91307
IL-2 Sturmovik: Battle of StalingradTeam Fusion FB oldalIL-2 1946 MOD telepítésLőszer leírás Vogeltől!Kép feltöltése
IL-2 BoS: Aircraft Familiarisation IL-2 BoS Tutorials CloD: New Pilots
Nem jogtiszta játék letöltésében, telepítésében és használatában nem tudunk és nem is akarunk segíteni.
Az ilyen jellegű hozzászólások válaszolatlanul lesznek, vagy minden további értesítés nélkül törlésre kerülnek.
-
Lacusch69 #84487 "Tengerparton az öblök, félszigetek, szárazföld felett a folyók és városok viszonya, esetleg a nagyobb erdőségek különleges alakja is lehet tájékozódási pont."
Anno, a '46-ban az amerikaiak a Balaton térképen a Tihanyi-félszigetet következetesen "Floridának" hívták. -
#84486 Az egy alapvető szabály, hogy navigálni felszállástól leszállásig kell, nem csak akkor, amikor már nem tudod, hogy hol jársz. Felszállsz, megkeresed a térképen ahonnan felszálltál, és időnként ellenőrzöd, hogy hol is vagy. Nem kell ismerni minden bozótot, de a látómeződben legyen egy két nagyobb tájékozódási pont, amit biztosan felismersz. Tengerparton az öblök, félszigetek, szárazföld felett a folyók és városok viszonya, esetleg a nagyobb erdőségek különleges alakja is lehet tájékozódási pont. Ha nagyon nem tudod, hogy hol vagy, akkor fordulj északnak, akkor az alattad lévő térkép arra felé áll, amerre a megnyitott térkép is (valódi gépben ülve a térképet tudod a repülési irányhoz beforgatni, ha kell, clodban ilyen fícsör nincs). Ez NAGYON fontos tud lenni ha légi harcban le kell lépni, akkor nagyon nem mindegy, hogy jó vagy rossz irányba menekülsz :)
Régebben csináltam clod-hoz egy térképet, az http://www.oldmapsonline.org/ -ról le tudtam extra nagy felbontásban tölteni pár második világháborús angol és német térképet. Sajnos a CLoD-os területet egyik sem mutatta egészben, viszont ezekből össze-photoshoppoltam egy olyat, amin a clod-os terület van rajta, és a clod-os repülőterek külön be vannak jelölve. Ezt A1-es méretben a Copy general-nál egy ezresért ki is nyomtatják. Befóliáztam, és azóta van egy hajtogatható, összefirkálható -majdnem- eredeti térképem clodhoz. Sokkal nagyobb poén ezzel navigálni, mint beépített térképpel :) Innen le tudod tölteni, "overview map" néven: http://www.pcpilot.hu/dokumentumtar/il-2-sturmovik/cliffs-of-dover/2928-repuloter-terkepek-airbase-maps.html.
Ugyanezen az oldalon megosztottam azokat a pdf-eket is, amiket szintén clodhoz csináltam, mind a 121 repülőtér részletes alaprajza, navigációs adatok, pályaadatok, felülnézeti kép. Idegesített, hogy online waron amikor csak úgy kitesz egy kevésbé használt/ismert reptéren, azt sem tudja az ember, hogy merre vannak a gurulóutak, épületek, felszállópálya. Amolyan Jeppesen féle kis kártyák készítése volt az elképzelés. Az overview térképen használt koordináta rendszerrel van összhangban. Ez a koordináta rendszer küldetésenként változhat, a clodban a küldetés szerkesztője átírhatja. SoW szerveren biztos, hogy jó, ATAG-nál nem mindig. De ez csak részletkérdés. AFB's of CloD néven ezek vannak fent. A High res változat csak nyomtatáshoz ajánlott, a med res való PC-s használatra.
Ezeken kívül van a clodban -pontosabban a steam-ben - egy olyan, hogy ha engedélyezve van a fícsör (Steam - Settings - In Game - "Enable the steam overlay while in-game" előtt legyen pipa), akkor a Shift+Tab megnyomásával behozható a steam overlay. Azon alul van egy olyan gomb, hogy steam browser. Ez egy teljes értékű webbrowser, viszont ami jó dolog, hogy nem kell a játékból kitaszkolni, a gép irányítható marad overlay használat közben is, szóval sokkal jobb mint az alt+tab. Itt hozd be ezt az oldalt: http://clodtools.weebly.com/
Sajnos egyszerűbb nevet nem tudtam neki adni, de a steam browserben beállítható ez kezdőlapnak is, és akkor gépelni sem kell.
