Berta Sándor

Magyarázatot ad az állatok viselkedésére a Google Earth?

Az Essen-Duisburgi Egyetem tudósai az online szolgáltatásnak köszönhetően megfejtették az egyes állatok mozgását meghatározó vagy befolyásoló tényezőket. Így derült ki például, hogy a tehenek mindig az észak-déli irányban húzódó mágneses vonalak mentén mozognak.

"Az, hogy a nagyobb emlősök is a Föld mágneses mezejének segítségével tájékozódnak, eddig számunkra teljesen ismeretlen volt" - mondta Sabine Begall, az Essen-Duisburgi Egyetem Biológiai intézetének doktorandusza. A kutatók az állatok mozgását meghatározó vagy befolyásoló tényezőket a Google Earth-nél elérhető nagy felbontású fotók tanulmányozása után fedezték fel. A szakemberek 308 mezőn összesen 8510 tehén viselkedését figyelték meg.



"Ugyan azt gyakran nem tudtuk megállapítani, hogy az állatoknak a feje vagy az ülepe néz éppen észak vagy dél felé, de a fényképek elegendőek voltak a mozgási irány meghatározására" - tette hozzá Sabine Begall. A tudományos vizsgálatoknak nem örültek ugyanakkor az adatvédelmi szakértők. Peter Schaar német adatvédelmi biztos például az úgynevezett geoadatok felhasználásának szigorítását sürgette. "Jó lenne, ha nem kellene attól tartanunk, hogy szórólapokat kapunk olyan cégektől, akik a világhálónak köszönhetően megtudták, hogy hol lakunk és látták, hogy éppen felújítjuk a lakásunkat" - jelentette ki a szakember.

Stefan Keuchel, a Google Németország szóvivője ugyanakkor mindenkit igyekezett megnyugtatni, hogy a jövőben is ügyelni fognak arra, hogy a személyeket és a rendszámokat ne lehessen azonosítani vagy megfigyelni a szolgáltatás igénybe vételével. Aki pedig felfedezett egy őt, a lakását vagy az autóját ábrázoló fotót, az ezután is kérheti a kép törlését a rendszerből.

A probléma csak az, hogy a tehenek vonatkozásában nem igazán érthetők az adatvédelmi aggodalmak. A német tudósok mindenesetre remélik, hogy a jövőben is számos, a kutatásaikat megkönnyítő fotót tanulmányozhatnak a Google Earth-nél. Úgy vélték ugyanis, hogy ezen illusztrációk segítségével még pontosabb képet kaphatnak az egyes állatfajok viselkedéséről, mozgásáról. Nyitott kérdés például még, hogy a tehenek miért pont a mágneses mező mentén mozognak és hogy ennek van-e rájuk és ha igen, milyen milyen fiziológiai hatása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #40
    Lassan minden Google lesz...
  • Villanypásztor #39
    Csupán csak az nem derül ki, hogy miből gondolják, hogy épp a mágneses erővonalakat érzékelik. Ezer más oka lehet, hogy ilyen irányba állnak be, pl. mert általában a Nap felé fordulnak, vagy épp a fák mohás oldalát szeretik tanulmányozni kérődzés közben :)
  • Sanyix #38
    mintha nem lenne ugyan az, csak az egyik térkép kinézetű sík, a másik meg egy gömbre vagy "rákasírozva" (by besenyő m istván).
  • opeca #37
    Azé' ez már kicsit szánalmas.
    Mintha eddig a sötét középkorban éltünk volna, de amióta a Google Earth létezik, azóta egy tudományos revolúció vette kezdetét:)

  • Alwares #36
    Ez az adatvédelmi baromság inkább a titkos katonai dolgokra vonatkozik, azért sipákolnak...
  • xido #35
    mondjuk ezt az adatvédelmi dolgot nem értem...abból a szempontból,hogy milyen gyakran frissítik a "látványt"?...amióta ismerem a google earth letölthető vagy online maps verzióját,pl egyik barátom balatoni házának az üres telkét látom,ami vagy 3 éves minimum...vagy csak hazánk van gyengén lefedve ls frissítve,külföldöt frissítik?..ha igen,milyen sűrűn?
  • vmiki88 #34
    na ez érdekes.
    Azt hittem, hogy csak a madarak tudják használni a föld mágneses terét tájékozodásra.
  • kutyak #33
    Igazad van, megfelelő számú műhold kérdése az egész. De rossz az összehasonlítás. Mert amíg a GPS műholdak rádiójeleket adnak, addig a kémműholdaknak fotókat kell készíteni. A kettő között nincs összefüggés.
    A GPS rendszer műholdjai azért látják be könnyen az egész földet, mert rádiójeleket sugároznak. A rádiójelek pedig az antennából kiindúlva sugárirányban haladnak, minnél nagyobb területet lefedve. Vagyis minnél távolabb van a műhold a földtől, annál nagyobb a besugárzott ("látott") terület. (Most a távolság és jelerősség összefüggésétől tekintsünk el)
    Fényképezésnél pont fordítva van. Annál közelebb kell menni, minnél jobb képet szeretnénk. Ha viszont közelebb megyünk, csökken a képkivágás mérete (=amit egyszerre lát a kamera), vagyis több kamera (=több műhold, több átrepülés) kell. Ha mondjuk egy 1000 pixelszer 1000 pixeles kamera (ez kb 1 megapixel) van a műholdon, és egy 1000 méterszer 1000 méteres területet lát, akkor 1 pixel = 1 méter. Ha viszont "alacsonyabbra ereszkedik", és 500x500 méteres területet fényképez, akkor 1pixel=0.5méter (1m=2pixel), vagyis sokkal részletgazdagabb a kép. Viszont 4 képet kell készíteni az egy helyett ugyanakkora terület lefényképezéséhez.
  • Falconer #32
    Már miért ne lehetne? Megfelelő számú műhold kérdése az egész. Ha az egész földet be lehet látni GPS műholdakkal, akkor kémműholdakkal is.
  • Epikurosz #31
    http://kocka.blog.hu/2008/08/30/google_41_cm_pontos_maps