725
Csillagászat
-
pervajakróv #85 Igen, múltkor az egyik tematikus TV csatornán pont erről társalogtak a tudósok, kifejtettek valami membrán elméletet ezzel kapcsolatban. Szerintük akár a pincénk sarkában is kialakulhat egy nagy bumm, amiről mi tudomást sem veszűnk, mert az egy másik dimenzió.
Vagy "A" másik lehetőség : Odafönn csücsül A NAGY BÍRÓ, aki szórakozva szemléli, hogy a teremtményei próbálják megfejteni a megfejthetetlent.
( Persze ezt nem mondták a tudósok a műsorban.) -
Bélla01 #84 Kicsit lemaradtam az eszmecserében! De a nagy „bummal” kapcsolatban kérdezném mi is bizonyítja egy értelműen hogy megtörtént? Vagy a feketelyuk kialakulását egy csillagból, ezt valaki végig nézte? -
:)
én is csak viccelek, de azért... ;) -
kocsisgabor9999 #82 tudod hány elmélet létezik??? :D:D:D Nyugi nem kapsz Nobel díjat :P ás senki sem ezért... :D -
én abban hiszek,h a világegyetem olyan, mint egy homokóra: átömlik egy "kulcslyukon" egyik állapotból a másikba. Ami itt nagy bumm, az ott nagy reccs. mivel jók a meglátásaim és megérzéseim, ezért még igazam is lehet :P ;)
már anno is kellemetleneket kérdeztem: pl. mi van, ha a vákuumot, mint egy szőnyeget feltekerjük és "elvisszük" a vizsgált térből? akkor mi marad utána? aztán tanultam erről a Dirac nevű fickóról és bár nem tudom ma sem a választ, sőt, magát a kérdésemet sem értem, mert nem tudom, mi a vákuum, de sokszor úgy érzem, igazam van.
ésmivel sokszor igazam van, ezért a világegyetem olyan, hogy átömlik egy kulcslyukon innen oda. csak mindíg máshol van a kulcslyuk, vagy ha úgy tetszik, a kulcslyuk két oldala van máshol és máshol. :)
és szerintem ezért még valaki Nobel díjat fog kapni és nem említi meg a nevemet sem, pedig tudjuk, hogy bárkitől a világon csak hat kézfogásnyira vagyunk, így, ha ma este elmeséled ezt valakinek, akkor a jövő héten az az ember, aki később ebből a gondolatból elindulva Nobel díjat fog kapni, már tudni fog a dologról.
Mikor szombaton lefekszem aludni, már le is gépeli a szövegszerkesztőjébe a dolgozata címét :) ;) :D -
patiang #80 biztos Te is tudod hogy mennyire "kiröhögték" GG-t (olasz) nézetei miatt -
patiang #79 már most is négy dimenziót ismerünk.
a kb 21 dimenzió létét, pedig matematikailag bebizonyították.
persze, hogy mi az igazság, lehet, hogy soha nem derül ki.
bizonyos törvényekről menet közben derült ki, hogy pl csak bizonyos feltételek között igazak.
DE azért igazak. -
kocsisgabor9999 #78 a másik dimenzió a nagy "csillagászok" saját világában elképzelt "dolog" sztem teljesen irreális egy másik dimenzió... -
patiang #77 Olvastam már olyan hipotézist, hogy az úgynevezett Nagy Bumm végtelen számban fordul elő. S ez a világegyetem, melyben mi élünk, csak egy a számtalan közül. Természetesen minden egyes "buborék" az adottságoktól függően más-más adottságokkal rendelkezik. S mi van akkor, ha a mi világegyetünk is egy ilyen óriási anyag--energia--anyag áttűnés eredménye. Ha mindez igaz lenne, akkor talán ez magyarázat lenne a világegyetem végtelenségére...... -
patiang #76 S mivel / szerintem / ebben az esetben teljes mértékű anyag-energia átalakulás történik, lehetetlen belekerülni a folyamatba. -
patiang #75 Én piti vagyok a témában, de mindig csodálattal tölt el a világegyetem a húroktól a "legvégső" nagyságig.
