15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
#2531 Ha annyira magyar fórum, akkor talán tengelyhatalmak, és nem axis, másfelől az, hogy azon az oldalon harcolt, nem jelenti azt, hogy kötelezően minden magyarnak most aztán úgy kell vélnie, hogy az volt a "jó" oldal. Ha már ennyire belemagyarázunk mindent mindenbe. :) -
#2530 Az, hogy az atomfegyver akadályozta meg, hogy európa nem legyen teljes egészében kommunista befolyás alá és ezért omlott össze a SZU hamarabb. Egyáltalán nem bánom, hogy nekik lett elsőre és nekik IS van. -
#2529 Magyarország az axis oldalon harcolt, és ez egy magyar forum. Fejtsd ki te bővebben hogy mi a bajod a sajnossal :) -
sztalinelvtars #2528 Ugyanazért amiért a római legionáriusokat.Egyébként a magyar legalább olyan jó katona,sajnos az elavult vezetési rendszer sokszor vett el győzelmeket tőlünk.Valahogy a németeket a mentalitásuk alkalmassá teszi erre a szakmára.Szövetséges oldalon pedig a tommy-k és a lengyelek voltak a toppon,szívtak is eleget(mármint szegény lengyelek) -
#2527 Ezt a posztot meg nem tudom értelmezni. Mi nem volt több 20-nál? 20 légigyőzelmesnél több? Volt. 20 ász? Az is volt több 20-nál. -
#2526 Sajnos? Miért? Ezt kérlek fejtsd ki bővebben. -
#2525 Milyen modern csatahajó volt akkor? Egyedül az USS North Carolina és a USS Washington jöhet szóba, azok tényleg nem voltak ott, mindkettő akkor még vagy az Atlanti-flottába volt osztva.
Cirkálók? USS Honolulu (CL-47, 1937), USS St. Louis (CL-49, 1938), USS Helena (CL-50, 1939). Mind modern egység, a 8 ott lévő cirkálóból 3. -
#2524 Igen. Talán olvass vissza mit írtam mielőtt kötekedsz.
A szövetséges pilóták 50%-a soha nem láttot ellenségs gépet. Ilyen viszonyok között hogyan érsz el 300 légigyőzelmet? A legtöbb bevetést repült szövetséges pilóta olyan 400 körül volt. Hartamann 1400-at repült... -
#2523 Attól függ miből. Kezdben több brit gép és tank ment, de ahogy felpörgött az amerikai ipar aztán már a jenki szállítás dominált. -
#2522 "tudod, minden ember más. de a katonánál hozzá kell tenni a motiváltságot, a morált, lehetőséget a győzelemre, a személyes adottságait, sorolhatnám."
Ne felsoroltál minden ami jobb volt a szövetségesek oldalán. Milyen reménye lehetett egy német bakának 44 közpén? Mi motiválhatta? Az, hogy éljer túl. Győzelemre szikrányi esélye sem volt. Morál? Ki háborúzott má4 4 éve? Kinek a rokonai haltak meg bombázásokban? Eh... -
#2521 Valóban minden ember más, de könyörgöm. Azért nem 3 millió fajta eltérő fizikumú és hátterű ember van. Statisztikai áltaban jobbak voltak. Egyszerűen egy 22 éves ereje teljében levő ember kétszer-háromszor annyi kiképzési idővel nyugodt körülmények között többet tud. Ezt kár lenne tagadni. Miért kezelik sokan überkatonaként a németeket? -
#2520 hát én úgy olvastam, hogy az amerikaiaknál is kiosztottak ilyen címeket, konkrétan nem emlékszem a számra, de biztos nem volt több 20nál. a németeknél szóba se álltak volna ennyivel. -
Freeda Krueger #2519 Azt mire alapozod hogy nem voltak Amerikai ászok?
Valószinüleg a németek is hazaküldték volna őket ha lett volna hova. -
#2518 Amennyire én tudom, a Japán és Német barátság visszafogott volt, inkább csak technológiai cserére szorítkozott. Voltak tervek arra hogy komolyabb nyersanyagcserét hajtanak végre, ám ebből nem nagyon valósult meg semmi. Japán nem számított effektív Német segítségre a háborúban, nem is kért ilyet. Természetesen egy Amerika elleni közös háború képe ott lebeghetett volna, de ez erősen hipotetikus. -
#2517 Ha Japán megnyeri a csendes oceáni csatákat ( egy kis szerencsével megcsinálhatták volna ) az usa akkor se kötött volna békét.
