15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
  • Beni521
    De ha jól tudom MINDEN Sherman öntött toronnyal lett felszerelve, de a test, végülis hegesztett maradt.
  • [NST]Cifu
    Azért egy kis kiegészítést tennék: a katonáéknál az a fontos hogy megbízható legyen, de harci helyzetben adjon le akkora teljesítményt, amennyit csak ki lehet belőle facsarni. A Leopard 2A6 MTU MT883 motorja például papíron és békeidőben 1600 lóerős. De a szóbeszédek szerint van egy "harci" teljesítményállása, amikor akár 3000 lóerőt (!!!) képes leadni, igaz ebben az üzemmódban az élettartama alig pár óra.
  • [NST]Cifu
    Az öntési gyártástechnológiánál ugye először készítenek egy mintát, hogy nézzen ki az önteni szándékozott munkadarab. Akkoriban főleg fát használtak erre, de lehetett pl. ólomból (ami könnyű megmunkálni). Erre húztak rá egy homokos (ha jól rémlik valami agyagszerű) anyagot. Kiégették (a fa vagy ólom így eltünt belőle), így kaptak egy negatív formát. Ebben öntötték ki aztán a kész munkadarabot. A végén leverték róla a negatívot (vagy ha szétszerelhető a negatív, akkor szétszedték), és ott az elkészült alkatrész. Namost a probléma az öntéssel a következő:

-A megfelelő minőséghez gondoskodni kellett arról, hogy lehetőleg azonos sebességgel hüljön ki az öntött fém. A vastag fém alkatrészeknél ez nem könnyű feladat, különösen nem, ha változó falvastagságú. Emiatt sok lehet a selejt.
    -A különféle nyílásoknál nehéz pontos méreteket tartani (magyarul sok utómunka van még vele).
    -Egy-egy negatív csak korlátozott számban használható fel (mint a fenti példából is látható, lehet, hogy csak egyszer), így a gyártás lassú, nehézkes, drága.

Így talán érthető, hogy miért nem volt népszerű az öntött torony és harckocsitest.
  • harcu
    Naná, hogy a dízel jobban húz, mivel a hatásfoka kb. duplája a benzinesének, tehát a nyomatéka is nagyjából duplája a hasonló lökettérfogatú benzinesnek (TD). A nehéz gépeknél meg a nyomaték számít ("mennyire húz"), nem a végsebesség, ami a teljesítmény függvénye. Bár a mai common-rail dízelek tönkrevernek akármilyen benzinest mind teljesítményt, mint nyomatékot tekintve, de a régi örvénykamrás dízelek meg röhögve elmentek 1000000 kilométert nagyobb gond nélkül, a katonáéknál meg ez a szempont, meg a kisebb fogyasztás.
  • [NST]Cifu
    Az öntött eljárás eléggé gyermekcipőben járt e téren még, legalábbis ami a harckocsikat illeti. A Sherman valóban jó példa, de az öntött páncélzat ugye bizonyos hátrányokkal bírt (gyk. kevésbé volt erős, mint a szegecselt v. hegesztett páncélzat, a gyártástechnológia miatt). A II.vh kezdetekor a harckocsik elsöprő többsége még szegecselt páncélzattal készült.
  • Beni521
    Mint pl a Sherman A1. Öntött a törzse, de a törzs teteje vékonyabb, és az eleje vastagabb. Ügyesség lehetett így, bár már eleve a formálya is az volt (de az én kedvencem a Shermannál a Firefly, és a kései A2).
  • Beni521
    az öntés nem volt túl nagy divat. mellesleg öntéssel hogyan lehetett elérni, h a páncélzat különböző vastagságú legyen?
  • TakyL
    A legömbölyített és szögletes kivitelnek van egy nagyon egyszerű magyarázata: Amely harckocsi páncélját öntéssel készítették az kevésbé volt szögletes, mint a hegesztett technológiával készített páncélzat. A német harckocsikban csak kisebb részek készültek öntéssel pl. saukopf lövegpajzs, és nem is nagyon eröltették az öntött technológiát.
  • I.C.ram
    Persze. Nem is egy. Használtautó.hu-n is van pár.
  • csodabogár
    Magyarországon van valahol egyáltalán Willys olyan ami katonáknak lett felszerelve?
  • LSSAHPAUL
    A cégnél ahol dolgozom tavaly vettek ( fillérekért )3 db Zil teherautót a katonaságtól, mzárolt, szinte alig voltak használva. Nagyon jó hangjuk volt, de sajnos már át is vannak alakítva gáz üzemüre..
  • I.C.ram
    Épp az, hogy a dízel sokkal jobban húz. Több ok van a dízel motor elterjedésére:

