91307
IL-2 Sturmovik: Battle of StalingradTeam Fusion FB oldalIL-2 1946 MOD telepítésLőszer leírás Vogeltől!Kép feltöltése
IL-2 BoS: Aircraft Familiarisation IL-2 BoS Tutorials CloD: New Pilots
Nem jogtiszta játék letöltésében, telepítésében és használatában nem tudunk és nem is akarunk segíteni.
Az ilyen jellegű hozzászólások válaszolatlanul lesznek, vagy minden további értesítés nélkül törlésre kerülnek.
-
Valka78 #84527 Nekem meg az eredeti (dal) tetszik.
Bad Company - Bad Company -
sakkay #84526 Fax tudja. Nekem az első jobban tetszik. -
#84525 Egy kis off: Linkin Park egyszer volt már itt,nekem tetszik ez a szám:
És egy féloff (marha jól repült ez a cseh pilóta): -
croatianus #84524 Azért ez jobb klipp hozzá!
Nem kispályások kergetik egymást. 4:40-nél gyanítom, hogy némileg túllépte az engedélyezett állásszöget mindkét gép. -
sakkay #84523 Köszi, ránézek. Meguntam a céges meg a magán telefon hurcolást. -
Solt #84522 Nekem egy Samsung D980-m volt, nagyon szerettem. Az még "buta" telefon volt, de kiválóan kezelte a két kártyát...
Most már vannak két kártyás okos telefonok is, gyanítom azok még jobbak. Egy dual sim-es Lumia 530, vagy 630 szerintem ár/érték arányban kiváló választás. -
#84521 Én ebben a videóban hallottam először, szerintem is qrvajó
-
LV 426 #84520 Szia,
ha 1-2 napot ráér akkor nekem lesz. Most készülök vásárolni egy készüléket ami valóban dual sim-es. Éppen ebben a témában nyomozok egy hete. A "sima" dual simnél már az is többet ér, ha a hátval összefordítva összeszigszalagozol 2 készüléket, mivel ezeknél egyszerre csak egy kártya aktív, a másik csak benne van a foglalatban. Az aktív dualnál, ha az egyik kártyán beszélsz, akkor a másik beállítástól függöen várakozik, vagy bekapcsolható a beszélgetésbe.
Hazai forgalomban egy készüléket találtam megfizethető áron és jó tesztekkel:
http://www.edigital.hu/Okostelefon/Gigabyte-Gsmart-Simba-(Dual-active-SIM)-kartyafuggetlen-okostelefon-Black-(Android)-p399934.html -
sakkay #84519 Van valakinek duál sim kártyás telefonnal tapasztalata?
Milyet érdemes venni? -
sulyid #84518 Köszönöm (neked is Lala, csak Tomnak írom a választ mivel a nagyobbik része neki szól). Ezt már egyszer elküldted, le is mentettem csak elfelejtettem megnézni. :(
Azzal hogy angol nyelvű nincs problémám (az orosz tanárom nagy sajnálatára). :)
A kerék kidurranásánál ezek szerint az volt a baj hogy berádlizott a gép... A sebességre és a magasságra odafigyeltem, mindig gurulásnál farolt meg a gép és durrantak ki a gumik. -
#84517 Innen letölthető a Chuck's guide for Il-2 Cliffs of Dover.
http://theairtacticalassaultgroup.com/forum/showthread.php?t=16592&p=179796&viewfull=1#post179796
Ez egy nagyon komoly összefoglaló a gépekről, üzemeltetési adatok, felszerelések, egyéb tulajdonságok. Amiben nagyon jó még, hogy rengeteg extra magyarázat is van benne általánosságban a repülésről, repülőgépekről, hajtóművekről, minden szarról. 668 oldal, és ebben AI-król szó suncs. Egyetlen hátránya, hogy angol nyelvű...
Ebben van leírás a bombázókról is, üzemeltetési határértékek, kezelés, egyéb tulajdonságok.
