Hunter

Új kínai űrrepülési rekord

Szerdára virradóan három űrhajóssal a fedélzetén biztonságban visszatért a kínai Sencsou 10 űrkapszula, mellyel a nemzet leghosszabb emberi űrrepülését teljesítették.

A kapszula magyar idő szerint hajnali 2 óra 8 perckor ért földet, pontot téve egy 15 napos küldetés végére, melynek célja a Tiangong 1 űrlabor volt. Az űrjármű Kína belső-mongóliai területén landolt.


A küldetés során a legénység, Nie Haj-seng parancsnok, aki 2005-ben a Sencsou 6 fedélzetén már járt az űrben, a második kínai női űrhajós, Vang Jan-ping, és Csang Hsziao-kuang számos kísérletet végeztek el, súlytalansági tudományos tanórát tartottak 330 iskolásnak, illetve társalogtak Hszi Csin-ping államelnökkel is, aki a hétfői telefonos beszélgetésben méltatta a legénységet, hangsúlyozva, hogy küldetésük egy átfogó terv része Kína űrhatalommá válásáért. "Az űrálom része Kína erősebbé válási álmának. Az űrprogramok fejlődésével a kínaiak nagyobb lépéseket tehetnek az űr felderítésére" - mondta beszédében Hszi.

A Sencsou 10 június 11-én hagyta el a Földet, majd kétnapnyi utazás után automatikusan csatlakozott a kínai űrlaboratóriumhoz. Június 22-én egy rövid szétválásra került sor, amit egy újabb, kézi dokkolás követett Nie manőverezésével, majd június 24-én, hétfő reggel a Sencsou 10 végleg levált, körbe repülve a labor modult egy találkozási teszt keretében. Ezek az űrrepülési manőverek kulcsfontosságúak egy űrállomás megépítéséhez, ami Kína reményei szerint 2020-ra készülhet el.

A Sencsou 10 küldetés volt Kína ötödik emberi űrrepülése, az első kínai űrhajós, Jang Li-vej 2003 októberében 21 órát töltött a világűrben, majd két év múlva két fő töltött öt napot földkörüli pályán, 2008-ban pedig három taikonauta keringett három napon át. 2012 júniusában következett a Sencsou 9 repülése, fedélzetén az első női űrhajóssal, Liu Janggal, aki az elsők között léphetett a Tiangong 1 fedélzetére. A 13 napos küldetés hasonlóan zajlott, mint a mostani 15 napos.

Az űrlabort 2011 szeptemberében állították pályára, elsőként a Sencsou 8 űrkapszula kapcsolódott hozzá két hónappal később. Még az idén útnak indulhat egy nagyobb modul, a Tiangong 2 is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #83
    " Ott most szenvednek az emberek, úgy,
    ahogyan mi szenvedünk itt a
    szocializmusban, azért, hogy ott
    nyugaton jól élhessenek."

    Nem, kinában az 50es-80as évek között szenvedtek úgy, mint ma észak koreában / a sztálini szovjetunióban. Most kína ugyanazt az utat szeretné bejárni gazdaságilag, amit japán-dél korea és a kis tigrisek, eddig jó úton haladnak szerintem, ha törődnek majd a környezet védelemmel, és meggyalogul a kínai rendszer is, akkor egy nagyon jó élhető ország lehet kína rövid időn belül.

