15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
  • kerla
    Az a baj Szuvorov könyvével és az egy elmélethez nagyon ragszkodó egyéb írásokkal, hogy minden egyes eseményt az elméletének igazolására kíván felhasználni és átesik a ló másik oldalára.
  • kerla
    azaz, ő az, de Lukács is ezt támasztja alá, egyébként sok-sok okosság van a könyvében szerintem a Szuv.-nak is, tény, hogy csínján kell vele bánni, egyébként erről az a vélemény, hoyg ha az elfogadott és a győzteseknek megfelelő elméletekkel szembemész, ne számíts semmi jóra.

Mondjuk a hazánkban nagy tekintélynek számító Ormos Mária pár rendszerváltás előtti írását olvasd el, feltéve ha röhögni akarsz... ennyit erről.
  • Molnibalage
    Szuvorov? Juj. Ez "AZ" a Szuvorov? Tudtommal elég bulváríró az illető, az elméleteit elég sok helyen kiröhögték.
  • kerla
    Tucatszám? Könyvtáramban kb 300-400 2. vh-s témájú könyv található, amiből min. 150-200 dokumentum, politológia témájú. Ha jól emlékszem Szuvorov könyvében és John Lukács valamelyik kötetében is olvastam az erre vonatkozó információt, ha nagyon szeretnéd megkereshetem.
  • Molnibalage
    Tucatszámra olvastam anno a II. vh-s könyveket. Soha egyikben sem volt ilyen megemlítve. Te hol találtál rá?
  • kerla
    És mi alapján válogatod, hogy mi az és mi nem? Ezer és ezer elmélet bolyong, egy részüknek valós alapja is van, bizonyítékkal, de szerintem mi itt "lennt" egyet sem láttunk, tehát míg az elméleti síkon maradunk, nagyjából bármi belefér, csak kérdés ki mit fogad el és mit tart elhihetőnek. Természetesen a nagyon szélsőséges elméleteket leszámítva.
  • Molnibalage
    Szerintem ezek városi legendák.
  • kerla
    Az utánad szóló szépen megválaszolta helyettem, köszönöm! Valóban nem mondta, kérdezte :-)
  • Prof William
    Volt egyszer egy visszaemlékezés, hogy amikor Sztálin teljesen lefagyott akkor a meginterjúvolt és pár tábornoktársa felkeresték őt.

Sztánint magába roskadva találták az asztalánál és azt kérdezte tőlük hogy Talán Letartóztatni jöttek őt?

Lehet pár millió ember életben maradt volna ha akkor hirtelen felindulásból azt mondják hogy "IGEN LE!" De ehelyett csak a hűségükről biztosították.
  • Molnibalage
    Az összeomlott az lehet, hogy stimmel. Azt meg kélem, hogy Sztálin bárkinek bevalotta vagy leírta volna ilyen irányú gondolatait...
  • kerla
    Állítólag a Barbarossa első napjaiban Sztálin azt várta mikor végzik ki, összeomlott. Ebből kiindulva nem biztos, hogy megpuccsolták volna Moszkva elestekor.
  • Molnibalage
    Hiába volt a feje mindennek, ha nem lett volna összeköttetése fizikailag az ország többi részével. Az népet elnyomásban tartó erőszakszervezetek infrastrukturális háttere is elveszett volna. Még az is lehet, hogy Sztálint valahogy megpuccsolták volna, vagy az elszakadt orszárész külön fegyverszüntet kér..
  • Prof William
    Mentalitás kérdése az egész.

Franciaország már tulajdonképpen már akkor le volt győzve amikor még Párizs állt. Már maguk a vezetők se hitték, hogy nyerhetnek és ez az össznépi meózás csak még jobban rontotta a helyzetet. Churchill is írta hogy a Ft. vezetés milyen reméyntelen, megvert képet mutatott még amikor nem is volt minden elveszve. De fejben már elvesztették a háborút.

Ha Moszkva elesik az kétségtelenül HATALMAS presztisveszteség az oroszoknak. De Sztálin továbbra is irányíthatta volna a dolgokat máshonnan mert ő volt a feje mindennek. Kivégeztetett volna pár száz/ezer embert akik "felelősek" voltak a vereségért majd tovább próbálkozott volna.