A másik kérdéshez azt még hozzátenném, hogy a kerék akkor is kidurranhat ha nagy sebességnél berádlizol (farolsz). A gumik egyenes vonalban 200 km/h környékén durrannak el (Mesza legalábbis). -
sakkay #84516 Nem szeretem az amikat, de ezt a zenét imádom...ráadásul az egyik alapító tag Báthory gyerek.
-
lala42 #84515 Leszálláskor nagy a sebesség, vagy magasról ejted át. Valszeg azért durran ki a gumi. -
sulyid #84514 A bombázóknál az volt a probléma hogy túlpörgött a motor.
Alapból túl nagy pp-vel indult a gép és ha ráadtad a teljesítményt akkor le is darálta saját magát...
Miután kirepkedtem magamat He-111-el (volt olyan hogy 3 Bleinheim csapott rám, 1-et lekapott a lövész mielőtt úsztunk volna).
Amúgy ma stukáztam egy-két kört, rájöttem hogy valami eszméletlenül nagy életérzés a kicsike. A célzás is relatív jól megy már, egy épület méretű célpontnak betalálok a 20 méteres körébe. Nagyon nagy élmény vele a repülés a leszállás. :) -
feca1229 #84513 Na persze nem csak a szél miatt fordul el a messer hanem a légcsavar forgatónyomatéka miatt is. -
feca1229 #84512 A bombázóknál szerintem nem nyitod ki a hütőket,
A messernél számit az oldal szél, ha sokat gyakorolsz akkor szerintem ráérzel a belépés mértékére, a messerrel a valóságban sem volt egyszerű felszállni, sok pilótát megtréfált. A harmadik kérdésedre nem tudom mi a válasz, nekem általában nincs ilyen gondom, nár nem is mindig 3 pontos leszállát hajtok végre. -
sulyid #84511 Reggelt mindenkinek! :)
Lenne pár kérdésem megint ha nem okozok velük sok problémát a veteránoknak.
1. Free flighton mindig meghal a Ju-88 és He-111-es motorja 3-4 perc után bármit is teszek (ha egyáltalán nem adok rá gázt akkor is, ha rendesen járatom akkor is). Mit rontok el?
2. A messzernek felszálláskor mennyire kell belépni jobbra hogy ne rádlizzak be?
3. A 3 pontos leszállás sikerülni szokott, de kigurulásnál sokszor kidurran a főfutó egyik gumija. Mit szoktam ilyenkor elrontani?
Előre is köszönöm a válaszokat, további szép napot. -
sulyid #84510 Semmi :)
De ma este szerintem oroszra tanulok, holnap már teljesen ráérek majd. -
lala42 #84509 Legfeljebb lelőnek. Mi baj lehet? -
sulyid #84508 Nem tudom fent leszek-e, még nagyon nem játszottam online, csak annyira léptem be hogy megvan-e a kompatibilitás + tettem 1 kört a reptér körül (aztán le). -
lala42 #84507 Na este kb. 9-1/10 körül fent leszek ATAG-on. Kobold a böcsületes nevem.
-
sulyid #84506 Ma repültem már egy 1 óra 10 perces navigációs - tanuló repülést Calais - Cherburg távon a part mentén 1,6-2,4 km magasságban, 1,1-es ATÁ-val (sebesség 300-400 között). Közben telóról elolvastam azt amit lala írt és Cherburg melletti reptéren sikerült elsőre a 3 pontos leszállás. :)
Bár az hogy fostam az nem kifejezés, szerintem még jó párszor meg kell majd csinálnom hogy tényleg rutin szintjén menjen... A Hurricaneval mindig élvezetes a leszállás, nagyon nem lehet mit elbaszni rajta.
