II. világháború

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Szerintem is egy ökörség amit a nácikról állitanak hogy puszta gyülöletbõl kiirtottak volna egy népet ! A II. vh-ban amikor a legnagyobb szükség van munkaerõre a gazdaságban hogy ellássa hadianyaggal és élelmiszerrel a fronton harcoló alakulatokat , kiirtani a munkaerõt !? Szerinted nem ökörség ? Az tény hogy nem szerették a nácik a Zsidókat és üldözték öket meg munkatáborokba terelték , de nem hiszem hogy tudatosan irtották öket . A legtöbb ember aki meghalt valoszinûleg a sok járványba meg az egészségtelen munkakörülmények miatt és ezeknek a száma valszeg nem 6 millió . A 6 milliós meséhez nagyon jól passzol a gázkamra sztori meg a sok holokauszt kártérités azért eröltetik a gázkamrás dolgokat . Egy idõbe még azt is hirdették hogy a nácik szappant csináltak a zsidokból aztán kiderült hogy egy ökörség az egész ( Simon Wiesental ). Egyszoval ezek a holokausztos dolgok eléggé el lettek tulozva de mindenesetre az Izraeli Hadsereg felálitásához nagyon jól jöttek az NSZK kártéritési pénzek ! Erröl még hosszan lehetne vitázni .........................
degenerator

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

degenerator
azért nem kell összekeverni. nem hiszem, hogy puszta gyûlöletbõl egy egész népet írtottak volna ki. mi hasznuk lett volna belõle? a madagaszkár tervet akkor miért csinálták volna? miért nincs legalább öt évig egy egységes "holokauszt álláspont"? állandóan változnak a számok, helyszínek.

és a legjobb kérdés...miért büntetik azt, aki nem hiszi el?

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Molnibalage
"no igen, ez a lényeg szerintem is. ugyanis holokauszt nem volt. alapból a tábori szabályzat szerint az õröket a helyszínen agyonlövik, ha kegyetlenkednek a lakókkal."

Ezen nem tudom, hogy sírjak vagy röhögjek. Te komolyan elhiszel ilyen orbitális hülyeségeket? A szocializmus meg a munkásosztály uralma és maga a paradicsom volt mi? Csak azért, mert azt írták? <#falbav>

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

degenerator
ha egy bizonyos népcsoport elfoglalná magyarország jó részét, majd létrehoznának ott egy sikeres országot, téged meg táborokba terelnének, és közutálatnak lennél kitéve....nem zavarna?

"Nem az áldozatok mennyisége a lényeg, hanem az elv... "

no igen, ez a lényeg szerintem is. ugyanis holokauszt nem volt. alapból a tábori szabályzat szerint az õröket a helyszínen agyonlövik, ha kegyetlenkednek a lakókkal. (egy nagysimonyi cigányasszony mondta, aki visszatért auschwitzból, a nagysimonyi zsidók elmentek elõször nyugatra, aztán izraelbe, persze, most hõsi halottak itthon, és felvették utánuk a kártérítést...)

Molnibalage
"Õk is minden szivfájdalom nálkül agyonlövik a számukra ellenséges Palesztin gyerekeket."

Valóban szomorú, csak éppen a kõdobálással is lehet simán embert ölni. Annyi a difi, hogy õk nem kõvel lõnek vissza. Attól ez még nem szívderítõ állapot, az tény. Az a baj, hogy nagyon leegyszerûsíted a problémát. Nem elõször teszed ezt itt az sg-n ezért nincs is kedvem belefolyni.

"Egyszóval Izrael csak ne papoljon az elveirõl az egyik legromlottab nemzet a világon!"

