15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
  • Molnibalage
    Nem. 1942-ben volt tudod a Fályka. Utána már jenkik is voltak ott. Ott debütált az M4. A Pz. IV. akkori verizója ellen még jó is lett volna. '44-ben Pangter és feltápolt Pz. IV. ellen elég lepkesúylú volt.
  • Molnibalage
    Moszkva volt a Szovjetúnió agya. Ne feledd iszonyatos méretű volt a hatalom koncentrációja minden szempontból. Utána egy "agy" nélüli ellennel küzdöttek volna.
  • degenerator
    észak afrikára brit páncélosokat akartál írni?

egyébként a szövetségesek azért változtattak a taktikájukon, és a fegyverzeten a konvojoknál.
  • Pluskast
    Kis OFF. Azért a chileiek nem kicsit még most is németbuzik :))
  • Rundstedt17
    Igen de én vereség alatt Moszkva elfoglalását értettem volna,talán elég lett volna Sztálin uralmának semmibe foszlására...Amúgy teljes mértékben egyetértek nem sikerült volna elfoglalniuk a németeknek egész Szovjetuniót még akkor sem ha nincs amerikai segítség...
  • Pluskast
    Én azért ebben nem lennék biztos.
    1. 1941 decemberére a szovjet ipart tulajdonképpen már áttelepítették az Uralon túlra.
    2. Ebből következöen, ha el is foglalják a németek Moszkvát csak taktikai győzelmet arattak volna a harc folytatódott volna. Oroszország egyszerűen olyan hatalmas ország, hogy a németek képtelenek lettek volna összefügő és stabíl frontvonalat létrehozni. Nem volt meg a megfelelő emberanyaguk hozzá. Ne feledd a 41-es Zsukov féle téli offenzívát azok a szovjet csapatok vitték véghez akiket átdobtak a távol - keletről. Szövi segítség nélkül is nyertek volna a ruszkik csak mondjuk nem 45-ben hanem 50-ben.
  • Rundstedt17
    Nagyon leegyszerűsítve azt mondanám:
    Amerikai hadianyag és élelem nélkül a szovjetek vereséget szenvedtek volna.
    De a szovjetek áldoztak a legtöbbet a győzelemért(emberanyag)
    Tehát a százalékosítás csak nézőpont kérdése lehet attól függően hogy mit tartunk döntőnek.
  • Rundstedt17
    Bizony.
  • Rundstedt17
    A tengeralattjárós veszteségek nem a személyzet illetve parancsnokok gyengeségének volt köszönhető a későbbiekben hanem a szövetségesek megtalállták 1942-1943 a tengera. gyengeségeit...
    A fent említett tettre minden egyes valamire is való katonának képesnek kell lennie...
  • Molnibalage
    Már 1941 decemberében megállították őket. Már akkor sem volt tehét megállíthatatlan és legyőzhetetlen. 1942-ben meg már összevissza egy irányú offenzívára voltak képesek...

A százalékosítás meg nem kivitelezhető szerintem. Miért is?

1. A jenki és angol háborús szállítások iszonyatosan kellettek '41-42 során amíg a szovjet ipar az áttelepülés után fel nem pörgött. A szállított élelem és ruházat szó szerint életmentő volt. Még így is éhezett a fél SZU...

2. A angolszász bombázóoffenzíva sokáig eredmény nélküli volt viszont a német gazadság és erőforrások részét iszonyatosan lekötötte. Több ezer légvédelmi ágyú volt a hátországban és ehhez lőszer és személyzet is kellett. Namármost ennek hiányában ez mind mehetett volna a fronra. Ez cirka párezer Flak 88 és egyéb finom ágyút jelent...

3. A fenti offenzíva a Luftwaffe-t is szó szerint lemorzsolta. Innentől fogva a frontok felett alig volt német vadász és azok is nagyrészét kedők voltak.

4. A német tengóháború is vitt erőforrást rendesen.

Szóval lehet, hogy nagyon sok katona esett el a keleti fronton, de a szövetségesek a maguk módján iszonyatosan lekötötték a németeket.

