15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
harcu #1650 A típusa 380mm RW61 L/5.4, amúgy rakétavető / mozsárágyú volt, egy tengerészeti mélységi bombavetőből fejlesztették ki. -
#1649 Ez csak a fele a sztorinak. Északon visszafoglaltuk egész Szlovákiát. Ekkor jöttek a francik, hogy ha fegyverszünetet kötünk és kivonulunk akkor meghívnak minket a békekonferenciára. Ez megtörtént. Felvonultak csapataink keleten. Majd támadtak a románok, összeomlott a hadsereg. Pestig mentek és fosztogattak egy jót. -
harcu #1648 "Az ágyú, a tarack, a mozsár satöbbi, mind löveg, de forditva nem igaz nem minden löveg ágyú. "
Jogos az 5 pont, az ágyú tüzel alsó szögtartományban, a tarack felsőben, az ágyútarack mindkettőben.
-
SZU #1647 Ha jól tudom a románok nem vertek meg minket, hanem északon a sikeres ellentámadás után felkészültünk a Tisza melletti nagy csatára, de kb. az első pár lövés után idejöttek a franciák, mondván intervenció és fővesztés terhe mellett azonnal szüntessük be a harcot, vonuljunk ki a Szlovákoktól.
Ettől függetlenül lehet, hogy elkalapáltak volna a románok... -
NKristof #1646 Na hát a Nemere István (alias Kurt Rieder, van vagy 30 álneve)általában véve az egyik legmegbízhatatlanabb forrás. Olyan baromságokat összeír hogy attü sírni tudnék. Ajánlom mindenki figyelmébe azt a könyvét amiben azt bizonygatja hogy Hitler nem is halt meg a bunkerben, teszi ezt egy 8 éves gyerek szintjén mindenféle hasonmásokkal meg ilyesmikkel példázódva... Ettől még lehet hogy ebben igaza van, nem értek ehhez a témához. -
#1645 Na utána néztem a SturmTigernek. Rohamtigris első prototipusa 1943 okt 20án lett átadva. 380mm rövidcsövü löveggel felszerelt 700le motorral , 150mm frontpáncéllal ellátott harcjármű. 7.92mm MG gépuskákkalvolt felszerelve,kivételes tüzerejének köszönhetően szinte bármilyen célpontot letudott győzni.Lőszerrel való folyamatos ellátása komoly problémát jelentett.Mivel a 65tonnás ST csak 14db 350kg súlyu rakétát tudott csak befogadni, ezért külön szállitó jármü kellett hozzá. Összesen 18db ST épült. 7 ST részt vett az Ardenneki offenzivában, ahol bebizonyosodott hogy a szövetségesek által használt páncélelhárító fegyverekkel gyakorlatilag kilőhetetlen. Muzeumokban megtalálható pár példány, a többieket a németek semmisítették meg visszavonulás közben.
forrás: Kurt Rieder Hitler titkos fegyverei -
#1644 Hát kutattam egy sort, de sajnos nem találtam meg amit kerestem. A Kun Béla vezette kormány azért jött létre, hogy harcoljanak a Vyx jegyzék ellen. (A régi törikönyvemről még vannak emlékeim, abban volt egy térkép amin látni lehetett a Vyx vonalat, és a korábbi demarkációs vonalat. Egy ilyen tértképet kerestem de nem találom a neten, a könyvem meg nem tudom hogy megvan e meg, de ha meg is lenne akkor sem elérhető most.) Szóval úgy került Kun Béla hatalomra, hogy a szociáldemokraták hívták, mivel ő jó barátja volt Leninnek, és egyedül tőlük várhattak segítséget. (Ami vicces mondjuk az akkori állapotokat tekintve). Szóval így megkeresték, ő diktált, és megalakult a Tanácsköztársaság. Északon sikeresek voltak, de a romik :) megverték őket.
Végre találtam infót: a Vyx jegyzék szerint a Tiszáig román terület lett volna. Nah ez ellen harcoltak a vörösök.
Az egy másik kérdés, hogy ez vajon mennyire befolyásolta a határokat. Ezzel kapcsolatban nem találtam semmit. De a lényeg a lényeg, nem azért támadtak mert a komcsik hatalomra jutottak. Pontosabban igen, a kérdés, az hogy te hogy értetted. A lényeg az volt hogy ellenálltunk, ha nem ők hanem más, akkor is ez lett volna. -
ambasa #1643 Bocs hogy belkontárkodok Hacu, de biztosan elírtad. Pont fordítva van a löveg az összefoglaló fogalom. Az ágyú, a tarack, a mozsár satöbbi, mind löveg, de forditva nem igaz nem minden löveg ágyú.
