15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
Lacusch69 #5297 ... a P.V. alig drágább...
sry -
Lacusch69 #5296 Ugyanezek a tételek a Tigerre is vonatkoznak, ami szerintem minimum egál a Pantheréval.
Viszont a P. alig drágább, mint a P.IV. -
SZU #5295 Akkor is kijön durván 1 tigris árából 2 párduc. És szerintem a nagy számok alapján, ha van 50 késői gyártású tigris a műszaki hibáikkal, vagy 100db. késői párduc, az utóbbival lehet jobban járnak. -
harcu #5294 Van erre egy vicc:
Két zöldséges dolgozik egymás mellett. Az egyikhez odamegy egy felháborodott vevő:
-Mi az, hogy magánál 400 Ft a banán, maga mellett meg 200?
-És mondja, kapott ott?
-Nem.
-Na látja, ha nálam sem lesz, akkor én is majd 200-ért adom.
A Panther nem sokkal drágább, csak az egyéb költségek, az anyagok beszerezhetősége, a bonyolultság, a kiképzendő személyzet képzésének ideje mind nem látszik ezekből az adatokból. -
#5293 Köszönöm! -
Lacusch69 #5292 Mint látszik, a Pantherrel jártak volna a legjobban. -
Freeda Krueger #5291 Árak
És még egy -
Freeda Krueger #5290 Ilyet találtam
Model: Price in Reichsmarks (RM):
Volkswagen Käfer (VW Beetle) 990
Opel Kadett 2100
DKW Meisterklasse 2350
Ford Taunus 2870
Adler Triumph Junior 2950
Sd.Kfz.6 30000
Sd.Kfz.7 36000
Sd.Kfz.8 46000
Sd.Kfz.9 60000
Sd.Kfz.10 15000
Sd.Kfz.11 22000
PzKpfw II Ausf a 52640 with armament
PzKpfw II Ausf B 38000 w/o armament
PzKpfw II Ausf F 49228 w/o armament / 52728 with armament
Sturmpanzer II Bison 53000 with armament
PzKpfw III Ausf M 96183 w/o armament / 103163 w/o radio
Stug III Ausf G 82500 with armament & radio
PzKpfw IV Ausf F2 115962 with armament & radio
75mm KwK 37 L/24 8000
75mm StuK 37 L/24 9150
75mm StuK 40 L/43 12500
75mm KwK 42 L/70 12000
PzKpfw VI Tiger 250800 w/o armament & radio / 299800 with armament & radio
PzKpfw VI Tiger II 321500 with armament & radio
costs according to Author; Oswald, Kraftfhrzg. der RW, WM und BW
Tiger 260.000,- RM
Panther 130.000,- RM
Panzer IV 103.000,- RM
Me 109 60.000,- RM
Kübel Typ 82 2.782,- RM
(all prices excluding weapon, radio, and optics). -
#5289 Beszéljünk egy kicsit az anyagiakról. Először a germanizmusról: Hány birodalmi márkába került egy Bf-109? Egy Pz IV? Egy Mp-44? Egy Bismarck ?:) Meg valami viszonyítási alap hogy egy birodalmi márka mennyit ért (persze a háború elejéről beszélünk) Aztán jön a rubel meg a dollár :) De ha link van azt is megköszönöm. -
Freeda Krueger #5288 mini tengo
Nem túl érdekes,de érdekes. -
harcu #5287 Nem is régen történt (idén), hogy egy cégnél elterjedt, hogy leépítenek, erre egyikük elkezdte mérgezni a többieket, nehogy őt rúgják ki. Minden nap szépen mérget adagolt az italukba. Csak az agyatlansága miatt bukott le, mert bement a főnökéhez, hogy bocs, de nem is ő mérgezi a többieket. A baj csak az volt, hogy még nem is volt szó mérgezésről, csak éppen be akarták vizsgáltatni az ételt, amit ettek.
Igen, ez most történt, itthon Magyarországon. -
harcu #5286 A szovjet katonákhoz:
Mi lenne, ha Fico kinyilvánítaná, hogy a magyarokat mind koncentrációs táborba kellene vetni, megtámadná az országot, úgy Dunaföldvár magasságáig szépen elfoglalná, pár tízezer embert azonnal kivégeztetne, mindent elkobozna, nyilvánosan akasztatna mindenhol az országban, mondván, hogy partizánok. Ekkor a magyar hadsereg hirtelen talpra állna, és egy huszáros rohammal elfoglalná teljes Szlovákiát. Vajon hogyan bánnának a magyarok a legyőzött szlovákokkal? Az biztos, hogy nekem egy ideig az lenne a célom, hogy a következő évtizedben a szlovák nyelvet felvegyék a halott nyelvek közé.
