Hunter

Új anyagokat ihlethet a "vascsiga"

Egy mélytengeri csiga vassal borított háza a katonai páncélok egy új osztályát inspirálhatja, állítja egy új kutatás.

"A puhatestűeket meszes ház jellemzi, amit egy vastag szerves réteg borít" - nyilatkozott Christina Ortiz, az MIT tudósa, a Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban megjelent tanulmány egyik szerzője. "Ez a puhatestű rendelkezik egy további vasréteggel is, ami egészen egyedivé teszi."

A szóban forgó Crysomallon squamiferum csiga egy pikkelyes haslábú, és az Indiai-óceán mélyén, a hidrotermális hasadékok közelében él. A vaspáncél a csiga két legfőbb ragadozója, a kúpos csigák és a rákok ellen nyújt védelmet. A kúpos csigák egy injekciós tűhöz hasonló nyúlványukkal próbálják megszúrni a C. squamiferumot, melyen át halálos mérget fecskendezve a testébe megölik. Ezzel szemben az öklömnyi rákok ollóikkal ragadják meg a csigát, és szorítják akár napokig is, megpróbálva széttörni a páncélt.


Az MIT tudósai tanulmányukhoz mindkét ragadozó támadását szimulálták, hogy leteszteljék a hidrotermális hasadékából szerzett vas-szulfid részecskékkel megerősített csigaház erejét. A kúpos csiga szúrását egy rendkívül éles, gyémánthegyű nanoszondával, a rákok szorítását pedig egy nagyobb területre gyakorolt nyomással utánozták. A kutatók igyekezete ellenére a mésszel és puha szerves rétegekkel kombinált vaspáncél mindkét támadástól megvédte a csigát.

Amikor a nanoszondával próbáltak áthatolni a vaspikkelyeken, a hullámokban elrendezett páncél segített szétszórni az erőt, meggátolva a tű behatolását. A behatolási kísérletekben a páncél megrepedezett ugyan, de soha nem tört el. A második szimulációhoz a csiga páncélját a rákollók szorításának tették ki. A hármas rétegezettség ennél a kísérletnél is elnyelte a páncélra irányuló erőhatásokat, egyetlen repedést sem sikerült ezzel a módszerrel ejteni az anyagon.

Jóval nagyobb, a golyóálló mellényeket érő erők alkalmazásával már sikerült összetörni a csigapáncélt, azonban Ortiz úgy véli, kutatása máris több előrelépést eredményezett a védőeszközök területén. A csiga által alkalmazott megoldást valószínűleg igen, az anyagokat viszont feltehetőleg nem fogjuk viszontlátni a testpáncélok következő generációinál, tette hozzá a kutatónő. A háromréteges elrendezés (kemény-puha-kemény) megmarad, a vasat és a kalcium-karbonátot azonban mesterséges ballisztikus anyagokkal váltják ki, ami fokozza az eszközök ellenálló képességét. "A természet általában gyenge anyagokat használ, azonban olyan geometriával rendezi el azokat, amik megsokszorozzák mechanikai tulajdonságaikat" - taglalta Ortiz a Discovery News-nak.

A csiga páncéljának kialakítása más alkalmazásokat is inspirálhat. Az erősebb, ugyanakkor könnyebb anyagok számos eszköz élettartamát növelhetik, a vízvezetékektől, a ruházaton és a háztartási felszereléseken át egészen a bukósisakokig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #29
    "Először Steven Kistler készített aerogélt 1931-ben, miután fogadott Charles Learneddel, hogy képes a zselében a folyadékot gázzal kicserélni, anélkül hogy a zselé összeroskadna. Az első ilyen gélek szilikagélek voltak. Azóta bebizonyosodott, hogy aerogélt számos különböző anyagból lehet készíteni. Már Kirstler a szilíciumon kívül alumíniummal, krómmal és ónnal is kísérletezett.
    Amikor megérintik, az aerogél a könnyű, de szilárd hab érzetét kelti. Neve ellenére száraz, és fizikai tulajdonságai teljesen elütnek a gélekétől. Könnyű nyomás nem hagy rajta nyomot, erős nyomás azonban maradandó mélyedést képezhet rajta. Nagyon erős nyomásra struktúrája radikálisan reagál és az aerogél üvegként törik darabokra.
    Ez utóbbi tulajdonsága ellenére az aerogél strukturálisan rendkívül erős és saját súlyának kétezerszeresét is képes megtartani. Ez dendritikus mikrostruktúrájának köszönhető, amelyben a 2-5 nanométer nagyságú gyűrű alakú részecskék csomókba tömörülnek, nagyon porózus, majdnem fraktális szerkezetet létrehozva, amelynek pórusai 100 nanométernél kisebbek."
    értem?
  • Epikurosz #28
    Az már mások fantáziáját is megmozgatta.
    Nekem amúgy az aerogél a szimpatikus.
  • who am I 7 #27
    JAJJ, ne is mondd...


  • uniu #26
    még belegondolni is szörnyű lenne ha az ő kezükbe kerülne! :)
  • harcu #25
    Mi van, feltalálták az epilepsziás terminátort? (fémhab)
  • Merces #24
    ..........ugyis kinyirlak te hülye csiga..
    Christina Ortiz
  • sz4bolcs #23
    A rákok, meg a kúpos csigák is éheznek.
  • NEXUS6 #22
    Amúgy nekem ami mostanában nagyon megmozgatta a fantáziámat az a fémhab, mint újfajta anyag.
  • NEXUS6 #21
    És hogy teljes legyen a kép:
    Afrikában meg éheznek!
  • pasi29uk #20
    "hármas rétegezettség" engem leginkább lerakodásra emlékeztet mint természetes fejlesztésre.

    A magyar vascsiga pedig olyannyira totál vas, hogy szinte öntvény! Eső után frankón berozsdásodik! Mit nekünk kínai tengeri herkentyű koppincs csupán, hiszen a miénk kohóban születik