MTI

Legalizálni kellene az orrszarvútülök-kereskedelmet?

Az orrszarvútülök kereskedelmének legalizálásában, és a piac szabályozásában látja az állatok megvédésének lehetőségét természetvédelmi szakemberek egy csoportja.

A Science című tudományos folyóiratban közölt jelentésükben a szakemberek rámutattak arra, hogy a rinocéroszszarv kereskedelmének globális tilalma nem tudott gátat szabni a tülök iránti "kielégíthetetlen nemzetközi igénynek", Dél-Afrikában jelenleg nagyjából két orrszarvút ölnek meg naponta a vadorzók. A szakemberek szerint ugyanakkor az élő orrszarvúk tülkének kíméletes módon való levágásával ki lehetnek elégíteni az igényeket. A Queenslandi Egyetemen dolgozó Duan Biggs, a jelentés vezető szerzője szerint "a jelenlegi helyzet igazi kudarc, és minél tovább várunk a legális kereskedelem életbe léptetésével, annál több rinocéroszt veszítünk".

Becslések szerint ma nagyjából 20 ezer szélesszájú orrszarvú (Ceratotherium simum) él a vadonban, többségük a Dél-afrikai Köztársaság és Namíbia területén. A keskenyszájú orrszarvúk (Diceros bicornis) számát ötezerre becsülik, míg a nyugat-afrikai keskenyszájú orrszarvút (Diceros bicornis longipes) 2011-ben kihaltnak nyilvánították - írta a BBC News. A veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó Washingtoni Egyezmény (CITES) az orrszarvútülök mindenfajta kereskedelmét tiltja. Jövő héten 178 ország delegáltjai találkoznak Bangkokban, hogy korszerűsítsék az immár negyven éve hatályban lévő egyezményt. A szakemberek szerint a tilalom csak felerősíti az illegális vadászatot, egyre feljebb tornászva az orrszarvútülök feketepiaci árát: míg 1993-ban nagyjából 4700 dollár (1,1 millió forint), addig tavaly 65 ezer dollár (14,7 millió forint) volt a tülök kilogrammonkénti ára.

A hagyományos kínai gyógyszerek vásárlóinak meggyőzése arról, hogy a tülöknek nincs gyógyászati hatása, szintén kudarcba fulladt. A szakemberek szerint az élő orrszarvúk tülkének kíméletes módon való levágásával elegendő nyersanyagot lehetne nyerni a globális kereslet kielégítéséhez. A rinocéroszok évente nagyjából 0,9 kilogrammnyi tülköt növesztenek és a szarvuk kíméletes levágása minimális kockázattal jár az állatokra nézve. A szakemberek olyan központi értékesítő szervezet felállítását sürgetik, amely az állatok DNS-mintája alapján ellenőrizné a tülöklevágásokat és a piacot is szabályozná. A tülök ezáltal legálisan, olcsóbban és könnyebben hozzáférhető lenne - mutattak rá.

Sok természetvédelmi szervezet azonban hevesen tiltakozik a legalizálás ellen. "Jelenleg nem támogatjuk a legális kereskedelem ötletét, mert úgy véljük, hogy azt nem lehet biztonságosan alkalmazni" - húzta alá Colman O'Criodain, a Természetvédelmi Világalap (WWF) munkatársa, aki szerint a legalizálás csak még súlyosabbá tenné a helyzetet. A szakemberek maguk sem lelkesednek a legális kereskedelem ötletéért, ám úgy vélik, hogy két rossz közül ez a jobb lehetőség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vargagy #24
    Jé, ezt már egyszer megírtam:-)
  • Vargagy #23
    A gazdasági módszereket kellene alkalmazni. A raktárakban rengeteg elkobzott elefántagyar és rinószarv hever. Piacra dobva leverné az árat, hosszú időre a feketepiacon.
  • ugh #22
    Szerintem meg csak azonnali hatajjal ott a heylszinen leloni aki vadassza es barmilyen alkatreszet birtokolja, arulja, hasznalja....
  • teddybear #21
    "A megoldás az lenne, ha maguk a természetvédők vágnák le az orrszarvútülköket, az így megszerzett "zsákmányt" pedig azonnal átitatnák mérgekkel, így értelmetlen lenne az állatok megölése."

