15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
  • Rundstedt17
    Ez is igaz.Hogy is van a mondás?
    Ja megvan:A győztesnek medál,a vesztesnek akasztófa jár!
  • Rundstedt17
    Ez így igaz!De ha megmondják az igazat akkor a morálnak annyi és azzonali vereség jön
  • wily
    Kár azon vitatkozni hogy ki mennyi embert ölt meg a lényeg akkor is uagyan az mind a két fél embereket millióinak halálér feleős (utólag a győztes mindig megtheti hogy felmentse magát a felelősség alól)

"A háború nem dönti el hogy ki a jó, csak azt dönti el ki marad"

nem emlékszem már ki mondta de igaza volt.
  • wily
    Mint minden más államban németországban pl.: az emberek olyan szintű tudatlanságban éltek( olyan szinten ferdítetek a tényeken és a számokon) hogy még az utolsó hónapokban is várták a győzelmett hozó csodafegyvereket és fogalmuk sem volt hogy hogy állnak a frontokon mindenki csak a saját hatásköréig tájékozodhatott.
  • Rundstedt17
    És még valami a szövetségesek a saját veszteségeiket mindig eltúlozva mondták be a háború után!Míg a jóval több német áldozatott igyekeztek csökkenteni.Pl rá az imént említett Drezda bombázása!
  • Rundstedt17
    Hogy érted azt hogy Magyarország csatlós állam?Miért az a csatlós akik nem a szövetségesek oldalán állt?Azaz az úgynevezett "igazság bajnokai" oldalán?
  • Rundstedt17
    A Drezdai bombázás is szörnyű büntény volt!Sőt a legnagyobb a háborúban!
  • NKristof
    Jólvan nekezdjed már te is. Az atombomba ledobásának városonként kb. 130-140 ezer áldozata volt a holokausztnak 5-6 millió, ez azért nagyságrendi különbség. Azt miért nem kéred hogy emlékezzünk meg pl. a drezdai bombázás áldozatairól? Pedig ott is kb. annyi ember halt meg mint az atombomba ledobásakor.
  • NKristof
    Én nem dicsértem a jugoszláv partizánokat, csak azt mondtam hogy viszonylag nagy eredményeket értek el, és sokkal többet tettek mint pl. a magyar ellenállás. Jó, mondhatjátok hogy Magyarország csatlós ország volt és ezért eleve nehezebb lehetett egy ellenállást működtetni, de ott van a szlovák példa: Szlovákia is csatlós állam volt mégis komoly partizántevékenység bontakozott ott ki.
    Mondjuk lehet hogy tájékozatlan vagyok de a norvég ellenállásról csak annyit tudok ami szimoatikus is hogy pl. az összes olyan embert kimenekítették az országból akikre halál várt volna ha németek kezére kerülnek.
  • LSSAHPAUL
    Mint ahogy az afgán illetve iraki, nemsokára libanoni partizánok sem. Csinálnak öngyilkos merényleteket, kevésbé örzött katonai posztot is talán meg meg támadnak de ezzel csak a sajáz népének ártanak, ugyanis a mai usa-izraeli hadsereg sokkal véresebben torolja meg ezeket a polgári lakosságon mint anno a németek. Jól kitalálták hogy átkeresztelték szerencsétleneket terroristákra, betudták őket állítani köztörvényes bünözőknek, vagy még annak se...olyannak akinek semmi joga sincs.. a sok hülye európai nép meg el is hiszi.
  • SZU
    Szerintem azért az jelentős, hogy a partizánok miatt hadosztályok voltak lefoglalva a hátországban. Pontos számokat nem tudok, de az bizony érvágás, ha csak 2-3 hadosztályt is félre kell rakni az orosz frontról.

Ha meg csak havonta egy lőszer/üzemanyag szállító konvojt semmisítettek meg a partizánok, az is érzékeny veszteség volt.
  • Rundstedt17
    A jugoszláv partizánok sem értek gyakorlatilag el semmit.Amit elértek az is csak szovjet illetve szövetséges segítséggel történt meg.Itt van például Tito.Aki katonai eredményeket ugyannem tudott elérni,de borzalmas kegyetlenséggel rettegetté tette a nevét.A mesebeli Titot ellehet felejteni vagyis a hős Titot.
  • Rundstedt17
    Ahogy az előttem szólók is elmondták úgy értem a francia ellenállókat.Valójában szinte semmilyen francia ellenállás sem létezett.Az egész francia ellenállás hős történetét a második világháború után találták ki.
  • norbre
    igaz
  • Rundstedt17
    Jó igazad van de azért van amit túlzásba visznek.....És van amit elhanyagolnak.....
  • norbre
    ne tessék félreérteni de ha minden katasztrófáról és borzalomról megemlékeznénk, akkor lassan semmi mást nem csinálnánk annyi minden történt/történik
  • Rundstedt17
    Épp ez az!Az atombomba ledobása senkit sem érdekel,semmi megemlékezés vagy valami..Pedig még most is van hatása arrafelé a mai napig sok torz gyerek jön a világra!!Bezzeg a holokausztról az évben hatszor hétszer is van megemlékezés
  • norbre
    béke poraikra..
  • norbre
    egy perc néma csend..
  • HUmanEmber41st
    Tegnap volt a hirosimai/nagaszaki atomtámadás évfordulója, senki nem emlékezik meg róla?
  • Laci73
    NKristof:"...Jugoszlávia volt az egyetlen ország, amely partizánjai segítségével saját magát szabadította fel..."