Az USA-át csak atombombákkal lehetett volna térdre kényszeríteni, de sajnos mint tudjuk ők fejlesztették ki hamarabb :p -
juzosch #2516 ?->! -
juzosch #2515 Az amerikaiaknál nem voltak ászok. Ők nem küldték ki 1000edszerre is a legjobbjaikat, hanem hazaküldték őket tanítani.
A németek a hajukra kenhették a 100 ászukat, ha 1000 jól képzett pilóta jött velük szembe:) -
#2514 ha elsüllyesztik az egész amerikai flottát, szerencsés esetben, a közvélemény nem gondolkodott volna úgy, hogy na most már elég, miért is harcolunk, kössünk békét? -
#2513 és nézd meg, az amcsi ászok hány embert lőttek le, és a németek mennyit.
az amcsik a luftwaffeban is ászok lettek volna?:) -
#2512 ostobaság? -
#2511 na most nem emlékszem rá biztosan, de a shermanokat nem nagyon szerették. egyébként tudom, hogy voltak náluk ilyenek, de nem olyan jeelntős mennyiségben, hogy anélkül ne tudtak volna üzemelni. pl az üzemanyaghoz szinte hozzá se nyúltak, amit az amcsik küldtek. és csak a viszonyokat szerettem volna szemléltetni, hogy pl a britek segélyéhez képest össze se lehet vetni. -
#2510 azt hiszem churchill mondta anno rooseveltnek egy vezérkari gy
lésen 44ben, hogy uram, ha tovább várunk, az oroszok 45 végére párizsban lesznek. -
#2509 Tudtommal eleg sok cuccot kaptad a ruszkik is. Foleg konnyu jarmuveket, meg felszerelest. De talan meg par Sherman is landolt naluk. Mintha lattam volna voroscsillagos Shermanokat. Igaz biztos baromi ritka volt. -
#2508 a land lease program kevéssé érintette oroszországot. ha jól emlékszem, nekik 2 milliárdnyi eszköz ment, míg a briteknek 30akárhány. -
#2507 ezt nagyon bírom, amikor a katonákat haditechnikai szemszögből közelíted meg, és úgy gondolsz rájuk, mint valami gépre, aminek a leírásában meg van adva az adat, teszem fel, ilyen kiképzést kapott, és akkor az úgy is van.
tudod, minden ember más. de a katonánál hozzá kell tenni a motiváltságot, a morált, lehetőséget a győzelemre, a személyes adottságait, sorolhatnám. -
juzosch #2506 Igen, közben eszembe jutott:) Ez még viszonylag életképes is volt, amíg nem hergelték őket fel nagyon. -
#2505 Amerikát képtelenség lett volna megszálni. Végig utazni több ezer kilómétert a csendes óceánon keresztűl. Logisztikailag lehetetlenség. Aztán az út során tuti, hogy ütközetre került volna sor plussz a légierő is bezavart volna. Aztán ha partot is érnek ki is kell szállni és mégha meg is vetik a lábukat ismételten ott van a logisztika. A csatornán való utánpótlás megszervezése is hatalmas gondokat jelentett a szövik számára pedig az még 100 km sem volt. Fizikailag kivitelezhetetlen lett volna... -
#2504 Abban az álomban ringatták magukat, hogy akkor az usa fegyverszünetet ajánl.... -
#2503 Tudtommal Japannak semmi mas terve nem volt, csak a csendes-oceanrol kitakaritani az amcsikat. Nekik nem kellet amerikai fold. Ok csak azt akartak, hogy ne szoljon bele usa a csendes-oceani terjezkedesukbe, ujkori gyarmatositasukba. Erre meg pont jo volt, hogy fulop-szigeteket, Guamot es a tobbi kisebb szigetet elfoglaljak. -
sztalinelvtars #2502 De hát "modern" csatahajó vagy cirkáló sem esett áldozatul... -
sztalinelvtars #2501 Na most komolyan...ha győz Németország,és gyorsan!!! Akkor ugye talán közösen.De megszállni is a végén,hát emmán kemény dió. -
sztalinelvtars #2500 Aha szerintem viszont Te most nem jó gombot nyomtál meg.Próbáld még,és bejön a Doom,ott lehet nyomogatni lelkesen:))))) -
#2499 Épp azt beszéltük, hogy gyakorlati esélye legyőzni az USA-t nem volt. Akkor? Miben bíztak? Abban, hogy összerogynak egy erős csapástól? Képtelenek lettek volna igazán veszélyeztetni az USA kontinentális területét, így pedig valódi győzelmet sem lehetett kivívni. Hiába akarták gyorsan döntésre vinni, legrosszabb esetben elfoglalják Midway-t és Hawai-t is. Na bumm. Egyik sem rendelkezett komoly nyersanyagforrással, sem számottevő ipari létesítménnyel. Ugyanaz a szituáció, legfeljebb elhúzódik a háború, amíg az amerikai katonai termelés felpörög annyira, hogy vissza tudják foglalni és ellentámadásba tudjanak átmenni... -
#2498 Ehhem. A modern szó helytelen. Felteszem a hordozókra gondolsz, az pedig más tészta.