Olvastam már több tudóstól, hogy a fekete lyuk nem más, mint a dimenzió falainak áttörése. Vagyis, hogy egy energiaszintről átjuss egy mgasabb szintre, avagy fordítva óriási energia szükséges. Ez történik az atomok esetében is. S ez az energia csak azoknál a megfelelő tömegű égitesteknél lehetséges, amelyekben a megfelelő nagyságú energia az anyagban jelen van. Ezek az irtózatos tömegű csillagok a végső stádiumukban, amikor már nem lehetséges az anyag további tömörödése, robbanászerűen energiává alakulnak. Ez talán olyan mint a Nagy Bumm,csak fordítva. -
kocsisgabor9999 #74 például ott van a fekete lyuk... senki nem tudja milyen anyagokból áll... senki nem tudja hova repít... :) -
kocsisgabor9999 #73 Mint ahogy azt sem tudták elképzelni hogy létezik a végtelen... van is egy példa rá... :) végtelen tizedes tört... lehet semmi köze a világűrhöz de hasonló dolog... szerintem a legcsodálatosabb dolog a világban a világűr... az emberek nem tudnak újat mutatni mint azt hogy valamelyikük jó ember és van sok rossz ember is... de a világűr mindig mutat valami újat... tele van rejtéllyel... amik megoldásra várnak... ;) -
Bélla01 #72 Tévedsz, ha azt hiszed, hogy ebben a kérdésben vannak laikusok és „hozzáértők”!
A te általad úgymond hozzáértők, a saját tudásuk csapdájában kecmeregnek.
Az összehúzódással és a tágulással görcsölnek, holott, lehet hogy nem is magyarázat semmire! A végtelenség meg egy több száz éves definició. Lehet, hogy a világ egyetembe elavult? Szerintem megkellene tanulni minél hamarabb, felfogni a dolgokat és nem várni az úgymond, hozzáértőkre! Lehet hogy te, vagy a hozzáértő!!
-
A kérdésedre meg is adtad a választ "még ezt emberi agy nem tudja felfogni" -
kocsisgabor9999 #70 Figyeljetek. Ez egy olyan téma amiben évekig mehetne a vita. Szerintem igen is létezhet a végtelenség csak még ezt emberi agy nem tudja felfogni. Felesleges laikus szemmel elképzeléseket gyártani majd a hozzáértők egyszer csak rájönnek... talán... de az már nem a mi időnkben lesz... :) Hát igen van az univerzum ehhez nem nagyon értek de ha tágul... akkor hova tágul? :D mert ott is kell lennie valaminek ahova kitágul ahol helyet foglal... nem?:) -
Rumcájsz61 #69 Azért az irányára illik figyelni és mindjárt kiderül tágul, vagy összehúzódik. -
"sotet anyag elmeletrol es arrol, hogy az univerzum tagulasa gyorsul..."
Volt Ősrobbanás? Jelenleg tágul az univerzum?
Lehet, hogy az univerzum nem tágul, hanem összehúzódik? A központi maghoz közeli galaxisok a nagy tömegvonzás miatt nagyobb sebességgel, a távoliak kisebbel. Ezért a galaxisok egymástól távolodnak - annak ellenére, hogy az univerzum egésze összehúzódik. A tömegvonzás miatt gyorsul az összehúzódás, amit gyorsuló tágulásnak látunk, és nem a sötét anyag miatt?