    A kulturális különbség amit említettél a nyugati országok között: úgy látom nincs, vagy ha volt is egyre sikeresebben zúzza be az angolszász kultúrkör európát ... európai filmipar pl ma már szinte nincs is, zenében az angolszász majmolással sokan oda jutottak, hogy még az angol nyelvet is átvették, manapság az alternatíva erre vagy a retró, vagy Ázsia, kár, hogy akármilyen ázsiai dolog indulna be magyarországon legyen szó japán animékről, vagy koreai doramákról vagy egy rádió által indított ázsiai zenei blokkról, mindegyik rövid időn belül megszűnik, egyik se tud kitörni abból a státuszból hogy szubkultúra eddig, remélem kína erősödésével ilyen téren is lesz valami változás, mert már nagyon nem tudom mikor lesz vége ennek az angolszász mániának, aztán nem hogy vége lenne, hanem mintha egyre inkább (;_;)
  • halgatyó #82
    Tudnék még néhány kötetet írni, de most abbahagyom. Nem írtam az európai fehér ember módszeres kiirtásáról, a KIERŐSZAKOLT bevándorlásról, a multikultiról, az autósok szarbatiprásáról, általában is: a SZABADSÁGSZERETŐ ÉS JÖVŐORIENTÁLT fehér középosztály lassú megsemmisítéséről, a cigánybűnözésről, a halálbüntetéssel kapcsolatos vitákról (Kínában pl. tisztességesen elbántak volna a gyilkos söpredék Rajmundkával, nem a tákolmánybíróság mocskát kéne hallgatnunk)
    Nem írtam a DEMOGRÁFIAI TRAGÉDIÁRÓL, ami hosszú távon a legfontosabb mindenek között.
    És még rengeteg mindenről nem írtam, asszem ennyi elég.
    Szóval a lényeg: Kínát azért szeretjük, mert a többpólusú világ visszatértének a reményét adja meg nekünk, a "rendszerváltás"-ban NAGYON csalódott, jobbat váró, megtaposott embereknek. Ennyi.
  • halgatyó #81
    Ja, közben megfeledkeztem az egypólusú vs. többpólusú világrend kérdéséről.

    Szóval a BFV előtt a nyugat FÉLT a Szovjetúniótól. Volt nyugatnémet ismerősünk, ő mondta el (másokhoz hasonlóan), hogy mennyire félnek a szojet tankok áradatától. Fénykorában a Szovjetúnió 160millió tonna acélt gyártott évente (feltéve hogy igaz ez az adat, azt ők adták meg), ezzel így magasan világelső volt. Márpedig az a rengeteg acél nem jelent meg a lakosság (családok) kezén lévő sokmillió autó formájában, mint az USA-ban. Az a rengeteg acél egyszerűen eltűnt a szemünk elől.
    Én akkor arra tippeltem, hogy ezek a teljes iparukat duplikálták, és hatalmas földalatti raktárakban, mélyen a föld alatt ott vannak ládában és gépzsírban eltárolva a rengeteg esztergagép, fúró, emelődaru, kohók, ventillátorok, levegőszűrők, víztisztítók, fegyverek, stb.. lehetne órákig sorolni. Arra tippeltem, hogy ezek arra készülnek, hogy az atomháború pusztítási után csak előveszik ezeket a raktárakból, és pillanatok alatt felépítik az iparukat és hadseregüket újra ("némi" emberveszteség persze beszámítandó).

    Szóval a nyugat akkor rettegett a szovjetektől. Az ottani kormányoknak (akkor még voltak eltérő véleményű országok, nem volt ez az egyre durvább egységesítés mint mostanság) szóval az ottani kormányoknak nem volt szükségük sokmillió megtaposott, reményeiben csalódott, elkeseredett és gyűlölettől tele tisztességes dolgozó eberre, azaz potenciális szovjetbarát kémre és szabotőrre, EZÉRT AKKOR A KORMÁNYOK MÉG RÁ VOLTAK SZORULVA A NÉPÜK JÓINDULATÁRA nem úgy, mint most.

    Most már bármit megtehetnek a néppel, ez a végtelenül mocskos aljas rendszer belülről sajnos nem dönthető meg, gondoskodnak erről az internetes és mobiltelefonos megfigyelések, a kamerák milliói, az ujjlenyomat-nyilvántartás, A PÉNZMOZGÁS EGYRE FOKOZÓDÓ ELLENŐRZÉSE A BANKKÁRTYÁS FIZETÉS ÁLTAL, és amiről kevesebbet beszélnek: az internaionális hatalom (pl. EU) megjelenése lehetetlenn tette a megtaposott népek összefogását részben nyelvi nehézségek, részben eltérő kultúra és eltérő jellegű problémák, részben a nagy földrajzi távolságok és a közlekedés és a kommunikáció fokozatos nehezítése miatt. Mindezek a problémák az internacionalista "elit"-et (broáfff...méghogy elit) NEM sújtják.

