Hunter

Megpillantották a világ legritkább cetét

Először látták egy tudomány számára szinte teljesen ismeretlen cetfaj két példányát, egy anyát és hím borját Új-Zéland partjainál, bár magára a felismerésre több mint egy évet kellett várni. A Current Biology november 6-i írása részletesen ismerteti a korábban csak a csontjai alapján ismert ásófogú csőrőscetet, a Mesoplodon traversii-t.

A két példány egy homokos fövenyen sodródott a partra, ahol sajnos már nem sikerült megmenteni őket, ugyanakkor szerencsétlenségük az első bizonyíték, hogy a faj képviselői még ma is léteznek, egyben azt is példázva, milyen keveset is tud az ember az óceánok élővilágáról. "Ez az első alkalom, hogy ezt a fajt, melynek képviselői öt méternél is hosszabbak, teljes valójukban láthattuk, és szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy mindjárt kettőt is találtunk belőlük" - mondta Rochelle Constantine, az Auckland Egyetem szakértője. "Egészen mostanáig csak három részleges koponya alapján ismertük, melyeket Új-Zéland és Chile közelében gyűjtöttek be az elmúlt 140 év során. Elképesztő, hogy egy ilyen hatalmas emlősről szinte semmit nem tudunk"

A két bálnát 2010 decemberében fedezték fel, amikor zátonyra futottak, majd elpusztultak az új-zélandi Opape Beach-en. A helyi hatóságok fényképeket készítettek az állatokról, méréseket végeztek, valamint szövetmintákat is vettek. Eleinte egy jóval gyakoribb faj, a Gray-féle csőröscetként azonosították a partra sodródott példányokat, rendkívül hasonló alakjuk miatt nem egyszerű a fajok megkülönböztetése. A fényképek tanúsága szerint szájvonalát és hátuszonyát tekintve nagyon hasonlít egymásra a két faj, csőrük és úszószárnyaik színezete azonban sokkal sötétebb. Valódi kilétükre csak a DNS elemzést követően jöttek rá, amit rutinszerűen végeztek el egy 20 évet felölelő program részeként, melynek célja az Új-Zélandot körülölelő vizekben található 13 csőrös bálnafaj adatainak begyűjtése.

"Amikor a minták beérkeztek a laboratóriumunkba, ugyanúgy kinyertük belőlük a DNS-t, mint az összes többi hasonló mintából, és nagyon meglepődtünk, amikor kiderült, hogy ezek ásófogú csőröscetek voltak" - mondta Constantine. "Többször is végig futtattuk a mintákat, mielőtt közzé tettük volna az eredményeinket"

Maguk a kutatók sem tudják, miért ennyire rejtőzködő a szóban forgó faj. A csőröscetek rendkívüli mélységekbe képesek merülni, emellett több százmillió négyzetkilométerről beszélünk, melyen számtalan mélytengeri faj él, felderítésük gyakorlatilag lehetetlen feladat elé állítva a kutatókat. "Elképzelhető, hogy egyszerűen csak egy nyílt tengeri fajról van szó, ami az óceánok mélyén él és pusztul el, és csak ritkán vetődik a partra" - találgatott Constantine. "Új-Zélandot hatalmas óceánok veszik körül. Rengeteg tengeri élőlény létezhet, ami ismeretlen marad számunkra"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • idebudanemoda #18
    én voltam kint a hétvégén a dunán pecázni, nem fogtam ilyet. de az nem jelenti azt, hogy más sem fogott!!
  • idebudanemoda #17
    jaj, pücsagórász is megmonnta, fiam, nehogy te legyél az első derékszögű trollis, megaz autóbuzi.
  • gforce9 #16
    Tudom sok kárt csinál az ember és eléggé tesz arra, hogy kihalnak egész fajok, de konkrétan ebben az esetben, miért is mi irtottuk ki őket? Eddig látni sem láttak ilyet, nemhogy vadászták volna.
  • kisemlős #15
    A "Megpillantották a világ legritkább cetét" cím helyesen:
    Megpillantották a világ legritkább cetjeinek tetemét, ismét sikerült valamit kiirtanunk!
  • shamanist #14
    már Arhimédesz is megmondta:
    Minden vízbe mártott test a súllyából annyit veszt, amennyi az általa kiszorított víz súlllya
    tehát fogni kell egy csomó nehéz gondolkodású Trollt akiket csak bele kell dobni Újzéland mellett az óceánba. a hatalmas hatásra ellenhatásként az összes víz átmenne innen Aftika felé az éhező gyerekek frlé és már láthatóvá válna az a sok élölény ami ott gubbaszt az óceán fenekén hisz nem bírt úszni az árral
    aztán ott biztos lesznek olyan halak is amik meg ilyen cetek is
    ha meg eleget tanulmányozták a feneket meg a halakat akkor mi Trollok csak úgy kijövünk a vízbül és az már ki is veheti a zoxigént ahogy jön vissza Afrikából ha le nem folyik közben a Földünk peremén.
    és így nem kell megslgolnunk semmi égitestet mert akkor így tovább tudnak azok keringeni a Föld körül

  • idebudanemoda #13
    pedig az afrikai éhező gyerekek hogy örültek volna neki...
  • Archenemy #12
    előtte bele kell tenni a marsot a jupiterbe
  • ADAMEX9 #11
    De hova teszik azt a sok földet?
  • mkfdd #10
    "Viszlát és kössz a ha... VIGYÁZZ EGY BOEING!!!!"
  • Palinko #9
    ja a gőz jó lesz mert vissza lehet lőni a vizet meg a tengeri sót aztán olcsóság lesz és mindenki tengeri sóval fog sózni :D