Hunter

Különös csalétket készít egy pókfaj

Létezik egy pókfaj, ami az őt fenyegető ragadozók megtévesztésére képes megmintázni saját életnagyságú mását, ami mindeddig egyedülállónak tűnik az állatvilágban, ahol sokan váltak álcázó-mesterré, saját testének mását - még ha az nem is túl bonyolult - azonban az emberen kívül még egyetlen faj sem készítette el. A pók viselkedése egyben magyarázatot ad, miért díszíti számos pókfaj hálóját különös alakzatokkal.

Ling Tseng és I-Min Tso, a tajvani Tunghai Egyetem biológusai a Cyclosa fajok esetében vették észre ezt a szokatlan stratégiát, melynek képviselői parányi kőtörmelékekkel, növény darabkákkal, áldozataik maradványaival vagy petezsákokkal dekorálják hálóikat.

Mivel az alkalmazott kőtörmelék színe általában a pók színére szokott hasonlítani, a kutatók feltételezték, hogy a pók rejtőzködését segíti. Tso és Tseng elsőként a Cyclosa confusa példányait filmezték le a vadonban, megfigyelve milyen gyakran támadnak a ragadozó darazsak a kidíszített hálóval rendelkező pókokra összevetve a sima hálóban lakókkal. "Úgy gondoltuk, hogy az áldozatok tetemeivel kidekorált hálókkal rendelkező pókokat kevesebb támadás éri, mert az objektumok álcázzák őket" - mondta Tso. "Meglepetésünkre a kidíszített hálójú pókokat sokkal többször támadták meg, mint a sima hálóval rendelkező társaikat."

Ebből arra a következtetésre jutottak, hogy a díszítés a pók álcázása helyett a ragadozók figyelmének elterelését szolgálja, vagyis a darazsak árnyékra repülnek, így a pók megússza a támadást. Ez azonban azt is feltételezte, hogy a póknak megéri a díszítések elkészítésébe fektetett erőfeszítés és a hálóra irányuló nagyobb figyelem. Ezt az elméletüket a Cyclosa mulmeinensis-szel próbálták ki, ami a háló díszítéséhez egyaránt használja zsákmányai maradványait és petezsákjait. A kutatóknak szemet szúrt, hogy a Tajvan keleti partjainál található Orchidea-szigeten honos faj saját testméretével és testszínével megegyező csomókat készít a hálón. Alaposabb elemzések azt is kimutatták, hogy a díszítések azon túl, hogy színben egyezőek, a fényt is ugyanúgy verik vissza, mint a pók teste, ami alaposan megnehezíti a darazsak dolgát. A pók tehát képes ugyanolyan méretű, alakú és megjelenésű díszítéseket elhelyezni a hálóján, mint ő maga.

"Eredményeink azt bizonyítják, hogy ez a törékeny pók csalétkek készítésével védi meg magát a ragadozók támadásaitól, fokozva a háló szembetűnőségét, lemásolva saját külsejét méretben és színben" - írják a kutatók az Animal Behaviour szaklapban. "A pók, és a díszítések a hálóban egy sorozat közel azonos ovális objektumnak tűnnek a ragadozók számára."


Sok sikert, darazsak!

"Nem ismerek más állatot, ami tudatosan épít saját magáról csalétket. Tanulmányunk elsőként demonstrálja az állati készítésű csalétkek funkcióját" - tette hozzá Tso, aki természetesen nem feledkezett meg az elterelő hadművelet hatásfokának felméréséről sem. A darazsak valóban sokkal gyakrabban csaptak le az ál-pókra, mint az igazira, ellentétben a csupasz hálóban ülő pókokkal, ott ugyanis kizárásos alapon a háló gazdájára irányultak a támadások.