Lehet, hogy az univerzum akár tágul, akár összehúzódik - mi táguló univerzumot látunk? -
Rumcájsz61 #67 Olyan nagy sebességnél (sőt már sokkal kisebbnél is) a víz olyan mint a beton. A meteorit ahogy a felszinre csapódik a mozgási energia hő energiává változik és szétrobban, a viz meg hirtelen elpárolog 1 mp alatt. A meteorit nagyságától függően akár több millió tonna víz is robbanásszerűen válik gőzzé. -
Az aláírásodhoz csak annyit, h. ami nekünk kínai, az az angoloknak görög. :) -
csatlakozva #63-hoz: 40kHUF-ért már igen jó kis tükrös távcsövet lehet keríteni. Javasolt az MCsE hírdetéseit végigbogarászni. Sztem ennyiért egy rövid tubusú (f/4...f/8), 100-120-150mm átmérőjű Newtont érdemes lenne beszerezni, aminek a tubusát csak fotoállványra rögzíted. Tökéletesen hordozható kis műszered lesz. Egy-két jó okulárral sokmindent végigbogarászhatsz vele. -
ütőképes #64 Sziasztok! Még új vagyok a csillagászat téma körében és lehet h.nem is jó helyre írok de van egy probléma amit nem értek.Nevezetesen érdekel a föld történet során számtalanszor előfordult kihalások sorozata amikről a tudósok legtöbbje azt gyanítja h.meteor becsapódások eredményei nevezetesen egy nagyobb égitest a földbe csapódik és ennek következtében a légkörbe került több köb km-nyi por szennyezi a légkört amitől a napfény nem jut le a felszinre és csökken a hőmérséklet lehetetlenné válik a fotoszintézis stb tehát az élőlények jelentős része kipusztul.Ez idáig rendben is van a probléma csak az h.a szóban forgó objektumok jelentős része vízbe csapódik ami nem is csoda hiszen a föld felszin közel 3/4-e tenger példa erre a Yucatan félsziget partjainál lévő kráter ami a gyanu szerint a dinoszauruszokat is kipusztította és a tudósok szerint már akkor is több száz méter mély óceán volt ott persze tudom h.egy ilyen erejű becsapódásnál a meteor simán keresztűl viszi a vizet sőt még a tenger fenékbe is mélyen bele fúrodik de h.a por h.kerül a légkörbe azt nem értem hiszen ott magszimum csak nedves tengeri aljzattal ütközik és azoknak is útját állná a meteor becsapódása után rögtön össze záródó tenger.Ha valaki tudna erre magyarázatot adni meg köszönném! -
csak csatlakozni tudok
egy 20x30-as orosz TURISZT-5 távcsővel végig néztem a bolygókat, kivéve a Plutót. ehhez kellett egy viszonylag tiszta levegőjű vidéki kert, kifogni több jó átlátszóságú éjszakát, kb. egy év észlelési tapasztalat azzal a kis kukkerrel (diákként megtehettem, kb. heti 1-2 éjszakai-hajnali nézegetés mondjuk 2-3 órában, viszonylag rendszeresen), egy stabil állvány, egy hordozható kisszék(!), térkép a halványabb bolygókhoz, mint az Uránusz és a Neptunusz, egy "mikulászacskóval" vörösre szűrt fényű zseblámpa és kitartás (jó sok).
Merkur: hajnali égen a derengő, világosodó égbolton éppen elkapható - eddig egyszer vállalkoztam rá és meg is találtam, kis fénylő pont - kell hozzá tudni, merrefelé várható a napkelte. A Merkur is arrafelé keresendő.
Vénusz: határozott sarló alak kivehető, amikor éppen abban a fázisban van, ellenben a korong már túl kis szögátmérőjű egy ilyen műszernek. Hatalmas fényesség miatt nehezen észlelhető(!!! nem vicc!), főként a kis műszer színi hibája miatt (ami azért csak van neki).
Mars: narancs színű fénypont, még földközelségnél is - felszíni alakzatokhoz nagyobb műszer kell
Jupiter: határozott korong, aminek a lapult alakja is sejthető. két felhősáv tisztán megvan, a négy Galilei hold minden gond nélkül látható, sőt, a holdak fogyatkozásai is jól észlelhetőek a Jupiter árnyékkúpjában(!)
Szaturnusz: hatalmas élmény látni a gyűrűt. jó NYUGODTSÁGÚ légkör kell, hogy elváljon a korongtól, de akkor is inkább a "széleken" látni, hogy gyűrűről van szó. átlagos éjszakákon inkább egy elnyúlt, léghajóra (mint a Hindenburg) emlékeztető alakú erősen sárga folt.
Uránusz és Neptunusz: nagyon halvány bolygók már egy ilyen kis műszernek, de térképpel, lépésről lépésre, egyenként azonosítva a csillagokat megtalálható mindkettő. Javasolt a "félrefordított-nézés" alkalmazása, ami azt jelenti, hogy nem a keresett bolygóra nézünk, hanem kicsit mellé. ekkor a látómező közepéről kikerült alakzatokat világosabbnak látjuk. Ezzel a ránézünk-mellénézünk technikával nagyszerűen lehet halvány alakzatokat keresni, megfigyelni.