Itt a főlapon van pár segédprogram, a maps-ra klikkelve PC-s felbontáson behozhatod az overview mapot is (La Manche map from 1940 néven van fent) vagy a kis AFB's of CloD 2 kártyákat is.
Ha ezeken túlvagy, és még mindig akarsz tanulni valamit ;), akkor a hardcore level a következő :
Clodtools főoldalon klikkelj a Dreiechrechner DR-2 tárcsára. Ez egy navigációs tárcsa, amit a németek/magyarok használtak a második világháborúban. Flashban csináltam egy teljes mértékben használható változatot, azt tudod inne megnyitni. A tárcsa nyitó lapján a szélretartás számolásához vagy a sodródás számolásához tartozó skála van, azt ritkán használjuk, ami fontosabb, az a hátoldala (klikk a jobboldali piros 'gomb'-ra). Amit ott látsz, egy logaritmus skála, a mértékegység nélküli középső fekete gyűrűhöz képest tudsz idővel kapcsolatos számolásokat végezni. A külső gyűrű egy Sinus skála, az a szélretartáshoz kell, illetve vagy egy IAS-TAS átváltás is (gépben lévő sebmérő által kijelzett sebesség átváltása a tényleges, levegőhöz mért sebességre - minél magasabban vagy, az egyre hígabb levegőben a sebmérőd egyre kevesebbet mutat, nem a tényleges sebességet).
Pl az 1h jelet beállítod az aktuális repülési sebességhez, akkor az idő skála többi értékénél leolvashatod, hogy adott idő alatt mennyi km-ert teszel meg. Vagy a fekete gyűrűn, hogy adott -térképen megnézett- távolsághoz mennyi ideig kell az adott irányba repülnöd. Ez a legegyszerűbb számolás, de ezt lehet tovább bonyolítani, ha az üzemanyag fogyasztást ismered (clodtools főlapon a Messerschmitt Bf 109 E-4 fuel consumption (alt/ata) grafikonon pl a 109-es üza fogyasztása), akkor ki tudod számolni, hogy adott fogyasztással mennyi repidő van a gépben, a sebességeddel az mennyi km-re elég (ha nagyon precíz akarsz lenni, akkor szélirányt is bele tudod számolni, de ez ilyen 50-100 km-en nem jelentős), és ebből kiderül, hogy melyik repterekig érsz el. Persze itt is alapvető, hogy eleve tudd, hogy adott pillanatban hol vagy :) A DR tárcsáról lefordítottam egy egész hosszú leírást, amiben a fejlesztését és a használatát is részletesen leírja egy holland faszi, azt innen le is tudod tölteni: http://www.pumaszallas.hu/elmeleti-anyagok/repuleselmelet/navigacio/206-dreieckrechner-dr-tarcsa.html.
Na. Röviden ennyit a navigáció alapokról
(Ezek után a gyakorlatban 90%-ban úgyis csak az van, hogy felszállunk Calaisnál, elmegyünk Doverig és lelövünk mindenkit. )
Utoljára szerkesztette: VO101Tom, 2015.07.07. 20:14:00 -
sulyid #84485 Köszönöm a tanácsot. :)
Egyszer mikor Ms. Bleinheimmel voltam ismerkedős free flighton teljesen eltévedtem, már 1 órája repültem, tesztelgettem a gép korlátjait és kitaláltam hogy akkor rá kéne jönni hogy hol is vagyok? Tudtam hogy nagyon északon vagyok és kb 10 percnyi repülésre ott a tenger. Lementem nagyon alacsonyra, kerestem egy vasútvonalat és elkezdtem követni nyugat felé (azért 0 méteren hogy gyakoroljam az alacsony repülést). Végül minden út Londonba vezetett és megtaláltam a kiszemelt repteret. :) -
#84484 Ha eltévedsz, ne alacsonyra menj, hanem magasra :) Anno a vasútállomások tábláit még elolvashatták az eltévedt pilóták, a clodban ezek nincsenek benne. Magasan sokkal jobban átlátod a tájat, és nem mellékesen sokkal gyorsabban is repülsz. -
#84483 Régi il2 működik úgy is, hogy egyszerűen csinálsz egy másolatot a mappáról, arra felteszed amit akarsz, megnézed, hogy működik-e. Így mindig lesz egy olyan biztonsági másolatod, ami tuti működik. -