HunBütyök nem tudom milyen forrásokat olvasol, de sűrgősen kezd el keresni más szakirodalmat, mert azokat az adatokat amiket leírsz még sehol sem láttam, de még csak hallani sem hallottam róla.
Azért mert valamit te úgy nevezel, attól azt annak még más a neve, akár tetszik akár nem. Én amúgy nem venném a bátorságot, hogy Számvéber Norbert által leírt adatokat megkérdőjelezek, annál ő sokkal precízebb ember.
Természetesen azt hiszel amit akarsz, és ezen nem is akarok változatni, de azt hogy te ezt tudod az nem egy érv. Ha elfogadsz tőlem egy tanácsot, akkor továbra is a "tankokkal" foglalkozol és nem a történelemmel és akkor Te is és Mi is sokkal jobban járunk.
-
#1642 Abban asszem valami fura raéktahajtású cucc volt, ami 350kg(!)-os volt, de csak a robbanótöltet, ha jól tudom. Ha valaki bővebbet tud róla, írja meg. Nekem fejből ennyi telt. -
#1641 A sturm-tigerben milyen ágyu volt ? -
harcu #1640 Mutasd!!! -
HunButyok #1639 Én akkor is ágyúként emlegetem és kész! :)
Ahol nem ágyú volt ott úgyis megkülönböztetem....
-
HunButyok #1638 És mi a helyzet a képpel, amin finn katonák állnak egy T-35-ös mellett! -
harcu #1637 Ajánlom a figyelmedbe a nevet: Számvéber Norbert. Nézz utána egy kicsit, hátha észbe kapsz. Mellesleg talán ő a legilletékesebbek egyike, akik adatokkal tudnának szolgálni második világháborús japán harckocsik (merthogy nem tank a hivatalos nevük :) ) ügyében.
Amúgy meg két szó: mozsárágyú, tarackágyú. Mindkettő létező fogalmak. Amúgy meg minden löveg ágyú is egyben. A harckocsikba harckocsilöveget szerelnek, akár tetszik neked, akár nem. A tarack egyébként nem más, mint felső szögtartományban is tüzelni képes löveg / ágyú. Az L-11-es löveg szögtartománya -4° -25°, tehát nem volt tarack . Az F-32-es szintúgy. Egyedül a KV-2-esbe szereltek tarackot.
Az alap M3 gyártása 1941 márciusában indult meg minden forrás szerint, amit megnéztem.
Mindenesetre kíváncsian várom a forrásaid megjelölését.
Zárásként idézet:
Bean-Fowler: Russian tanks of World War II: "A T-35-ösöket nem vetették az 1939-40-es szovjet-finn háborúban." Amivel kevered, az 1939 dec. 19-én Szummánál egy SzMK, egy T-100-as és 5 T-28-as akciója, amit az SzMK és a T-100-as kipróbálására hajtottak végre. -
Rundstedt17 #1636 Pedig így van. -
HunButyok #1635 Igen asszem ez volt, bár nagyon régen láttam már. kb. 8 éves voltam akkor... halvány emlékeimben a T-34/76 rémlik...
Valóban: a szovjetek 4 emberrel kezelték a T-34-eseket. Csak a T-34/85-ben lett már 5 fős a személyzet.
-
#1634 A 4 páncélos és a kutyában ez volt ? ( érdekes hogy a németeknek egy hasonló kaliberü tankba 5 ember kellett, a ruszkiknál meg csak 4, ppedig ott volt ember dögivel )
http://news.webshots.com/photo/1081745022047950442yiUNLz -
HunButyok #1633 Nekem semmi újat nem mutattál...
Az SMK-ból lett végül is a KV-1... csak lekicsinyítették és egy tornyot hagytak meg rajta... Egy SMK Finnország határán is harcolt!
-
#1632 http://www.ww2incolor.com/gallery/Russian/aaf
http://news.webshots.com/photo/1081744843047950442sxPsSx -
#1631 Láttátok hogy néz ki ez a tank ? Aki nem látta nézze meg.. -
HunButyok #1630 Attól hogy leírod az összes legyártott szovjet harckocsi mennyiségét, akkor említsük csak meg azokat a konfliktusokat, melyekben igencsak megcsappant a számuk... Ez főként a BT és T-26 harckocsikra utal.