Egy hordozó nagyjavításon volt a nyugati parton (USS Saratoga), egy épp visszafele jött Wake Island-ról (USS Enterprise), és Pearl Harbourba tartott (ha két nappal később van a támadás, akkor őt is elkapják), a harmadik pedig Midway felé tartott. Az utóbbi kettő repülőgépeket szállított az előretolt helyőrségeknek. -
sztalinelvtars #2497 Tulajdonképp csak annyi a baj,hogy feléled a készleteid.Közben a gazdaságodnak ugyanúgy működnie(sőt gyarapodnia)kell,de a nyersanyagellátás elakadt.Az erősebb-gazdagabb fél kivárja míg belülről gyengülsz meg.Szerintem egyetlen esélyed minél hamarabb döntésre vinni. -
#2496 Éjszakai vadász száz felett? Kettő volt összesen amennyire emlékszem és volt még valami herceg aki 80-at vagy 83-at. Ő nem élet túl. Az első éjszakai ász viszont túlélte. -
#2495 Ez egy zseniális és nagyon tárgyilagos oldal. Igazi gyöngyszem. -
sztalinelvtars #2494 Nagybritannia ellen harcolni egyenlő volt az USA-nak kesztyűt dobni.A forgatókönyv ugyanaz volt mint a század elején,gazdasági vetélytársainkat kényszerítsük háborúra,és tiporjuk el.Senki sem hiheti komolyan,hogy az USA semleges maradt volna.Ha nem csali volt Pearl,akkor miért hiányoztak a modern hadihajók a kikötőből?Valahogy rá kellett venni a népet a háborúra.De ez már uncsi.. -
juzosch #2493 Ez nem a középkor, itt már nem a morál dönti el a háborút. Akkor volt az, h számított ez, amikor még az emberi testek ütköztek meg, és megsokszorozta az erőt. De manapság már csak gombokat nyomogatunk. -
#2492 Én eddig úgy tudtam, hogy ha szűkösen állsz nyersanyagokkal és utánpótlással az ellenséghez képest, akkor a védekező harcmodor éppen, hogy az ideálisabb számodra, mint hosszú, nagy távolságú, nagy méretű csapásokban gondolkodni.
Reálisabban kellett volna hozzáállni a lehetőségekhez. Egyetértek azzal a nézettel, hogy a Japán hadvezetés Csuzima-szindrómában szenvedett a II.Vh előtt és alatt, tehát egy mindent elsöprő, nagy harcot kell kiprovokálni, majd ott legyőzni az ellenséget. Az oroszok ellen ez bejött, de megfeledkeztek arról, hogy ott is voltak külső tényezők.
Védekező harcban az amerikai flottának kellett volna bemerészkedni az oroszlán barlangjába, az 1941-42-es években, de talán még 1943-ban is csúnya dolgokat művelhettek volna ilyen szituációkban a Japán rombolók és bizonyítottan első osztályú torpedóik. De ehhez az kellett volna, hogy ne nagy, egységesített flottában, hanem rugalmas, mozgékony szerkezetű flottában gondolkodjanak. Ez a gondolkodásmód a Leyte-öbölben már kezdett feltűnni a Japán oldalon, de túl későn...