Az olasz frontról meg szépen megfeledkeztél. Már 1942-ben és '43-ben is szövetséges csapatok harcoltak Európában. Nem több milliós hadseregek, mint keleten, de szintén erőket kötött le.

Szóval, ha már annyira százalékosítani akarsz akkor 50-50%. Ráadásul ne feledd. hogy az angolok már '39-től (na jó '40 májusától) benne voltak a balhéban.
  • Pluskast
    Amúgy ez már akkoriban sem volt kirívó eset. Hasonló gyorsasággal és hasonló távolság megtételével már Napoleon illetve Caesar katonáis is "előrukkoltak".
  • Rundstedt17
    Igen,de mit nyertek volna vele?Inkább nagyon okosan átnevelték,1944-ben antifasiszta lett Paulusból és propaganda célokat szolgált,a nürnbergi per korona tanúja volt szovjet részről.
  • Molnibalage
    Nos. 217 km-es erőltett menet 3 nap alatt az ejtőernyösöknél. Valamelyik egység megcsinálta. Dokumentálva van. Innentől fogva miről is beszélünk? Ez több, mint két ember. Ahol akad kettő akad három is.

Ha valaki mégegyszer pc-s játék hasonlattal jön vagy mással az virtuálisan kap egy fülest tőlem most már. Nem vérpistikével vitatkozol, hanem olyannal aki már olvasott és látott ezt-azt. Nem Call of Duty-n nőttem fel és nem vagyok egyik oldal fanja sem. Csak az tessék már látni a különbséget időben és lehetőségeb a két oldal között a háború során. '42-ben Észak-Afrikában a jeneki páncélosokat elég szépen megtizedelték a németek. Nem is meglepő, totál kezdők voltak ezen a téren.

A német tengósok is az elején számtalan zseniális kapitánnyal rendelkeztek. Aztán ők meghaltak és nem volt utánpótlás. Az egész tengó háború során furcsa, hogy nem szúrt senkinek valami szemet. A kísérő hajók közül nem túl sok veszett oda. Magyarán a tengóvadászok tapasztalata és felszerelése is folyamatosan javult, míg a túloldal nem sok dolgot változtatott. 1942-től type VIIC és Type IX oszály volt. Aztán passz. Kisebb toldozgatások voltak rajtuk, de nem sok és nem is mind volt használható. A tengókat folyamatosan küldék a tenger fenekére legjobb kaptiányaikkal együtt, míg a túloldalt jóformán senki nem esett el.
  • degenerator
    nekem úgy rémlik, hogy az addig győzhetetlennek hitt német hadsereg vonult diadalmasan előre, és ott sikerült megállítani, majd visszalökni. kurszk után meg már folyamatosan hátráltak. na most, ha az amcsik be se avatkoznak, akkor is vége lett volna a háborúnak...csak talán pár hónappal később.

a 30-70% pedig arra vonatkozik, hogy sztálin szerint 30% az amcsiknak, 70% a szovjeteknek köszönhető a győzelemben. asszem rooseveltnek mondta.
  • Molnibalage
    Igazad van. Fel nem fogom miért írtam ekkora baromságot... Érdekesség, hogy a szovjetek nem végezték ki.
  • Pluskast
    Hol mondtam én, hogy a grúz példa a németekre értendő?? Azt mondtam, hogy a hadfelszerelés nem minden ahhoz megfelelő kiképzetségű katona is kell. Tessék rendesen értelmezni amit leírtam...
  • Rundstedt17
    Csak kár hogy ez a németekre nem volt igaz...vagy talán újítod a történelmet és kiderítetted hogy a németek beszartak a szövetségesektől illetve ott hagyták a tankjaikat azt hiszem ilyen nem volt...
  • Rundstedt17
    Te mire alapozod az ellenkezőjét?amcsi filmeken és romantikus legandákon kivűl,na igen meg a pc-s játékokon kivül....
  • Rundstedt17
    Paulusra gondoltál szerintem
  • Zsolo007
    És kb. ugyanez igaz az 1. VH-ra is. A régi erópai hatalmak ezen a kis kontinensen halálra fárasztották egymást (nyersanyag, emberanyag, ipar szempontjából) és nem jutottak sehova. USA odanyujtotta a kisujját (mert kb. ennyi volt nekik az amit Európába kellett termelni...) és a "szövetségesek" nyertek.