sulyid #84482 Szerintem CLOD-ban ma elértem a heti szerencse limitemet. Régen játszottam, mondom nyomok már egy kis gyakorló játékot... Egy kétmotoros gépre estem rá az E4-es messzerrel. Elég szarul céloztam (kijöttem a formából), de azért végül lekaptam. Haza kéne repülni, csak azt sem tudtam hogy hol vagyok olyan alacsonyan mentünk már a végén. Úgy emlékeztem hogy az elején még láttam Dover fehér szikláit, akkor irány dél és enyhe emelkedés. 180 liter üzával elindulok majdnem pontosan délre, szépen lassan elérem a partokat, elérem a partokat, van még 120 liter... És rájöttem hogy még jobban tanácstalan vagyok hogy hol is vagyok mivel 2 km magasan 1 települést sem láttam, csak szántóföldeket. Szépen lementem 800 méterre, kitrimmeltem a gépet és elindultam a partok mentél észak-keletre. Folyamatosan keresem a térképen a településeket amiket tájékozódási pontnak lehetne használni. Találtam két összenőtt települést amiken áthalad egy folyó. Végre tudom hogy jó irányban vagyok, 80 liter van még. (Egyre) visszább veszem a teljesítményt, most már tényleg kezdek parázni hogy találok-e végre repteret vagy a karakterem meglátogat egy francia parasztleányt egy stílusos hasraszállással kombinálva. Lemegyek 300 méterre, végre megvan az öböl amit kerestem. Ha tovább haladok a part mentén akkor egy olyan térségbe érek ahol gyak minden falu mellett reptér van, viszont lehet hogy már csak lábbusszal érkezhetek majd. Irány akkor a folyó mentén, elméletileg lesz ott egy (nagyobb) település reptérrel. A település megvan, de hol a reptér? Sehol egy betoncsík, vagy legalább egy jól kijáratott barnálló kifutópálya... 40 liter van még... Láttam egy szép nagy zöld foltot, mondom ha tetszik ha nem most ott fogok landolni, de előtt megnézem közelebbről is, lementem 10 méterre hogy áthúzzak felette. Látom van egy épület az egyik szélén, mikor áthúzok mellette látom hogy egy irányítótorony az. Szíven megdobban, hajtómű 0-án, kezdetem egy kényelmes fordulót hogy a lehető leghosszabb pályán tudjam letenni a vasat (és közben kitenni a futókat + a flaps-ot le). A futós rész még sikerült is, de a flaps már nem igazán akart landing helyzetben állni... Végül kényelmes 200-as sebességgel letettem a gépet, annyi volt a különlegesség hogy nem fékeztem hanem hagytam inkább kigurulni a kicsikét. Mindez egy "alig" 36 perces repülést alatt volt. Ezért szeretem én a CLOD-ot, kellenek az ilyen kalandok benne. :) -
Solyom2 #84481 Helló!
A Sas1946 fórumán most láttam, hogy van valami Community Universal Patch (CUP). Ez valami új mod pack, mint a DBW?
Megéri letölteni, nem kavar be a működésbe? Mert nekem sikerült egy működő képes DBW 1.71-et összehoznom, elég sok tartalommal, és nem szeretném elveszíteni, elég hosszadalmas lenne újra rakni az egészet.
-
#84480 Pontos fps értéket ne is kérdezz, elhiheted, hogy az nagyon gépfüggő. Nem mindegy, hogy a procid a kevés vagy a videokártya, milyen felbontáson mennyi monitoron játszol, stb stb.
Ha gond van az fps-el, első lépésben az erdőt vedd le low-ra, a buildings detail is legyen low, a building amount is low, és az effect is elég közepes beállításon (effect ne legyen low, mert akkor nem látod a találatokat a másik gépén). SSAO legyen kikapcsolva. Ezen felül a conf.ini-ben (C:\Users\-neved-\Documents\1C SoftClub\il-2 sturmovik cliffs of dover - MOD mappában) keresd meg a következő sort: ShadowMapSize=5. Írd át 4-re vagy 3-ra. Ezzel az árnyékok szélei homályosabbak, elmosódottabbak lesznek, de fps-ben érezhetően gyorsabb lesz.
A talaj geometria nekem nem hozott érezhető változást, mindegy, hogy hova állítottam, ahogy a land shading sem. A gépek geometriája és a textúra részletesség legyen magas, az nem sok erőforrást eszik, de sokat számít kinézetben.
Win 8.1-en volt konstans szaggatásos bug, a legújabb nVidia driver az megoldotta. -
#84479 Yes, illetve nézegettem de semmi settings guideot nem találtam, hogy mivel kb mennyi fps-t lehet nyerni/ veszíteni, pedig érdekelne az is. -
Szepy2884 #84478 Digitálisan felújítottak egy csomó klasszikus képet a második vh-ból.
