• halgatyó
    #80
    Következő témakör az egypólusú vs. kétpólusú világ témaköre.

    Emlékezzünk vissza a Birodalmi-Függőség-Váltás (a továbbiakban BFV, 1990 körül) ELŐTTI időkre. Amikor itt szocializmus volt, ott kint pedig szabadság és jólét. (mivel elmúltam 60, sajnos igen jól ismerem azt a rendszert is.)

    A BFV előtt csodáltuk és kívántuk azt a rendszert (így utólag "szociális piacgazdaság" néven emlegetik a közgazdászok). Láttuk a jó cuccaikat, a gyors és nagy autóikat (és majdnem minden családnak volt), a magas fizetésüket, a szinte sohasem elromló és magas képességű műszaki cuccaikat.
    Azt hittük, hogy majd lesz itten egy IGAZI RENDSZERVÁLTÁS, és akkor majd nálunk is az lesz.

    Legtöbben tudjuk, hogy mit kaptunk a reményeink helyett. AZ IGAZI RENDSZERVÁLTÁS NEMCSAK NÁLUNK TÖRTÉNT, HANEM OTT ŐNÁLUK IS: az emberarcú kapitalizmust, a szabadságot, a jövőbe vetett hitet, a középosztály prosperálását feéváltotta az utóbbi 300 év legaljasabb, leghazugabb, legocsmányabb, leggyűlöletesebb dögmocska: a "neoliberális" fos.

    Azóta évről évre, évtizedről évtizedre FOLYAMATOSAN romlik és rohad minden.

    FÜGGETLENÜL:

    -- ORSZÁGHATÁROKTÓL (egymástól nagy távolságban lévő, sőt eltérő kontinensen lévő országokban ugyanazok az "értékek" (idézőjelben!!!), preferenciák, törvények, jelenségek tapasztalhatók)

    -- KORMÁNYZÁSI CIKLUSOKTÓL (akár "jobboldali" akár "baloldali"(idézőjelekbe!) kormány, akár váltják egymást 4 évente, akár nem, a jelenségek és tendenciák 20-25 éve állandó irányúak),

    -- TÁRSADALOM EGYEDI TULAJDONSÁGAITÓL (Egymástól teljesen eltérő jellegű, eltérő mentalitású emberekből álló, eltérő fejlettésgű, eltérő történelmi múltú, eltérő egyedi problémákkal küzdő országokban ugyanazok a furcsa tendenciák érvényesülnek)

    -- AZ EMBEREK, A KÖZÉPOSZTÁLY VÉLEMÉNYÉTŐL (miközben a demokráciáról pofáznak, hazudoznak, mindenféle "európai értékek" meg "humánus értékek" meg "alkotmány" hasonló hazudozásokba burkolják az emberek véleményével DURVÁN szembemenő mocskos törvénykezésüket, a polkorrekt közbeszédnek nevezett bődületesen undorító és gyűlöletes hazudozást)

    KONKLÚZIÓ: lehet, hogy MOST ÉPP Kínában szarabb élni, mint nálunk, de ha így haladunk, akkor már nem sokáig lesz így.