Maga a motor sokkal nyomatékosabb, ezért már alacsony fordulaton is kijön az ereje, így jóval kevesebbet fogyaszt, mint a benzines.

A szerkezet sokkal megbízhatóbb, mint egy benzinmotor.

Dieselt is lehet szénből előállítani.

Maga a folyadék gyakorlatilag még sima nyílt lángtól sem gyullad be, csak a megfelelő nyomáson. Ezáltal sokkal biztonságosabb is.
  • csodabogár
    Igen is volt gondjuk a benzin ellátással mert mire kikecmeregtek a francia sövényvidékről a Normandyából érkező utánpótlás rohadt lassan jött. A benzines dízeles dolog meg annyi hogy gondolj a mai autókra a dízel nem húz úgy minta a benzines:)
  • fonak
    Hogy a németek miért nem használtak dízelt a tankjaikban, azt nem igazán értem (talán mert kevés volt az olajuk, és szintetikus (szénporból gyártott) benzint használtak a tankokban is?). Amcsik szintén nem komálták a dízelt, benzinmotoros volt minden szárazföldi járgányuk, meg szerintem a briteknek is. De nekik nem volt gond a benya ellátás:) Oroszok is megmaradtak a benzinzabáló teherautók mellett, még évtizedekkel később is (úgy tudom a ZIL, Ural, Kraz típusok mind benzinmotorosak voltak, kivéve a legutolsó változatokat... civil teherautóik is amúgy, polgári ZIL-eket anno nálunk házilag alakították át dízelesre, asszem román dízelmotor beépítésével). De hát a SZU-nak sem volt gond ez, sztem a T-34-es sem azért lett dízeles, mert könnyebb volt előállítani. A benzines tankok könnyebben gyulladtak ki, a Shermant nem véletlenül hívták Ronsonnak (öngyújtómárka) a katonák.
  • Beni521
    Az első Shermanek is legömbölyítettek voltak:

Ezek az M4A1-esek. Először M4 Sherman készült (szögletes) és M4A1-es (gömbölyített). Mind2 egyidőben jelent meg. A szögletesből lettek a további típusok, de a gömbölyűeket is használták.

M4A2:

M4A3:

• [NST]Cifu
    A legömbölyítés nem volt akkoriban "divat", csak nézd meg az angol harckocsikat például:

Cromwell

Churchill

Meg gondolom egyszerü is volt legyártani mert kifostak a ruszkik pár darabot belőle...

Igen, egyszerűbb volt. Például olyan okok miatt, minthogy nem volt benne rendes iránytű, nem volt rendes belső intercom, és három harckocsiból csak egyben volt rádióadó is, a másik kettőben csak vevőkészülék volt...
  • LSSAHPAUL
    most hogy így elnézem a német tankokat, csoda amit műveltek a háború során.. Azért legömbölyíthették volna őket. hogy nem volt ennyi eszük értehetetlen.. A T-34 tényleg kurva jó tank volt, leppattant róla a lövedék, jó kis dizel motor volt benne, és akkor a benzint sokkal nehézkessebb volt előállítani. Meg gondolom egyszerü is volt legyártani mert kifostak a ruszkik pár darabot belőle... A Párduc néz ki úgy ahogy de akkor amikor sorozatgyártásra került már rég bekellett volna fejezni a keleti frontot..
  • Beni521
    de ezt elküldöm megint mert sztem igen jó:

• Beni521
    upsz
  • Beni521
    A Német haderő:

Pzkpfw I:

Pzkpfw II:

LEGO Pzkpfw III:

Pzkpfw III:

Pzkpfw IV:

• LSSAHPAUL
    hm utána kell nézzek.. több mint 5 éve lapozgattam utoljára az összes gép tipust, rossz az emlékezetem :(
  • TBalazs
    1940 végén jelent meg a 109-es F szériája, szal a 40-ben a G felejtős, be lehet írni nyugodtan a 109E-t :)
    Szvsz a Zero nem ér fel akár a 109-essel vagy a Spittel, pláne 41-ben, tippem 109F-4.
    Ezt a mustang p-81-et annyira nem értem. A 42-es mustang egy szar, a p-81 meg nemtommi. 42-ben egyeduralkodó volt a FW 190, nemhiába használta ezt a típust a csatorna partján állomásozó és a legkeményebb harcokba résztvevő két Jagdgeschwader (JG 26, JG 2).

Természetesen mindez szerintem :)))
  • Beni521
    Sztem a BF-109 jobb volt a FW-190-nél. Ha mindegyiknél nézzük a változatokat. Abban viszont egyet értek h a legjobb a Me-262, bár gyorsan túl tudott hevülni, ugyanis a sugárhajtás akkor még gyerekcipőben járt (vagy csak én vezetem rosszul a Me-262-t, tapasztalatból tom h nagyon finoman kellett bánni vele).
  • LSSAHPAUL
    Van elég belőlük meg lesz is még azután is hogy az ember már nem lesz.
    Más ,pár napja azon "vitatkoztam" hogy melyik vadászgép volt a háboru legjobbja, ( szerintem a fw190 a srác szerint a bf109 ) végül arra jutottam hogy ezt csak évszámra lebontva lehetne legjobban megadni..
    1939 bf109-e
    1940 bf109-g
    1941 zero
    1942 mustang p-81
    1943 fw-190
    1944 fw-190
    1945 me262
  • Alice Sabbat
    Most totálisan felhíborító dolog igen... de nem értetted a lényeget ... nem én hasonlítgatom egyálltalán ... és az a felháborító ahogy te is felháborodtál hogy ezt csinállták és el is hitték és természetes volt hogy a pl a zsidóság az egy betegség ami megfertőzi az árja népet és ki kel irtani könyörtelenül, jácva, kísérleti patknáyoknak tekintve ...

• NKristof
    Eszednél vagy, ember??? Kívánok neked egy jó feketehimlőt vagy akár egy tüdőgyulladást vagy TBC-t. Még jó hogy írtjuk a baktériumokat, még így is marad elég, sőt sok is. Remélem ezt a hozzászólást csak viccnek szántad, hogy baktériumokat hasonlítasz élő emberekhez. Bár egy egysejtű prokariótának biztos baromira összetett érzései lehetnek, tényleg.
  • Alice Sabbat
    valahogy ez akkro úgy mehetett vagy úgy zaljhatott az ember agyában hogy mi például beleszülettünk egy világba ahol boltban árulják a kólát és álatokat mutogatnak az állatkertben ... mam ár ezt nehéz elképzelni de a náci izmus egy olyan agymosásban részesítette az embereit aminek hatására maguk az emberek egy gyakorlatilag korekt dolognak tartották hogyha utálják márpedig utálni kellet az alsóbrandű falyokat és ezeket el kell taposni ugyan úgy manapság eltaposuk a bogarakat ha gyűlöljük őket ... mniden emberi érzés nélkül mer nem gnodolunk arra hogy miken mehet keresztü l az a bogár szinte soha ... és a náci katona számára ez nemhogy egy álltalánosan elfogadott dolog volt hanem még dicsérték is érte ...
    ez az eccerű el hogy mit lehet megtenni és mit nem... nézőponttól függetlenül olyan szinten válltozhat az eberkeben mert befolyásolhatóak és hogyha valami emberei érzés szilánkja keeveredett vonla a ketonákba az mátr szintén beleivódott hogy ewzt kell tenni mert valahol fent azok az emberistenek így döntöttek mert ők tudják hogy ők mnident szabélyszerűen tudnak és ha ők ezt utasították akkro ez szent és sérthetetlen .. és nem fel sem merül a tagadás dolga mert a természetesség mnit olyan csak a leghalványabb motiválóerő .....