Az általánosítás nem szép dolog. Az elõzõ miniszterelnök milyen körülmények között is bukott meg? A "mienk" meg még mindig a helyén van. Akkor melyik is a "legromolottabb nemzet"? Anyád...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Miért ha te Német állampolgár volnál és állandoan azt hajtogatnák , meg mondanák a füledbe 60-év után is hogy gyilkos nemzet vagytok nem unnád meg ?? Nefélj minket Magyarokat is Zsidóirtó nemzetnek tartják , mindig 600000 meggyilkolt magyarországi zsidóról beszélnek egyfolytában . Holott Izrael az egyik legidegengyülölöbb állam a világon ! Magyarul vizet prédikálnak és bort isznak annyira hogy néha még jól be is rugnak tõle . Érdekes modon a fajgyülölõ Apartheid Dél-Afrikai köztársaság a legjobb haverjuk volt , tehát számukra vannak jó nácik meg rosszak . A jó nácikkal még atombombát is csinálnak . Nekem voltak kint barátaim Izraelbe dolgozni sokat meséltek a turistadobáló zsidó gyerekekrõl . Én is voltam Izraelbe rövid ideig . Õk is minden szivfájdalom nálkül agyonlövik a számukra ellenséges Palesztin gyerekeket . Egyszóval Izrael csak ne papoljon az elveirõl az egyik legromlottab nemzet a világon !
Molnibalage
Nem az áldozatok mennyiése a lényeg, hanem az elv...

degenerator
gyakorlatilag megcáfolták a holokauszt összes bizonyítékát, ezért került bomba a kocsijukba.

ne felejtsd el, azóta tiltják a holokauszt-tagadást, mióta egy német tudós tudományos bizonyítékokkal cáfolta, hogy azokban a gázkamrákban soha nem volt gáz, így minden bizonnyal utólag lettek felhúzva. hoztak egy törvényt, és visszamenõleg lecsukták.

egy-két hete volt olaszországban egy európai történész találkozó, közös közleményt adtak, mely szerint tiltakoznak az ellen, hogy vallási, és politikai érdekek befolyásolják a történelem képét.

Mit baktak el azok a történészek hogy dinamitot kellet alájuk rakni ? Tán rontották Izrael image-ját ???
degenerator
"IP alapján lönek majd ki engem"

robbantani szoktak moszadék. (miamiban történészeket, pl.)

Ja ja ja miért kell mindig külön kihangsujozni hogy zsidó áldozatai is voltak 1956-nak ez már szinte tiszta média propaganda hogy növeljék az emberek szimpátiáját Izrael felé . Miért kellet pl : törvénybe iktatni a Holokauszt védelmét ? Mert ha az teljes mértékben igaz akkor legfeljebb ha valaki kételkedik benne akkor azt hülyének nézik . Érdekes az Auswitz-i tábláról is egyik napról a másikra eltünt a 4.5 millioból 3 millió áldozat most jelenleg 1.5 millió áldozat van rajta . Ezek a preciz , szervezésben logisztikában már akkor is világelsõ németek ennyire nem tudtak számolni ??? Meg ha jól megfigyeljük a média , filmgyártás , számitógépes játékok tele vannak a csúnya náci bácsikkal és rémtetteikkel és ezt tudatositják az emberekkel . Szinte nincs olyan pl : 3d-s lövöldözös játék amiben német Wermacht katonával lehetne lenni max online-ba . Miért nem csináltak COD-ot pl : német katonával ? Pedig tuti hogy rentgetegen végigjátszanák ! Mert valoszinüleg kikezdené a sajtó tévé rádió hogy antiszemita program . De térjünk csak vissza a jelenbe ha már van egy csoportba egy kis nemzeti öntudat azt uti hogy lenácizzák . Miért van erre szükség ? Miért van az hogy bizonyos csoportok félnek ettõl ? Megmondom : ha egy nemzet nem egységes azon lehet uralkodni " Oszd meg és uralkodj ! " elven . És had ne keljen kihangsujozni kikkel van teli a parlament milyen származású emberekkel . Miért van az hogy rentgeteg képviselõ lemegy a zsinagogába ? Miért nem mondjuk egy dzsámiba mennek ? Miért érzik magukat Izraelhez ilyen közel , mit ad nekünk az az ország ? ( Remélem lesz mit olvasni az ÁVH-nak vagy a " Maszat " nevû Izraeli titkosszolgálatnak IP alapján lönek majd ki engem )
bazza
A felháborodás tárgy az, hogy CSAK róluk szól az egész hóbelebanc, mindig rájuk kell emlékezni, mindig õket kell sajnálni és természetesen az összes német náci, az összes jobboldali fasiszta. Van egy ürügy amit mindig elõ lehet venni. Igaz? És a gulagok áldozataira mikor emlékezünk? Vagy az örményekre? Bezzeg trianonra emlékezni... mit képzelünk. (egyébként is dühítõ, mikor a fasizmust azonosítják a rasszizmussal, vagy a nácizmussal. vicces, hogy még a különbséget se ismerik)