Nem kizárt hogy esetleg tepogatózott volna némi béke után de Hitlernek valószínűleg akkora arca lett volna hogy elutasítja. Hitler is csak akkor kezdett gondolkodni egy lehetséges megállapodáson amikor már vesztésre állt.

De ha esetleg Moszkva ostroma közben meghal Sztálin? ( Mivel hangoztatta hogy nem hagyja el Moszkvát lett volna rá némi esély. )
    Akkor viszont sztem jött volna az összeomlás. Vagy ha az nem is a hatalomért marakodó utódai valahogy kiegyeztek volna Hitlerrel.
  • Molnibalage
    Franciaország már Párizs eleste előtt összeomlott. Na ezt add össze...
  • Ulvar
    Számomra még így is elképzelhetetlen hogy összeroppanjon az ország. A hátországba telepített ipar, a szállítmányok, esetleges külső beavatkozás, a gerillaháború (hisz az ország területe nagy, és így is a legnagyobb ellenállás, Orosz területen volt). Bár ki tudja...na ezért néznék meg egy ilyen jövőképet, hogyan alakult volna a világ sorsa.
  • Molnibalage
    Szerintem, ha Moszkva elesik, akkor szerintem game over. A SZU lényegében több részre szakadt volna. A durván centralizált ország közlekedése és vezetékes kommunikációja lényegében megszűnt volna egyes irányokban. A másik két végen egy-egy város elveszetése nagy "arcvesztés", de attól a szó nem omlik össze. Olyan, mintha valaki elveszíteni az egyik karját vagy lábát. Moszkva elvesztése = lefejzés...
  • robgros
    'De kíváncsi lennék, hogy mi történt volna, ha Moszkva, Leningrád, és Sztálingrád is elesik...akkor mit csinálnak a szovjetek.'

Ha gondolod, utána nézhetek. Van valami irkálmány róla.
  • Molnibalage
    Mindkét fél elvesztette az első hónapokban a harckocsijai 2/3-át. Csak a németeknél ez kb 3,5k db volt az szovjeteknél meg olyna 17k...

A német hk-ból ezer db kis túlzással páncélkocsi volt, Pz I és Pz II, de a T-35 és T-38-ból is százas nagyságrend szolgált. Igazán ütős Pz III és IV-ből összevissza volt kb. 1500 db.
  • Ulvar
    Azzal nem számoltál, hogy hiába a technika, ha a legénység idióta hozzá. Annyira kiképzetlen volt a szovjet sereg, hogy rossz az adatok után nézni. Hát már az, hogy a németek rádiókkal kommunikáltak és irányították a hadműveletet (tankban), addig a szovjetek még mindig zászlókkal próbáltak valamit kigügyögni egymásnak.

1v1 egymással szemben persze hogy átütni képtelen volt, akárcsak fordítva a KV-1el nem tudtak 41ben mit csinálni a németek.

A Panther az elején még gyerekcipőben járt hibákkal, addigra a Tiger már eléggé kiforrott volt, csak kevés darabszám készült belőle, ráadásul elég későn sikerült elkezdeni gyártani.

De kíváncsi lennék, hogy mi történt volna, ha Moszkva, Leningrád, és Sztálingrád is elesik...akkor mit csinálnak a szovjetek.
  • fonak
    Azért a Tigernek vagy a Panthernek 1:1-ben nemigen volt ellenfél a T-34/85 se, bármikor.
    Nézz utána pl. a prohorovkai csata veszteségadatainak (kurszki csata egyik epizódja). Wikipedia szerint: 3-6 német tank vs. 207-334 szovjet tank megsemmisült, 41-89 német és 420 szovjet tank megrongálódott. Mondjuk ez talán extrém példa, de kb. ilyen nagyságrendű volt az ára a szovjet stratégiai győzelemnek Kurszknál (a teljes akkori szovjet tankállomány több mint fele veszett oda, pedig védekező harcot vívtak, a hírszerzésüknek hála előre ismerték a németek tervét, amitől azok Hitler makacssága miatt nem tértek el, rengeteg páncéltörő löveggel megerősített sokszoros védelmi övezetet építettek ki hónapok munkájával és még így is így alakult a veszteségarány). Emberben tízszeres volt a szovjet emberveszteség (ami mondjuk nem volt rendhagyó az egész háborúban).
  • Ulvar
    Nem kérdeztél semmit, ezt írtad az előbb, hogy más nem volt, ami nem igaz.

