Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
Hát kutattam egy sort, de sajnos nem találtam meg amit kerestem. A Kun Béla vezette kormány azért jött létre, hogy harcoljanak a Vyx jegyzék ellen. (A régi törikönyvemről még vannak emlékeim, abban volt egy térkép amin látni lehetett a Vyx vonalat, és a korábbi demarkációs vonalat. Egy ilyen tértképet kerestem de nem találom a neten, a könyvem meg nem tudom hogy megvan e meg, de ha meg is lenne akkor sem elérhető most.) Szóval úgy került Kun Béla hatalomra, hogy a szociáldemokraták hívták, mivel ő jó barátja volt Leninnek, és egyedül tőlük várhattak segítséget. (Ami vicces mondjuk az akkori állapotokat tekintve). Szóval így megkeresték, ő diktált, és megalakult a Tanácsköztársaság. Északon sikeresek voltak, de a romik :) megverték őket.
Végre találtam infót: a Vyx jegyzék szerint a Tiszáig román terület lett volna. Nah ez ellen harcoltak a vörösök.
Az egy másik kérdés, hogy ez vajon mennyire befolyásolta a határokat. Ezzel kapcsolatban nem találtam semmit. De a lényeg a lényeg, nem azért támadtak mert a komcsik hatalomra jutottak. Pontosabban igen, a kérdés, az hogy te hogy értetted. A lényeg az volt hogy ellenálltunk, ha nem ők hanem más, akkor is ez lett volna.