\"Cum Deo pro patria et libertate!\"

degenerator
én nem azt mondtam...de ha jobban megnézed, mindenhol játsszák a mártír szerepet. és miért kell külön kihangsúlyozni, hogy voltak izraelita áldozatai is? az elkövetõk is mind zsidók voltak... (gerõ, kádár, rákosi, anno kun)

SgtChris
De most miért rossz ez? Voltak zsidó áldozatai 56-nak? Minden bizonnyal voltak. Miért ne emlékezhetne rájuk a saját népük a többi áldozat mellett? Ha az én családomból érintett valaki, nyilván én is elsõsorban azt fogom gyászolni, aztán a többieket. De nem értem miért gond ez nektek? Nem arról van itt szó, hogy minden mártír zsidó lett volna, nyilván nem õk voltak többségben az áldozatok között. Nem a történelem megmásításáról van szó az én olvasatomban.

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

<#violent>Hát ez már tényleg tulzás ! Erre mondják azt hogy átestünk a ló másik oldalára !!!
Gondolkozz el az élteden!!!Tök mindegy, hogy önvédelembõl megölsz egy embert vagy bankrabló, pszichopata, ...stb. vagy és rövid életed folyamán meölsz mondjuk 20-at. Ha pszichopata kkor mégmeg is kínozza elõtte,talán fel is darabolja.Ez az elv evolúciós zsákutca, tanítsd erre a gyerrekeidet és nem lessz 500 év múlva az utódaimnak kivel vitázni(mivel leszúrták gyerekeid/téged mer nem attá cigit), elõre is gratulálok ezirányú sikeredhez.

Két dolog végtelen: az univerzum, és az emberi hülyeség.

degenerator
most, hogy mondod, van benne valami. ugyanis reggel álmosan arra a hírre kaptam fel a fejemet rádiót hallgatva, hogy a mittoménmilyen rabbi, és politikusok 56 zsidó áldozataira emlékeznek.

50 év múlva kíváncsi leszek, hogy fogják tanítani a történelmünket...majd félrerakok egy mostani törikönyvet az unokáimnak, hogy együtt nevethessek velük😊

De legalább a Horthy korszakban nevelténk belénk a magyarság tudatot ! Most meg csak a " Tiszteld és kárpotold a sokat szenvedet vagyontalan Izraelitát " tudatot nevelik az emberekbe . El kéne már dönteni nekünk mi a fontosabb Izrael vagy Magyarország ? Énnekem az utobbi !!!!
Pluskast
Háát van egy elég komoly , a spektrumon vetített dokumentumfilm sorozat. Igaz nem ingyenes de pl cora-ban 900 Ft-ért meg lehet venni. 4 dvd-n van rajta szvsz eléggé kimerítõ adatokkal szolgál.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

A témához<#ravasz1>:
44 végén még volt egyszer jó (felnõtt férfiak) emberállományuk a németeknek, ugyanis behívták az addig felmentett ipari szakembereket, ennek is lett a következménye a hadianyaghiány 45 tavaszán.
bazza
Nem nekem kellene, hanem az osztályomnak.

Inkább olvas utána.dokumentumfilmek egyoldalúak és kevés információt tartalmaznak

Nekem van otthon egy csomo ha érdekel ! Két vagy négy DVD 20 vagy 30 vagy még több Divx formátumú doksifilmel nemtom pontosan mennyi de sok van !
degenerator

bazza
minimum szinkronos kellene, ez a gondom.

[NST]Cifu
Youtube? 😊))

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

bazza
Sziasztok! Létezik esetleg olyan oldal, ahonnan ingyenesen elérhetõ dokumentumfilmek vannak a témában? Vannak egyáltalán ingyenes doksifilmek? (legálisan) Köszönöm!