Joystick az még mindig a Logitech Extreme 3d Pro. Én elégedett vagyok vele, jó ideig nem szeretnék pénzt áldozni jobbra / másikra. :) -
GPx8 #84505 És kell hozzá egy korrekt joystick is! ;) -
#84504 Úgy kell leszállni, hogy leveszed a gázt, és utána nem hagyod leszállni a gépet :)
Mindig csak annyit húzol a botból, hogy ne kezdj süllyedni, majd amikor már koppig hason a bot, akkor szépen átmerül. Mindezt persze pár cm-re a talajtól. Arra kell figyelni, hogy ne legyél magasan, és az orra se álljon nagyon az égnek, mert akkor összetöröd magad. Felszállás előtt nézd meg a horizontot, nézd meg, hogy a kabinhoz képest hogy áll, na pontosan ugyanaz lesz a három pontos leszállásnál is a horizont :)
Itt egy video, ezt DCS-ben vettem fel, de az eljárás ugyanaz.
Fw 109 D-9 iskolakör -
lala42 #84503 Besiklás 200 Km/h.-val. Koptatod a sebességet 180-körülire, közben folyamatosan húzod a botot, de csak annyira és úgy,hogy ne emelkedjen, csak a szárny állásszöge nőjön. Balra kb. 30 fokra nézel ki, úgy érzed a magasságot és látod a horizontot is magad előtt. Közben a gázkart már csak 10%-on van, veszed visszafele. Addig húzod, amig át nem esik a gép. Ekkor kell 0-1 m. magasan lenned. Ez vagy sikerül, vagy nem mindig. :-) Ja és kb 100 körül kezdesz el bejönni a leszállóírányra. Ha nincs a nyakadon 2-3 vörös. (akkor 50. m-en is le tudsz szállni. Ha nagyon muszáj.
Nem szoiktál fent lenni az ATAG-on?
Utoljára szerkesztette: lala42, 2015.07.09. 15:32:43 -
sulyid #84502 Valaki eltudná magyarázni a 3 pontos leszállás taktikáját? Én mindig 2 pontosan szoktam leszállni (Messzerrel is) de most már érdekelne a 3 pontos is. Előre is köszönöm a választ. -
sulyid #84501 Én is elolvastam már többször, nem azt mondtam hogy rossz, csak annyit hog eléggé elgondolkodtatja az ember fiát. :) -
#84500 Én megvettem a könyvet, már többször is kiolvastam, szerintem nagyon jó, bár tényleg van benne néhol elírás, de ezt csak azok veszik észre akiket amúgy is érdekel a repülés, az átlag embereknek nem tűnik fel.
Ajánlom mindenkinek, rég olvastam ilyen lebilincselő írást. -
sulyid #84499 A könyv fordítása az (nagyon) gyenge sok helyütt (főképp a repülős szakszavak tekintetében), de a története nagyon jó (főleg azért mert megtörtént) és az 1943 dec 20-ai esemény is bizonyította hogy ott még volt becsület. -
#84498 Ha ez körverseny lenne, akkor igen, le tudnád hagyni, és nem lenne semmi probléma. Azonban az a 8db .303-as olyan 600 méterig simán ellocsol, annyi előnyt kiépíteni viszont elég nehéz. A szűk emelkedő spirál is csak addig jó, amíg a másik energiája is alacsony (szűk emelkedő spirálba nagyon könnyű túlhúzni, ha a másik elé kell tartani), viszont nem életbiztosítás az sem.
A könyvet nem olvastam még, de hallottam, hogy jó. -
sulyid #84497 Köszönöm a válaszaidat. :)
A mágneses elhajlással sajnos nem igazán számoltam eddig, bár a létéről tudtam. :(
Most ott tartok hogy újra szoktatom magamat a repüléshez, bombázók ellen gyakorolok utána pedig hazanavigálok és leszállok.
A spitfirek ellen nem működőképes az a megoldás hogy ha kismagasságban beállnak az ember mögé akkor emelkedéssel elhagyni őket?
