63011

Kinetix

"Aki másnak felbontás...!"

• szaki
    nenad: kösz, super, pont ilyesmire gondoltam. Nálam az a gond, hogy eléggé egybefolytak a részletek, de valószínű, hogy azért mert olyan messze vagyok a fényforrás belépési pontjától, mint ahol most állunk, vagyis minál távolabb vagyunk ettől a ponttól annál "kontrasztalanabb", szerinted miként lehetne megoldani, hogy még azért elég jól kivehetőek legyen a manusok, vagy bármilyen részletes tárgy? Vagy csaljak egy kicsit és a fény beesési iránya felöl rakjak egy omni fényt és csakis erre a távoli tárgyak engedjem rá? Vagy van valami más megoldás erre?
    előre is köszi
  • nenad
  • nenad

scene
  • nenad
    a memoria kajalasrol nem is beszelve, az idorol meg megugy nem.
  • nenad
    ha dolgol es idore,akkor nincsen mese erdemes egyszerusiteni es azert ez nem nez ki annyira rosszul, arrol nem is beszelve hogy vray photon causticsal lehet eleg problemas ezt megvalositani
  • marcee
    Éjjel jutok legközelebb a gépem közelébe, akkor feltöltöm a scene-t.
    Olyasmit szeretnék amit Te csuklóból összehoztál, igen.

Csak annyira néztem meg a caustics gen-t, hogy milyen map-okat tudok vele generálni, viszont azt sem tudom, hogyan kellene projektálni. Ha meg már mindenképpen valami újat kell tanulnom hozzá, akkor inkább a lassabb, de fizikailag korrektebb módszer érdekel (ez amúgyis a legegyszerűbb kép, abból a ~60 darabból, amit 2 hét alatt finiselnem kell :D), mint a csalás. Főleg, hogy az interior-öknél engem az érdekel mindig, hogy vajon hogyan nézne ki a "valóságban" adott helység bevilágítása, nem az hogy látom magam elött (mert hogy nem is) és becsalok a sarokba egy derítőfényt például.

3dmax-ra nem rakod fel ezt a scenet? Hátha tudnék belőle okosodni.
  • szaki
    betudnál tenni egy golyót a jobboldali részbe ? Kb. képmagasság 5-6-oda, hogy ellenfényben legyen és a golyó elé egy kicsit, a nagygolyó fele, harmada, hogy a nagy golyó árnyékot vessen? Mert nekem is hasonló gondom van, mert mintha a Marcee-nek írtad volna a választ, nem volt egyértelmű. A gond nálam az, hogy ha valami árnyékban van, akkor az alaknak ugyanolyan részletgazdagnak és úgy 30%-os kontrasznak kellene lenni, mint a napsütött részen, nálam alapban talán 10 %-os, de ha erősebb a kontraszt akkor eléri, de akkor meg a napsütötte részeknél gond van, mert kissé beégnek a fények. Ha van a GI-nek olyan beállítása, ahol az árnyékban lévő és külön a nem árnyékban lévő részeknek más-más kontrasztja van, kérlek tájékoztass.
    előre is megköszi a próbát és az infot
  • ThomasGins
    Animnál meg főleg jobb
  • nenad
    kibaszottul nem vagom ezzel mi a gond, fokepp hogy mindent lehet szabalyozni hova menjen hova nem, milyen erosseggel stb.
    De ha probalkozni akarsz majd vki segit neked aki imadja a fizikai korrekteseget. Hehe.
  • nenad
  • youth #23100
    Hehe, köszi! De itt nem hiszem hogy azzal van probléma, hogy hogy mentegetem a dolgokat. Szimplán szar ez az eljárás amivel próbáltam átvinni a felcsontozott figurám mayaból maxba. És egyszerűen nem találtam megoldást rá, mivel ha összeweldelem a vertexeket a legkisebb értékkel (asszem 0,01) akkor is van olyan 2 vertex minimum ami összecuppan, így elbassza az UVt, hogy miért nem tudom maya nem problémázik. De sebaj most arra gondoltam a csigát morphokkal animálom nem csontokkal. 1-2 napon van márcsak erre, szal nincs időm továb bszórakozni ezzel az FBX formátummal :/
    Na bocs hogy iderondítottam.
  • nenad
    es egyebkent kiprobaltad a caustics geneset?
  • szaki
    Van egy jelenet, ahol egy hangárban 2 alak áll, a nap nem süt rájuk, árnyékban vannak. Kint napsütés, főfény Vraylight, kics, amekkora a nap, hogy az árnyékok kijöjjenek. Kint a kép nagyon szép egy GI render után, bent az árnyékban nagyon tompák, szinte semmi kontraszt. Ha a vray/ GI-ben a kontrasztállításhoz a contrast-ot 1,0 (alap)-ről 2,0-re állítom, akkor viszonylag elég jó, de most meg a kinti jelenetnél nagyon erős a kontraszt miatt a fény. Van ahol 2,0-vel a kinti tárgyakat megvilágítva nem éri el a 100%-os beállított színét, pedig világos (egy tárgyon lévő piros/sárga figyelmeztető festék a baleset elkerüléséhez), nem tudom mivel lehetne mégis élénk színe, de ne legyen beégve a VrayLight erősebb fényre történő beállításánál. Próbáltam a SkyLight-ot, mert a csak Vray light egyes helyeken mivel nincs derítő fény a túloldalon, fekete. Hiába raktam egy egyszerű tesztgolyósorozatot árnyákban és nem árnyékban, ez ugyan szép lett, de a jelenetben nem.
    Ha tudnátok segíteni, azt megköszönném.
  • nenad
    tedd fel a scenet valahova sztem az a legegyszerubb.
  • nenad
    ....
    szamar szenved :D
  • marcee
    Sziasztok!
    Még egyszer megpróbálkoznék egy pár nappal ezelőtti gondom felvetésével:

Caustics effektúst szeretnék a plafonra. Max-al és Vray-el készül a kép, és a caustics lenne az egyetlen értelme, de nem tudom megcsinálni. Nenad caustic generátor ötlete nem tetszik (bocs :) ). Soha korábban nem számoltam még caustics-ot élesben. Vaktában állítgattam a paramétereket a render panelen, a fényforrás beállításainál. Elolvastam a helpet a paraméterek jelentéséről, de az sem segített, lehet, hogy félre értettem. Eddig a külső direct fényforrás volt az egyetlen a jelenteben (meg egy ki enviroment light), ezzel két szélsőséget sikerült elérni: teljesen kiégett a kép, vagy ha megfordítottam a kamerát, a medence mögötti fal sarkaiban futott végig valamiféle "fénykörhalmozódás". Viszont az a nézet teljesen érdektelen, mindenképpen ez a kameraállás kell. Arra gondoltam beraknék a medence fölé egy invisible vray plane light-ot víszintesen és az generelná az effektet, akkor a palfonon a nekem szükséges helyzetben jelenne meg.
    Metrikus rendszerbe van állítva a max, valós méretekkel a modell. 3 méter a belmagasság. Tud valaki javasolni konkrét beállításokat? Az sem baj, ha szájbarágós.
    Előre is köszönöm.
  • nenad
    ned meg a forumon a kepet ami majdnem 5000 emitterbol all, es a renderidot is.
    Mintha mi sem tortent volna.
  • Aldaryn
    :) Ha viszont úgy nézed, egy szimplán kamera irányából történő QMC tracelésnek mindenféle spéci optimalizáció, útvonalkeresés, és egyéb nélkül tök mindegy, hogy mennyi "emitter" van egy jelenetben, vagy, hogy egyáltalán van-e emitter, vagy mi. ("lámpa primitív" mentes scene-re gondolok persze)
  • Aldaryn
    Azért tutira aggódik. :) Nem véletlen van a manualban hatalmas piros betűkkel, hogy a zajszint csökkentése érdekében minél KEVESEBB polyból rakjuk össze az emittereinket. Szvsz minden emitter anyagú face-t külön lámpaként kezel. Mármint ami a "fontos MLT pathok" meghatározásakor kell.
  • nenad
    bar lehet lightcache szineten nem problemazna rajta
    meglassuk
  • Aldaryn
    Thx! :D Legal stuff... wow. :D
  • nenad
    egyebkent ami engem megdobbentett maxwellban az az ahogy neztem a forumot, mintha kulonosebben nem aggodna hogy hany emitter van, Vki csinalt, vmi 4 ezer(!) akarmennyit es siman lehuzta
  • nenad
    nehany konyv textura, magam altal gyartva.
    Free, legal stb :)