Akkor most miért viselkedtek volna másképp a szovjetek? Pláne a félnomád ázsiai embereik? Ők kezdték? (Csak akarták...) -
#5285 nem volt kaja, csak néha, víz legtöbbször olvasztott hó, zsúfoltság, tetvek, betegségek.
viszont amikor megtudták, hogy kovács, és az asztalos mesterségekhez is ért, elszállásolták egy német magánháznál, ahol....csak nők voltak:) -
gyuri12 #5284 Miket mesélt? -
#5283 annyira nem nézegettem, de most hogy mondod.
amúgy legelőször erről a témáról a "nemzeti geográfia" adón hallottam, azér az nem tűnt széljobbosnak.
meg rémlik valami anno a spektrumról is (tudom, bulvár szintű) hogy a háború után valami zsidó fickó méreggel akarta a hadifogolytáborok lakóit legyilkolni, kenyérbe rejtve. arra nem emlékszem, hogy össze is jött e neki...
no meg a barátnőm nagyapja mesélt az amerikai fogságról...jót is, rosszat is. -
#5282 Nem kicsit szélsőjobbos és turbómagyar oldal. Kb. annyira hiteles, mint Gerrob a holdraszállás topikban. -
#5281 hmhm
"A fogolytáborokban civileket is tartottak: hatéves gyermekeket és 60 éven felüli gyengélkedő öregeket is. 1945. május végére az amerikai fogolytáborokban több ember pusztult el, mint Hirosimában vagy az egész háború alatt a nyugati fronton. Egyes amerikai kézen lévő táborokból a megmaradt, teljesen legyengült foglyokat kényszermunkára átadták a franciáknak a háború által okozott károk helyrehozására. Hivatalos jelentések szerint az amerikai táborokból átszállított foglyoknak több mint egy harmada legyengült egészségi állapot miatt munkaképtelen volt." -
#5280 Ezek szerint a nyugaton elkövetett genfi-egyezmény ellenes jogtalanságokat,kegyetlenkedéseket szankcionálták még az SS-nél is.De amiket keleten követtek el arra maga Hitler adott nekik felmentést nekik,arra hivatkozva hogy az oroszok nem írták alá a genfi-egyezményt,ezért nem illeti meg őket a hadifoglyokra érvényes jog.Gyakran hangoztatta hogy kíméletlenül és brutálisan kell fellépni a komisszárok.partizánok és a zsidók ellen.Azt nem tudom hogy ha az orosz-nemzsidó civil lakosságot érték atrocitások azt büntették-e a német csapatoknál? -
Lacusch69 #5279 "1940-ben egy templomba zárták egy falu lakosságát "
1944, Oradour sur Glane. Partizánok elfogták és kivégezték O.Kahn SS századost (Das Reich pc.ho), barátja, A. Diekmann SS Sturmbannführer egy ellenállótól szerzett (dez)információ alapján állt bosszút a francia kisvároson.
AZ események után S. Stadler Obersturmbannführer haditörvényszék elé állíttatta Diekmannt, aki az ítélethozatal előtt elesett Normandiában (gyakorlatilag öngyilkos lett).
"Aztán később a Malmedy mészárlás"
Ez elég rejtélyes eset, még az áldozatok száma sem egyezik meg a különféle források szerint.
Ami biztos: SS katonák lelőttek kb. 70-150, fogságba esett amerikai katonát.
Innentől ellentmondások vannak, néhány forrás szerint azokat is beleszámolták, akiket ugyanitt találtak holtan, de a korábban a harc ideje alatt estek el.
Egyes források szerint egyszerűen legéppuskázták őket (lásd a Halál 50 órája c. film), mások szerint a menetoszlopba rendezett amerikai foglyok a kisszámú őrséget látva szökdösni kezdtek, és ezekre adták le a németek az első lövéseket.
A háború utáni tárgyaláson egy túlélő amerikai altiszt dicsekedett azzal, hogy menekülés közben lőtte a németeket a nála hagyott oldalfegyverével.
Aztán már mindenkit lelőttek...