Egyébként olvastátok a Felettünk a csillagos ég c. könyvet? Nekem utána ment el a kedvem a repüléstől egy kis időre... -
#84496 Csinálj egy másolatot, és próbáld ki, hogy a lemásolt mappa rendben működik-e. Ha igen, akkor azon azt és úgy próbálgatsz ahogy csak akarod. -
#84495 Ja, meg azt elfelejtettem mondani még a navigációhoz, hogy a clodban a térképen ha nyomsz egy jobb klikket, akkor ki tudod választani a "tools"-t, ami szögmérőt és vonalzót ad a térképre. Ezzel tudsz pontos irányt és távolságot mérni az útvonalpontok, navigációs pontok között. A szögmérő elsőre kicsit furcsának tűnhet, nem északhoz képest mutatja az irányt, hanem az elsőnek letett vonalhoz képest mutatja a másodikat. A térkép grid egyébként 10 km-es osztásokban van, nagyságrendileg távolságot ott is tudsz számolni.
Meg még egy dolog, 1940-ben a La Manche környékén a mágneses elhajlás -10 fok (vagy mondhatjuk úgy is, hogy 10 fok nyugatra) volt, ez a CloDban is benne van. Vagyis akkor repülsz térkép szerint északnak, ha az iránytű 350 fokot mutat, délnek meg ha 170-et. -
Solyom2 #84494 Szóval az IL2 DBW mappáról is lehet csinálni másolatot, akkor megpróbálom.
Valaki próbálta már ezt a CUP modot? Van tapasztalat? -
#84493 Én 80%-os gázkar állással szoktam repkedni. Sebességben annyira nem nagy a különbség, viszont biztos nem forr fel a hűtővíz és nem hajtja szét a motort. A clodban -a vadászgépeknél legalábbis- csúcsra járatva nem is annyira az ata számít, mint a hőmérséklet. A hűtőnél úgynevezett mass-flow szimulációt számol a clod, ami azt jelenti, hogy a hűtőradiátor felületéből, hűtőzsaluk állásából, a környező levegő hőmérsékletéből, sűrűségéből (kvázi repülési magasság) és a repülési sebességből kiszámolja, hogy mennyire hatásos a hűtő, majd ehhez képest a hajtómű teljesítménye mekkora. Eldönti, hogy melegedni vagy hűlni fog a rendszer. Egy kritikus értéket ha túlhalad, akkor a hűtő tönkremegy*. Meszánál 100 fok, Spitben -mivel glikolos, túlnyomásos rendszere volt- 120 fokig melegedhet.
Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy alacsonyan a nagyon sűrű levegőben és magasan a nagyon hideg levegőben ha 300 alá ha nem megy a sebesség, akkor nincs vele gond. Emelkedés közben viszont, 5-6000 környékén 300-nál is szétmehet, ha full gázon hajtja a delikvens. 250-ig elhúzod full gázkar állás mellett, akkor egy percen belül vége. Ezért érdemes a 80%-on tartani a gázt, és 300 fölött a sebességet (és csak akkor rányomni, ha harcba keveredsz).
*ez egyébként bugos. A Meszában is és a Spitben is volt egy túlnyomás szelep, ami egyszerűen kiengedte a felesleges gőzt, ha a rendszerben a nyomás nagyon megnőtt, nem ment tönkre az egész. Hogy TF-ben mikor jutunk oda, hogy ezt kijavítsuk, azt passzolom.
E-1 E-3 légcsavar állásszöge legyen 2200-2400 között. 2500 fölé csak rövid ideig mehet, a 3000-et nem lépheti túl rövid időre sem. Az eredeti gépeknél, ha 3000-et túllépték valamikor repülés közben, azt a hajtóművet ki kellett szerelni, és átvizsgálni. Ez állandó figyelmet és PP igazítást igényel, főleg manőverező légi harcban, úgyhogy az E-4 már csak ez miatt is sokkal veszélyesebb gép. És ugye az MG-FF/M miatt is, de az már más téma. Clodban a 2500 - 3000 között van kis tolerancia, 3000 rpm fölött viszont csak másodperceid vannak, és a motornak annyi.