http://www.birsalma.hu/images/books.zip
  • nenad
    hogy neked mennyi idod van! :)
  • szaki
    ne problémázz a max-al kapcsolatos állandó problémákon
    ha egy apróságot megszívlelsz, akkor a következő megoldást választod, ha akarod
    amikor elkezdessz egy munkát, nyiss könyvtárakat és az azzal kapcsolatosan felmerülő bármit mindíg oda mentsd, ezt szerintem mindenki így csinálja
    De a max nagyon vicces fazon. Olykor szórakozik, mert unatkozik, szóval a save as-t szinte percenként használd, ehhez itt a bal/felső sarokban lév ikonak néhány fontos ikonnal bővültek, ez esetben a Save+ al, ami ugye azt jelenti, hogy név_001.max után 002 és így tovább lesz. Olykor nálam elfogy a 999, persze ritkán és kezdem elölről. Ha úgy véled, hogy valami nem jó egy művelet során és nem látod át még undo-val se, akkor vedd elő az előzőt, a jelelegi lementése után és néz meg a müveletnél mit ronthattál el, pl. vertex-száma (7 - billentyű).
    Állandóan ments. Mivel egy név.max állományt a winace kb. 15%-ra tömörít össze ezért nem sok helyet foglal el. Kb. fél évente, amikor újraírható adathordozón már összegyűlik egy vagonnal (tömörített), akkor azokat végleg arhíválom, de 2 pld-ban, mert ha megkarcolódik vagy bármi és olyan messzire rakod el a 2 cd vagy dvd-t, hogy ne legyen gond, mert ott a másik. Igaz, hogy ez + munka, de hidd el megéri. Egyszerű példa csak arra, hogy egész nap nyomtam az animot, alakítgatom meg ilyesmi és amikor mentés után kiléptem és vissza akartam tölteni hibát jelzett, hogy ezt nem tudja betölteni. Nem tudni mi okozhatta, de előtte még ezzel az állománnyal dogloztam. Tervezés közben olykor megfogok egy vonalat és elhúzom, aztán kiaklad a max, a 6-osnál is rossz volt meg itt is. Most soha nem használok vonlahúzás, csak ritkán, de nem mindig jön elő, talán minden 2-3. vonalhúzásnál. Még a max3 idejében ezen mérgelődtem, de már oda jutottam, hogy a "max könyvem" (saját felhasználású), amit doc-ban írok és képekkel mellékelem, a megoldást is odaírom és a folyamatot, hogy ne legyen megoldatlan
    Szóval mérgelődsz, de ne add fel, hanem keres a megoldását és minden sikerülni fog. Néhány éve, amikor még sokan a beépített boolean-el bírkóztak, de az olyan rossz volt, hogy egy bonyolultnál nem látszódtak egyes részek, meg össze-vissza kötötte a vonalak, kitaláltam a megoldását és már túlteszem magam.
    Legalább 20-30 alkalommal akartam abba hagyni amaxozást, mire végre manusokat készítettem és amikor "megszólalt" a szájuk és tettek-vettek, akkor azt mondtam, hogy talán mégis folytatom.
    bocs, na má (hogy buzdítsalak egy kicsit meg másokat is)
  • Aldaryn
    Elvileg Októberben robban a bomba. :) Kíváncsi leszek rá...
  • GixEr
    A Maxwell-rol nem nagyon hallani mostanaban :( Pedig jol jonne egy uj Rhino connection is ami tamogat texturakat is.
  • Ronin666
    ah értem :)

Igen be.
  • nenad
    ahol mindig is volt, azt kerdezte bekapcsoltad e a GI-t.
  • Ronin666
    Ez hol van? Lámpa beállításainál nem találtam, gondolom akkor render optionsban lehet.
  • nenad
    na.
    inkabb aludj egy jot,
  • youth #23079
    Valami mindig nem jó én befosok :/
  • youth #23078
    Megoldódott:

A Weld összecuppanthatott pár vertexet, amit ugyan én nem láttam de tuti mert ha utána weldeltem miután betöltöttem a rendes UVt utána jó, tehát a weld miatt gondolom kevesebb UV vertex így UV is lehett így nem tudta kezelni a dolgot.. :)
  • youth #23077
    Nem OBJban vittem át hanem FBXben ami a csontokat is átviszi sőt mozgást is. Csakhát valami miatt szétszedi a felületeket külön polykra így össze kell weldelni őket, utána meg az UVt kimenteni egy olyan OBJból amit normálisan átvitt. Ez ment is a csigatestnél de a csigaháznál nem :/
  • putyi
    indirect on?
  • Evogordon
    Azt holl lehet kikapcsolni hogy a vray fénynek nelátszódjon az ami kibocsájtja a fényt?
  • Ronin666
    Lenne egy kérdésem már megint.
    Megincs csinálok egy házbelsőt és beraktam egy targeted spotot holdfénynek, mert esti kép lesz. Az árnényka Vray shadow. A gond az, hogy önmagában nem csinál szórt fényt, azaz tök sötét van a szobában attól függetlenül, hogy az megsüti a földet. Ez mitől lehet?
  • KisQbi
    Sajnos soha nem csináltam ilyet.... MAYAs dolgot..

Olyan hülye ötleteim vannak...pl .: biztos a tengelyek felcserélése miatt van...(Y-Z):D

De most komolyan... azért nem éertem mert gondolom OBJben viszed át... szóval nem lehet ilyen hiba...várj... hát nézd meg az UVmapot mindkét progiban hogy hogy néz ki...
  • youth #23072
    Hahó!

Olyan problémám lenne hogy mayaból átvittem a felcsontozott csigámat és működik is rendesen, de a csigaháznak elbaszódtak az UVji, kimentettem egy jó csigaház UVjait és azt próbáltam betölteni neki, de nem rendeződik úgy, pedig működnie kéne, de valahogy mégsem... :/
    Hogy tudnám átszerkeszteni az UVkat? Ha rámegyek hogy Load UV és betöltetem a jót akkor marad ugyanúgy

Előre is köszi
  • Free
    Már van csak senki nem akar rá reagálni :(