Csillagászat

← ElőzőOldal 15 / 15

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

?
Ismét tanulok valami újat...

Ron Ragm
Ha jól tudom nem a nagyságával volt a gond, hanem hogy érintette a Neptunusz pályáját.

-Thirty seven. My girlfriend sucked thirty seven dicks! -In a row?

Méreten aluli...

laca103
ja genya...de miért is?

Ki a rákot érdekel a gép konfigurációm?

Bocs, hogy upolok. Hallottátok, hogy a Plútó nem is bolygó?

Egyszerûen nem találom, a franc!

\"Embertársaidat soha ne kezeld célok eszközeként, mindig csak önmagukban vett célokként!\" \"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindig általános tövényhozás elvéül szolgáljon!\"Immanuel Kant

Ez fura, meg akartam nézni a hátulját, erre azt vettem észre mintha kevesebb könyvem lenne.

\"Embertársaidat soha ne kezeld célok eszközeként, mindig csak önmagukban vett célokként!\" \"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindig általános tövényhozás elvéül szolgáljon!\"Immanuel Kant

Még sajna nem, de már ott van a polcon és az olvasási ütemtervemben.

Az a pali nem semmi a beszédszintetizátorával :-)
laca103
Olvasta vki az idõ rövid történetét Stephen Hawkingtól?

Ki a rákot érdekel a gép konfigurációm?

jointeer
NEM földi léptékkel mérve bizony kevés

köcsög

"mintegy 70 millió km választja majd el tõlünk."

Azért ez sem kevés!<#vigyor4>

jointeer
Nincs augusztusban földközelben a Mars!

Elektronikus levelekben a szinte "vírusként" terjedõ téves információ szerint a Mars augusztus 27-én éri el egyik legnagyobb földközelségét. Gyanítjuk, a levél elindítója tévedésbõl a 2003-as földközelség adatait kezdte el terjeszteni - akkor ugyanis tényleg augusztus végén következett be a Mars-oppozíció!

Az elmúlt napokban-hetekben számos érdeklõdõ levél érkezett egyesületünkhöz a Mars "közelgõ" nagy földközelségével kapcsolatban. Az e-mailek útján terjedõ hír azonban eléggé elkésett, a nagy marsközelségre ugyanis 2003. augusztus 27-én, azaz 2 évvel ezelõtt került sor. Ekkor hazánk több pontján tartottunk távcsöves bemutatást, amelyek keretében sok ezren figyelték meg a vörös bolygót.
Ha viszont valaki a közeljövõben "élõben" szeretné látni a Marsot, nem kell sokat várnia. Idén, azaz 2005 októberében és novemberében ismét viszonylag közel lesz bolygónkhoz. Bár kicsit messzebb jár majd, mint 2 esztendeje, ismét szép látvánnyal szolgálhat. A bolygó látszó maximális látszó átmérõje ugyan valamivel kisebb lesz, de kedvezõbb helyzetben láthatjuk: valamivel magasabban jár majd az égen, mint az utolsó közelség idején - így reményeink szerint elméletileg több részletet figyelhetünk meg rajta.

A Mars felszínének látványát azonban döntõen légkörének aktuális tisztasága befolyásolja. Ha nem következik be a bolygón globális porvihar, sok részletet mutat majd a földi távcsövekkel is. (Az ilyen porviharok napközelben - így például idén õsszel - gyakoriak.) A Mars idén (azaz 2005-ben) október 30-án lesz legközelebb a Földhöz, ekkor mintegy 70 millió km választja majd el tõlünk.

Forrás

köcsög

Gabesz amd64
már olyan régn volt? hmmm hogy repül az idõ

DFI UT NF590 SLI-M2R/G,4x1Gb Geil Black Dragon,4200+ AM2, H2o Cooling ,Dell E207WFP, MSI 8800GTS 640Mb Oc,TT Armor,Tagan 600Watt,320Gb Seagate

jointeer
2003 augusztus 27-én volt ne okoskodj, rendben?-.-

köcsög

Gabesz amd64
tavaly volt az tééé!

