Hunter

Kína időzített bombája az Alzheimer

2010-ben Kínában több ember élt Alzheimer-kórral, mint a világ bármely más országában - az Alzheimeres és más időskori elbutulással kapcsolatos esetek száma pedig meghaladhatja az Egészségügyi Világszervezet által feltérképezett kétszeresét.

Az országban az 1990-es 3,7 millióról 2010-re 9,2 millióra nőtt az időskori demenciás esetek száma. Ez az eredménye egy kínai epidemiológiai kutatás első átfogó elemzésének, amit a kínai nyelven készült kutatási dokumentációk nem rég lezajlott digitalizálása tett lehetővé. A korábbi, angol nyelvű kutatási anyagokon alapuló becslések a felével alábecsülték az esetek számát. "Csak most kezdjük felfogni ennek az információs 'párhuzamos univerzumnak' az elképesztő mértékét" - mondta Igor Rutan, a brit Edinburgh Egyetem szakértője, aki nem vett részt a kutatásban.

A számok rendkívül lesújtóak egy olyan országra nézve, ahol az idősek 90 százalékáról a családoknak kell gondoskodni, azokat az idős embereket ugyanis, akik élő családtaggal rendelkeznek, nem adhatják be az otthonokba, annak ellenére, hogy a városokba történő nagymérvű migráció gyakorlatilag tönkretette a tradicionális családszerkezeteket.

A felfedezés egyfajta tükörkép Kína elöregedő népességéről és politikájáról. Az országok modernizálódásával csökken a halálozási ráta, ugyanakkor a születésszabályozás egyre szélesebb körű alkalmazásával a születések számában is visszaesés tapasztalható. A két esemény között azonban ott van egy demográfiai hullám, a modern világ népességének robbanásszerű emelkedésének a forrása. Idővel a születési és a halálozási ráta kiegyenlítődik, a demográfiai hullám azonban egy életkorban megmutatkozó hullámként jelen marad.

Ez az, ami Kínát is elérte, az 1950-es és 60-as évek nekilendülését az 1970-es években a születési ráta zuhanása követett, amit később az egy-gyermekes politika tetőzött be. "A családtervezési politikából adódóan Kína egy elöregedő országgá vált, ami sokkal gyorsabban ütemben megy végbe, mint más közepes bevételű országok, például India esetében" - nyilatkozott az új tanulmány egyik szerzője az ausztráliai Edith Cowan Egyetemen dolgozó Wei Wang.

A demográfiai hullám korábban még erősítette Kína gazdasági fejlődését, 2033-ra azonban a munkaképes korú emberek számát már meg fogja haladni az időseké, akiknek az új kutatás szerint több gondoskodásra lesz szükségük, mint amire Kína számít. A demencia rendkívüli emelkedést mutat az elöregedő társadalmakban, az Európai Unióban 2004 és 2010 között, a betegek száma 4,9 millióról 6,3 millióra nőtt. "Az ütem Kínában is hasonló, vagy még az európainál és az amerikainál is magasabb" - figyelmeztet Wang.

A trend pedig folyamatos emelkedést mutat. 1990-ben a kutatók becslése szerint a kínaiak 65-69 év közötti lakosságának az 1,8 százaléka, míg a 95-99 évesek 42,1 százaléka szenvedett az időkori elbutulástól. 2010-ben ezek a számok 2,6-ra, valamint 60,5 százalékra nőttek. Ha hasonló arányok várhatók a közepes bevételű országokban, akkor 20 százalékkal, közel 5 millióval több Alzheimer eset várható világszerte a jelenlegi becslésekhez képest, hangsúlyozzák a tanulmány szerzői.

A kínai növekedés mögött ott állhat a jobb diagnózisok ténye, de a városiasodó életmód is előidézheti a demencia növekedését. "Ehhez hozzájárul az elhízás, a cukorbetegség és a vártnál gyengébb egészségi állapot" - mondta Wang.

Martin Prince, a londoni King's College kutatója, aki maga is dolgozik egy kínai felmérésen, úgy véli, hogy a felnőttkori elhízás a demencia egyik legfőbb kockázati tényezője, melynek hatására Kína jövőbeli mutatói 20 százalékkal magasabbra fognak szökni, mint azt a korábban becsülték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #54
    Azt csak radikális módszerekkel lehet. ;)
  • hugi00 #53
    "Egyik sem egyszerű, de az előbbinél elég csak annyi, ha megfelelő garnitúra politikus kerül hatalomra és nem egy tolvaj banda."

    Ilyen sosem lesz. - tudod miert ?
    Ahoz, hogy egy "tolvaj bandat" legyozzon valaki-k ahoz az o modszeruket kell alklamzni. - masik tolvajbanda.