És kellettek az tény. Használták, de nem volt megfelelő a körülményekhez.

A legmodernebb tankjaik a szovejteknek volt abban az időben, főleg az egyszerű futószalagon történő T34 gyártása miatt, amik effektívek voltak a német páncélosok ellen (kivéve a Tiger, Panther stb.., bár a T-34-85 már felvette azokkal is a versenyt). A másik modern tank, a legjobb nehéz tank volt Európában, sőt az egész világon, az a KV-1. Az viszont tény, hogy ezek darab száma a Barbarossa elején kb. 7%-a volt a teljes szovjet tankok létszámának, ráadásul a legénység kiképzetlen volt, csak propaganda célú felvételek készítésére voltak alkalmasak.

De nem is kellett nagyobb darabszám, hisz a Pz II, Pz III sőt PzI és azok variánsaival egy T-26 is feltudta venni a versenyt, amiből több mint 10.000 db épült. BT-7 is alkalmas volt ellenük. Abból állítólag több mint 5000 épült 40ig. Szóval volt létszám. (Alkatrész volt a kevés).
  • Molnibalage
    Nem azt kérdeztem, hogy hány típus létezett. Az volt a kérdés, hogy ezekből mennyi volt. Márpedig ezerszám kapták a hk-t és ezerszám vesztek oda. Ergo, kellettek. Pont.
  • Ulvar
    "Ugyanis más nem volt csak az". Ez elég erős túlzás. T-26, T-46, BT-2, BT-7, T-28, A20, T34, KV-1, KV-2. És még biztos vannak típusok amiket kihagytam. A Barbarossa alatt ezeket használták nagyrészt, a pár hozzászólással korábban már említett okok miatt.
  • Ulvar
    Igaz, M4A1 volt benzines.
  • Freeda Krueger
    Ez azért elég jelentős túlzás,sőt tényelferdítés.
    Sosem volt olyan időszak amikor csak az volt.
    segítséget jelentettek,de ne túlozzunk...

7668
    E8 a szovjet haderőnél?Biztos ez?

• robgros
    Röviden ennyi, ha valakit jobban izgat, annak majd kissé részletesebben kifejtem.
  • robgros
    Ehhez adj hozzá gazdasági problémákat, puccskísérletet és jókora bizalmatlanságot a lakosság részéről, mert már megint bele akarják rántani egy újabb háborúba. Hogy Csehszlovákia után mi jöhet? A szokásos nyugati támadás, rosszabb feltételekkel: indítás téli időszakban (ezzel nem fontolgathatják az Ardenneken való átkelést) és kőkemény 1918-as fílingű gyalogsági összecsapások, amelyekben minden fél elég nagy veszteségeket tudna magáénak.
  • fonak
    A szovjeteknek szállított Shermanek kivétel nélkül dízelesek voltak (M4A2), a benzines volt gyúlékony.
  • Molnibalage
    De, volt értelme használni. Ugyanis más nem volt, csak az. A legínségesebb periódusban hatalmas segítséget jelentettek. A Stuart meg nem hk. vs. hk. ütközetre készült. Inkább volt felderítő. Egyébként meg a Pz. II-ig lazán jó volt ellenfélnek, és Pz II rohangált még 1942-ben szerintem. A Hajnali hadsereg című könyven Stuarttal Pz IV-et lőttek ki ügyes taktikával. Azátn persze jól lemészárolták őket, de ahogy mondtam, az orosz örült mindennek, amit kapott. Örült, hogy élt...
  • robgros
    Bocs a késői kommentért, de csak most jutottam el ide. A kérdésem Williamson Murray történész egy elmélkedése ihlette. Szerinte egy 1938-as kezdés esetén Csehszlovákia ellen indítana inváziót a német haderő, méghozzá okt. 1-jén. A hadjárat elvileg így zajlana: a Luftwaffe tömeges rácsapásokat intéz a cseh repülő bázisok és szállító központok ellen, csak ugye jönne egy rossz időjárás (hogy milyen volt akkor az idő, azt ne kérdezzétek)és nagyban lekorlátozná a végrehajtható támadásokat, a földi védelemről meg ne is beszéljünk. A lényeg, hogy a csehek max 3 hétig tudnának ellenállni, mint '39-ben a lengyelek, csak a hegyes terep és a németek mozgási szabadságának csökkenése folytán a Wehrmacht egységeit elég keményen megfingatnák.
  • Ulvar
    Le is van írva a szövegekbe, hogy egyiket se szerették a Szovjetek, de való igaz hogy a Sherman-t valamennyire biztonságosabbá tették, mert alapból nagyon gyúlékony volt. Később meg jöttek az E8ak meg a kései M4A1ek 76-os löveggel amik már feltudták venni legalább a PZIV és Stug III-mal a versenyt. De még így is pocsékul ment az Orosz körülmények között.