Zsolo007
#2671-es hsz-em végén is írtam, hogy amít írok nagyrészt elmélet...

Hogy teljesen nyitott legyen a dolog (és, hogy #2682-re is válaszoljak) az újjászületés és karma "eszmerendszerébõl" közelítem meg a dolgot. Eszerint igazából nem tudom megállapítani, hogy bûnös-e az illetõ vagy sem. Természetesen azt állítani, hogy nem hibáztatnám az illetõt, hogy nem jönne ki a dühöm ellene és nem akarnék "igazságszolgáltatást" butaság lenne. Semmilyen "igazságszolgáltatás" sem hozhat vissza egy embert(legyen az bíróság, vagy saját magam), ellenben dühömben/bánatomban/elkeseredettségemben én magam is bûnt követek el, ami aztán végképp nem segít egy ilyen helyzet megoldásában. Ha igazából megnézed a dolgot a gyilkos szemszögébõl azt fogod találni, hogy az Õ okai nem különböznek a tiedétõl (lényegében). Minden csak értékrend és nézõpont kérdése: Ha neki a pénz a fontos (bérgyilkos) akkor Õ azzal nyugtatja magát, hogy azért ölt. Ha egy pszichopatáról van szó, akkor Õ valamiért veszélyt fog látni abban az emberben. Te meg azért ölöd meg mert megölte valakidet, vagy téged próbált megölni. Igazából ezek között nem sok különbség van. (Ilyenkor szoktam mondani, hogy olyan ember nincs aki rosszat akar a másiknak, olyat nem tudsz megcsinálni, amirõl azt gondolod, hogy rossz, bûn. Elõször meg kell magad gyõznöd a helyességérõl (kétségbeesés, szükség, tökmind1..) és aztán tudsz cselekedni. Tehát igazából mindenki jót akar....a maga módján) Viszont igyekeznék a fentebb említett szemszögbõl megközelíteni amennyire erre képes vagyok. Pontosan ugyanebbõl a szemszögbõl nézve balesetek sem léteznek.

A katonákra térve (illetve általánosságban is), nem írtam azt, hogy ha élet-halál helyzetben vagy akkor "hagyd magad" és halj meg. Ez ugyancsak butaság lenne. Egyszerûen csak arra próbáltam rámutatni, hogy alapvetõen nincs elég jó ok az ölésre. Vietnámi példádra térve pedig: Igen ez egy abszolút reális dolog és egy igen komplex helyzet. Nem voltam katona, várhatóan nem is leszek. Nem szeretnék ebbe a helyzetbe kerülni....

Molnibalage
"Viszont én egy olyan szemszögbõl tekintek a dologra ahonnan az, hogy valaki "ártatlan" vagy "bûnös" nem létezik."

Meg naivitás a köbön és rózsaszín köd...

Gundark 1 1
Nem kötözködésbõl kérdezem. És nem is kivánom hogy bekövetkezzen. Pusztán csak elméleti sikon játszunk. Ha valaki hidegvérrel megöli egy szerettedet, mondjuk aljas indokból, elõre megfontoltan, azt nem fogod bûnösnek tartani? Ha nem akkor igen nagyot léptél elõre az objektivitás útján. Embert ölni valóban bûn. De vannak enyhitõ körülmények. Láttam már néhány verekedést, szerencsére egyik sem végzõdött halállal. De akár.. Ellököd, elesik beveri a fejét, és kész. Vagy haladsz az autóddal és a kivilágitatlan kerékpáros a puszta közepén kicsit alkoholos befolyásoltság alatt kikerekezik eléd. Valahol még ide tartozik a hirtelen felindulásból elkövetett is. Megütöd elesik stb stb. Na nem az amit szoktak, hogy hirtelen felindulásból megszúrta 34 szer, és utána baltával szétdarabolta. Az már nem az 😊 Kicsit térjünk rá a katonákra. Mondjuk legyen vietnam. Sokan lettek utána betegek. Az ok itt is "egyszerû". Bementek a faluba, szétlövik a szakaszodat, a barátaid és bajtársaid egy része meghal, vagy súlyosan megsérül. És nem tudod megkülönböztetni a vietkongtól a sima parasztokat. A legközelebbi faluban már igen éber lesz mindenki. És az elsõ gyanús jelre lõni kezdetek. Hiszen nem kivántok meghalni. Ez "rendben is van" A gond akkor kezdõdik amikor hazamész, és elgondolkodsz azon hogy az most tényleg egy vietkong fészek volt, vagy csak egy sima falu? Magyarán ellenség vagy ártatlan? És ha ezzel nem tudsz elszámolni magadban akkor jöhet a meggyõzõdés. Ha nem akkor alkohol meg gyógyszerek. Esetleg kényszerzubbony.
Zsolo007
Az igazság az, hogy igazad van. Viszont én egy olyan szemszögbõl tekintek a dologra ahonnan az, hogy valaki "ártatlan" vagy "bûnös" nem létezik.

