15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
HunButyok #1610 A tiéd az! ha már ilyenekről írsz akkor tájékozódj... Én ezért nem írok eseményekről... -
HunButyok #1609 egyáltalán nem:
KV-2-esből összesen kb 800 db készült, aminek 2/3 része megsemmisült Finnországban
KV-1-esből csak a KV-1 széria jelent meg akkor illetve prototípusjelleggel pár KV változat. A KV-1-es széria jelentős része is odaveszett a Winter Warban...
Az akkori T-34-esek nem voltak jelentős számúak. Csakis a T-34/57 egy-két példányáról és a T-34/76 mod. 40-esről lehet beszélni!
Ezek eltörpülnek a a német hadsereg tankjainak számához képest. -
harcu #1608 Meg a tudásod is. -
harcu #1607 Úristen, ez az ember még tényleg publikálni fog. Pffff..... -
harcu #1606 Okoska, lécci pötyögd már be ide azt is, hogy a szovjeteket megtámadó német hadsereg milyen eloszlásban tartalmazta az überbrutál német tankokat. A "sokkal erősebb panzer III/IV-esek" száma azért ne zavarjon, de kevesebb volt, mint a T-34 / KV széria száma. -
HunButyok #1605 Amúgy lesz eg ymásodik vh-s honlap ahol majd olvashatjátok cikkeimet...
Sajnos repcsikkel meg hajókkal ott sem fogok szolgálni, de lesz páncélso minden mennyiségben, lesz teherkocsi, csapatszállítő, vontató meg minden ami szem-szájnak ingere.. A történelmi részt nem én fogom írni, mivel én csaka fontosabb évszámokat váégom a vh-ból:
pl. 1940.06.10 - olasz hadsereg átlépi a Francia határt :D
-
HunButyok #1604 A repcsik és hajók szarok... -
HunButyok #1603 A Szovjetúnió 1941-ben körülbelül 11000 elavultnak számító páncélossal rendelkezett szemben a sokkal erősebb panzer III/IV-esek és néha sokal erősebbnek számító Panzer II-esek, 38T-k és 35T-k ellenében...
A páncélosok 90%-a könnyűpáncélos. Legelterjedtebb könnyűtankok:
T-27 tankett, BT-7, BT-8, T-26
Közepes tankok:
T-28, T-34/76 mod 1940, T-24 (2 darab!)
Nehézharckocsik:
Kv-1, Kv-2, T-35 (5 darab), T-32 (Leningrád védelmében részt vett az egyetlen prototípus)
A tankok sima gyártási adatait ne nézze senki, mert van sok, már a 30-as évek elején gyártott típus, melyek igencsak elkoptak a harcokban 1941-ig. (Mandzsúria, Lengyelország, Finnország)
Méghogy 20000 szovjet tank 1941-ben... Röhejes! mondd inkáb azt hogy volt 1000 tanknak nevezhető valami és kb 10000 pléhskatulya, ráadásul szétszórva a nagy Szovjetúnióban!
-
illetve PH nagy szivességet tett a szovjeteknek is...ugye nem kellett tovább 2 frontos háborútól tartania...
németországot a nagy szövetségesei (olaszország, és japán) végső soron csak sz*patták :) -
NKristof #1601 Ilyenekből lesznek az őrült tudósok:DDDD
-
HunButyok #1600 na mindjárt darabra pontosan kiszámolom az összes USA és szovjet tank létszámát!
Megvan bejegyzékelve az összes létező vh-s páncélos, úgyhogy nincsen nagy gondom... Az Excell tök jó dolog... :)
-
HunButyok #1599 Amúgy fogadjunk nem tudtátok, de a Mandzsúriai háborúban 1938-39 körül a szovjetek zsákmányoltak kb 100 darab Ha-Go japán könnyűtankot? És állítólag a háború végéig szolgálatban maradtak Mongóliában? -
HunButyok #1598 A T-34/57 nem más mint egy prototípus és 10 darab készült belőle teszteléscélokra... Bocsi, én is tévedhetek... -
HunButyok #1597 Te nem vagy komplett! 1000 darab páncélosa volt az USÁ-nak? Amatőr...