A tudósok régóta keresik a pókhálók díszítésének miértjét, Tso szerint azonban erre tanulmányuk fényében sem adható egyöntetű válasz. "Úgy vélem a háló díszítések funkciói nagyon eltérőek lehetnek. Más-más pókfajok más-más okból díszítik a hálóikat" - mondta. Például a pókok gyakran dekorálják hálóikat pókselyem csomókkal, amik egyaránt erősíthetik a hálót, elrettenthetik a ragadozókat, vagy figyelmeztethetik a nagyobb állatokat, nehogy véletlenül belesétáljanak és tönkretegyék a hálót, ugyanakkor vizuális jelzésként is szolgálhatnak, ami odacsalogatja a pók áldozatait. Más pókok, mint a Cyclosa fajok gyakran alkalmaznak egyéb anyagokból készült díszítéseket, amik elsősorban a ragadozók ellen szolgálnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #107
    "A mákokkal (különösen a gubójukkal) végzett kísérleteidre a hatóságok is fölöttébb kíváncsiak lennének"

    Hát, az kérlek úgy volt, hogy én kb. 16 éves koromban elkezdtem foglalkozni a gyógynövényekkel. (A pókokkal korábban.)
    A kertünkben volt pár mák (pipacs!) és a könyvben leírtakat ellenőrizendő egy borotvapengével kis vágásokat ejtettem két mákgubón. Fehéres nedvet eresztettek, amelyet megszagoltam, megvizsgáltam nagyítóval, és otthagytam. Volt benne kíváncsiság, hogy megízleljem, de végülis lemondtam erről, mert ismert növény, ismert anyag, ismert hatásokkal, és nem nekem kellett felfedeznem, így teljesen felesleges lett volna saját bőrömön kísérletezni ezzel. Egyébként a gyógynövények iránti szerelmem kisebb-nagyobb hévvel azóta is megvan. Ha valamilyen egészségügyi problémád van, vagy lesz, bátran fordulj hozzám. Nem ígérem, hogy segíteni tudok, ilyent csak a sarlatánok állítanak, de tanulmányozom a kérdést. Legfeljebb elküldelek a dokihoz. :-)
  • bvalek2 #106
    Látod Magiszter, ezt nevezik személyeskedésnek (nem azt, ha valaki rámutat az ellentmondásokra a hozzászólásodban). Ráadásul offolás.

    Erről a cikkről van szó mellesleg: Hírek az élőszereplős Star Wars-sorozatról. Volt aki csak logikus gondolkozással, volt aki a tanulmányai alapján érvelt, Al Ashrad a véleményével teljesen egyedül maradt.

    Al Ashrad: sikertelen lehetsz a való életben, ha egy fórumon vesztesz, és ennyire nem tudod feldolgozni. Nem irigylem a munkatársaidat, egy furkáló aljas féreggel kénytelenek együtt dolgozni
  • Al Ashrad #105
    Bvalek2 a sci-fi nobel díjas szakértője itt is osztja az észt. :) Jólesett nevetni így délelőtt munka közben. Köszi.
  • Magiszter #104
    Harmadik pontból vonjatok ki egy "dolgokat" szót.
  • Magiszter #103
    - A vallás és a hit két külön világ. A vallást több ember műveli és azonos alapokon van. A hit meg egyéni. Én hihetek abban hogy a kék teknősbékák tartják fent az univerzum működését, de vallás csak akkor lesz belőle ha rajtam kívül több emberben is elültetem ezt a hitet és ők is ezt fogják vallani. Amíg csak én "művelem" addig ez csak hit és nem sorolható egyik vallásba sem.

    - Nem a virtuális részecskékről van szó hanem hogy elkezdtél személyeskedni. Azt meg szerintem sokan nem szeretik. Legalábbis én biztos hogy nem.

    - Bla bla bla bla... túlreagálod a dolgokat egy kicsit a dolgokat nem?

    Amúgy meg: Szerintem fejezzük be a dolgokat. Jöttél te és elkezdtél kioktatni, meg személyeskedni. Ez meg már nem vita hanem sárdobálás és számomra kezd kicsit uncsi lenni.