Alapvetõen ebbõl ered az amit eddig írtam.

Molnibalage
Volt valahol egy cikk a fegyvertartásról, hogy miért jó/rossz és, hogy itthon miért korlátozzák szigorúan.

Majd a jogász barátomat megkérdezem megint. Amit leírtam az a cikkbõl vett dolgok emlékezetbõl és a vele folytatott beszélgetések zanzásított változata.

Molnibalage
"Tökmind1 mi az indíték, embert ölni bûn."

Attól függ kit. Egy ártatlant igen. Egy olyat megölni aki rámtámad és az életemre tör nem. Hogyan lehet bûnnek tenikneti azt, hogy az életemet védem? Élni akarás az bûn? Na ne....
----

"Ha más nem a lelkiismereted tudja azt miután megtetted. (gondolom nem véletlen van egy gát az emberben ez ellen, nem véletlen, hogy mindenféle okokat kell kitalálni, hogy rávegyenek valakit, hogy megöljön valaki mást. (katonákra értem most))"

Ahz önvédelem elég jó ok?

degenerator
no lám, lehet, hogy a reggeli idõpont miatt, meg a fáradtság is hozzájárult, de egyetértek veled😊

" Tudod az erõszakszervezetek által biztosított hatalom teszi lehetõvé, hogy ilyen békés elveket valljál."

az állampolgár lemond az önrendelkezés jogáról, és azt átruházza az állam erõszakszervezeteire. amiknek néha nem sikerül megvédeniük...

Zsolo007
😊. Igazad van. Jogi szempontból. Morális/emberi szempontból viszont nincs. Tökmind1 mi az indíték, embert ölni bûn. Ha más nem a lelkiismereted tudja azt miután megtetted. (gondolom nem véletlen van egy gát az emberben ez ellen, nem véletlen, hogy mindenféle okokat kell kitalálni, hogy rávegyenek valakit, hogy megöljön valaki mást. (katonákra értem most))

Ezekben a történetekben az a legszörnyûbb, hogy az erõszakos bûnözõk tutira mennek és a védtelenebb idõs embereket támadják meg. A magyar jog rendszerben a büntetésnek nincs vissza tartó ereje. A jogos védelmi helyzetet csak csak be lehetne bizonyítani a bíróság elõtt, de azt ha mást védesz meg már nem biztos. Pedig a mostani állapotokban egyre nagyobb szükség lenne a társadalmi összefogásra.
Ez azért engem is érdekelne. Mármint, hogy pontosan mire jogosít fel az önvédelem!

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Molnibalage
Ha valaki rám támad akkor nem gondolkozom azon, hogy mi az arányos védelem. Bármivel lehet embert ölni. A jog ráadásul önvédelemben eggyel magasabb fokoztatot engedélyez. Tehát ha én úgy érzem, hogy engem könnyû testi sértéssel fenyeget valaki akkor eg jogi kategóriával súlyosabban válaszolhatok és az még arányos. Magyarán ha valaki egy szép nagy késsel jön felém és ütvölti, hogy megöllek akkor büntetlenül agyonlõhetem. Az alkotmány szerint az állam felelõssége garantálin a biztonságomat, de ha nem képes erre akkor a jogot rámruházza és a fent emlíett módon megy a dolog. Nem biztos, hogy pontosan így van, de ez részben jogértelmezés kérdése. Nekem az az elvem, hogy tessék már tudni, hogy hol a helyed a világban. Nehogy már azon elmékedjünk, hogy erõszakos bûzözõknek milyen jogai vannak...