A Szovjetuniónak meg 1941-ben 20000 db? ORVOS LÁTOTT MÁR?
1941-ben néhány szovjet helyőrségen még a KS-10 "Lenin" könnyűharckocsi volt szolgálatban vagy néhol a T-26-os könnyűpáncélos 1931-es modellje!
Nagyobb méretű tankgyártás max a BT szériákból volt, de az sem haladta meg a 3000 darabot!
1941-ben történt az első nagyobb széria a T-60-as könnyűpáncélosból, mert hirtelen erre volt a menekülő Nyugat-Szovejt gyáraknak kapacitása, és 1942-ben kezdték el gyártani átmeneti típusnak a T-70-es páncélost.
A T-34-es hegyek megjelenése '43 elejére tehető, amikor a Keletre menekült szovjet termelő egységek és ott meglévő nehézipari központok elkezdték ontani őket.
Tehát ne tévesszem meg az adat kedves Harcu, hogy a T-34-es 1940-ben került tervezésre és 1941-ben jött ki az első modell, még nem volt igazán tömegtank egészen 42/43 teléig.
Az 1940-es modellből T-34/57 (még 57mm-es ágyúval) pár tíz darab készült.
1941-ben megerősítették a páncélost és ebből lett a T-34/75 mod. 41
Ez atank már szerepet játszott a Barbarossa első ütközeteiben, de nem volt tömegtermelés...
A legismertebb T-34-es típusok (T-34/76 mod. 42 és T-34/76 mod. 43) már az említett brutális tömegtermelés alatt kerültek a csapatokhoz.
A későbbi variáns, a T-34/85 (ebből is készült három fajta, az ágyú volt bennük eltérő, de mindegyik 85 mm-es volt) 1944-ben jelent meg a csapatoknál...
A szovejt páncélosok létszáma kb. 7-8 ezer darab volt
Amcsiknál a helyzet hasonló, de az amerikai hadsereg kb 6000 páncélossal rendelkezett, hiszen a közismert Christie tankok világszerte keresett hasznosságok voltak már 1921-től kezdve.
Az M2 és M3 könnyűpáncélosok is szépen gördültek ki már a gyárakból.
Tehát az USA-nak 1941-ben saccperkábé 3-4 ezer páncélosa volt...
-
HunButyok #1596 Engem nem annyira érdekel hogy pontosan mi is történt, engem a szárazföldi járművek nyűgöznek le... Fogalmam van azért az eseményekről is, de nem jelentős... meg az az igazság, hogy ki tudja, mi az igazság belőlük... a zsárazföldi járművek esetében ez nem áll fenn, mivel tárgyak, melyekről legalább egy tervrajz maradt fenn, ha más nem is... (Pl. Japán O-I nehézharckocsi, vagy a német "Patkány" szupernehéz harckocsi...)
Amúgy tényleg orvosi eset vagyok...
-
harcu #1595 Az 50 kiselejtezés előtt álló rombolóra gondolsz, amikért cserébe támaszpontokat kaptak a Csendes-óceánon, avagy az 1941 márciusában a kongresszuson nagy nehézségek árán átnyomott Lend Lease programra gondolsz a korábbi komoly támogatások esetében? Az első lényeges volt, nem nem döntő fontosságú, a másik pedig még 1941-ben nem volt jelentős.
PH valóban csak az indok volt, de akkora volt addig a békepártiság az USÁ-ban, hogy lehetetlen lett volna beléptetni az országot másképp a háborúba. FDR érdeme volt, hogy addig is olyan szinten tudta tartani az országot, amilyenen. De ha megnézed, 1941-ben összesen 1000 páncélosa volt az USÁ-nak, szemben pl. a szovjetek 20.000-ével. A repülőgépeik közül csak a bombázók voltak korszerűek, a vadászaik már akkor is elavultak voltak, különösen a flotta repülői. A Csendes-óceáni flottából a csatahajók a tenger fenekén, fél éven belül csak 2 rep.gép hordozó maradt. Aztán 3 éven belül gyártottak kb. 40 hordozót, 100.000 repülőt, 40.000 M4-est. Az amerikai ipart át kellett állítani 1942-re a haditermelésre, onnantól fogva nem volt megállás, a sértetlen ország a szinte korlátlan nyersanyagkészleteivel ontotta a termékeket, pl. egy Liberty osztályú teherhajó 4, azaz négy nap alatt készült el. -
harcu #1594 Orvos látott már?