Érdekes gondolkoztatok már a szavak használatán a történelemben? Milyen érdekes, hogy a győztesek voltak a "szövetségesek". Ehhez a szóhoz pozitív képzettársításunk van. Érdemes odafigyelni :).
  • Zsolo007
    Ez igaz. Nem erre gondoltam. Egy háború több szinten folyik, az egyik összefügg a másikkal. Az ipari háttér iszonyatosan komoly tényező. A 2. VH-t az amerikai ipar nyerte meg. Persze ottvoltak a katonák, nekik meg kellett ölni az ellenséget, ott voltak a tábornokok akik terveket dologztak ki, melyek minősége nagyon fontos. De az egész mögött egy masszív ipari háttér volt. A helyzet nagyon egyszerű: fordítsd meg az oldalakat: ha a németeknek van olyan ipari erejük mint az amcsiknak akkor ők nyerik a háborút. Ennyi. Mind az Európai hadszíntér, mind az Ázsiai ezt bizonyította. Hiába volt a japán felszíni tengeri flotta a legjobb mikor a háborúba beléptek, ha minden tökéletesen csinálnak, minden csatát megnyernek az amik akkor is győztek volna. Egyszerűen azért mert több az emberanyag, több hajót/repülőt/tankot/kézifegyvert tudtak gyártani, mint a világ többi része együttvéve!
  • Pluskast
    Amúgy itt van példának okáért a grúz háború. A grúzok tömegesen hagyták el az izraeli és amerikai hadfelszerelésüket mert beszartak a ruszkiktól.
  • Pluskast
    Aha. Mert a repülőgépet kik vezették? A bombákat kik dobták le? A tankoban kik ültek és kik lövöldöztek onnan? A hajókat kik vezették? A bakákat kik irányították? az Ágyúkból a lövedéket kik lőtték ki? A hadianyag ellátás, utánpótlás egy dolog de az nem elég egy háború megnyeréséhez ha nem párosúl hozzá megfelelő kiképzéssel, tehtséggel és elszántsággal rendelkező katona. Lehet akármennyi tankod ha tehetségtelen vagy a hadvezetéshez és a háborúhoz mit sem érsz vele....
  • Zsolo007
    NEm az ami katonák győztek. Az ami ipar győzött. Nem mind1....
  • Zsolo007
    Magyarán ez alátámasztja amit mondtam.

Csak valahogy azt felejted el, hogy kik ellen tartották magukat, talán olvasd el alaposabban a HSZt :).
  • Pluskast
    Ez teljesen igaz. Mert végül is ki is nyerte meg a háborút? Ha jól emlékszem - bár lehet tévedek - a szövik voltak azok. Akkor kiknek az oldalán harcoltak jobb katonák? Megmondom a győztesén. Innentől kezdve meg kár vitatkozni ezen. Tény és való, hogy a németek jól harcoltak na de végűl kikaptak...
  • Molnibalage
    "Egyébként vagy 14 éve pont Bastogneban voltam és beszéltem néhány ami veteránnal. Határozottan az volt az álláspontjuk hogy mélyen szarban voltak - elég nagy sokk volt nekik az Ardennek."

Magyarán ez alátámasztja amit mondtam. Pocskondiázzátok őket. Szarban voltak, kitartottak. Eddig pont az ellenkezőjét hajtogatják sokan.
    ---

"© Wlakos"

Nyalja a fene, csak talán objektívan kéne nézni a dolgokat. A német ejőernyösök '40-41-ben tényleg ott voltak a szeren. Lásd. Eben Emael erőd elfoglalása. De azért ne akarjátok ez már extrapolálni egészen '44-45-ig az egész Wermachtra.. Bezzeg az ami az mindenhol gyáva mi? Mégis jól kiporoltak sok helyen sokakat.
  • Kurfürst
    "Mellesleg Bastogne és környéke az mi is volt? Se utánpótlás, se tüzérségi támogatás. Kaja is alig. Jött vele szembe az agyonmagasztalat német és elvérzett."