Elképesztő! Tényleg mintha csak statiszták lennének a napjainkból, de nem ezek, lassan 70 éves képek! -
feca1229 #84477 mármint ezt most a clodra érted? -
lala42 #84476 Rakjál be mindenből, valamelyik csak jó lesz. -
Lysandus #84475 Digitálisan felújították a - szerintem - legszebb magyar repülős indulót:
Repülj, repülj, hős magyar pilóta
Utoljára szerkesztette: Lysandus, 2015.07.03. 19:41:28 -
#84474 Üdv Urak!
Van valakinek valami magic lőszer beállítási trükkje, hogy melyik lövedékből mennyit illetve milyen sorrendben hevederez be? Ill nincs-e valami történelmi feljegyzés erről, hogy a valóságban, hogy voltak egymás követően a dolgok?( x db nyomjelző, y páncéltörő stb) -
sakkay #84473 -
Kurfürst #84472 Ha jól emlékszem valami ősrégi Top Gunban volt a sztori Tobak tollából, hogy végre rendszerváltás után kijutott Angliába és ott gyorsan önhatalmúlag beültek egy Messersbe, teljesen kiakasztva ezzel az pakisztáni múzeumőrt. -
sakkay #84471 Beszarás, nagyon jó!!! -
Lacusch69 #84470 Az Origo sem jobb, ott a kommentelők közt Spulni néven próbálja osztani az észt, nem túl sok sikerrel. Pedig igaza van... (én meg már csak röhögni járok oda) -
Lacusch69 #84469 Lehet, hogy volt német veterán is ilyen szituban, de Tibor bátyánk 100%, mert emlékszem a képre, ahogy ott ül a Schlageter ezred sárgaorrújában. -
lala42 #84468 Nem Tobak volt. Egy német pilóta volt, és Angliában történt az eset. Valamelyik múzeumban. Majd előkeresem az újságot. meg van. -
#84467 Tökéletesen egyetértek vele :) -
Lacusch69 #84466 Indexes cikk, bakker, vagyis "fele sem igaz"
A HT topikban Cifunak meg Molninak az összes szőr felállt a hátán ettől az irománytól...
Molni: "Én megtiltalnám az indexnek, hogy haditechnikáról vagy technikáról írjon. Nem értenek hozzá. Igazából nem tudom, hogy mihez értenek egyáltalán... " -
#84465 Akkor ezek alapján a mig-29 jobb, mint az f-16? :)
Ma láttam "besenyő pista" bácsit gyakorolni a hétvégére igaz csak 1 röpke percig, de tetszett! -
#84464 Gyakorlaton, közeli légi harcban az Ef-2000 is megszivatta néhányszor az F-22-est, mégsem mondaná senki, hogy az Ef-2000 jobb, fejlettebb gép. Nyilván nem 20-ad rangú kérdés ugyan, de a modern légi harc alapja, hogy el se juss fordulózáshoz, a BVR az elsődleges. Amikor mégis erre kerül a sor, ahhoz mindkét oldal pilótáinak (és társaiknak) sok és komoly hibát kell véteniük. És ebben a modern repülőgépek, a sok, nagy kijelzős kabinnal, fejlett szoftverrel, ami sokkal több támogatást ad a légi harchoz, sokkal több grafikus infót ad a pilótának, azok elég komoly cheat-nek számítanka. Pl kirajzolja a rakéta indítási buborékokat, amibe dinamikusan beleszámolja a magasságból és sebességekből adódó változókat is, az pl. felbecsülhetetlen. Tibi sztorizgatott egyszer arról, hogy itt volt náluk egy F-18 pilóta, aki eléggé lenézte a Gripent ("ja, az a kis svéd madárka? még nem hallottam róla... höhöhö"), a 2. héten meg már alig lehetett kiszedni a szimulátorból, annyira bejött neki az a három iPad a kabinban, meg amit tud a gép. Szóval igen, volt egy teszt amiben az F-16 lefordulta az F-35-öst, de aki ez alapján már károg, hogy hogy egy húsz éves konstrukció "jobb" mint az új, az szimplán nem ért hozzá (persze, a cikkeket is el kell adni valamilyen szenzációval, ezt a média szakon elsők közt tanulják meg)... -
artivizsla #84463 Az F 16-os tényleg mindent visz ? -
artivizsla #84462 Idegen nyelvű repülős könyvek. -
#84461 Ha jól emlékszem akkor Tőrös úr piszkálta fel hogy próbálja ki, beült , kiszállt jött az őr aki hisztizett valami vezetőnek hogy beült beült, de volt ott egy idősebb pár akik nem láttak semmit. Majd mikor elment az őr meg a főnöke az öreg odavigyorgott hogy ő meg Lancaster pilóta volt :) -
#84460 Lehet nem egyre gondolunk, bár nekem is Tobak Tibor ugrott be elsőre, viszont ő egy E4-es messzerbe ült bele a múzeumban. -
#84459 Szerintem Tobak Tibor volt, amikor egy múzeumban bepattant a meszába. A cikk szerint átlépett a kordonon, és mire a teremőr odaért, már bent is ült. Kiderült, hogy az őr meg Lancaster-en repült anno.
