Hunter

Egy majom az első iráni űrhajós?

Tavaly nyáron az iráni űrügynökség bejelentést tett, miszerint egy majmot juttatnak el a világűrbe, amit látszólag meg is tettek.

Az iráni állami televízió, az űrügynökség weboldalán perzsa (fárszi) nyelven kiadott sajtóközlemény, valamint az eseményről készült fényképek tanúsága szerint Irán egy élő rhesusmajmot küldött a szuborbitális űrbe egy kis rakéta, a Pishgam (úttörő) fedélzetén. A YouTube-on még egy videó is napvilágot látott, amin elvileg a kilövés látható.


Bár a jelentést nem sikerült megerősíteni, és az Egyesült Államok Légierejének Észak-Amerikai Űrrepülési Védelmi Parancsnokságának (NORAD) jelentése szerint sem észleltek semmilyen rakéta kilövést Irán területéről, a független megfigyelők úgy vélik, valós lehet a kilövés. "Valójában nem látok okot arra, hogy ne higgyem el" - mondta Jonathan McDowell, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ csillagásza, aki maga is nyomon követi a kilövéseket.


Véleménye szerint a fényképek és az általa megkeresett források kellően meggyőzőek. Az iráni űrügynökség weboldalán közzétett fotókon a rakéta ugyanannak tűnik, mint amit már korábban is fellőtt az űrügynökség, orrkúpja azonban nagyobb, ami méretét tekintve megfelel egy kisebb, élet fenntartására is alkalmas kamra befogadására. A fotókon egy üléshez szíjazott élő rhesusmajom is látható.


A jelentések szerint a rakéta 120 kilométeres magasságig emelkedett, ami McDowell szerint már a világűrnek minősíthető, azonban ez a magasság még nem elegendő a pályára álláshoz, a visszatérés pedig ejtőernyő segítségével történt. Az még tisztázatlan, hogy mikor zajlott le a kilövés. A sajtóközlemény szerint a kilövés Mohamed próféta születésnapján történt, amit a síiták január 29-én ünnepelnek, a világ más részein azonban a múlt hétre esett.

Több ország is attól tart, hogy az állatok vagy emberek szállítására alkalmas rakéták fegyvereket is képesek szállítani. Irán visszautasít minden katonai célzatot. "Ez nem ijesztő, mivel nem egy nagy, új rakétáról van szó, ami képes lenne elérni Amerikát, vagy bármi hasonlót" - mondta McDowell. "Ebben nincs semmi katonai. Tisztán propaganda. Mindazonáltal előre viszi tudományukat és technológiájukat azáltal, hogy képesek voltak megcsinálni"

Irán szerint a kilövés az első lépés volt az emberek űrbe juttatása felé vezető úton, amire az elkövetkező 5-8 évben szeretnének sort keríteni. Ennek eléréséhez McDowell szerint egy nagyobb rakéta megépítésére lesz szükség. Irán jelenlegi legnagyobb rakétája a Safir, ami sikereket könyvelt el műholdak pályára állításában, illetve fejlesztés alatt áll egy nagyobb teljesítményű kilövőeszköz, a Simorgh.

A következő lépés valószínűleg egy ember szuborbitális pályára állítása lesz, amit a Safirral végeznek el, vagy egy ember nélküli Simorgh repülés földkörüli repülése lesz, mellyel a küldetés irányítói meggyőződhetnek a biztonságos földet érésről. "Nem akarják megismételni azt, amit a Szovjetek 1957-ben elszenvedtek, amikor egy élőlényt pályára állítottak mielőtt kidolgozták volna a visszatérést" - vélekedett McDowell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Irasidus #119
  Oh, dühönben nem is néztem a dátumot. Köszi. :)
 • gforce9 #118
  Nem tudom minek fennakadni egy másfél éves cikken :)
 • Irasidus #117
  Ez a cím botrányos. Ezt a cikket egy újságíró-majom írta!? Azért egy szótárat felüthetne néha a cikk írója, mondjuk az űrhajós címszó alatt!!! Majom egy állat, meg Te kedves újságíró - a szakma szégyene. Szánalmas!
 • errorista #116
  "Nem akarják megismételni azt, amit a Szovjetek 1957-ben elszenvedtek, amikor egy élőlényt pályára állítottak mielőtt kidolgozták volna a visszatérést"

  ez olyan szep, megkonnyezem szegeny szovjeteket :'(

  (annyira mondjuk nem konnyezem meg oket, hogy megszegjem a helyesirasi szabalyokat es nagybetuvel kezdjem oket, de mondjuk en nem angolbol forditok, nekem szabad a magyar helyesirast alkalmaznom)
 • Ender Wiggin #115
  irán a photoshop hadviselés mestere.
 • Molnibalage #114
  Nem, Iránban volt ilyen. Attól a pillanattól kezdve képtelen vagyok komolyan venni annak az országnak a vezetőit. Vicc.
 • Tetsuo #113
  En mar semmin nem csodalkozom, de Magyarorszagon volt ilyen? Ki volt az? :D
 • Molnibalage #112
  Korlátozott csapásmérő képességgel - meg úgy általánosan is - semmi értelme válogatás nélkül civileket gyilkolni. Sokan azt hiszik, hogy még mindig a II. Vh-ban vagyunk... Akkori módszerekkel olyan pontosan tudtak célozni, hogy szőnyegbombázni kellett.


  Iszonyatosan nagy balfasznak kell lenni ahhoz, hogy PGM-mel te civilekre mozdulj rá. A képesség elpazarlása ez, miközben az ellenséges légtérbe berepüléssel a gép elvesztését kockáztatod.

  Többek között ezért bullshit az, hogy az IAF szándékosan civileket öl. Akkor nem 1 méteres CEP-pel rendelkező fegyvereket használnának, hanem felraknak 4 kazettás bombát és had szóljon.. Bagy űznék a palesztín módot. Aknavető és rakéta Izrael felé fordítít és reménykedik, hogy eltalál valakit...
 • blitzkrieg1 #111
  Ne nekem mond, en nem tartottam valoszinunek, hogy egy orult szlovak pilota atjon es lebombazza Pestet.
 • Molnibalage #110
  Hogyan lehet két kultúrát összehasonlítani? Milyen vezérfonál mentén? Mindenesetre egy olyan ország kultúrája, ahol egyik politikus a másikat azzal vádolta, hogy földöntúli lényekkel működik együtt, ott azért az ember kezéből kiesik a bögre...