Hunter

Lassíthatja a súlytalanság az öregedést?

Azon túl, hogy jól érzi magát a Nemzetközi Űrállomás mikrogravitációs környezetében, egy földi mikroszkopikus fonálféreg hosszabb életre is szert tett az űrbéli közegben.

A meglepő felfedezés a Nottingham Egyetem kutatói fűződik, akik az elmúlt években több ezer parányi Caenorhabditis elegans (C. elegans) féreggel végeznek kísérleteket alacsony földkörüli pályán. Bár a C. elegans mikroszkopikus, ez volt az első többsejtű organizmus, aminek teljes egészében feltérképezték genetikai szerkezetét. Ezek az apró lények 20.000 génnel rendelkeznek, melyek hasonló funkciókat látnak el, mint az emberek megfelelő génjei.

A Nemzetközi Űrállomás fedélzetén 2004-ben elvégzett kísérletsorozat tanúsága szerint a C. elegans biológiai reakciói megdöbbentően hasonlóak az emberekéhez, igazolva, hogy a féreg alkalmazható az izomsorvadás mechanizmusának vizsgálatára. A kutatók figyelmének középpontjában éppen ezért az a 2000 gén áll, melyek az izomfunkciók fejlődésében játszanak szerepet, a hosszútávú űrutazások során ugyanis a csontritkulás mellett az egyik legnagyobb kihívást az izomsorvadás jelenti. Ha sikerül megismerni a C. elegans működését az űrben, az nem csupán a biológusok, de az emberi űrkutatás számára is nagy előrelépést jelenthet.

2011-ben Nathaniel Szewczyk, a kísérletet felügyelő Nottingham Egyetem klinikai fiziológia karának munkatársa már beszámolt a férek súlytalanságban tapasztalt reprodukciós szokásairól és mint kiderült, a C. elegans szaporodását nem zavarták meg a földitől eltérő körülmények. Három hónap alatt 12 generáció látott "napvilágot". A legutóbbi, július 5-én közzétett eredmények szerint azonban a C. elegans nem csupán hozzászokott a súlytalansághoz, de élettartamuk is megnövekedett földi társaikéhoz viszonyítva.

"Hét gént azonosítottuk, melyek leszabályozottá váltak az űrben, és amik a laboratóriumban kiiktatva is megnövelték az élettartamot" - nyilatkozott Szewczyk. Ez alapvetően azt jelenti, hogy hét, általánosan a C. elegans izmainak öregedéséhez társítható gén fojtódott el az űrbéli közegben, illetve az űrrepülés elfojtotta azoknak a toxikus proteineknek a felhalmozódását, amik normál esetben eltárolódnak az öregedő izomzatban.

Sajnos az öregedést lassító hatás biológiai mechanizmusa jelenleg még rejtély a kutatók előtt. "Úgy tűnik, ezek a gének szerepet játszanak a férgek metabolizmusát megváltoztató jelek érzékelésében, amivel alkalmazkodnak környezetükhöz" - taglalta Szewczyk. "Például az egyik azonosított gén inzulint kódol, ami a diabétesz miatt köztudottan az anyagcsere szabályzáshoz társítható. A férgekben, legyekben és egerekben az inzulin az élettartam modulációjához is kapcsolódik"

Az eredményeket a kutatók megpróbálták levetíteni az űrben dolgozó asztronautákra. "Tudjuk, hogy az űrben az izomzat hajlamos a zsugorodásra. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy ez sokkal inkább egy adaptív, alkalmazkodási reakció, mintsem kóros elváltozás" - magyarázta Szewczyk, hozzátéve, hogy a férgek izomzatában végbemenő változások csökkentették az izmok öregedésében szerepet játszó poliglutamin termelést. "Ellent mond ugyan a józan észnek, de az izmok öregedése kedvezőbbnek tűnik az űrben, mint a Földön. Elképzelhető, hogy az űrrepülés lassítja az öregedés folyamatát"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #186
    Azért most ne magyarázd már meg megint, hogy ezek a kérdések egyáltalán feltehetők józan paraszti ésszel? Ahhoz, hogy valaki ilyen kérdéseket tegyen fel az evolúcióhívés ellen, az azt jelenti, hogy nem járta ki az általános iskolát, de legalábbis Magyarországon biztosan nem. Aki már az általános iskolát elvégezte anélkül, hogy folyamatosan meghúzták volna biológiából az már nem tesz fel ilyen kérdéseket.