Az első lövést leadó katonát, G. Flepset (erdélyi szász önkéntes) kivégezték, a többieket börtönre ítélték. -
#5278 Szerintem is kár bizonygatni kik voltak nagyobb vadállatok mert a háborúban mindegyik félnél akadtak olyan csapatok akik megtettek borzalmas embertelen dolgokat.A német csapatok Magyarországon és Nyugat-európában "jók" voltak,de amit Oroszországban műveltek az bosszút szült az ottaniakban,nem véletlen hogy a lelkes Ukránok véleménye olyan hirtelen megváltozott róluk.(pl. Babij Jar-i szurdokban amit műveltek az is egy gyalázat volt).A köztörvényesek meg a vadállatok az Einsatgruppékban voltak főleg,melyek feladata a mögöttes területek "megtisztítása" volt minden zsidótól és komisszártól.Nyugaton nem sokat kegyetlenkedtek,1940-ben egy templomba zárták egy falu lakosságát és rájuk gyújtották-partizánakció megbosszulásaként ha jól tudom.Aztán később a Malmedy mészárlás,de keleten az ilyesmi már 1941-óta hétköznapinak számított.Tehát a német oldal is megcsinálta a magáét-csak nem nálunk. -
Freeda Krueger #5277 légigyőzelmes
Nem tudtok esetleg hasonló táblázatot amiben más nemzetek gépei is benne vannak? -
#5276 Ezt már egyszer letárgyaltuk. Hol a bizonyíték? Hol a több százeren német halott a jenki fogolytáborokban?
Komolyan mondom, hogy jenki utálatod a hülyeség határain jóval túlmutat. -
#5275 usa, más módszerek. de nekik is voltak táboraik. sok százezer német katona halt meg a fogolytáborokban. a francia őrök meg rosszabbak voltak, mint eicke legelvetemültebb legényei.
elsősorban nem neked írtam ezeket. hanem némely begyepesedett egyénnek, aki bár olvassa a fórumot, hozzá nem szól, csak msn-en zaklat. -
#5274 A szovjet felszabadítást csak a legkreténebbek hívták felszabadításnak és az állami propaganda. Olyan általánosságot "döngetsz", mint a 2x2 = 4.
Az USA nem követett el bűnönek szintén ilyen 2x2 dolog. Bár azért a súlyossága egészem más, mint mondjuk a többi félnek. Ők nem deportáltak élből milliókat és legfőképp nem a sajátjukat. Ők nem mondták a fogságba esett embereikere, hogy árulók és küldék a német lágerből a szovjet Gulagra...
Nem értelek. -
#5273 az usa nem követett el háborús bűnöket, a szovjetek felszabadítók (ok, ez csak bigott hülyéknek tabu) voltak, a németek embereket ettek, stb. -
#5272 Milyen tabukat? -
#5271 szeretek tabukat döntögetni. -
#5270 Most itten leírtatok olyan dolgokat, ami szerintem minden kicsit is érdeklődő számára is ismert. Aztán személyes tragédiákkal jöttök. Statisztikai alapon szreintem alig van ma olyan, akinek a családja nem érintett.
Fröcsögni meg felesleges, régen volt. Mindkét oldalon kegyetlenkedtek, a háború ilyen szar volt. -
#5269 hát figyelj, ha jól emlékszem, 600 ezer adag gyógyszert kértek 45 nyarán a vöröskereszttől a magyar szervezetek vérbaj ellen.
gondolhatod, hogy egy generációnyi szláv-magyar keverék nőtt fel.
az ilyen gyerekre legtöbbször az anyja nem tud mosolyogva nézni. -
#5268 Kösz szépen...abortusz politika liberalizálása, hálás ne legyek? ... A komment amit meg előbb írtál az jogos...nekem mindd2 nagyapám Drezdába végezte dolgát...Anyai ágon lévő nagyapám a távíróknál volt és az összeköttetést biztosította...magyarul ha elszakadt a telefonvezeték őt küldték megcsinálni...ez felér egy öngyilkossággal...Apai ágon lévő nagyapám meg pakolta a hullákat 17 évesen...Ja...ha nem tudta a Német tiszti rangsort kívülről németül akkor meg megverték... -
#5267 elkalandozva ehrenburghoz
A szovjet katonák által elkövetett, és hírhedté vált nemi erőszakolások elterjedése Ilja Ehrenburg buzdításainak az egyenes következménye. Pető Andrea: „Átvonuló hadsereg, maradandó trauma, Az 1945-ös budapesti nemi erőszak esetek emlékezete”2 c írásában a következőket írja: „A szovjet katonák által elkövetett nemi erőszak mindenképpen hozzájárult az abortuszpolitika liberalizálásához.” -
#5266 jó, hát ilyesmiről mesélt a nagymamám, meg a testvére is. ők pl partizánnak minősültek volna, ha elkapják őket, mert elbújtak a szőlőshegyre.