Ez így, ebben a formában nem egészen igaz.

A II Vh (pontosabban a német megszállás) alatt Jugoszlávia nem is létezett, ugyanis részekre szakadt - és a területileg jelentősen megnövekedett Horvátország mindvégig a náci Németország szövetségese maradt (a horvát usztasák végig a főképp szerbekből /az ún. csetnikekből/ álló partizánok ellenségei voltak) Tito már akkor ért el jelentősebb sikereket, amikor a német és szövetséges erők visszavonulóban voltak, és rendszeresen kapott légi úton (a már elfoglalat görög és olasz repterekről) angolszász szövetségeseitől ellátmányt. Jugoszláviát a 3. Ukrán Front 1944 október-novemberében meginduló offenzívája szabadította fel teljesen - nézd csak meg a hadműveleti térképeket.

Emelett Jugoszlávia nem volt annyira fontos terület: össze sem lehet hasonlítani a gazdaságilag sokkal fejletebb, stratégiailag jóval fontosabb Franciaországgal. Jugoszlávia inkább kellemetlen tényező volt a németek szemében: ahogy mondják többe került a leves mint a hús (a megszállás és a harcok többe kerültek a németeknek, mint amennyit a jugo területek birtoklása hozott) Mindössze azért szállták meg a németek, mert tartottak egy angolbarát jugo kormány ténykedésétől. Erre mondják: rossz üzlet volt. Sajnos a szerb csetnikek a háború után a magyar lakosság ellen is brutális, állati (nem, az állat nem csinál olyat) kegyetlenséggel léptek fel. A teljes képhez ez is hozzátartozik - ne dícsérd annyira azokat a jugó partizánokat.

Jelentős - és igen hősies - ellenállás szerveződött Norvégiában is. Nekem ők a kedvenceim. Egy érdekesség: tudtad például hogy Jugoszlávia felett a szovjet és angolszász légierő többször is összecsapott egymással? És nem véletlen félreértésről volt szó!
  • [NST]Cifu
    Azért ne akard a jugoszláviában állomásozó német erőket a franciaországban állomásozókhoz hasonlítani. Tény, hogy a francia ellenállás nem volt olyan hatékony, mint például a szovjet, és az is, hogy a franciák nemzeti büszkesége erre rájátszik, de ebben semmi meglepő nincs. Az amerikaiak is főleg az Omaha partszakaszt emlegetik a D-Nappal kapcsolatban, pedig az csak egy volt a sok közül, de hát itt szállt partra az amerikai haderő legnagyobb része.
  • NKristof
    Szerintem úgy értette hogy manapság túldramatizálják a francia ellenállás hatékonyságát. Az valójában alig ért el eredményeket, míg például a szovjet vagy jugoszláv partizánok igen komoly problémákat okoztak a németeknek. Jugoszlávia volt az egyetlen ország, amely partizánjai segítségével saját magát szabadította fel és a szovjet partizánok is nagy területeket tartottak ellenőrzésük alatt a háború folyamán. Ezzel szemben a francia ellenállás tulajdonképpen tehetetlen volt, nem ért el semmilyen je lentősebb eredményt. Az egyetlen ok amiért állandóan hallunk róluk hogy a franciáknak fene nagy a nemzeti büszkesége és nem bírják ma sem megemészteni hogy a híres hadseregük 1 hónap alatt vereséget szenvedett, ezért találják ki a partizán-legendákat.
  • LSL
    Minél nagyobb célt tűzöl ki magad elé, annál valószínűbb, hogy nem éred el. De csak a nagy tetteket jegyzik le

Amúgy Rundstedt17 mondd már hogy értetted azt az ellenállókkal?
  • Wlakos
    Ha nem akartak veszteségeket akkor elképzelni sem tudom, hogy akartak odajutni 1 nap alatt.:)A terveik nem fedték a realitásokat. Aztgondolták séta lessz. Picit emlékeztet a Kubai Disznó-öbölre, bár ott nem számitott a veszteség:D Amatőr módon oldották meg. /hibázni csak az tud, aki dolgozik./
  • LSL
    Ez csak egy részlet. sajnos a könyv pontos nevére nem emlékszem, de az ss csapatok at vette sorba és írta le a történetét. Kijegyzeteltem azokat a csapatokat, amik normandiában voltak a D napon (makett diorámát akartam csinálni).
  • Marseille
    Korrekt a forrás! Honnan szedted?
    Az előzményeket általában elfelejtik leírni a tisztelt "történészek".

