• halgatyó
    #79
    Szó esett itt a rabszolgaságról. (A hozzászólások között természetesen, NEM a cikkben) Anélkül, hogy megkiséreltük volna meghatározni, hogy pontosan mi az a rabszolgaság.

    Bármilyen társadalmi jelenség és kategória NEM független attól a társadalmi-gazdasági közegtől és történelmi kortól, amelyben létezik.
    A 10ezer évvel ezelőtti rabszolga sorsa nem hasonlítható a Római Birodalom rabszolgáinak sorsához, sőt még az sem volt egyforma helytől és kortól függően.
    Ha a rabszolgaság intézményét ma vezetnék be, az is más lenne, mint régen. Bár ez erősem országfüggő, és ne gondolja senki, hogy ma nem létezik.

    Létezett a rabszolgaság Magyarországon is, nem is olyan régen (internálások az 50-es években) és a Szovjetúnióban is, hosszú időn át, CSAK NEM ÚGY HÍVTÁK A HAZUGOK, de ettől még az volt!
    További kérdés lehet, hogy a NEM rabszolgának nevezett, bírói itélet nélkül fogvatartottak sorsa egy szabadnak HAZUDOTT országban vajon jobb-e, mint egy római kori rabszolgáé? Nem csak Guantanamón va ám fogolytábor! Szerte a világban, és nagyon sok ember sínylődik ott.
    Nem is említve a világ legagfyobb fogolytáborát, ami NEM kínában van ám! Hanem egy eu-nak folyamatosan dirigáló kicsi, de annál agresszívebb országban...
    (a bírálhatatlanok és a szuper-előjogokkal rendelkezők országában, tudjuk)
    Úgyhogy el a kezekkel Kínától! Nem mintha ott olyan jó lenne élni (kurrrvára nem az) de Kína messze van, a minket sújtó problémák pedig közel.