szomorú meg hihetetlen de iggaz a 21.századi ember irtja a baktériumokat és még örülünk is neki hogy pusztulnak és nem gondolunk bele hoghy neki is lehetnek érzései ... gyógítjuk azaz kiirtju ka betegséget ... pedig a fertőzés vírus is élőlény és csakéllni akar ő is ... de kiiirtjuk .. talán így lehetne magmagyarázni hogy ohgyen takintettek az "Árják" az alsóbrendű fayokra sőtt ...
    ez példa nemhogy példaértékű henem még tény is abbo la szempontbol hogy a nácik ugyanezzel az azonosságal magyarázták mit miért tesznek... és hogyha valami megvotl magyarázva tökmindegy mivel az már "jogos" volt ...
  • NKristof
    Mondjuk az orosz kegyetlenkedésnek én abban is látom a fő okát, hogy az egyszerű orosz katona azt látta, hogy a németek és szövetségeseik (köztük a magyarok is) iszonyatos dolgokat követtek el 1941-től kezdődően az orosz polgári lakossággal szemben. Ő nem csinált mást, csak visszaadta a kölcsönt, "szemet szemért, fogat fogért". Tudom, hogy ez az elv nem helyes, de mindenesetre valamennyire érthető ez a magatartás egy egyszerű katonától. Ugyanakkor a németeknek semmilyen okuk nem volt rá, hogy terrorizálják szovjet lakosságot, ha csak az nem hogy bedőltek Hitler propagandájának és elhitték hogy a szláv alsóbbrendű faj.
  • Alice Sabbat
    Persze ugye az atlantiszi übermens (SRy) nép elpusztult és a túlélők tibeten keresztül telepedtek le az ősi germánia területén .. Ez azért votl fontos mert ugye maga az egész nemzeti szocializmus okkultista tanokra épített és végtelenül romantikus volt ... és ebbbe beletartoztak az ősi legendák (magyarázatok) és a lándzsa és grál hatalmas energiával rendelkezett(zik) ... már maga a kultusza miatt is és a vezér ettől (is)reméllt segítséget és önbizalamt ...

egyébknét nemtudom hogy hol van ... úgy tudtam hogy elveszett de ha Németországban van akkor okéy ...

Mellesleg ez ha műkincseket vagy ien misztikus tárgyakat keresünk ... 4 helyen lehet ... a VAtikánban vagy Oroszországban vagy Amerikában vagy a fektepiacon ill megánkézben ...
  • NKristof
    Azért az amerikai koncentrációs táborok semmilyen tekintetben nem hasonlíthatók a németekhez
  • SZU
    Valamelyik német katedrálisban van nem? =)
    Egyébként a grált is valóban keresték, de sokkal jobban érdekelte őket atlantisz, vagy a legősibb felsőbbrendű faj, valahol Nepál alatt.
  • Beni521
    Mellesleg vasárnap lessz a Kelly hősei a TCM-en.
  • Beni521
    ja, már csak azért is hülye mert az aranyból egy T-34-es lenctalpakkal ellátott Tigrist vett (poénnak szántam, tudom h a film készítői tele voltak tigris lánctalpakkal)
  • csodabogár
    Nem tud ajánlani nekem valaki egy netes könyvtárat ahonnan meg tudom rendelni
    Stephen E. Ambrose: Elit alakulat című könyvét?
  • csodabogár
    Csodabogár nam volt buzi csak tök hülye:D
  • Alice Sabbat
    nah és a Longinus lándzsája azt tudod e hogy hol van ? ... mert az viszont létezett és Hiter birtokában volt
  • Alice Sabbat
    H jelzéső egy upgrade .. ennyi ... 1.1 :o ...
  • Beni521
    Csodabogár egy buzi, és azért halgat zenét csata közben. Annyit tudok h a H-nak másmilyen a parancsnoki buvónyílása. Asszem.
  • SZU
    Hát ez mennyire ontopic? Az Ezoterikus Hitlerizmus hívői biztos megszerezték egy sötét szeánszra...
  • csodabogár
    A tiger h olyan volt mint a névadóm shermanjai az oldalán hangszóró ahonnan kellemes német zene szólt meg színes lövedékek rózsaszín meg olyan ami horogkeresztet rajzolt az égre meg tudod repülnem mert "h" mint helikopter. :D
    Ez csak egy szánalmas kis poén volt