Otto Weidinger: Tulle und Oradour
    Aki tud németül annak ajánlom ezt a könyvet. Weidinger ott volt, mint parancsnok.
  • LSL
    nem tudom milyen legendás ellenállásra gondolsz, de szinte minden forrás megemlíti őket ha francia német megszállásáról van szó. Jó nem voltak öngyilkos akcióik inkább a biztosra mentek, és csak kisebb céljaik voltak.
    Találtam egy ilyet:
    "A 2. SS hadosztály a Dél Franciaországi Montanauban pihent és június 8.án indult Hitler parancsára normandiába. Több városon haladtak át kisebb partizán akciókat félresöpörve, Tulle városában azonban megálltak. Addig paritán kézen volt (kommunista maquisardok), akik a német helyörséget 40 fő, öreg frontharcra alkalmatlan katona miután megadták magukat felkoncolták és hulláikat megszentségtelenítették (a levágott nemiszerveiket a szétvert arcukba helyezték). Amikor az ss-ek megérkeztek a partizánok megszöktek. Megtorlásként a németek a falu férfiai közül 99-et felakasztottak. Ezalatt két kiséret nélküli német tisztet elfogtak a partizánok és Oradurba vitték őket. A fogjok egyike megszökött, erre a másikat karóba húzták. Miután a megszökött tiszt jelentette a történteket elindultak Oradurba és találtak egy lemészárolt EÜ könvolyt és a karóba húzott tisztet. Ezért a falu 624 főjét agyonlőtték (ártatlanokat a partizánok megszöktek)"
  • Rundstedt17
    Francia ellenállók?Hát a "legendás" francia ellenállás csak a mesékben létezett.
  • LSL
    Nos nagyon sok minden a szövetségesek kezére játszott a partraszállás napján. A vezérkar egyszerre szabadságolta magát, a németek nem gondolták h kitisztul az idő és mégis át tudnak kelni. Nem szabad elfeljteni a francia ellenállókat sem, akik szbaotálták a távközlést, sineket robbantottak fel, és kisebb hadoszlopokat támadtak meg.
    A szövetségesek viszont nem bírtak gyorsan tovább haladni. A hídfőállás utáni földek el voltak árasztva, és a jelntősebb utak alá voltak aknázva. Szerintem azért is késtek Caen bevételével, mert a hídfőállást is ki kellett építeni. Arról nem is beszélve, hogy a 12. Hitlerjugend beásta magát és meglepő ellenállást tanusítottak. Montgomeri nem akart túl sok embert veszeteni, ezért légitámadásokat rendelt el és csak miután földig rombolták indult el a katonáival. A térségbe későn érkező páncélos egységek is csak hátráltatták a britteket. Rommel B hadsereg csoportja csak a Führer engedélyével indúlhatott el így jelentős késéssel érkeztek csak meg. A gerilla harchoz hasonló támadások is összezavarták (Wittmann). Caen ostroma alatt pedig jelentős erősítés érkezett, 6. ejtőernyős ezred.
  • Wlakos
    A szövetségesek Caen bevételét az első! napra tervezték. Ehelyett 1 hónap kellett nekik, mi ez ha nem kudarc. Az a német katonák kitartásán mullott, hogy ilyen eredményeket tudtak elérni akkora hátrányban mint amekkorában voltak. Ha a taktikai döntéseket a tábornokok hozzák és nem Hitler mégtöbb fejfájást okozhattak volna.
  • LSL
    Azt se felejtsd el, hogy franciaországba vonták vissza feltölteni az orosz frontról az egységeket, így azok morált vesztett pihenésre vágyó katonák. Másik, hogy a kényszersorozott lengyel, orosz és más nemzetiségű bakákat állítottak az atlanti fal védésére, akik az első lövés után feladták a harcot. A harmadik dolog, hogy nem nagyon gyakorlatoztak az ottani csapatok lévén nem tartották fenyegető arcvonalnak. Tévedtek...
    Amúgy a nehézbombázást elvégezték reggel, de olyan felhős volt az ég, hogy jóval a védelmi vonal mögött csapódtak be a bombák. Pedig csak annyit akartak elérni, hogy a parton begyújtson néhány aknát, és az így keletkezett gödörben a támadók fedezéket találjanak.
  • SZU
    Biztos lehetsz benne, hogy kaptak még előző este/aznap hajnalban nehézbombázást és reggel vadászbombázást is a hajótüzérség mellett! =)
  • Gundark
    Most már csak azt nem értem :) Tudom hogy a tervezett partraszállás előtt "minimális" idővel nehézbombázókkal végig akarták veretni a partot. Őket visszaforditották, mert féltek hogy a sajátokat szórják meg. Ez OK. De vajon a vadászbombázók (Hurribomber, Tempest, Typhoon) miért nem csaptak le és a parttól látótávolban lévő "keményebb" célokat (bunkerek, géppuskaállások, netán ágyúk) és miért nem rakétázták (mégiscsak pontosabb mint a bomba) a nem irányitottjaikkal? Vagy még 250kg-sokkal is leszórhatták volna a védelmet. Egy rácsapás bizonyosan belefért volna, annak ellenére hogy nem tudom hogy mekkora és milyen tipusú légvédelem volt ott kiépitve.
  • Rundstedt17
    Akárhogy is nézzük..Németországnak nem volt esélye már..28 nemzet harcolt ellene.3 nagyhatalom:Nagy Brittania,a SZU,és az Usa.A bukás szükségszerű volt....
  • Helcat
    Az aknamezők, tankcsapdák és bunkerek statikus védelmi rendszerek. A második világháborúban ezeket viszonylag gyorsan áttörték a támadók, ha nem voltak mögötte rugalmasan bevethető, mozgékony csapatok és kellően megszervezték az akciót - márpedig Normandiánál jobban egyetlen hadműveletet sem készítettek elő.
    Az aknák és az akadályok egyébként is csak lassítani tudják a támadást, megállítani nem. Ebben a háborúban (néhány kivételtől eltekintve) a támadók voltak fölényben a védőkkel szemben, a gépesített csapatok és a légierő elsöpörhette vagy megkerülhette a védelmet.