Az én forrásaim szerint az M3-asok már igencsak gyártásnak indultak 1941-ben, olyannyira, hogy szinte pár hónap múlva már utaztatták is őket a szövetségeseiknek...
Én továbbra is tartom a véleményemet a 10ezer és 11ezer közötti harckocsiszámról a ruszkikat illetően...
Én jobban szeretem az ágyú szót használni... Mivel löveg lehet tarack és mozsár is...
Harckocsik különböző típusain lövegből mindhárom (plusz egyéb) löveg is előfordultak...
Pl. sokan a KV-es lövegét emlegetik, pedig tarackja volt... :)
Úgyhogy ha T-34-esről beszélünk, nyugodtan használjuk az ágyú szót!
T-35-ösből 5 darab volt szolgálatban. A Finn-Szovjet háborúban is használták ezt a típust. A finnek szereztek is egyet. Leningrád védelmében szintén 1 darab vett részt...
-
harcu #1629 A szovjet hadifoglyok egy jelentős része a német gyárakba került, ahol agyondolgoztatták őket. A gyárosok versenyeztek az olcsó munkaerőért. -
SZU #1628 argh foglyokra... -
SZU #1627 Dehogy lőtték le őket. Vitték szépen tankcsapdákat telepíteni, meg lövészárkokat ásatni velük végkimerülésig. Aztán az ellenséges ankamezőkre masíroztatták őket.
Hitler és a pribékjei nem pazaroltak el 2-3 millió lőszert a hadifogjokra... -
baca01 #1626 mivel németországban a háború közepette amúgyis egyre nagyobb volt az éhezés, nemigen akarták még a hadifoglyokat is etetni, különben is hitler nem éppen arról volt híres hogy betartja a különböző egyezményeket! :P -
baca01 #1625 a németek, ezzel együtt a szovjetek se törődtek túl sokat a hadifoglyokkal...általában csak szépen lelőtték őket... -
#1624 Bocsi, de a számokkal hadilábon állhatsz...
A legtöbb történelmi forrás ~15000 harckocsit említ a szovjetunió nyugati határainál a Barbarossa hadművelet kezdetekor.
T-35 (5 darab)
A többi 56db merre kószált? A T-35A-ból összesen 61db gyártottak, a Finn-Szovjet háborúban nem vettek részt, és aktív szolgálatban voltak német támadás idején. -
#1623 De a németek is elvesztették 2 hónapon belül az páncélos erőik kétharmadát.. -
harcu #1622 Egyébként brutális adat, de a szovjetek az első 2 héten elvesztettek legalább 10.000 páncélost, míg az év végére 20.000-nél is többet. A németek egyszerűen nem tudtak mit kezdeni a sok szovjet hadifogollyal, mivel milliós számban adták meg magukat a szovjetek. Egészen egyszerűen nem voltak felkészülve az ellenség várható moráljáról és egyáltalán a számáról sem. -
harcu #1621 Az amerikai páncélosgyártásról adatok:
Bombay-Gyarmati-Turcsányi: Harckocsik 1916-tól napjainkig
"A harckocsitermelés felfuttatása az 1940-es évet követően rendkívüli mértéket öltött, míg 1940-ben 330 harckocsit készítettek, 1941-ben már 4052 került ki a gyárakból, az 1942 évi termelés 24997 volt, ami meghaladta a német ipar teljes II. világháborús termelését." -
harcu #1620 Ugyanezen könyv szerint a német csapatok:
3398 darab, ebből
Pz.I: 298
Pz.II:743
Pz.38(t): 157 (ez szerintem elírás nála, ez a cseh T-35 lenne, avagy Pz.35)
Pz.38(t): 651
Pz.III: 979
Pz.IV: 444
Parancsnoki harckocsi: 143 -
harcu #1619 Akkor adatok a Szabó-Számvéber: A keleti hadszíntér és Magyarország 1941-1943 c. könyvből:
"A szovjetek harckocsi-állománya 1941. június 22-én 23 ezer 572 páncélosból állt: 625 KV, 1225 T-34, 500 elavult T-28, 6000 BT és 11 ezer T-26 könnyűharckocsi, valakint 4222 T-37, T38 és T-40 felderítő harckocsi. Ezeket 4819 páncélgépkocsi egészítette ki, melyek jelentős részét löveggel is felszerelték. A nyugaton felvonultatott erők 14 ezer 200 páncélossal, ezen belül 12 ezer 400 könnyű, vagy elavult, valamint 1800 közepes és nehézharckocsival rendelkeztek."
