IL-2 Sturmovik: Battle of StalingradTeam Fusion FB oldalIL-2 1946 MOD telepítésLőszer leírás Vogeltől!Kép feltöltése

IL-2 BoS: Aircraft Familiarisation IL-2 BoS Tutorials CloD: New Pilots

Nem jogtiszta játék letöltésében, telepítésében és használatában nem tudunk és nem is akarunk segíteni.

Az ilyen jellegű hozzászólások válaszolatlanul lesznek, vagy minden további értesítés nélkül törlésre kerülnek.
  • VO101Tom
    Az egy alapvető szabály, hogy navigálni felszállástól leszállásig kell, nem csak akkor, amikor már nem tudod, hogy hol jársz. Felszállsz, megkeresed a térképen ahonnan felszálltál, és időnként ellenőrzöd, hogy hol is vagy. Nem kell ismerni minden bozótot, de a látómeződben legyen egy két nagyobb tájékozódási pont, amit biztosan felismersz. Tengerparton az öblök, félszigetek, szárazföld felett a folyók és városok viszonya, esetleg a nagyobb erdőségek különleges alakja is lehet tájékozódási pont. Ha nagyon nem tudod, hogy hol vagy, akkor fordulj északnak, akkor az alattad lévő térkép arra felé áll, amerre a megnyitott térkép is (valódi gépben ülve a térképet tudod a repülési irányhoz beforgatni, ha kell, clodban ilyen fícsör nincs). Ez NAGYON fontos tud lenni ha légi harcban le kell lépni, akkor nagyon nem mindegy, hogy jó vagy rossz irányba menekülsz :)

Régebben csináltam clod-hoz egy térképet, az http://www.oldmapsonline.org/ -ról le tudtam extra nagy felbontásban tölteni pár második világháborús angol és német térképet. Sajnos a CLoD-os területet egyik sem mutatta egészben, viszont ezekből össze-photoshoppoltam egy olyat, amin a clod-os terület van rajta, és a clod-os repülőterek külön be vannak jelölve. Ezt A1-es méretben a Copy general-nál egy ezresért ki is nyomtatják. Befóliáztam, és azóta van egy hajtogatható, összefirkálható -majdnem- eredeti térképem clodhoz. Sokkal nagyobb poén ezzel navigálni, mint beépített térképpel :) Innen le tudod tölteni, "overview map" néven: http://www.pcpilot.hu/dokumentumtar/il-2-sturmovik/cliffs-of-dover/2928-repuloter-terkepek-airbase-maps.html.

Ugyanezen az oldalon megosztottam azokat a pdf-eket is, amiket szintén clodhoz csináltam, mind a 121 repülőtér részletes alaprajza, navigációs adatok, pályaadatok, felülnézeti kép. Idegesített, hogy online waron amikor csak úgy kitesz egy kevésbé használt/ismert reptéren, azt sem tudja az ember, hogy merre vannak a gurulóutak, épületek, felszállópálya. Amolyan Jeppesen féle kis kártyák készítése volt az elképzelés. Az overview térképen használt koordináta rendszerrel van összhangban. Ez a koordináta rendszer küldetésenként változhat, a clodban a küldetés szerkesztője átírhatja. SoW szerveren biztos, hogy jó, ATAG-nál nem mindig. De ez csak részletkérdés. AFB's of CloD néven ezek vannak fent. A High res változat csak nyomtatáshoz ajánlott, a med res való PC-s használatra.

Ezeken kívül van a clodban -pontosabban a steam-ben - egy olyan, hogy ha engedélyezve van a fícsör (Steam - Settings - In Game - "Enable the steam overlay while in-game" előtt legyen pipa), akkor a Shift+Tab megnyomásával behozható a steam overlay. Azon alul van egy olyan gomb, hogy steam browser. Ez egy teljes értékű webbrowser, viszont ami jó dolog, hogy nem kell a játékból kitaszkolni, a gép irányítható marad overlay használat közben is, szóval sokkal jobb mint az alt+tab. Itt hozd be ezt az oldalt: http://clodtools.weebly.com/
    Sajnos egyszerűbb nevet nem tudtam neki adni, de a steam browserben beállítható ez kezdőlapnak is, és akkor gépelni sem kell.
    Itt a főlapon van pár segédprogram, a maps-ra klikkelve PC-s felbontáson behozhatod az overview mapot is (La Manche map from 1940 néven van fent) vagy a kis AFB's of CloD 2 kártyákat is.

Ha ezeken túlvagy, és még mindig akarsz tanulni valamit ;), akkor a hardcore level a következő :
    Clodtools főoldalon klikkelj a Dreiechrechner DR-2 tárcsára. Ez egy navigációs tárcsa, amit a németek/magyarok használtak a második világháborúban. Flashban csináltam egy teljes mértékben használható változatot, azt tudod inne megnyitni. A tárcsa nyitó lapján a szélretartás számolásához vagy a sodródás számolásához tartozó skála van, azt ritkán használjuk, ami fontosabb, az a hátoldala (klikk a jobboldali piros 'gomb'-ra). Amit ott látsz, egy logaritmus skála, a mértékegység nélküli középső fekete gyűrűhöz képest tudsz idővel kapcsolatos számolásokat végezni. A külső gyűrű egy Sinus skála, az a szélretartáshoz kell, illetve vagy egy IAS-TAS átváltás is (gépben lévő sebmérő által kijelzett sebesség átváltása a tényleges, levegőhöz mért sebességre - minél magasabban vagy, az egyre hígabb levegőben a sebmérőd egyre kevesebbet mutat, nem a tényleges sebességet).
    Pl az 1h jelet beállítod az aktuális repülési sebességhez, akkor az idő skála többi értékénél leolvashatod, hogy adott idő alatt mennyi km-ert teszel meg. Vagy a fekete gyűrűn, hogy adott -térképen megnézett- távolsághoz mennyi ideig kell az adott irányba repülnöd. Ez a legegyszerűbb számolás, de ezt lehet tovább bonyolítani, ha az üzemanyag fogyasztást ismered (clodtools főlapon a Messerschmitt Bf 109 E-4 fuel consumption (alt/ata) grafikonon pl a 109-es üza fogyasztása), akkor ki tudod számolni, hogy adott fogyasztással mennyi repidő van a gépben, a sebességeddel az mennyi km-re elég (ha nagyon precíz akarsz lenni, akkor szélirányt is bele tudod számolni, de ez ilyen 50-100 km-en nem jelentős), és ebből kiderül, hogy melyik repterekig érsz el. Persze itt is alapvető, hogy eleve tudd, hogy adott pillanatban hol vagy :) A DR tárcsáról lefordítottam egy egész hosszú leírást, amiben a fejlesztését és a használatát is részletesen leírja egy holland faszi, azt innen le is tudod tölteni: http://www.pumaszallas.hu/elmeleti-anyagok/repuleselmelet/navigacio/206-dreieckrechner-dr-tarcsa.html.

Na. Röviden ennyit a navigáció alapokról
    (Ezek után a gyakorlatban 90%-ban úgyis csak az van, hogy felszállunk Calaisnál, elmegyünk Doverig és lelövünk mindenkit. )
    Utoljára szerkesztette: VO101Tom, 2015.07.07. 20:14:00