-
NKristof #1593 komoly erőkkel támogatta=anyagi segítség, fegyver, utánpótlás stb, dettó mint az első vh.ban a belépésük előtt -
NKristof #1592 Ez viszont komoly tévedés hogy mindennek Pearl Harbor az oka. Az USA ugyanis már a háború kezdetétől igen komoly erőkkel támogatta Nagy-Britanniát és Franciaországot. PH-tól függetlenül amúgy is belépett volna a háborúba, nem hagyhatta veszni nyugati szövetségeseit (tudom hogy ekkor még nem volt katonai szövetség de ettől függetlenül mindig is jó kapcsolatuk volt a 20.sz folyamán. Az USA-nek iszonyatos mennyiségű befektetése volt a nyugat európai államokban, és ha ők elbukták volna a háborút akkor ez az egész kárba veszett volna. Így az amerikai ipari elitnek mindenképpen érdeke volt a németek legyőzése, és mint tudjuk a nagytőkések szava elég sokat nyomott a latba... ezt viszont már előre lehetett tudni. Mindössze idő kérdése volt csupán, hogy az usa belépjen a háborúba, PH csak az ürügy volt. -
HunButyok #1591 ja "hungarizmussal", gépelési hiba...
Hungarizmussal kapcsolatban annyit: nem érdekel mi történt 44 októberétől, maga az eszme ami vezet és sok mindenre megtanít... :)
-
HunButyok #1590 Én tartom avéleményem: nem az számít, hogy mi történt, hanem hogy miVEL történt...
Mai napig senki nem tud semmit a Mitsubishi által gyártott tankmotorokról, de ontjátok a badarságokat! Én csak pár adatot tudok róluk, de akkor is előrébb járok, mint Ti! :P
Én bevallom, hungharizmussal nagyon jól megvagyok, de jobban érdekelnek a vh-ban használt járművek... :)
Úghogy ha politizálni akartok, menjetek valami politikai fórumra..
Itt a második világszabadságharc a téma! -
harcu #1589 1941-ben az USA 1 szavazat híján feloszlatta a szárazföldi hadseregét, csak FDR-en múlt, hogy egyáltalán képesek voltak megtartani. 1941 végére a helyzet az volt, hogy az angolokat kis híján kiütötték, a szovjetek összeomlása napok kérdésének tűnt, és ha a japánok nem támadnak be PH-nél, akkor el is buknak. Franciaországot megszállták, Afrikában úgy tűnt, hogy kiverik az angolokat, és valahol a Kaukázusban egyesülnek a támadó német csapatok. Az USA próbálta felfuttatni a hadi termelését, és éppen a sebeit nyalogatta, gyakorlatilag békeállapot volt náluk, igen erős semlegességi törekvésekkel. Ezek után ki fogadott volna arra, hogy a szovjetek a következő évre megállítják a német támadást, és két éven belül brutális ellentámadásba mennek át, ami csak Berlinnél ér véget? -
harcu #1588 Az nem zavar, hogy a magyarok örökös megnemtámadási szerződést kötöttek a jugókkal, majd pár hónappal később megtámadták őket? A miniszterelnöknek kellett volna aláírnia a támadási parancsot, aki ezt árulásnak látta, és nem tudta aláírni. Ugyanakkor félt a németektől is, joggal, tehát nem sok választása maradt, öngyilkos lett, így a lelkiismerete valamilyen szinten nyugodt maradhatott. A németek Jugoszlávia és Görögország megszállásához Magyarországról indították a támadás egyik irányát. -
Bárdossy német nyomásra üzent hadat USA-nak.
Egyébként az a poén, hogy mind2x úgy üzent hadat, hogy ahhoz nem kapta meg a Parlament felhatalmazását, és így az alkotmányt megsértette...
Azt viszont ne hidd, hogy ha nem üzen hadat nem bombáztak volna.. -
Kun Béla szerepe a határok kialakulásában volt. Ha nem harcol akkor még kisebbek lennénk. -
NKristof #1585 Jas pl. Mo nem engedte meg '39ben a németeknek hogy a magyar vasúthálózatot használják Lengyelország lerohanásához, mégis visszakaptuk pl. Észak-Erdélyt.