Eszembe jutott még egy dolog, WEP-et használni 3000 fölött felesleges, az annyit csinál, hogy az alacsony sűrű levegőben amikor a kompresszornak van tartaléka, akkor extra sűrített levegőt tol a hengerekbe. Mivel a meszának a kompresszora 4500-on adja le a maximumot (109 E-4/N 5500-on), ez a magasság közelében és pláne efölött abszolút semmilyen hatása nincs. Ugyanez igaz az angol gépeknél is, a 12 lbs boost is annyit jelenti, hogy extra sűrű levegőt tol a motorba - amíg van ehhez tartaléka. Azt még érdemes tudni, hogy 3000 alatt a Spit Ia a legveszélyesebb, gyorsabb mint a IIa, és olyan gyors mint a 109. Úgyhogy ha menekülni kell, akkor 5-6000 környékén kell maradni, a meszának ott a legnagyobb a sebességfölénye az angol gépekkel szemben (oké, dogszerveren ritkán van az ember 6000 fölött, ha alacsonyabban vagy akkor az a szabály, hogy csak annyira menj le, amennyire feltétlen muszáj). Ha 3000 alatt kell kezdened menekülni, akkor már nagy szerencse is (vagy egy összeszokott géppár) kell hozzá, hogy megúszd. -
sulyid #84492 Köszönöm.:)
Körülbelül milyen Ata értékkel érdemes sima útvonalat repülni? Illetve az E-1 és E-3-asok légcsavar állásszög beállításáról mit érdemes tudni? Mikor milyen állásszögre kell beállítani? -
#84491 Az AI bombázók a legutóbbi patch óta elég változatosak, van amit nagyon könnyű lelőni, van ami rohadt erős lett. Wellington ez utóbbiba tartozik, AI wellington ellen csak rajban szabad támadni, hogy megossza a lövészeket, akkor talán nem hal meg mindenki, aki a közelükbe megy...
A navigáció Franciaországban sem bonyolult, ott is megvannak azok a nagyvárosok, főbb tájékozódási pontok, amiket pár hét repkedés után térkép nélkül is tudni fogsz. Délkelet Franciaország egy kicsit nehezebb, mivel nincs a közelben part.
A fogyasztási adatok órára vannak megadva. Egy óra alatt mennyi litert fogyaszt a különböző magasságokon, különböző teljesítményeken (ata nyomás érték)... -
sulyid #84490 Mivel érdekesnek találtam az ajánlódat letöltöttem a sorozatot, nem tudok (még) elég jól oroszul hogy angol felírat nélkül megértsem. Neked van esetleg angol felíratod hozzá? Ha van megosztod velünk is? -
sulyid #84489 Köszönöm szépen hogy ilyen sokat írtál. :)
Elolvastam a DR szériáról szóló cikket, rájöttem hogy örülök hogy nem én terveztem meg és nem én használtam. :)
Az angoloknál valamennyivel könnyebb a tájékozódásom mivel ott minden Doverhez és Londonhoz viszonyítók. Szerintem holnap azért teszek 1-2 kört Észak-Fr környékén hogy azért szokjam a tájat plusz legalább nagyjából legyen valami képem arról hogy mit mikor hol keressek.
Az E4-es messzer fogyasztására vonatkozó adatok azok 100 km-re vannak megadva?
Bombázók ellen (pl Wellington) milyen rácsapási profilt javasoltok?
Előre is köszönöm a válaszokat. :) -
Sidewinder #84488 Akik szerették a Stalker játéksorozatot azoknak ajánlanám a következő akciófilm sorozatot. Adott 5 fiatal, a főszereplő szüleinek házában 8 millió rubel van egy széfben, ebből ők egy kicsit elvesznek, és abból egy IHB bulit tartanak. Másnap reggel jön a kínos felfedezés, hogy a széfből eltűnt az összes pénz. Rövidesen kapnak egy videóüzenetet a rablótól, aki jelzi nekik, hogy ha vissza akarják szerezni a pénzt, akkor induljanak utána Csernobilba, és szerezzék meg tőle. Csernobilba érve nem csak a rabló várja őket, hanem sokkal rosszabb dolgok.
"Itt mindenki vagy vadász, vagy préda"