15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
Ren #1170 Ne viccelj már. A 2.VH-ban senki nem harcolt "becsületesen". Ott kint a fronton egy dolog számit, az hogy életben maradj, semmi más. Ha ehhez az kell, hogy lelöjj pár magát megadó ellenséges katonát vagy civilt, azt fogod tenni. Lehet hogy először lesznek ellenérzéseid, de ez hamar elmúlik az adott körülmények között. Azokról már nem is beszélve akik esetleg elkezdik élvezni is a dolgot. A nyugati fronton esetleg kicsit jobb volt a helyzet, de a keleti fronton biztos nem. Nyilván előfordult 1-2 "lovagias" cselekedet is, de az inkább a kivétel volt.
Amúgy nem kéne annyira isteníteni az SS-t (ami nagy divat így 60 év elteltével a karosszékből), mert egyrészt az atrocitások nagyobb részét ők követték el, másrészt meg annyira ők sem voltak jók. Leginkább a pár ismert hadosztály nevezhető elit egységnek, a többi nem feltétlenül volt jobb mint bármely wehrmacht egység, sőt. (Pl a mindenféle külföldi "önkéteseknél" gondolod hogy annyira ügyeltek az emberek kiválasztására? Jött aki jött) Olyan apró előnyökről már nem is beszélve, hogy az SS egységek kapták meg a legjobb felszerelést és fegyvereket (Vagy hogy egyátalán mondjuk kaptak ellátmányt, míg a wehrmacht egységek nem. Élelem és lőszer nélkül elég nehéz harcolni) Az meg, hogy némely egység esetleg annyira fanatikus volt, hogy mondjuk az utolsó emberig harcolt, nem biztos hogy minden helyzetben előny. Ugyan lehet hogy feltartja az ellenséget és nagy veszteséget okoz, de abból hogy gyakorlatilag teljesen megsemmisül késöbb több hátrány származhatott. (A semmiből létrehozni egy új egységet lényegesen nehezebb és tovább tart, mint egy meglévőt feltölteni pl.)
Azt sem gondolhatod komolyan, hogy a jelenlegi amerikai hadsereg által elkövetett atrocitások megközelítenék a 2. VH-s számokat. Egyszerüen olyan mértékü a médiajelenlét (és most nem a CNN-ről beszélek), hogy még ha minden kiderült ügyre számolunk 10 (sőt legyen 100) elhallgatottat, akkor is sok-sok nagyságrendi különbségről beszélünk. Pl hány megerőszakolt iraki nőről hallottál? Ezt vesd őssze a 2.VH-s több százezres nagyságrenddel... -
#1169 Nyugi csak azért írtam hogy napjainkban még mindig olyan gonosznak gondolják a német hadsereget, pedig csak az SS hadosztályok gonoszkodtak, a Wermacht hősiesen, talán utoljára a világtörténelemben BECSÜLETESEN harcolt,igaz az SS hadosztályok komolyabb haderőt képviseltek,de voltak bűneik, de azok eltörpülnek a napjaink USA "hadviselési" gyakorlatától.
Remélem most már érted hogy miért írtam.. -
Marseille #1168 Ez kifejtenéd? Miért szaros a Wehrmacht. Természetesen azon a korabeli filmen a háború előtti Wehrmacht volt látható. Egy katonai bemutatón. -
#1167 Úgy ahogy az amcsik, mega britek vagy akármelyik katonai amelyik átélte a háborút. Minden seregeben vannak olyan emberek akik nehezebben viselik, aztán van akin így van akin úgy jön ki. Ne fessük már le a német hadsereget az ördög hadseregének ok?. -
Dexantreal #1166 Az igaz,de azért a Wermacht katonái se váoltak egy szentek..szal .... -
#1165 Amióta a modern hadviselés kialakult, és nem mezőkön csapnak össze az ellenségek, hanem megszállnak területeket, városokat, azóta folyamatosak az civilek ellen elkövetett atrocitások. Legyen az amcsi, japán, német vagy orosz. KAtonák ezeket a területeken élhetik ki igazán magukat büntetlenül. -
#1164 Sztem is, csak megemlítetted, hogy nem akarsz megsérteni senkit, de a bűnöket nem a közkatona követte el, hanem inkább az ss, meg a gestapo (meg aztán a vörösök is csináltak egyet, s mást) bár én nem tudom, kinél hogy volt ez... -
#1163 A szaros kis wermacht volt. Az SS alakulatok nem bohóckodtak. -
Dexantreal #1162 sztem a wermacht volt^^ -