Molnibalage
"Nembiztos hogy a legjobb dolog ezek után ha Te elköveted pont ugyanazt a hibát amit Õ (a gyilkos) elkövetett..."

Én nem a pénzéért ölöm meg elõre megfontoltan. Azért teszem, hogy õ ne tehesse meg többet. Egészen apró külnöbség...

Isten létezése meg nem bizonyítható és nem tesz idelent igazságot, magyarán nem helyette dolgozom. Ha olyan nagyhhatalmú akkor jöjjön és tegyen rendet. Az ima nem ment meg az ilyenektõl én viszont élni akarok nyugisan és nem olyan embert életbentatani aki nem él semmiféle emberi / társadalmi / vallási norma szerint és csal öl és lop. Várom a javaslatodat, hogy akkor mit tegyek az ilyen alakokkal.

Lehet, hogy ez arrogáns felfogás, de nekem herótom van a sok pacifistától akik szeme elõtt rózsaszín köd lebeg. Tudod az erõszakszervezetek által biztosított hatalom teszi lehetõvé, hogy ilyen békés elveket valljál.

Zsolo007
Elég baj az, hogy valaki magára vette Isten szerepét (értsd: eldöntötte ki él és ki hal). Nembiztos hogy a legjobb dolog ezek után ha Te elköveted pont ugyanazt a hibát amit Õ (a gyilkos) elkövetett...

#2668: Ha rám támadnak az nem jelenti azt, hogy fel vagyok jogosítva az ölésre. Az önvédelem és az ölés két különbözõ dolog. Tény, hogy a dulakodás hevében sok minden történhet, de amit fentebb írtam az ettõl még áll.

(És hogy realista is legyek egy picit: Ez a duma is csak addig él amíg nem kerülök ilyen helyzetbe....sajnos :/)

A háborúk elõtt és alatt a propagandákkal médiákkal plusz gyûlöleteket keltenek az ellenség felé, hogy az öldöklést igazságosnak érezzék a katonák. Mikor vége a harcnak utána mindenki megbánást színlel lásd pl dél szláv háború, kicsit hasonlít a kocsmai verekedéshez mikor mindenki azt mondja õ csak vissza ütött. Valami ókori bölcs filozófus mondta " háborúban az igazság az elsõ áldozat". De a világ nehezen tanul, a fegyver és lõszer biznisz pedig nem gyenge profitot hoz a felsõ köröknek. <#confused>
Molnibalage
Egy sorozatban dolgozó rablógyilkost miért hagyjak életben? Adjak neki esélyt a szökésre és arra, hogy folytassa? Vagy én tartsam el életfogyton? Hát egy túrót. Menjen szépen csak a föld alá.

Pluskast
De van. Ha a sajátéletedre tör valaki.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Zsolo007
Szerintem nem létezik értelmes indok az ölésre....

degenerator
akkor jön a mostani helyzet irakkal😊

de úgyis kitaláltak valamit, a 2. vh alatt is csomó mindent kitaláltak a németekrõl, amiért lehetett ellenük harcolni.

Hober Mallow
És ha rájön hogy hülyeség amiért harcol?<#wave>

[NST]Cifu
Ez így azért nem egészen igaz, illetve csak az amerikai zászló alatt hajózókra. Az angol (és brit koronagyarmatokhoz tartozó) hajókon nem volt se rendkívüli fizetés, se rendkívüli megbecsülés.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

I.C.ram
1500 dolcsi volt akkoriban egy atlagos, uj auto (USA).
Molnibalage
Nekem mindig egy összeg ugrik be. Charles Yeager 283 dollár havi zsoldot kappot 1947-ben. A légierõ századosa (?) volt akkor.