Utoljára szerkesztette: VO101Tom, 2015.07.02. 12:58:04 -
lala42 #84458 Elnézve az arcát repülés közben, nem igazán volt jelen az Öreg. Inkább a múltban.
Volt egy hajdanában a TopGun újságban volt egy kép, egy Messer pilótáról, akit öreg korában beültettek 1 G-6-osba. Pont azt a pillanatot fotózták, amikor a szeme a múltba révedt. Képaláírás valami ilyesmi volt, hogy "Vajon hol járhat most az Öreg." -
#84457 Itt is megosztom, hátha valaki még nem ismeri.
Dcs topikban szóba kerültek a veteránok, egy német veterán pilótát megreptettek a DCS D-9 fókával (http://forums.eagle.ru/showthread.php?t=144768) ennek kapcsán linkeltem be Kontraszty Bandi bával készült interjúnkat.
2003-ban mi is megreptettük Kontraszty Bandi bát, a régi Il-2-vel (Fw 190-esen repült, a poszert amit kapott, azon az ő gépe van rajta)
Képek:
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Olyan másfél órás beszélgetést vettünk fel, itt meghallgathatjátok:
Kontraszty_interju -
#84456 Meg kell hagyni,hogy a P-40 a háború egyik legyszebb vadászgépe volt. ( 1 perc után kezd érdekes lenni a videó )
Utoljára szerkesztette: Willenbrock, 2015.07.02. 00:04:56 -
lala42 #84455 Nem vitatkozunk, csak kivesézzük a szart. :-) -
#84454 Kár is ezen vitázni! A videó tetszik és csak azért linkeltem! A valósághoz mi közeli és mi közelibb, azt meg tudjuk! BOS-al el lehet játszogatni, vannak jó dolgok benne, de ennyi! Aki repülni akar kimegy a reptérre ha teheti...
Jah és a fejlesztői még mindig bekaphassák... -
#84453 Az előzőt nem a videóra írtam, hanem úgy általában arra, hogy "nem kell az oldalkormány", és hogy anno hazajutottak anélkül is. Ha az oldalkormány kiesik, az tényleg nem kritikus, attól még nem fog lezuhanni, az egész vezérsík már nagyobb gond az instabilitás és a súlypontvándorlás miatt.
A videón amit mondasz, az szerintem az oldalkormány volt, az repült el akkor, amikor megcsapta a Jak, utána kezdett befordulni a Heinkel. Hogy a vezérsík egészen bepördülésig megvolt, azt láttam, lentebb írtam is. Ugyanazt mondjuk btw... -
lala42 #84452 Igaz, de látható, mint írtam,hogy előbb pördül be a gép, azután válik le a függőleges. Igaz, amikor támadják, akkor előtt pár pillanattal valami négyzet alaku is leválik a gépről. 2,11-2,12-nél mintha motorburkolat lenne. -
#84451 Ja ja, de az is igaz, hogy a Heinkelnél nem könnyítette meg a pilóta dolgát, hogy mindkét légcsavar ugyanabba az irányba forgott. A teljes függőleges vezérsík elvesztése már keményebb dió, ott a súlypontvándorlás is nagy, nem biztos, hogy a magassági kormány azt teljesen kompenzálni tudja. -
#84450 A flash player saját eltávolítójával töröltem,aztán c cleanerrel a rendszerleírót is kitakarítottam,de így sem települ. adobe download manager error. Ilyen még nem volt,lehet a firefox újratelepítése segítene? -
lala42 #84449 Azért azt el kell ismerni, hogy sok bomber hazarepül sérült, vagy teljesen leamortizálódott oldalkormánnyal a háboru idején. Ahogy Tom is írta az oldalkormány az "nem kell" :-) Csűrővel, motorteljesítmény variálással még ellavírozott egy gép. -
lala42 #84448 Ki kell irtani a rendszerleiróból is. Kézzel. Majd utána telepiteni. A böngészőkből is le kell tiltani..
Utoljára szerkesztette: lala42, 2015.07.01. 08:45:08