    Ez a szennyrendszer belülről nem megdönthető már ma sem, és ez a jövőben fokozódni fog.
    EZÉRT VAN SZÜKSÉG A TÖBBPÓLUSÚ VILÁGRENDRE.
    Kínát nem azért szeretjük, mert olyan kedvesek, hanem azért, mert ennek a többpólusú világnak a reményét adja meg.

    Ott most szenvednek az emberek, úgy, ahogyan mi szenvedünk itt a szocializmusban, azért, hogy ott nyugaton jól élhessenek.
  • halgatyó #80
    Következő témakör az egypólusú vs. kétpólusú világ témaköre.

    Emlékezzünk vissza a Birodalmi-Függőség-Váltás (a továbbiakban BFV, 1990 körül) ELŐTTI időkre. Amikor itt szocializmus volt, ott kint pedig szabadság és jólét. (mivel elmúltam 60, sajnos igen jól ismerem azt a rendszert is.)

    A BFV előtt csodáltuk és kívántuk azt a rendszert (így utólag "szociális piacgazdaság" néven emlegetik a közgazdászok). Láttuk a jó cuccaikat, a gyors és nagy autóikat (és majdnem minden családnak volt), a magas fizetésüket, a szinte sohasem elromló és magas képességű műszaki cuccaikat.
    Azt hittük, hogy majd lesz itten egy IGAZI RENDSZERVÁLTÁS, és akkor majd nálunk is az lesz.

    Legtöbben tudjuk, hogy mit kaptunk a reményeink helyett. AZ IGAZI RENDSZERVÁLTÁS NEMCSAK NÁLUNK TÖRTÉNT, HANEM OTT ŐNÁLUK IS: az emberarcú kapitalizmust, a szabadságot, a jövőbe vetett hitet, a középosztály prosperálását feéváltotta az utóbbi 300 év legaljasabb, leghazugabb, legocsmányabb, leggyűlöletesebb dögmocska: a "neoliberális" fos.

    Azóta évről évre, évtizedről évtizedre FOLYAMATOSAN romlik és rohad minden.

    FÜGGETLENÜL:

    -- ORSZÁGHATÁROKTÓL (egymástól nagy távolságban lévő, sőt eltérő kontinensen lévő országokban ugyanazok az "értékek" (idézőjelben!!!), preferenciák, törvények, jelenségek tapasztalhatók)

    -- KORMÁNYZÁSI CIKLUSOKTÓL (akár "jobboldali" akár "baloldali"(idézőjelekbe!) kormány, akár váltják egymást 4 évente, akár nem, a jelenségek és tendenciák 20-25 éve állandó irányúak),

    -- TÁRSADALOM EGYEDI TULAJDONSÁGAITÓL (Egymástól teljesen eltérő jellegű, eltérő mentalitású emberekből álló, eltérő fejlettésgű, eltérő történelmi múltú, eltérő egyedi problémákkal küzdő országokban ugyanazok a furcsa tendenciák érvényesülnek)

    -- AZ EMBEREK, A KÖZÉPOSZTÁLY VÉLEMÉNYÉTŐL (miközben a demokráciáról pofáznak, hazudoznak, mindenféle "európai értékek" meg "humánus értékek" meg "alkotmány" hasonló hazudozásokba burkolják az emberek véleményével DURVÁN szembemenő mocskos törvénykezésüket, a polkorrekt közbeszédnek nevezett bődületesen undorító és gyűlöletes hazudozást)

    KONKLÚZIÓ: lehet, hogy MOST ÉPP Kínában szarabb élni, mint nálunk, de ha így haladunk, akkor már nem sokáig lesz így.
  • halgatyó #79
    Szó esett itt a rabszolgaságról. (A hozzászólások között természetesen, NEM a cikkben) Anélkül, hogy megkiséreltük volna meghatározni, hogy pontosan mi az a rabszolgaság.