    Szóval további jó napot bvalek2!
  • sz4bolcs #102
    Jól van, kedves Lord Byron.
  • bvalek2 #101
    A mákokkal (különösen a gubójukkal) végzett kísérleteidre a hatóságok is fölöttébb kíváncsiak lennének

    Az aláírásodra: amíg csak a kínai áruház forgalmaz magyar cégek által Magyarországon gyártott ruhaneműket, addig ujgurok ide vagy oda, ott fogok vásárolni. Ellenben a plázák nyugati márkás üzleteiben kizárólag made in China bilétás cuccok vannak, milyen érdekes... elgondolkoztál már azon, hogy kinek az érdeke a kínaiak elleni hangulatkeltés?

    Természetesen elismerem ujgur testvéreink minden jogát, csak vannak akik ezt kihasználják, nem kellene belesétálni a csapdájukba. Mellesleg a Juan-on ujgurul (és öt más nyelven) is rajta van hogy mennyit ér. Mondj nekem egy nyugati országot, ahol egy 0,6%-os kisebbség nyelve rajta van a fizetőeszközön...
  • Epikurosz #100
    Már általános iskolás koromban lenyűgözött a pókok különös élete, hálószövési tudománya. Vidéki házunk fészerének oldalában tanulmányoztam őket. Azért ott, mert a fészer oldalának támasztott fahusángok között több pókháló volt, és ott kint, a napsütésben jól lehetett látni a hálók mintázatát. A pókok fajtáját nem állapítottam meg, talán egyszer utána nézek. Sima, a Kárpát-medencében megszokott, mezei pókok voltak. A háló egyik sarkában kis gubóban ücsörögtek, úgy vártak a zsákmányra. Hangyákat, legyeket, lepkéket fogtam, amelyeket a hálóba dobtam. Így csalogattam ki őket biztonságos fészkükből, hogy jobban meg tudjam figyelni a viselkedésüket. Érdekes volt látni, amint a pókfonalak rezdülésére a pók kirohan, és egyenesen lecsap az áldozatára, vagy először körüljárja, és csak utána alkalmazza a rovar számára valószínűleg halálos döféseit. Akár fél óráig is lestem a ténykedését, de előbb-utóbb meguntam, és továbbálltam. Egy-két nap múlva tértem vissza. A zsákmány ekkor már be volt fonva pókselyembe, és az eredeti helyén függött, vagy becipelve, a pók fészkének közelében landolt. Ez volt kísérleteim egyike, amelyet kis kertünkben végeztem. Voltak mások is, hangyákkal például, vagy a mákokkal, de ezekről majd egy másik mesében.
  • bvalek2 #99
    - Nem vagy konzekvens. Nem hihetsz valamiben, és tarthatod fent mellette, hogy minden relatív, mert ez érvényteleníti a hited tárgyát (függetlenül attól, hogy az konkrétan micsoda). Mellesleg a vallás a hit közösségi formája, tehát lényegi különbség nincs.

    - Elméletileg SEM lehetségesek a tachionok. Klasszikus példa, hogy feltételezzük, hogy léteznek, és bebizonyítjuk, hogy EGYSZERRE létezik olyan vonatkoztatási rendszer, amiben visszafelé haladnak az időben, és olyan is, amiben előre.

    - A virtuális részecskéken mit érveljek? Olyanok amilyenek, számomra nincs bennük semmi különös (szerintem egyszerűen misztifikálod a rájuk vonatkozó szakkifejezéseket). Menjél fizika szakra, ott majd tanulsz róluk, vagy olvass utána a neten.

    - Te magad is elismerted, hogy csak a hasadra ütöttél. Arra nem gondoltál, hogy lehetnek itt olyanok, aki ismeri a pontos számot, és nevetségessé teszed magad előttük? Mégis mit hittél, 20 éve még kőkorszak volt?
  • Magiszter #98
    - Ki mondta hogy vallásos vagyok? Csak vallásos családban nevelkedtem. Nem ugyanaz a kettő. Hitem van, nem vallásom. És igen... minden relatív.

    - Te írtad hogy elméletileg sem lehetséges. Tessék lehetséges.

    - Csak kötekedsz, nem érvelsz. Tipikus fanatikus. Vegyél be rá valamit és elmúlik.

    - 227. Én nyertem