
ennyi erõvel fordítva is lehetne, hogy most veszel jobb mechanikát gyengébb tubussal és tubust fejlesztessz késõbb
a lényeg hogy a mechanika nem másodlagos dolog, hanem ugyanolyan fontos része a távcsõnek mint a tubus
a gyenge mechanikán nem fogsz semmit se látni nagy nagyításnál, mert folyamatosan remegni fog a tubus, illetve keserves lesz megtalálni valami objektumot, a fotózõást meg el lehet felejteni csírájában (bár igaz te most azt itt nem is akartad)
a lényeg hogy a mechanika nem másodlagos dolog, hanem ugyanolyan fontos része a távcsõnek mint a tubus
a gyenge mechanikán nem fogsz semmit se látni nagy nagyításnál, mert folyamatosan remegni fog a tubus, illetve keserves lesz megtalálni valami objektumot, a fotózõást meg el lehet felejteni csírájában (bár igaz te most azt itt nem is akartad)
Azért gondoltam erre, mert kezdésnek sztem megteszi nekem az EQ2 is, késõbb amikor már tényleg szükségem lenne akkor egy jobb mechanikát. 130/650-t úgy is EQ2-vel venném, ezért gondoltam, hogy inkább egy jobb távcsõ és egy ugyanolyan mechanika. Az a 10valahányezer plusz nem sok.
szerintem nem
ne becsüld alá a mechanikát, néha még sokkal többet kell rá költeni mint magára a tubusra, mert jó mechanika nélkül szart se ér az egész
ne becsüld alá a mechanikát, néha még sokkal többet kell rá költeni mint magára a tubusra, mert jó mechanika nélkül szart se ér az egész
A stellariumban tapasztaltam, hogy minél közelebb vagyok annál gyorsabban megy ki a képbõl az ojjektum. A makszutov.hu-n van óragép? Vagy nem találtam vagy nem tom pontosan melyik az.
Köszi, a starry night-ot meglessük.
A celestiát régebbrõl már ismertem, az is jó, rengeteg kiegészítõt is raktam fel hozzá.(star wars, kitalált bolygók)
A celestiát régebbrõl már ismertem, az is jó, rengeteg kiegészítõt is raktam fel hozzá.(star wars, kitalált bolygók)
És még Jupsat95, WinJUPOS
VirtualMoonAtlas
Cybersky4
ursaminor, starry night, Guide
Ezek a legjobbak, de sajnos fizetõs. Mondjuk ez kit érdekel? 😊 download
Ezek a legjobbak, de sajnos fizetõs. Mondjuk ez kit érdekel? 😊 download
én ismerek még egy érdekes opensource progit, celestia néven
ez persze nem igazán csillagtérképnek van, hanem térben lehet bizonyos ürbeli objektumok között bolyongani
annak idején pont egy ilyet kerestem amivel a térbeli távolságokat lehet emberi mértékkel érzékelni
ez persze nem igazán csillagtérképnek van, hanem térben lehet bizonyos ürbeli objektumok között bolyongani
annak idején pont egy ilyet kerestem amivel a térbeli távolságokat lehet emberi mértékkel érzékelni
Hát ami konkrétan a távcsövekrõl szól, az a távcsövek világa c. Könyv. DR Kulin György írta. régi könyv, de jó vagy 500 oldal.. Abban még a távcsõépítésrõl is szó van. Meg amit ajánlok még az az amatõr csillagáaszok kézikönyve.
A szûrõ (bolygószûrõk) meg, hát csak nagyon jó körülmények között, mutatnak többet. ne várj csodát tõluk. Viszont az OIII vagy az UHC szûrõ, az nagyon jó!. sokkal több részlet látszik vele a mély eges dolgokból mint nélküle. Csak sajnos ez már kicsit húzósabb 20 ezer körül van
Az óragép, az nem mechanika. Mivel a föld forog, ezért az égbolton és a távcsõben is elmozdulni látszanak az objektumok. Minél nagyobbat nagyítunk, annál gyorsabban "megy ki" a látómezõbõl. Az óragépet a távcsõre szokták szerelni, ezáltal követi az objektumot, kiegyensúlyozza a föld forgását.Tehát olyan mintha nem látszana elmozdulni az objektum a távcsõben. Nem kell tekergetni, mozgatni a távcsövet, hogy a látómezõben tartsuk a célpontot. Ez inkább kényelmi funkció. Nekem nincs, és annyira nincs is szükségem rá. Viszont aki asztro fotózik annak elengedhetetlen. Persze ahhoz, hogy az óragép tökéletesen használható legyen, a pontos pólusra állás is elengedhetetlen. A sz
Pont ezekre gondoltam én is. A szûrõk segítenek a színek elõhozásában? Az óragép pedig vmilyen mechanika ugye?
okulárokra feltétlen szükség van, barlow lencse, esetleg OIII vagy UHC szûrõt, bolygószûrõk, esetleg óragép, léptetõmotor, ilyesmiket.
akkor az jo, onnan lehet mélyegezni sztem
Szalkszentmárton, Dunaújváros mellett. Elég szép szokott lenni az ég. Most nyáron rengetegszer voltam kint este nézni az eget, sztem nem lesz probléma ott ha nincs felhõ.
Megnéztem a Polaris honlapját majd ellátogatok.
Megnéztem a Polaris honlapját majd ellátogatok.
Megkérdezhetem, hogy a vidék, mit jelent? Melyik város- falu
Akkor ha pesten laksz, ajánlom, hogy menj el a Polaris csillagvizsgálóba, egy távcsöves bemutatásra. www.polaris.mcse.hu Ott nyugodtan klérdezhetsz bármit, kedvesek az emberek 😊) és szívesen fognak segíteni is.
Pesten lakom, de a legtöbb hétvégét és a nyarat vidéken töltöm.
Vásárlás elõtt akkor tényleg bele nézek egy távcsõbe.
Vásárlás elõtt akkor tényleg bele nézek egy távcsõbe.
A fotozás meg nem egyszerû. Egy barátom asztrofotózik, és hát elég kemény dolog. 😊) Meg elég költséges. Mondjuk kell egy jó tubus, látalában apo vagy nagyobb távcsõ, aztán egy jó erõs mechanika, mondjuk a 130/650 alá minimum EQ3 vagy nagyobb, óragép, pólustávcsõ, fényképezõgép, számítógépes feldolgozás, vezetõtávcsõ, és kurvasok türelem. Egy jó kép, az van, hogy több napig készül. sok kép(10-100)kb. feldolgozásábol lesz egy kép.