De a Lee és Grant mozgó koporsó volt számukra, bár azokat más terepen mégis bevették 44-ben.

Stuartokat szintén szidták, szóval ezért mondtam hogy nem volt értelme őket használniuk, úgy ahogy kapták, de az is igaz hogy én is hülyén fogalmaztam. Na mindegy.
  • Ulvar
    Azt idézőjelben értettem. Amit kaptak mindent felhasználtak, de én úgy tudom hogy Sherman-t nagyon minimális számban vetettek be. Kb. 100-ból 1 tank lehetett.

De itt vannak képekben mit kaptak, bár ez nem pontos.

ez meg az hogy mikor mennyit miből kaptak.
  • Freeda Krueger

egy Sherman magyarországon
  • Freeda Krueger
    Végülis a mi lett volna ha... ba belefér,de szerintem csak legenda
  • fonak
    Ha a németek megelégednek az Anschluss-szal és a müncheni egyezménnyel, akkor talán elkerülhető lett volna a háború. Annyira azért a nyugati közvélemény sem akart új világháborút (sőt), persze voltak, akik uszítottak Németo. ellen már akkor is, de nem biztos, hogy el lehetett volna adni egy háborút a népnek, ha nem a németek kezdik. :)
    Persze a dolgok logikája nem így működött, és Adolf sem.
  • SZU
    Viszont HA az első világháborút megnyerik! =)

No az biztos jobb lett volna Neked is, nekem is! De lehet Hitler sem kerül hatalomra és nem lesz második világháború, vagy nem faji alapú népírtással tarkítva.
  • fonak
    Jó hát erről annyit tudok, hogy a P-63-ast az amerikaiak azzal a feltétellel szállították a ruszkiknak, hogy azokat majd Japán ellen fogják bevetni, a németek ellen nem. Az oroszok viszont titokban elkezdték átfegyverezni a P-39-essel repülő alakulataikat a német fronton is a P-63-ra, de ezek papíron továbbra is P-39-ként szerepeltek, a nevezett okból. A németek állítólag jelentettek lelőtt P-63-asokat a háború végén.
    Mivel a két típus könnyen összetéveszthető elképzelhető, hogy így is volt. Vagy a németek tévedtek. :) Az oroszok mindenesetre hivatosan sose ismerték el, hogy ilyet tettek volna.
  • kerla
    Sőt, még azok is a mai napig...sejted mennyire volt felemelő az elmúlt 50 év...
    amúgy ilyeneken kár találgatni, mert kb 0% esély lett volna nyerniük, a fél világot nem lehet legyőzni csak ideig-óráig maximum....
  • Freeda Krueger
    De ha már fotók....
    Megnéznék egy képet (korabeli fotót) olyan P-63 ról amivel valóban szovjet ász repült harci bevetéseket.
    ne vegyek hiába gépet...
    ászok
  • Freeda Krueger
    Ez nem is vita tárgya,ezt mindenki(majdnem mindenki) tudja.
    mindenesetre kár a képért...