    Bármilyen társadalmi jelenség és kategória NEM független attól a társadalmi-gazdasági közegtől és történelmi kortól, amelyben létezik.
    A 10ezer évvel ezelőtti rabszolga sorsa nem hasonlítható a Római Birodalom rabszolgáinak sorsához, sőt még az sem volt egyforma helytől és kortól függően.
    Ha a rabszolgaság intézményét ma vezetnék be, az is más lenne, mint régen. Bár ez erősem országfüggő, és ne gondolja senki, hogy ma nem létezik.

    Létezett a rabszolgaság Magyarországon is, nem is olyan régen (internálások az 50-es években) és a Szovjetúnióban is, hosszú időn át, CSAK NEM ÚGY HÍVTÁK A HAZUGOK, de ettől még az volt!
    További kérdés lehet, hogy a NEM rabszolgának nevezett, bírói itélet nélkül fogvatartottak sorsa egy szabadnak HAZUDOTT országban vajon jobb-e, mint egy római kori rabszolgáé? Nem csak Guantanamón va ám fogolytábor! Szerte a világban, és nagyon sok ember sínylődik ott.
    Nem is említve a világ legagfyobb fogolytáborát, ami NEM kínában van ám! Hanem egy eu-nak folyamatosan dirigáló kicsi, de annál agresszívebb országban...
    (a bírálhatatlanok és a szuper-előjogokkal rendelkezők országában, tudjuk)
    Úgyhogy el a kezekkel Kínától! Nem mintha ott olyan jó lenne élni (kurrrvára nem az) de Kína messze van, a minket sújtó problémák pedig közel.
  • halgatyó #78
    Eredetileg nem akartam fórumromboló lenni, de most már szépen széttrancsíroztátok, hát jövök én is döghúst marcangolni
    Mivel itt mindenkit jobban érdekel a rabszolgaság kérdésköre, mint a kínaiak űrhajója (valljuk be, ahhoz pillanatnyilag nem tudunk mit hozzátenni), így hát kissé vizsgáljuk meg ezt a modern kori rabszolgaságot vagy micsodát, meg az emberi jogoknak hazudott eu-maszlagot, meg a "rendszerváltásban" (pontosabban a BIRODALMI FÜGGŐSÉG VÁLTÁSBAN) történt szavakkal szinte leírhatatlan csalódottágot.

    És még sok mást is. Erről a témáról köteteket lehetne írni, az elmúlt 22 év az iszonyatos hazudozás, aljasság és mocsok története. Ám ha ennyit írnék, akkor ti itt kénytelenek lennétek abbahagyni a szorgalmas munkát a bécsi cukrászdátokban (iiiiiigeeeeen !)
    Ezért a teljesség igénye és lehetősége nélkül, pár önkényesen kiragadott gondolatot leírnék, nehogy itt azt higgyék egyesek, hogy itt nálunk a tejjel-mézzel folyó Kánaán található, ahol csupa szabad és boldog ember lengeti az eu-zászlókat, mint a kis koreaiak a Kim-Dzsungel képeket...
    Hát vágjunk bele.
  • Molnibalage #77
    Régebben, ha egy politikust ki akartak csinálni, akkor felkértek egy "szakembert", aki megmérgezte, vagy leszúrta az utcán, vagy később már "kulturáltabban" balesetnek álcázták, és elvágta a kocsija fékcsövét.
    Ma viszont felkérnek egy újságírót és ír egy cikket...


    Ezen a részen röhgöhöm kell. A bukott politkusok nagy része simán megbukott és nem elhalálozott. Elég ránézne az exminiszterek listájára. Igazság szerint a polikusok nagy része kiemelkedően sokáig élt...

    Egy nímand újságíró légbőlkapott baromságai senkite nem buktatnak meg. Clinton azt is túlélte, hogy eskü alatt hazudott. A hazai poltikusokról meg gyak. bármi kiderülhet, alig páran buktak meg...

    Téged felszabadítottak és most azt szajkózod, hogy a lehető világok legjobbikában élünk.

    Hát baszod, ekkora hülyeségre meg sem próbálok reagálni. Megint sikerült elérned mélypontot. Gratulálhatsz magadnak...
  • ostoros #76
    A POTUS -ra még valahogy rájöttem.
  • ostoros #75
    Ezek kérdések?
  • Papichulo #74
    Mindegy... csak par egyszeru kerdes volt.