Dexantreal #1161 miért....most mivan?....ez most a filmem a Wermacht akkor,vagy az aSS?... -
#1160 A Wehrmacht a német hadsereg volt, sztem te összekevered az SS-el -
Dexantreal #1159 de mutatták a fritzeket is...és ilyen régi film..hát nem nagyon tudtam megkülönböztetni őket. Meg aztán ugye a cím külföldi,szal... -
Beni521 #1158 Reklamációt, esetleg hozzászólást csak Privátba fogadok el -
Beni521 #1157 Hitler mindent megtett h gyorsan öngyilkos lehessen. Először: egy olyan tank létrehozását akarta, ami elég lomha ahhoz, h a szövetséges tankok mögé kerüljenek (és mivel a hátsóját megtömték minden féle ketyerével, ami megakadályozza a löveg lepattanását a felületről) és lelőjjék. De h legyen valami félelmetes benne, egy légvédelmi ágyúból készült löveggel szerelték fel. És ráadásul egy igen gyenge motort kapott, ami gyakra meghibásodott (a gyengébbek kedvéért ez a Tiger-Tigris). Másodszor: 1944-ben, a Normandiai partraszálláson, sündisznó akadályokat telepítetett Rommellel, hogy legyen fedezékük az Amcsiknak. Harmadszor megengedte az Oroszoknak h áttörjenek Sztálingrádnál. Negyedszer: rosszul másoltatta le a T-34-es Orosz tankot (Panther-Párduc). Ötödször: hagyta h elsüjjedjen a Bismark, ahjett, h odaúszott volna, és kiszedte volna a tenger fenekéről (megtehette volna, vagy ha nem is ő akkor az emberei, hisz ő a "Führer"). Hatodszor: Kis haderőt vitt be Berlinbe, a piszkosmunkát a gyerekekre hagyta. Hetedszer: öngyilkos lett.
UI: Én ezzel nem leszólni akartam a Panthert, és a Tigert, hisz mindkettő félelmete tank volt (ha valakit érdekel: a világon már csak 4 Tiger van ami be is indul). Berlinben meg mindenhogy igyekezett, és ezért vetett be gyerekeket. És nem is akart öngyilkos lenni (csak azért tette h ne alázzák meg mint Mossulini-t). Meg a sündisznó akadályok is azért voltak, ha dagálykor jönnek a szövetségesek, és akkor ráfutnak a hajók... Ezt csak azért írtam le h lehessen egyett nevetni (ha van olyan aki röhög ezen), és ezt az utóiratot meg azért, h ne higgyétek azt, h rossul ismerem a Második Világháború-t. -
#1156 hát itt max az oroszok irtottak... -
Dexantreal #1155 El Día de la Libertad. Nuestro Ejército. - a lá német hadsereg :D remélem nem sértek meg senkit ezzel a kis videóval, mivel Wermacht és hát ugye khm...kitudja kinél mik történtek a második világháborúban a családjával.d.e gondoltam miért ne lásson a nép a Wermachtról is egyet, csak lehet1-t.... -
Dexantreal #1154 nm..ilyet még találsz ott1csomót,ahonnét linkeltem..csak gondoltam ezek a legjobbak,vagy legalábbis yok...ez a Tora-Tora nagyon tetszett,érdekes kis dokumentum film volt,csak kárhogy angol....nem sokat értettem belőle -
#1153 Thx a linkeket, megnéztem mindet, érdekesek....
Annyi érdekesség van az utolsóban, hogy abból az jön le, hogy Japán a két atombomba miatt adta meg magát. Ez viszont nem igaz. -
Dexantreal #1152 na én is beírok ide. Találtam pár yo kis filmet a google video izén és gondoltam ezt berakon ide:
New Reservists Swell of Amerian Navy (Etc.) 1943
meg ezt:
Japanese Kamikaze Attack - National Archives
ezt ajánlom mindenki figyelmébe. 'óra legalább a múvi,de sok érdekesség van benne..igaz,angolul. Ha esetleg tud valaki iyleneket magyarul is,szóljon:
History Channel presents:Tora, Tora, Tora: The True Story of Pearl Harbor -
#1151 ja, utána olvastam még én is, volt ahol nem említenek repülőt ,de többhelyen szintén Typhoonról írnak....szal ez már sosem fog kiderülni. -
#1150 Számos ász "kill"-hez hasonlóan Wittmann legyőzését is több egység a sajátjának tulajdonítja. A repülőgépes verziót a legutóbbi kutatások tudtommal cáfolják - a szövetséges légierő nem jelentett levadászott tankot ebből a térségből. Biztosat senki sem tud.
