Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
Szerintem ne szidd a korabeli politikusokat. Mai szemmel nézve utólag könnyű itélkezni. '41-ben látni lehetett, hogy NO veszít? :O Miről beszélsz?
Még mielőtt belekezdenék, Kun Béláról: Ők voltak az egyetlenek akik képesek voltak egy effektív hadsereget csinálni. Ha ők nem harcolnak, akkor lehet, hogy a Dunáig tartana Románia.... Így is elég baj az, hogy mikor "nyerésre" (Északon sikeresen szereztek területeket vissza) álltak, akkor letették a fegyvert, engedve a franciknak. A románok így is kirabolták a fél országot.
De kanyarodjak vissza:
Szóval '41-ben mikor beléptünk mit is lehetett látni? NO sikeresen terjeszkedett békésen, majd elfoglalta LO-t, illetve francit, Anglia térdrekényszerítése ugyan nem sikerült elsőre, de akkor is túl távol voltak. Ebből valaki meg tudja mondani, hogy veszteni fognak? Szerintem nem.
Igen a 2 vh. között nagyon nacionalista volt a hangulat. A gyerekek nacionalista nevelést kaptak a suliban is. Magyarország egyetlen lehetősége No. volt. Azt látták, hogy felemelkedőben van egy új Európai Erő és Anglia túl messze volt, nem volt lehetőség, a nacionalista politika NO mellé terelt minket, akarva-akaratlanul. De még így is voltak emberek akik tisztában voltak a helyzettel és mindent meg tettek ellene. Teleki Pál mindent megtett, olyan ügyesen lavírozta az országot ahogy tudta, majd mikor nem volt lehetőség öngyilkos lett, ezzel is mentve minket a háborútól(ugye jugo lerohanása előtt akivel örök barátsági szerződést kötöttünk). Igen, ugyanis ez megmutatta a nyugatnak, hogy MO kényszerpályán van, és nem tud mit tenni. Neki köszönhetjük, hogy akkor még nem lettünk ellenségek a nyugat szemében.
Viszont az utána következő helyzet sem volt egyszerű. NO nekimenni készült SZU-nak, és Románia, Szlovákia elkötelezték magukat. Ez azt jelentette, hogy ha MO nem csatlakozik és NO nyer, akkor ennek a kettőnek nagyobb szava lesz a végső osztozkodásnál, és elveszithetjük azt a kevés + területet amit szereztünk (vagy még többet). Ha csatlakozunk és NO nyer akkor meg még van esély. Annak az esélye, hogy NO veszíthet minimálisnak tűnt akkoriban. Szóval nehéz helyzet volt, aztán jött az a bizonyos bombázás és minden eldőlt...
Szóval lehet fújjolni, nacionalistáknak lenni és revansot követelni, meg hasonlók, de ez csak felesleges fáradozás. MO nem fog visszakapni terülteket. Sem most sem később. El kellene ezt már felejteni. Persze milyen jól hangzik, hogy visszaköveteljük a területeket, de ez már populizmus, nem nacionalizmus (szerintem). Akkori körülmények között nem sok lehetőség volt, lehet hogy jobban ki lehetett volna jönni a dologból (bár én személy szerint ezt erősen kétlem), de így történt, ez van. El kell fogadni.
Inkább tanulni kéne a történtekből, mintsem állandóan felemlegetni őket...