Talán az Omaha partszakasz is kevésbé lett volna "véres" ha az amerikaiak nem követnek el két hibát. Nem rendszeresítették az angolok által kifejlesztett speciális járműveket a Sherman DD-k kivételével, ráadásul ezen a szakaszon a deszanthajók a parttól túl távol tették vízre még ezeket az úszó harckocsikat is, így azok - kettő kivételével - még a nyílt vízen elsűllyedtek. Ott maradt a gyalogság, közvetlen támogatás nélkül.

Egyébként a szövetségesek éppen azért választották Normandiát, mert a sokkal kedvezőbb Pas-de-Calais térségben a németek már kiépítették az általuk Atlanti Falnak nevezett erődrendszert, ami azért jelenthetett volna problémát. Persze a propaganda filmekben mindig ez szerepelt. Normandiában ez csak részlegesen vagy sehogyan sem létezett.
  • NKristof
    Hát ja volt elterelés bőven. Pont múltkor láttam is egy filmet róla: hatalmas csapatmozgásokat szimuláltak, pl rengeteg emebert mozgattak Scapa Flow-ban, hogy azt higgyék a németek hogy Norvégiában lesz a partraszállás. Ennek ellenére a németeknek több éve volt a felkészülésre és a partszakasz erősítésére. Az afrikai front megszűnése után pedig nem akárki hanem Rommel ellenőrizte a védelmet. Iszonytosan elaknásították a partot és rengeteg bunkert építettek,egy szélsőséges példa látható a Ryan közlegény megmentésében, mert azért annyira durva nem volt mindenhol a helyzet mint ott. Egyébként én nem is értem hogy sikerülhetett a partraszállás, szerintem simán a németek voltak az esélyesebbek. Az is lehet hogy rosszul gondolom mert még keveset olvastam a témáról.
  • Helcat
    Sorry, tényleg én tudtam rosszul, ez az eset nem Normandiához kapcsolódik:

Operation Mincemeat

Akkor maradnak a gumitankok, farostlemez vadászgépek és a sohasem létezett FUSAG (Első Amerikiai Hadseregcsoport), mint átverés.
  • NKristof
    hülyeséget írtam egy db SS Hitlerjugend hadosztály volt
  • NKristof
    Meg Normandiát SS Hitlerjugend hadosztályok is védték, először röhögtek is rajtuk az amerikaiak hogy ők nem harcolnak gyerekek ellen de aztán mikor a "srácok" jól seggberúgták őket, rájöttek hogy simán felérnek egy rendes SS hadosztállyal, sőt, még talán jobbak is mert a fiatalokat mindig is jobban meg lehetett hülyíteni a különböző ideológiákkal mint az érettebbeket.