Egy kép a szóban forgó páncélos roncsáról:
Az idézet némileg következetlen. Csodabogár óta tudjuk, hogy a Tigris hátulról sebezhető a normál Sherman számára is, nem kell Firefly. Másrészt a tornyot csak egy belső lőszerrobbanás dobhatta így le, ahhoz nem kell feltétlenül a tornyot átlőni.
Az persze kétségtelen, hogy ekkorra már a szövetséges vadászbombázók voltak a legveszélyesebbek a német páncélosok számára a nyugati fronton. Ezért engedhették meg maguknak azt a "luxust" az angolszászok, hogy elsősorban a közepes kategórát fejlesztették a harckocsiknál. Viszont néha meg kellett fizetniük az árat.
Egy kép Wittmannról, mint a legsikeresebb harckocsizóról:
És a győzelmi listája:
legalább 138 harckocsi (keleti és nyugati front)
141 löveg
ismeretlen számú páncélozott jármű -
#1149 en meg ezt olvastam:
"Nem volt szemtanú, vagy túlélő, aki pontos leírást adhatott volna arról, hogy mi is történt a végzetes napon. Sokan a brit Northamptonshire Yeomanry "A" századának tulajdonították Wittmann legyőzését, akik állítólag egy Sherman VC Firefly harckocsi 17 fontos ágyújával lőtték ki a Tigert. Bár mások szerint kétséges, hogy a századnak lett volna egyáltalán Firefly páncélosa. De ugyanezt a dicsőséget más egységek is szeretnék maguknak tudni, mint pl. az 1. lengyel páncélos hadosztály, és a 4. kanadai páncélos hadosztály.
De a legvalószínűbb az, hogy a Királyi Légierő egy Hawker Typhoon csatarepülőgépe lőtte ki egy páncéltörő rakétával. A rakéta átütötte a Tiger hátsó részének 25mm vastagságú páncélját, és felrobbantotta a motorblokkot, a második robbanás pedig elérte a harckocsi lőszertárolóját, megölte a személyzetet és a levegőbe repítette a lövegtornyot.
Nemrégiben kiadták Wittmann egyik bajtársának visszaemlékezéseit. Ebben leírja, hogy a 101. SS Panzer Abteilungen katonáival együtt ő is ott volt, amikor Wittmann kilőtt harckocsiját megtalálták. A nyomokból ítélve repülő okozhatta a páncélos pusztulását, ahogy aznap (1944. augusztus 8-án) még 134 másik német páncélos pusztulását is. (Ebben az időben a nyugati fronton leginkább már a vadász- és csatarepülőgépek pusztították legnagyobb számban a német haderőt.) 1945-ben egy Serge Varin nevezetű úriember megtalálta a 007-es roncsait és le is fényképezte. Ez újabb bizonyítékul szolgál a repülőgép elmélet pártolói számára. A két képen látszik, hogy a lerepült lövegtornyon nincs igazán sérülés, ez pedig elképzelhetetlen lenne, ha harckocsiágyútól kapott volna találatot." -
#1148 mirol beszelsz ember?! 1 szoval sem mondtam hogy nem voltak, tudom hogy ovek volt a legter, en csak a 2perces hulyesegedre reagaltam hogy volt hogy orak mulva sem volt repcsi mint a peldanal amit leirtam...ennyi. te ertelmezed ferre a dolgokat, de attol nem tunsz okosabbnak, szal ne eroltesd...;-)
-
#1147 Nos, speciel Wittmann végzetét nem a szövetséges légierő jelentette:
"(1944) Augusztus 8.-án Wittmann bevette a Caen-Falaise út mentén található Cintheaux-t. Az est folyamán azonban nyolc Sherman támadt harckocsijára. Kettőt kilőtt és egyet megbénított, mikor a többi öt tűz alá vette. Nem voltak túlélők. Wittmannt és személyzetének többi tagját Gaumesnil falucska mellett temették el egy tömegsírba. Egy héttel később a falaise-i katlant elvágták, és hamarosan az ott harcoló többi Tigris kezelői is osztoztak Wittmann sorsában."
Ebből is látszik, hogy Németország stratégiai szinten veszítette el a harcot. Igazából rá voltak kényszerítve, hogy a rizikós, új fejlesztéseket vessék be, ezzel ellensúlyozva a többfrontos háborút és az ellenség szinte végtelen kapacitását.