de lángszóróval, sebesülteket?
no mindegy. rákerestem a "nagy humanista", ilja ehrenburg egy "művére", és ezt a kommentet találtam egy cikk alatt. érdekes:
név: szerk email: nincs e-mail megadva dátum: 21.11.2007
Poiu, olvastad Irwin Shaw Oroszlánkölykök c. művét? A cselekmény három szálon fut, egy osztrák síoktató, aki a német hadsereg őrmestere lesz és megrögzötten hiszi, hogy az igazságért harcol. Aztán egy zsidó közlegény sztorija, aki az amerikai hadsereg katonája, és ütik-verik a származása miatt... A harmadik szál pedig egy amerikai újságíróé. Az antiszemitizmust az amerikai hadseregen belül mutatja meg. Nagyapám végigharcolta a második világháborút és azt mondta rengetegszer, hogy a fele sem igaz annak, amit a németekről állítanak. A doni tragédiát követően a nagyfater egy ideig szolgált a Wermachtban, kis ideig még az Enzian-kommandó kötelékeiben is. Azt mondta, hogy például egy erőszakos cselekedetért, amit a civileken elkövetett egy katona, a tisztje ott helyben fejbe lőhette. És hogy német katonák nem erőszakoskodtak a civileken. Az SS-ről nem tudott sokat, azt mondta róluk, hogy azok köztörvényes bűnözőkből voltak verbuválva és hogy állatok voltak, nem emberek. A Wermacht viszont a néphadsereg megfelelője. Nem azonos a különlegesen agymosott, gyorsbevetésű gyilkosokkal. Olyan, mintha a franciákróla francia idegenlégió szerint alkotnánk képet. Az öreg állította, hogy amerre, csokit osztogattak a gyerekeknek. Meg főtt ételt adtak az oroszok által agyongyötört, halálra kínzott ukránoknak, akiknek falvait és városait, de még búzamezőit is felégették az oroszok, megerőszakoltak minden nőt, amerre jártak, legyilkoltak, félholtra vertek vagy megcsonkítottak minden férfit és fiút. Borzalmas tömegsírokat látott, egész hatalmas mezőket alig elföldelt tetemekkel. Ott járt, látta mindezeket. A románok pedig embereket kínoztak, lefejezéseket fotóztak, testrészekkel pózoltak, emberi fejekkel fociztak.
Figyelj, az öreg géppuskás volt, nagyon sok embert megölt. Azt mondta, hogy olyan volt, mint amikor a mezőn füvet kaszált. Öregkorában aludni se tudott, annyira nem bírta feldolgozni a történteket. Mért hazudott volna nekem, akit folyton az életre akart felkészteni, meg már gyerekkoromban a közelharcot magyarázta, anyám legnagyobb felháborodásával mit sem törődve.
"Kellhet még az inasnak" - mondta.
Poiu, nem bírom, amikor valaki jó diák módjára bevágja, amit a történelemórákra kellett, aztán azt hiszi, hogy az a szentírás és az abszolut igazság, amit tudni vél. Minden más véleményt már kettes tanuló eredményeként vagy hármas tanuló eredményeként néz és kategorizál, és kellőképpen le is néz. Az eminens felsőbbrendűségével. Én nem állítok semmit, csak írtam a bizonytalanságomról...
Mi annak idején Sztálin 20 millió áldozatáról még nem tanultunk. Arról sem, hogy kb 5 millió halálos ítéletet személyesen írt alá (- hallottad, hogy Hitler mennyit?)... Volt a falunkban egy asszony, akinek Sztálin az isten volt. 53-ban, amikor meghalt a fenevad, anyám elmondása alapján, mint az őrült, csapzottan kóválygott napokig a falu utcáin, koszosan, sárosan, hamuval bekent arccal és azt nyüszítette folyton, hogy "...jaj, mi lesz most velünk?!... Ennek magyarázná be valaki (ha még élne), hogy Sztálin egy gonosztevő volt... Ő nem úgy tanulta!