    Csak, hogy érzékeltessem; ezek a kérdések olyanok mintha én most neki állnék olyanokat mondani, hogy a tévémben nem lehet folyadékkristályos kijelző mert akkor kiömlene, sőt az elektromos áram miatt nem is lenne biztonságos. Meg egyébként is ki hiszi el, hogy elektromos árammal működik és nem isten kívánságára, amikor nem is látom benne az áramokat. Meg ha olyan jó az az áram akkor miért nem megy át a műanyagon is, sőt akkor átragadna a falra is, onnan meg a padlón keresztül engem halálra rázna.
    Kb ilyen szintűek A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupáda nézetei is.
  • Sir Ny #185
    Aki rossz úton van az hülye, tekintet nélkül arra, hogy a helyes vagy a helytelen megoldást látja.
  • Tau Tang Wou #184
    Van amikor az ember a rossz úton jut el a helyes megoldásra.

    Nem kizárt, hogy az a "néhány millió hülye" az evolúcióhívők táborát jelenti.
  • narumon #183
    Ezt most találtam! Na ilyenekről beszélek. Asszem ez a csávó az indiai oktatási rendszer szégyene...:

    "A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupáda nézetei
    „Darwin és követői gazemberek. Ha eredetileg nem léteztek magasabb rendű fajok, miért léteznek most? Továbbá miért léteznek még az alacsonyabb rendű fajok? Például ma láthatjuk az intellektuális személyt és a bolond szamarat. Miért létezik egyszerre mindkét lény? A szamár-forma miért nem evolválódott felfelé és tűnt el? Miért nem látunk soha olyat, hogy egy majom embert szüljön? A darwinisták teóriája, hogy az élet ekkor és ekkor keletkezett, értelmetlen."

    Ennél valószínűleg a még meg nem született gyerekem is többet tud az evolúcióról. És erről beszélek, hogy ennek a csávónak a könyvét elolvassa egy másik semmit sem tanult indiai és már kész is a gond, kinevelődött néhány millió hülye....
  • Sir Ny #182


    Ezért most kapsz egy zöld izét :D sajnos nagyon szarul fogalmaztam. A megpróbálsz cáfolni résznél. Lehet, hogy tényleg nagyon erõs ott a tárgy igénye, nem tudom - mindenesetre nem engem megcáfolni, hanem megpróbáltál cáfolni valamit. Nem állítottam én semmit, csupán azt, hogy a ,,végtelen ciklus"-os gondolatmeneted nem jó cáfolat az intelligens tervezés ellen. De erre tényleg ne több szót pazaroljunk.

    ( megpróbál cáfolni != megcáfolni próbál. Az elõbbinél a megcáfol a tárgy, az utóbbinál meg én. Helyesírásilag jól írtam, te olvastad rosszul, de mindegy )
    ( tényleg csupán annyi lett volna hogy az az egy gondolatmeneted itt nem jó semmire )
  • narumon #181
    Ember beszélj már világosan! Írd már le pár összetett mondatban, hogy mire szeretnéd, hogy válaszoljak mert még mindig nem tudom. Hol próbáltalak cáfolni mert most visszanéztem és egy nem hozzád intézett kérdésre írtál egy csomó mindent amire nem is válaszoltam mert nem tudtam már akkor sem, hogy mire írtad. Most ide bemásolom és válaszolok rájuk, hátha akkor megvilágosodunk mind a ketten. Ezeket találtam:

    "Tényleg azt állítod, hogy az intelligens létforma egyetlen létrejövési lehetõsége az evolúció?"