A Kun Blás kijelentésemrő annyit rosszul fogalmaztam, persze nem ő volt az egyetlen aki harcolt Trianon ellen, de akkor, rögtön utána, amikor még lehetett volna vmit tenni ő állt ki a magyar ügyért, és ezért becsülöm őket. -
NKristof #1584 Hülyeséget írtam csak '41 végéreállt hadban az USAval németo -
NKristof #1583 Igazat kell neked adnom részben. Igaz ugyanis hogy Mo földrajzi elhelyezkedése nem igazán tett lehetővé a kimaradást a háborúból. Ugyanakkor azt nem értem hogy pl. miért üzent hadat Bárdossy (asszem ő volt az) az USA-nak mikor nekik aztán tényleg az ég világon semmi közük nem volt hozzánk, nem is nagyon zargattak volna minket, így viszont lebombáztak egy rakás nagyvárost.
'41ben pedig minden józan ítélőképességű ember láthatta hogy vége: Németország nyárra már hadban állt a világ két legnagyobb gazdasági-katonai hatalmával, azonkívül Nagy-Britaniát sem sikerült térdrekényszeríteni. Ekkora már megszállva kellett tartaniuk Fro-ot,olaszokat kellett istápolniuk Észak-Afrikában, megszálló erőket kellett tartaniuk a Balkánon, és segíteni kellett az olaszokat a hülye kis akcióikban mint pl. Görögország lerohanása. Ennek tetjében még nyitottak egy szovjet frontot is. Teleki ezt látta, ezért is lett öngyilkos, nem hiszem ugyanis hogy főbe lőtte volna magát ha azt látja hogy Magyarország győzni fog. -
Szerintem ne szidd a korabeli politikusokat. Mai szemmel nézve utólag könnyű itélkezni. '41-ben látni lehetett, hogy NO veszít? :O Miről beszélsz?
Még mielőtt belekezdenék, Kun Béláról: Ők voltak az egyetlenek akik képesek voltak egy effektív hadsereget csinálni. Ha ők nem harcolnak, akkor lehet, hogy a Dunáig tartana Románia.... Így is elég baj az, hogy mikor "nyerésre" (Északon sikeresen szereztek területeket vissza) álltak, akkor letették a fegyvert, engedve a franciknak. A románok így is kirabolták a fél országot.
De kanyarodjak vissza:
Szóval '41-ben mikor beléptünk mit is lehetett látni? NO sikeresen terjeszkedett békésen, majd elfoglalta LO-t, illetve francit, Anglia térdrekényszerítése ugyan nem sikerült elsőre, de akkor is túl távol voltak. Ebből valaki meg tudja mondani, hogy veszteni fognak? Szerintem nem.
Igen a 2 vh. között nagyon nacionalista volt a hangulat. A gyerekek nacionalista nevelést kaptak a suliban is. Magyarország egyetlen lehetősége No. volt. Azt látták, hogy felemelkedőben van egy új Európai Erő és Anglia túl messze volt, nem volt lehetőség, a nacionalista politika NO mellé terelt minket, akarva-akaratlanul. De még így is voltak emberek akik tisztában voltak a helyzettel és mindent meg tettek ellene. Teleki Pál mindent megtett, olyan ügyesen lavírozta az országot ahogy tudta, majd mikor nem volt lehetőség öngyilkos lett, ezzel is mentve minket a háborútól(ugye jugo lerohanása előtt akivel örök barátsági szerződést kötöttünk). Igen, ugyanis ez megmutatta a nyugatnak, hogy MO kényszerpályán van, és nem tud mit tenni. Neki köszönhetjük, hogy akkor még nem lettünk ellenségek a nyugat szemében.