A szomszédom, Király Józsi bácsi, akiről már írtunk a Rovarton és aki szintén megjárta a Dont, azzal a nézettel, amit nagyapám mondott, szintén egyet ért. "A fele sem igaz... - Ne higyj el mindent, amit a történelemkönyvek írnak"- mondta.
innen -
#5265 Forrás nincs, de én erre akadtam ki teljesen...: "Egy magyar ápolónőt (T. Anna) miután megerőszakolták, élve, lovakkal téptek szét a �dicsőséges� Vörös Hadsereg katonái." Gyűlölöm ha egy nőt megerőszakolnak és ilyen brutális módon megölnek, számomra ez a világ legbecstelenebb dolga és akasztásra ítélném ezeket az embereket, bárki vagy bármilyen fajú legyen! Bár előbb tuti meggyaláznám és megkínoznám...de nem azt a fajta akasztást végezném ami eltöri a nyakát, neeem ez a lassú fojtogató lenne... -
#5264 " De nem volt kegyelem a budai Vár pincerendszerében berendezett katonai kórház sebesültjei számára sem. Több százra teheto azoknak a penészes szalmazsákokon, rongyos pokrócokon fekvo, súlyosan sebesült, magatehetetlen német katonáknak a száma, akikkel lángszóróval végeztek az oroszok."
Ez azért durván hangzik. Más forrás is van erre? -
#5263 ez volt már itt linkelve?
Már világosodott, amikor öt-hatszáz méter megtétele után puskatuz fogadott bennünket. Viszonozni akartam a tüzet, de a géppisztolyom bedöglött. Mivel nem volt idom megnézni mi a baja, a hátamra dobtam és futás közben a rohamkésemet a derékszíj csatja alá dugtam, hogy kéznél legyen. Már az orosz állások elott jártunk, amikor kézigránátokat dobtak közénk. Egy tojásgránát fejbe talált. Elestem, de észrevettem, hogy a gránát elém esett a hóba, ezért fekve maradtam amíg felrobbant. A szemem és szám televágta hóval, a sapkám lerepült. Felvettem a sapkám és futottam a többiek után, akik már elérték az orosz fedezékeket. Elottem nyolc-tíz lépésre, egy fa mögül kilépett egy orosz és rám fogta a puskáját..... -
harcu #5262 Akkor ok, nekem a vadászgép = kifejezetten repülőgépek elfogására, lelövésére felfegyverzett gép. Egy Szu-22 például bombázó, frontbombázó, bár lehet rá légiharcrakétát is függeszteni. -
#5261 Vadászgépméret = vadászbombázó. A bombázó nem egyenlő vadászbombázó.
Bombázó pl. a Vulcan, Victor vagy Il-28 vagy Tu-16. -
harcu #5260 "Bombázók? Csak vadászépei voltak az IAF-nek... "
Biztos? Mystére? Ouragan? Vadászgép? Még a Mirage-III is megkérdőjelezhető, bár az legalább vadászbombázó. Az Ouragan dedikált vadászbombázó, melynek továbbfejlesztése a Mystere, és végül a Mirage-III is. A Vaotourokról meg nem is beszélek.
Egyébként első lépésben a felszállópályákat tették használhatatlanná betonromboló bombákkal és rakétákkal, majd újra töltötték őket, és aztán estek neki a repülőgépeknek. Gyakori volt, hogy 3 óra alatt 3-4 bevetést is repültek a gépek. -
#5259 Márminthogy a tárgyalásokon a "trollkodó" Moltov után jött Sztálin és tette az engedményeket?
Fura, hogy akkor a megnemtámadási egyezmény Moltov - Rippentrop paktum néven fut. Tudom, hogy ez csak név, de akkor is elárul valamit. -
#5258 Bombázók? Csak vadászépei voltak az IAF-nek...
Gépágyútűzzel lőtték szét a gépeket. Esetleg láttál mér feltveleket az eseményről? Volt olyan, hogy 90 fokon túli bendöntésben és kb. 10 méter magasan hozta egyenesbe a gépet a pilóta és húzta fel. Ilyen szintű reptudással voltak képesek erre. A szovjet pilóták tudása nagyrészt kiemrült abban, hogy fel tudtak szállni a géppel és leszálni. A német pilóátk szerint fogalmuk nem volt az alapokról sem. Nyílegyenes repültek, nem néztek hátra soha, légi helyzetképről fogalmuk sem volt.