    Ha levágják akkor már el is viszik a tülköt, és legálisan piacra dobják. Ezzel is védik az állományt, mert tülök nélkül csak a húsa ér valamennyit. De az jóval kevesebb pénz, és sokkal több vesződség. Nem igazán éri meg csak a húsáért vadászni orrszarvúra.
    Viszont a tülök hiánya nehezebbé teszi az orrszarvúk életét, mert az nem csak dísz, hanem fegyver és szerszám is.
  • asgh #20
    Legalizálni az orrszarvútülök kereskedelmét azért lenne veszélyes, mert így olyan nagyvállalatok is beszállhatnak az üzletbe, akik nem csak sokkal gátlástalanabbak az illegális kereskedőknél, de jóval nagyobb a tőkeerejük, politikai lobbizással pedig megakadályoznának minden érdemi szabályozást. Azaz ugyanúgy folytatódna az orrszarvúk pusztítása, csak ezúttal ipari méretekben. Lásd: japán bálnavadászat.
    A megoldás az lenne, ha maguk a természetvédők vágnák le az orrszarvútülköket, az így megszerzett "zsákmányt" pedig azonnal átitatnák mérgekkel, így értelmetlen lenne az állatok megölése.
    Anno a Greenpeace sikeresen folytatott hasonló akciót a bébi fókák megmentésére: a kis fókák prémjét befestették, így értéktelenné vált a prémjük, ezért nem volt értelme megölni az állatokat. Később a festéket a fókák a bébiprémmel együtt levedlették.
  • Hirvaer #19
    Mert az orvvadászoknak nincs olaj, amit el tudnának venni ;)
  • Hirvaer #18
    Off:
    Nem vagyok egy gyenge gyomrú mimóza alkat, de azért szakadjon már meg aki kiteszi ezeket a képeket, hogy nekem legszebb álmomból kelve reggeli közben ezt kelljen néznem..
    (Nem, hétkor keltem)
  • teddybear #17
    Különben létezik legális tülök és agyarkereskedelem is. Ebben az elkobzott tülköket és agyarakat adják el, meg azokat, amiket az elhullott, megdöglött állatokról vágnak le a vadőrök.

    De ez egyrészt sokkal kevesebb, mint amire igény van, másrészt jóval drágább, mint odalökni egy-két bankjegyet egy földönfutó négernek....
  • teddybear #16
    Ilyen elven lelőhetsz minden részegest és kábszerest. Vagy patkánymérget keverhetsz minden pálinkásüvegbe.

    Az orvvadászokat a legkönnyebb elkapni, de az sem megy olyan könnyen. A felvásárlókat is üldözik, azok legalább még az ország állampolgárai, felelősségre lehet őket vonni. A kereskedelmi lánc további tagjait az Interpol segítségével próbálják elkapni, ez már eléggé kétséges. Ha le is tartóztatják egyiket-másikat, nem biztos hogy kiadják az afrikaiaknak.

    A végfelhasználó impotens kínai szerencsétleneket, és az új tőrével büszkélkedő ománi fiúkat már senki sem zargatja.
  • kvp #15
    Tobb lehetoseg van:
    a) a legalizalt kereskedelem, lasd kabitoszerek sok helyen, persze ennyi erovel legalaizalhatnak a gyermekprostituciot is, mert ugyis nehez ellene kuzdeni; tovabba mivel az orrszarvuakat nem tenyesztik es nagyobb az igeny, mint amennyit ki tudnak elegiteni, ezert sokat nem erne
    b) a kereskedok es a fogyasztok buntetese, ez reszben sikeres, de a kereskedelem mar kevesbe feltuno mint a vadaszat, ezert nehez elfogni a resztvevoit
    c) tiltas es kemenyebb fellepes, a kemeny alatt azt ertem, hogy ha par dron allandoan szetlovi azokat akik az orrszarvuak kozelebe mennek, akkor egy ido utan mar a helyi lakossag is messze el fogja kerulni a kornyeket (az elkapott kereskedok eseten hasonlo buntetes ugyancsak hasznos lenne)
    d) esetleg el lehetne arasztani a piacot mergezett tulokkel, egy ido utan senki nem merne hasznalni, ha tudjak hogy a vasarlok tobbsege meghal tole

    Mint latszik vannak jo es kevesbe jo megoldasok. A fentiek kombinaciojaval lehetne elerni valami lathato eredmenyt.