DFI UT NF590 SLI-M2R/G,4x1Gb Geil Black Dragon,4200+ AM2, H2o Cooling ,Dell E207WFP, MSI 8800GTS 640Mb Oc,TT Armor,Tagan 600Watt,320Gb Seagate

jointeer
ez fasság! ez egy amcsi email amit rosszul fordítottak le.
1. a nagy marsközelség 2003-ban volt
2. a Mars csak negyvenszeres nagyításban lehet akkora mint a Hold
<#mf1>

köcsög

Dzsini
nem mintha máskor nem lehetne teljesen nyugisan szemlélgetni a Marsot szabad szemmel, és sokkal nagyobb most sem lesz...

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Gabesz amd64
Én majd egy sört mellett fogom ezt tenni <#alien>

Dzsini
akkora lesz, mint a Hold - csak megfelelõ helyrõl kell nézni 😊 (vagy a Holdat, vagy a Marsot 😉 )

nem baj, legalább éccaka csomóan kimennek keresgélni a nagy piros pacát az égen 😊)))

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Gabesz amd64
tavaly is nagyon közel volt! de akkor nem volt mint a hold!

na itt van 😊

komolyan mondom, nem hiszem el:
az elõbb közölték a magellánban (tv2 -ál-tudományos -bulvár-mûsora, ha valaki nem tudná 😊, hogy ma este a mars akkorának fog látszódni, mint a hold.
ezt az emailt én is megkaptam, már akkor is badarságnak tartottam: már hogy a fenébe látszódhatna akkorának??!! ennyire közel nem kerül a keringési pályáján. olyan árapályokat okozna, hogy arról koldulnánk.
nb: a national geographic online is írta, hogy ez baromság

2XP
A sötét anyag elméletérõl nem tudok túl sokat, de az univerzum tágulásával kapcsolatban itt 1-2 dolog: szóval kezdem az elején. A kutatók-e feltevést arra a vizsgálatokra alapozzák, melyekben szupernovákat figyeltek meg. A különbözõ sperktrumelemzésekbõl kiderül, hogy szín-eltolódás figyelhetõ meg, melybõl arra következtettek, hogy a szupernovák távolodnak tõlünk, ennek pedig csak egy oka lehet: az univerzum tágul. Azonban nemrég olvastam egy érdekes cikket a korridoron, melyben dr. Paul Davies a Macquarie University elméleti fizikusa azt állítja, hogy a sziklaszilárdnak hitt elmélet a fény sebességének állandóságával kapcsolatban helytelen, ugyanis John Webb honfitársuk rejtélyes jelenséget tapasztalt, amikor egy távoli (12 milliárd fényévnyire lévõ) kvazárt vizsgálva észrevette, hogy annak fénye nem megfelelõ fotonokat nyelt el a csillagközi felhõkbõl. Ha a feltevés beigazolódik, sok megdönthetetlennek hitt elmélet válik helytelenné, köztök Einstein relativitáselmélete is és szerintem ide tartozhat a tágulás elmélet is, mivel ha a fény lassul, hosszabb idõ alatt teszi meg ugyan azt az utat, mint normál sebességgel, így a spektrumelemzés eredményei is helytelenné válhatnak. Bár ezek még korai eredmények és még sok kutatás kell a bizonyításukhoz.

Ha ezek a témák érdekelnek, a korridor.hu-n sok érdekes cikket olvashatsz a tudomány > ûrkutatás rovatban (Itt! ).
Tegnap egy kis vitaba keveredtem egyik ismerosommel az univerzum tagulasaval es a sotet anyag elmelettel kapcsoltaban. Ezert arra kernem az SG ilyen temaban jaratos forumozoit hogy irjanak nekem ide egy kimeritobb ertekezest folos idejukben a sotet anyag elmeletrol es arrol a mostanaban sok helyrol halhato tezisrol hogy az univerzum tagulasa gyorsul. Elore is koszi
← ElőzőOldal 15 / 15