    Attól függ honnan kezdjük, mert ha azt nézem akkor mi talán már most is (de pár száz év múlva biztosan) létre tudunk hozni létformát. Azonban valószínűleg az a létforma ugyanúgy az evolúció szerint fog működni (legalábbis nincs arra mutató jel, hogy miért ne tenné). Azonban ezek eyike sem cáfolja meg az evolúciót sőt.

    "A te fantáziád szûk volta bizonyítaná a földi élet ilyetén kialakulását? "

    Egy kicsi pontosítás nem a földi élet kialakulásáról volt szó hanem magáról az evolúcióról. Tehát ha valaki létrehozta az egysejtűt amiből kialakult az élet akkor is az evolúció működött közre. Az meg bizony 5 perc alatt megdöl bármilyen alap kutatással is, hogy jöttek valahonnan és létrehozták a föld összes sokmilliárd organizmusát.

    "Akkor minek bizonyítani? Minek a sok tudós? Tényleg ennyire hülyének nézel gyakorlatilag mindenkit?"

    Ezt a kérdést már akkor sem értettem. Én nézek hülyének mindenkit? Olvass már vissza, itt lentebb olyan kijelentések vannak amik az általános iskolai tananyag segítségével is könnyedén cáfolhatóak, szóval ha valaki hülyének akar nézni valakit akkor az nem én vagyok.

    "Az egy dolog hogy az evolúcióelméletet megpróbáljátok bizonyítani ásatásokkal, rádiókarbonnal, géntérképpel, stb, de az, hogy hasraütésszerûen kijelented, hogy igaz, mert ez az egyetlen lehetõség..."

    A gond az, hogy elég jól állnak a bizonyítással, és sokkal sokkal jobban mint bármilyen más lehetőségnél. Akkor meg miért lenne ez hasraütés. Az összes teória közül bármilyen bizonyítékot eddig csak az evolúció mellé tudtak felsorakoztatni, tudtommal az összes többi a hasraütés, de kíváncsian várok bármilyen más működő teóriát ami fel tud mutatni bizonyítékot. És nem, az, hogy kijelented, hogy isten teremtett mindent az nem bizonyíték, ráadásul még ez sem mond ellent az evolúciónak és főleg nem a szelekciónak.
  • Sir Ny #180
    Egyrészt nem válaszoltál arra, hogy miért játszottad 4 hszn keresztül az agyad.

    Másrészt meg nincs jogod ahhoz hogy bármi bizonyítást számon kérj tõlem bármire vonatkozóan is. Te próbáltál meg cáfolni egy nagyon gyenge gondolattal, ami nem jött össze, több sebbõl vérzik mint a 12. kerületi emós lány az esti kékfény után.
  • narumon #179
    Akkor én is visszakérdezek. Ez miben cáfol bármilyen evolúciós állítást amit korábban írtam? Nem is erről beszélgettünk, hanem erős evolúció ellentétes állításokat cáfoltam. Ha történetesen idegenek jöttek ide, hogy "feltúrbózzanak" minket az sem mond ellent semmilyen általam állítottnak, és a másik oldalról a legtöbb állítás ugyanolyan baromság marad. Szóval nem értem továbbra sem, hogy mi a gondod.
  • Sir Ny #178
    Akkor mit játszod az agyad? Olvasd el a válaszom. Az intelligens tervezés elméletet nem cáfolja az hogy a minket tervezők esetlegesen evolúcióval alakulhattak ki. Az a tény hogy sok olyan dolog van, ami borzasztó valószínűtlen még sokmilliárd évnyi próbálkozás alatt is, nem függ attól, hogy a minket tervezők hogyan alakulhattak ki.
  • Tau Tang Wou #177
    Szerintem van ennél rosszabb is.
    Amikor valaki még csak nem is érdeklődik az ilyen témák iránt.