    Probalj meg legyozni egy hamiskartyast. - es mondhatnek meg ezer peldat.
  • ostoros #52
    Nevelni igen. Szülni egyre kevésbé.
  • Tetsuo #51
    Ez baromság. Mármint az utolsó gondolatok.
    Az elsohoz gratulálok, ezek szerint jól neveled a gyerekeid! :)

    Általában az idosebb szulok gyerekeinek van a legnagyobb anyagi és karrier-elonyuk es talán érettebbek, talpraesettebbek is, mint "fiatalszulos" kortársaik. 35-40 évesen pedig még simán lehet gyereket szulni, nevelni.
  • Munkas #50
    Kínában is ez a nagy családtervezés, a társadalom fő baja. A fiatalok mondogatják is. Igaz ott a kormányt nem szokás okolni a bajokért, így a családtervezési politika és a túl gyorsan fejlődő közlekedést okolnak a hétköznapi bajokért.
  • Munkas #49
    Egy gyereknek az a nyomor, hogy nincs mit ennie, vagy nincs hol aludnia, egy felnőttnek meg az, ha öt évvel öregebb az autója mint a szomszédjának, vagy 20 nm-el kisebb a lakása, mint a kollegájának.
    Az életet kell tervezni, de épp a család az amit előre kell venni, mert később egyre nehezebb lesz. A sok lúzer épp fordítva csinálja: autó, lakás, nyaralás, karrier… aztán mire ezekből már az átlag, vagy a környezetük fölé kerülnek, akkor hiszik azt, hogy elérték azt a szintet, hogy most már bele lehet vágni egy „pénznyelő” gyerekbe is.
    Csak közben eltelt 10 év. Egy 35 éves anyukának már biológiailag és mentálisan is sokkal rosszabbak az esélyei, de a éves apukák esetén sem sokkal jobb a helyzet. Aztán mire felnő a gyerek, a szülők már nyugdíjra készülnek, így a kezdeti veszteségek után a gyerek még társadalmilag, és gazdaságilag is szerez egy csomó hátrányt a későbbi életére.
  • Munkas #48
    A nevelés nagyon kihat rá, hogy kikkel barátkozik a gyerek. Nem tudom neked mik a tapasztalatid. Nekem 10 körül vannak a gyerekeim, és nem különösebben foglalkoznak vele, hogy a barátok mit engedhetnek meg maguknak. Sőt azt vettem észre, hogy inkább kerülik a kivagyi iskolatársakat, pedig a nevelésen kívül nem sok minden gátolja őket abban, hogy felvágjanak.
    Az ilyen jellegű „basztatás” ebben a korban nem a gyereket zavarja, inkább a hasonló beállítottságú szülőket frusztrálja. Persze később, ahogy belenő a gyerek a társadalomba már fontosabb lesz. De addigra a szülők is jobb egzisztenciális helyzetbe kerülnek, és többet tudnak adni a gyereknek. És ez is visszaüt arra az apukára aki későn alapított családot. Mert aki 40 évesen vágott bele a gyerekbe, az 60 lesz (leszállóágban, nyugdíjra készülve), mire a gyereknek tényleg szüksége lenne anyagi támogatásra.
  • Tetsuo #47
    Az elozo hsz-okat nem olvastam, de ezzel teljesen egyetertek. ;)
    Egyre tobben ébrednek Európaszerte, de valószínuleg már hiába.
  • Nagydög #46
    Cseszd meg, te beteg vagy.
  • halgatyó #45
    Honna tudod, hogy Kínában mekkora a korrupció? Netán te is...?
    Én még azt sem tudom pontosan, hogy Magyarországon mekkora.
    Ami pedig a kivégzést illeti: mit értesz az alatt, hogy "látványosan" meg hogy "néhány figurát"?
    Kínában a gyilkos Ork Rajmundka nem felfüggesztett börtönt kapott volna! Meg az a két söpredék, akik segítettek lefogni az áldozatot, hogy ez nyugodtabban üthesse, azokat se hallgatták volna el, mint itt.
    Említhetnék még számtalan hasonló esetet, amikor a gyilkosok nevetséges büntetéssel megúszták, vagy pl. rengeteg embert megkárosító majd csődbemenő ál-cégek alapítói behajthatatlanul és büntethetetlenül röhögnek a markukba és élnek a Bahamákon, míg a megkárosítottjaik, DOLGOZÓ EMBEREK, tehetetlenek, a szartörvények és a fosbíróságok a bűnöző disznókat támogatják.

    Nem mondom, hogy Kínában minden szuper, de ott nem a rongy eu dirigál meg a büdös balliberális vörösdannyk redingek tovaris..akarommondani taveresek, martinsulcok és hasonló disznók.
    Kínának joga van támogatni a saját iparát, nem írja elő nekik senki, hogy vágják ki a gyümölcsfákat, vagy hogy rohasszák le és adják külföldi kézbe a vasútjaikat, vagy a repülőtereiket... hadd ne soroljam órákon át, hogy mit jelent az, hogy "nemzeti"... Neeem, nem a mostani kormányt éltetem, ők túl sok hibát követtek már el, csak sajnos nem azért csesztetik őket, amiben hibáztak, hanem azért, amit jól csináltak... és Kínában nem lehetne miniszterelnök egy büdös libatolvaj, és nekik nem a külföld mondja meg, hogy kötelező bevezetni az ingatlanadót és beengedni az összes analfabéta bevándorlót, hogy leszaporodják az őslakosságot és kiszorítsák, megfélemlítsék..

    Az alzheimer problémát pedig majd megoldják. Nekik vannak eszközök a kezükben, nem csavart ki mindent a kezükből egy büdös diktatórikus únió.