Hunter
Brit tudósok szerint a tyúk volt előbb
Mi volt előbb, a tojás vagy a tyúk? Brit tudósok ebben a filozófiai felhangoktól sem mentes kérdésben a tyúkra szavaznak, miután a biológiát segitendő, egy új számítógépes technikát is bevetettek az évezredes fejtörő megoldásához.
A Sheffield és a Warwick Egyetem kutatói szerint a titkot a tojáshéjban kell keresni, kialakulásában ugyanis létfontosságú szerepet játszik egy protein, ami kizárólag a tyúkok szervezetében termelődik. Vagyis eleinte a csirkék, illetve ezek ősei nem tojásból keltek ki, a tojásrakás csak a későbbiekben fejlődött ki.
A tudósok már jó ideje ismerik ezt a proteint, tudják hogy az ovocledidin-17 (OC-17) közreműködik a tojáshéj kialakulásában, egy új technikával azonban azt is sikerült bemutatni, hogyan dolgozik pontosan. A számítógépes szimuláció szerint az OC-17 fehérje-katalizátorként viselkedik, megadva a kezdőlökést a tojás héját felépítő kristályok kialakulásához. A folyamat lényege, hogy az OC-17 hozzákapcsolódik a kalcium karbonát részecskékhez, majd amikor a kristály magja már elég nagy ahhoz, hogy önállóan folytassa növekedését, a fehérjék lehullanak, ezáltal felszabadulnak és újrakezdik a folyamatot.
"Már önmagában is lenyűgöző, hogy megismertük, hogyan hozzák alakítják ki a csirkék a tojáshéjat, ez a tudás azonban új anyagok és folyamatok megalkotása felé vezethet" - nyilatkozta John Harding, a Sheffield Egyetem professzora, a kutatás egyik vezetője. "A természet innovatív megoldásai mindenféle anyagtudományi és -technikai problémával megküzdenek - sokat tanulhatunk belőlük."
A kérdés már csak az, hogy a brit kutatókat miért nem érdekli, hogy már a tyúkok előtt is volt számtalan tojással szaporodó faj, például a dinoszauruszok.
A Sheffield és a Warwick Egyetem kutatói szerint a titkot a tojáshéjban kell keresni, kialakulásában ugyanis létfontosságú szerepet játszik egy protein, ami kizárólag a tyúkok szervezetében termelődik. Vagyis eleinte a csirkék, illetve ezek ősei nem tojásból keltek ki, a tojásrakás csak a későbbiekben fejlődött ki.
A tudósok már jó ideje ismerik ezt a proteint, tudják hogy az ovocledidin-17 (OC-17) közreműködik a tojáshéj kialakulásában, egy új technikával azonban azt is sikerült bemutatni, hogyan dolgozik pontosan. A számítógépes szimuláció szerint az OC-17 fehérje-katalizátorként viselkedik, megadva a kezdőlökést a tojás héját felépítő kristályok kialakulásához. A folyamat lényege, hogy az OC-17 hozzákapcsolódik a kalcium karbonát részecskékhez, majd amikor a kristály magja már elég nagy ahhoz, hogy önállóan folytassa növekedését, a fehérjék lehullanak, ezáltal felszabadulnak és újrakezdik a folyamatot.
"Már önmagában is lenyűgöző, hogy megismertük, hogyan hozzák alakítják ki a csirkék a tojáshéjat, ez a tudás azonban új anyagok és folyamatok megalkotása felé vezethet" - nyilatkozta John Harding, a Sheffield Egyetem professzora, a kutatás egyik vezetője. "A természet innovatív megoldásai mindenféle anyagtudományi és -technikai problémával megküzdenek - sokat tanulhatunk belőlük."
A kérdés már csak az, hogy a brit kutatókat miért nem érdekli, hogy már a tyúkok előtt is volt számtalan tojással szaporodó faj, például a dinoszauruszok.