De mint látható, ez sem segített. Bármekkora győzelmet arattak is, rövid idő múlva fordult a kocka - és onnan már nem volt visszaút. -
harcu #1146 Csak az a gáz, hogy előbb-utóbb, de odaértek a repülők. Mármint az akciófilmekben, ugye? Mert a valóságban szövetséges repülők az égen sem voltak, de most már ezt is megtudtam tőled.
Az angolszász taktika az elmúlt 60-70 évben nem sokat változott, derítsd fel, robbants fel apró cafatokra tüzérséggel és légierővel, majd menj oda, és foglald el. Amikor tudják, ezt a taktikát alkalmazzák, lsd. 2. vh, Korea, Vietnam, Közel-Keleten háborúk. Ennek köszönhetően az amerikai veszteségek az első és a második világháborúban összesen nem érték el a polgárháború áldozatainak a számát. -
SZU #1145 Ok! Értem! ;) -
#1144 Ez a tigris kéziökönyv nekem is megvan, vannak benne jó mókák! :D -
#1143 bocs hogy érthetetlen de megzavartak... -
#1142 tudom hogy ne, de ezt a hancu 2 percet írt 1 viccnek szán kommnetjébe és arra írtam hogy "kicsit" lassabban értek oda...;-)
kis érdekesség németül tudóknak: tigris -
SZU #1141 Jaja, a szövetséges légifölény nem akciófilmekből volt merítve... -
harcu #1140 Vicces fiú vagy te, csak jól titkolod. :(
"Ezért a teljesitményért újra előléptették - megkapta a kardokat is a lovagkeresztjéhez. Wittman itt tulajdonképpen az angol 22. páncélosdandár két zászlóalját semmisitette meg. De nem örülhetett sokáig - az angolok hamarosan visszatértek, és a szó szoros értelmében "kirobbantották" Wittmant Villers-Bocage- ból - 266 angol repülőgép 1100 tonna bombát dobott a falura.
"
-
#1139 talán ott voltál? túl sokat nézel amerikai filmeket :-)
mint ahogy alább cifu említette sem ember, sem anyag nem állt a rendelkezésükre nem nagyon válogathattak a németek, hogy mit használjanak ,nem volt sem idelyük, sem helyük fejleszteni, 1-2 éven belül a tigrisek is kiforrották volna magukat mint ahogy a panzerIV-eknek is évekre volt ehhez szükségük...:
Im Jahre 1934 begann unter der Bezeichnung "Bataillonsführerwagen" (BW) die Entwicklung eines Geschütz-Kampfwagens, der mit einer 7,5-cm-Kanone bewaffnet sein sollte. Ab 1935 erhielt diese Entwicklung den Namen "Panzer IV".
annyit tesz, hogy 1935ben kezdték fejleszteni, amiről most beszélünk 44et írunk
Das Holzmodell wurde im Oktober 1943 fertig, die ersten Versuchsmuster gingen dem Waffenamt im November 1943 zu. Der mit fünf Mann Besatzung ausgestattete »Tiger-II«-Panzer erhielt den Suggestivnamen »Königstiger«
ez pedig arról szól hogy a királytigrisnek 43ban még csak a fa modelje volt kész!!! -
harcu #1138 Kivételek mindig vannak, de tény, hogy a szövetségesek a páncélosok kilövésére a légierőt alkalmazták inkább, mint a tankjaikat. Ez az eset meg tipikusan egy elb@szott angol akció volt, amikor felderítés nélkül belerohantak a lesben álló németekbe. -
#1137 Biztos, hogy veszteséggel, de most gondolj bele, hogy a 30 Királytigrisből kitellő Párducmennyiség mit darált volna.
Akkoriban a németek már a megfelelően kiképzett emberanyagból is szűkösen álltak. Van 30 királytigris helyett 60 Párduc (bár ez a 2x szorzó túlzás, ám legyen), ez annyit tesz, hogy cirka kétszer annyi személyzetett is kell biztosítani. Ez nem volt olyan egyszerű már 1943 második felétől... -
#1136 nem mindíg jött a légitámogatás:
Június 13-án 8.00-kor az ellenséges harckocsik - a 3. Country of London Yeomanry (az angol 22. harckocsidandár egy harckocsizó és egy gépesített lövészzászlóalja) - egy Cromwell, Stuart harckocsikkal és négy Sherman Firefly páncélossal felszerelt osztaga haladt felfelé az úton. Wittmann elhatározta, hogy felderíti a helyzetet és az ellenséget megkerülve behatol a faluba. Majdnem azonnal beleütközött három ellenséges harckocsiba négy közül, és ki is lőtte azokat 88 mm-es lövegével. A negyedik angol pácélos az útról befarolt egy gyümölcsösbe, és a parancsnok, Pat Dyas százados, illetve tüzére kénytelen volt tétlenül végignézni, ahogy Wittmann Tigere, amelynek oldala ilyen távolságból sebezhető lett volna, elhalad mellettük.