Nem tudom te melyik univerzumban létező Bastogne-ról beszélsz, ebben amiben mi élünk Bastogne-nál annyi történt hogy német páncélos ékek amint elérték Bastogne-t, megkerülték és hátrahagytak egy sima Volksgranadier gyalogos hadosztályt, némi rohamlöveg támogatással, akiknek semmi más nem volt a feladata mint hogy az amikat sakkban tartsák, az elfogalására komolyabb kísérletet nem tettek - nem volt ui. a hadicéljuk.

Komolyabb harcok csak akkor kezdődtek a környéken amikor úgy egy héttel a német offenzíva kezdete után Patton megkezdte délről az ellentámadást komoly erőkkel és páncélosokkal Bastogne felmentésére, azzal a céllal hogy német déli szárnyat áttörve levágja a nyugatra előrenyomult német erőket. Innentől kezdve a németek is erőket vontak a térségbe, Patton célja viszont soha nem valósult meg, egészen január közepéig tartott amíg a németeket lassan visszaszorították a kiindulópontokra. Egyébként vagy 14 éve pont Bastogneban voltam és beszéltem néhány ami veteránnal. Határozottan az volt az álláspontjuk hogy mélyen szarban voltak - elég nagy sokk volt nekik az Ardennek.

Amiről te írsz az nem történelem, hanem Bastogne háború után romanticizált sztorija, aminek kb. annyi a valóságalapja mint a Alamo erődös történetnek.
  • Freeda Krueger
    Pont azért jelentősebb mert egy helyen történt.
    Ilyen elven ki lehetne jelenteni hogy a Második Világháborúban nem volt kiemelkedően fontos csata,csak nagy csaták.
  • Wlakos
    Nyald ki az amik seggét!
  • Molnibalage
    Jelentősnek jelentős, de eltúlozzál. Leningrád alatt mennyi ideig voltak? Kurszk az mi volt? Az egész '41-es bevezető szakasz? Nem egy helyen, de lényegében többet vesztettek.
  • Molnibalage
    Runstedt megszeghette volna a parancsot és kitörhetett volna korábban. Azért egy sikeres akció után kevéssé valószínű, hogy kivégzik....
  • Molnibalage
    "épp ez az a 44-es német emberanyag(öregek,fiatalok) is volt olyan jó mint a teljesen ellátott amcsi elit katonák"

És ezt mire alapozod vak hiten kívül?
  • Molnibalage
    Hány ilyen eset volt. Én eddig egy ilyenről sem olvastam és nem is halottam. Most akkor vagy agyonhallgatják vagy nem is volt ilyen.
  • Freeda Krueger
    Szerinted nem volt jelentős?
    Akkor mi a jelentős csata?
  • Rundstedt17
    így igaz
  • Rundstedt17
    Tévedsz ez pont a szövetségesekre volt igaz,a németeknél csak cél volt azt hogy hogyan éri el nem számított tehát pont nem merev volt
  • Rundstedt17
    Csak Hitler tehetett róla
  • Rundstedt17
    épp ez az a 44-es német emberanyag(öregek,fiatalok) is volt olyan jó mint a teljesen ellátott amcsi elit katonák...és csodálkozol miért érdemelték ki s németek az übert?
  • harcu
    "A proszos szellem az én szememben egy rakás szar. Kezdeményező kézségnek nem nagyon enged teret. Merev, rugalmatlan."

Mintha a németekre pont az ellenkezője lett volna jellemző. A parancsok betartása mindenek felett, de ugyanakkor maximális önálló kezdeményezőképesség, a parancsok végrehajtása a környezet és a körülmények figyelembevételével, a támadások elhárítása azonnali ellentámadások megindításával. A németeket nem gépnek nevelték, hanem arra, hogy a parancsot végre kell hajtani. Ha egy ami vonult vissza akkor, mikor tartania kellett a helyét, azt később natürlich hadbíróság elé állították, és rossz esetben gyávaságért kivégezték.