Viszont az utána következő helyzet sem volt egyszerű. NO nekimenni készült SZU-nak, és Románia, Szlovákia elkötelezték magukat. Ez azt jelentette, hogy ha MO nem csatlakozik és NO nyer, akkor ennek a kettőnek nagyobb szava lesz a végső osztozkodásnál, és elveszithetjük azt a kevés + területet amit szereztünk (vagy még többet). Ha csatlakozunk és NO nyer akkor meg még van esély. Annak az esélye, hogy NO veszíthet minimálisnak tűnt akkoriban. Szóval nehéz helyzet volt, aztán jött az a bizonyos bombázás és minden eldőlt...
Szóval lehet fújjolni, nacionalistáknak lenni és revansot követelni, meg hasonlók, de ez csak felesleges fáradozás. MO nem fog visszakapni terülteket. Sem most sem később. El kellene ezt már felejteni. Persze milyen jól hangzik, hogy visszaköveteljük a területeket, de ez már populizmus, nem nacionalizmus (szerintem). Akkori körülmények között nem sok lehetőség volt, lehet hogy jobban ki lehetett volna jönni a dologból (bár én személy szerint ezt erősen kétlem), de így történt, ez van. El kell fogadni.
Inkább tanulni kéne a történtekből, mintsem állandóan felemlegetni őket... -
Én is túlreagáltam az ügyet, nem gondoltam komolyan, csak van most elég bajom és elborult az agyam.
Jóéjt! -
1.mert=de -
Akkor ezennel elnézést kérek tőled, mert nagyon felidegelt, hogy komcsi beidegződéssel vádolsz engemet. Aki ismer engem, az tudja, hogy kevés dolgot utálok jobban a komcsiknál és a náciknál, és ez pont olyan volt, mint amikor én a te anyádat sértegettem. Egyformán egymás lelkébe gázoltnuk csak te ezt nem tudhattad.
Tehát bocsánat és kerüljük egymást ezentúl, mert látható, hogy nem tudlak meggyőzni, arról, hogy ki kezdte a háborút. (Pedig azt hittem ez olyan egyszerű. Aki elsőnek lő az kezd nem? A futballaban is az kezd aki először rúg a ladbába..) -
Én nem azt mondtam, hogy ez húúúúúúúúúúúúú, de jó dolog volt, és fejlesszük tovább, de nálnuk nem gyilkolta az egyik magyar a másikat azért, mert az egyik muzumlmán a másik meg nem. Mi legalább EZT megúsztuk, de ez NEM kárpótol a többi veszteségért. Nem kéne a szavaimat kiforgatni. -
hát ne haragudj, de a "kun béla volt az egyetlen, aki harcolt trianon ellen" után kicsit nehéz veled értelmesen kommunikálni :D
nyah jóccakát! -
és mégis hogy gondoltad volna ezt a kimaradást?
max annyit lehetett volna elérni vele, hogy hamarabb kapunk egy szálasifélét a nyakunkba...akkor jobban járunk, de tényleg
a britek szava meg hát, jah arra lehet ám alapozni...56ban is jól megmondták, hogy jönnek, aztán egy kis homokozás a sivatagban valahogy fontosabb volt...
másrészt ugye utólag könnyű okosnak lenni...sajna magyarország már akkor sem volt abban a helyzetben, hogy saját maga befolyásolja a sorsát... -
elnézted pancser. nem én anyátam és köcsögöltem. -
NKristof #1574 Látod ezek vagytok ti. Ha már nincsenek érveid akkor anyázol meg köcsögölsz. Nekem is teljesen más az álláspontom mint a tiéd mégse szidlak hanem próbálok veled értelmesen kommunikálni. -
NKristof #1573 Kifordíthatod az egészet akkor is így van, ha akarod, ha nem. -
NKristof #1572 Kifordíthatod az egészet akkor is így van, ha akarod, ha nem. -
NKristof #1571 az elcsatolt területeket politikai úton kellett volna megpróbálni visszaszerezni semmiképpen háború útján. Ez a korabeli politikusok hibája volt. Tudni lehetett már '41 ben mikor beléptünk hogy Németo. ezt a háborút nem nyerheti meg. Az egész katasztrófa a szűklátókörű magyar politikusok búne. És elcseszték mert már nem nagyon van lehetőség javítani a hibákon, de a II. vh idején még lett volna. A britek ugyanis tájékoztatták Mo-ot hogy maradjon ki a háborúból és ők már azt is pozitívan kell elbírálni.