Wittmann a falu központjába tartott, ahol összecsapott a "B" osztag ott állomásozó harckocsijaival, és legalább egy találatot kapott egy Sherman Fireflytól. ( Megjegyzés: A Sherman Firefly 17 fontos ágyújával képes volt megsemmisíteni egy Tigert, akár szemből is. ) Ekkor hátramenetbe kapcsolt, és egyenesen Dyas harckocsija felé vette az irányt, amely kétszer (sikertelenül) rálőtt 75-mm-es lövegével, mielőtt a Tiger végleg elintézte volna.
Wittmann lefordult az útról, és elindult visszafelé a domboldalon. Először kilőtt egy, az oszlop hadtápját szállító féllánctalpast, majd figyelmét az "A" osztag Firefly harckocsijai felé fordította. Ekkor lépett színre az osztag többi páncélosa. Wittmann lassan végighaladt az oszlop mentén, miközben kilőtte mind a 25 járművet, majd visszafordult a faluba, ekkor már két további Tiger és egy PzKpfw. IV.-es társaságában. Ekkor azonban csapdába került, és bal oldali lánctalpa páncéltörő-találatot kapott a szűk utcákon.
Wittmann és a kezelőszemélyzet többi tagja otthagyta a sérült harckocsit. Az SS-Obersturmführer felismerte, hogy ebben a szektorban lehetőség van az angol támadás megállítására, így gyalog elindult a Panzer Lehr hadosztály mintegy 6 km-re lévő főhadiszállásának irányába. Egy század PzKpfw.IV.-essel tért vissza, melyeket Möbius Tigereivel erősített meg. A falut kisebb veszteségek árán visszafoglalták, és mintegy 100 foglyot ejtettek...
-
harcu #1135 Kb. úgy zajlott, hogy:
-Megtámadott egy Tigrincs, légitámadást kérek az XXX koorditánára.
-Rendben, légitámadás megy, várható idő 2 perc.
Két percen belül az állandóan levegőben levő Typhoon csoport kilőtte a 8-16-32 rakétáját, vagy ledobott pár 500-1000 fontos bombát, a Tigris elkezdett füstölögni, a megtámadott ellenség meg ment tovább. -
#1134 persze, de ezt mond annak aki berosálva kuporog 1 árokban és várja a repcsiket hogy kiszedjék a tigrist, mert a páncéltörője lepattan róla -
SZU #1133 "és földről őket nemigen lehetett kiszedni, akkor ez az ő javukra szól. nem mindegy hogy 1 csata közepén meg kell e várni a légi támogatást, ha egyáltalán fel tudnak szállni az időjárás miatt, vagy sem... tény hogy rengeteg hibájuk volt ezeknek a tankoknak, de a szemtől szembeni harcban nem volt ellenfelük"
Momentum nem sok ilyentén nehezítése volt a szövetségeseknek. Néha beszólt a rossz idő, pl.: Ardenneknél, de összességében több IL2 meg Typhoon volt az égen, mint amit elviseltek a németek... -
SZU #1132 Ha így gondolkoztak volna mint én, mertek volna fejleszteni, de sorozatgyártásban csak a kiforrott dolgokat nyomták volna.
Tehát fejlesztgethették volna tovább is azt a Királytigrist, mielőtt legyártják a fronta szánva, nem pedig felpeccselgetni a fronton lévőket, mert egy bughalmaz. -
#1131 ha igy gondolkodtak volna mint te, akkor meg mindig harciszekeren tolnak a haborukat, mert senki nem merne fejleszteni...a fejlesztes meg azzal jar hogy eleinte beteges a dolog, a hibakat kijavitani meg mar nem volt idejuk, sem kapacitasuk. az hogy benzinnel ment az oszes tankjuk az alapbol gaz volt...
ha meg azt nezzuk hogy 6 királytigris kevesebbet fogyaszt mint 30 párduc, és földről őket nemigen lehetett kiszedni, akkor ez az ő javukra szól. nem mindegy hogy 1 csata közepén meg kell e várni a légi támogatást, ha egyáltalán fel tudnak szállni az időjárás miatt, vagy sem... tény hogy rengeteg hibájuk volt ezeknek a tankoknak, de a szemtől szembeni harcban nem volt ellenfelük