-
#1618 Micsoda??? Szerintem olvass egy kicsit utána a dolognak mielőtt ilyesmit kijelentesz. -
Rundstedt17 #1617 Csak azt felejted el megemlíteni hogy a románoknak épp az volt az indokuk a támadásra hogy Magyarországon a kommunista csürhe hatalomra jutott! -
faszaaaaa #1616 köszönöm:) -
#1615 Hát Lengyelország felosztását azt tuti. Szerinted az publkus lett volna aug.23-án a támadás előtt?
Ezzel a dokumentumal majdnem romba dönötték a Nürenbergi pert, mert hát ugye egy agresszor is ült az ítélkező hatalmak között, a SZU! Nekik SEMMI keresnivalójuk nem lett vonla ott.. -
faszaaaaa #1614 hello! Valaki tudja?:D...mit tartalmazott a szovjet-német megnemtámadási szerződés titkos záradéka? -
#1613 Ja és nagyjából mindenhol az enyémhez hasonló számok vannak feltüntetve. Az szovjet mennyiség 10-16 ezer körül mozog, de ez azért változó, mert valaki a legyártott mennyiséget számolja, de hogy ebből mennyi volt üzemképes akkor azt nehéz megmondani. -
#1612 Hát nekem is feltűnt, hogy a Bütyok kollega elég furcsa adatokkal dobálózik. Lehet, hogy a NAGYSÁGRENDILEG tízezres harckocsiállomány nagy része könnyű kategória volt, de szovjet szinten könnyű. Mellesleg a német gyalogság puhítására tökéletesen megfeletek és a nagy mennyiség miatt ha bekerültek egy német harckosi mögé, annak annyi volt még egy BT-től is....
A német páncélosállomány a Panzer című könyvem szerint a támadás kezdetekor 3332 harckocsiból állt és ebből 1156 PzI. vagy Pz.II-es volt.
772 Pz38(t) volt, ami kb. a T-26-tal van egy súlycsoprtban.
AZ IGAZI ütőerőt az 1404 PzIII. és Pz.IV adta, de még ebből is a régebbi szériák domináltak. PzIII.E és G PzIVE verziók. Ezek még rövidcsövűek voltak.
-
harcu #1611 Okoska, pár megjegyzés:
"Nagyobb méretű tankgyártás max a BT szériákból volt, de az sem haladta meg a 3000 darabot!"
Azért ne sajnáld le a T-26-ost a maga 12000 darabjával. Amúgy BT-2 500, BT-5 1900, BT-7 5300, T-40 1500, T-28 500 darab.
"Az M2 és M3 könnyűpáncélosok "
Az M3 (General Stuart) gyártása 1941 márciusában indult, az M3A1 1942. januárjában. M2-ből a legtöbb forrás szerint 696 db került legyártásra, ebből 1941 december 7-n 375 db volt szolgálatban. Ergo 1941 január és márciusa között nem igazán lehetett több, mint 696 db (elavult) M2 harckocsija az amerikaiaknak.
"Tehát ne tévesszen ..., hogy a T-34-es 1940-ben került tervezésre és 1941-ben jött ki az első modell, még nem volt igazán tömegtank egészen 42/43 teléig."
Mindenesetre a német támadásig már bőven kijött a T-34/40, ami már az első szériás 76.2 mm löveggel (és nem ágyúval, ha már korrektek akarunk lenni) volt felszerelve.
"Amcsiknál a helyzet hasonló, de az amerikai hadsereg kb. 6000 páncélossal rendelkezett, hiszen a közismert Christie tankok világszerte keresett hasznosságok voltak már 1921-től kezdve."
Azért sorold már fel ezeket a tömegyártású Christie tankokat, mert érdekelne!
Segítek egy kicsit:
M1919: 1 db
M1921: 1 db
M1928: 1 db
M1931: 9 db
M1935A/ B: 2 db
M1936: 1 db
M1937: 1 db
M1938: 1 db
M1941: 1 db.
Ha ezekre alapozták az USA páncélos haderőt, akkor jobb, ha elásták magukat.
"A szovejt páncélosok létszáma kb. 7-8 ezer darab volt"
A szovjet határra összevont csapatok összes harckocsi létszáma kb. 10500 volt, amelyből kb. 7-8000 darab tartozott a BT szériába, jellemzően BT-7-es. A harckocsik fele volt csak a csapatoknál, a másik fele a hátországban javításon vagy kiképzésre vezérelve.