-
Légkör torzító hatása miatt. -
Már ne haragudj, de a felsorolt bolygók helyzetét én megmutatom neked távcső nélkül is. :)
A Szaturnuszt meg pl. már néztem egy 20*-os nagyítású kézi távcsővel, és már ott látszódik h. gyűrűje van. -
Attól függ pontosan milyen, és főleg attól, hogy honnan használod. Ha városban laksz, akkor a fényszennyezés miatt jó, ha a Mars, Vénusz, Jupiter alapvető megtalálására alkalmas lehet (de ha nagyon sok a közvilágítás a környékeden, akkor még ez is problémákba ütközhet). Egy nem túl fényszennyezet dombtetőn már talán egyes bolygók jellegzetességeit is ki lehet venni velük (pl. a Mars sapkáit, esetleg a Jupiter sávjait).
Viszont az ilyen olcsó távcsövektől azért túl sokat ne várj.
Javaslom, hogy nézd meg a Magyar Csillagászati Egyesület honlapját. Sok érdekesség van fent. -
Emberek egy 40ezer körül kapható távcsővel körülbelül mit lehet látni? -
Petko #58 nagyobbnak látszik (optikai csalódás) ha a horizont közelében van, mintha a zenit közelében van -
blackgamer #57 ma ritka nagynak látszik a hold sarlója, ez mitől van? -
gyalikukac #56 www.makszutov.hu Ezen a honlapon a távcsövekről mindent megtudsz. Távcső és eyéb dolgokat is lehet vásárolni. A fórumba megírhatod a kérdésedet, ha valamit nemértesz stb. -
Kulin György: A távcső világa c. könyvet érdemes beszerezned - pl. könyvtárból, lehetőleg valami frisebb kiadást! Hasonlóan a Magyar Csillagászati Egyesület által kiadott Az észlelő amatőrcsillagász kézikönyvét szintén érdemes kikölcsönözni, a szerkesztője Mizser Attila.
Nameg ott a web...!
Háát, ha van kedved parabolatükröt csiszolni, akkor mindent bele! Sztem egy csendesebb délután meg is leszel vele, nagyon régen én még tudtam szerezni különböző finomságú csiszolóporokat a BME üvegtechnikai laborjából és ott kaptam polirrúzst is. Ha felhívod őket, megmondják, mi a helyzet manapság, van-e ilyen lehetőség. Aztán már csak rajtad áll a dolog!
Azért a mechanikán is érdemes elgondolkodni! -
Petko #54 hát az első távcsöved semmiképp se építsd magad, ennyit tudok tanácsolni -
blesh #53 Csillagászok illetve amatőr csillagászoknak egyaránt eladó egy zöld laser pointer 20mW. Este köd mentes időben is tisztán látható a csóvája is nem csak a végpontja és tisztán rá lehet vele csillagokra mutatni. 2db ceruzaelemmel működik és akkor kb mint egy toll. Akit érdekel tudok képet is küldeni. Ár:10.000Ft -
http://csillagaszat.lap.hu/ -
mt91 #51 Bocs, a mail-emet kifelejtettem: [email protected],vagy [email protected] -
mt91 #50 Én még naon amatőr vagyok csillagászatban szal nem tudna valaki írni nekem egy pár linket ami érthetően leírja a csillagászati teleszkópok működését,na meg olyan is kéne ami segít összszerelni egy ilyen távcsövet meg olyan oldal is ahol be lehet szerezni az alkatrészeket a teleszkópokhoz...
Olvastam már némi jellemzőket a különböző típusú teleszkópokról(m schmidt,newton,stb.),de nem igazán tudtam rájönni,h melyiket érdemes megépíteni megvenni én még csak amatőr vok, és olyan teleszkópot szeretnék viszonylag olcsón beszerezni ami tud bolygókat is megfigyelni és esetleg pár mély ég objektumot is megmutatni,ha ez lehetséges.
Ja és építéshez nem ártana egy jó tervező progi is.
Előre is THX. -
elolvastam, de ez nekem magas. Valaki hozzáértőbb fejtse már ki, hogy is van ez, mit lehet tudni erről a lyukról. -
Lyukat találtak az űrben -
blackgamer #47 nem is tudom, alszok rá... -
Rumcájsz61 #46 Attól függ mi Neked az olcsóbb.