Hunter

Összetett kémia és kétes eredetű szén a Marson

A NASA Curiosity marsjárója teljes műszerarzenálját bevetette a marsi talaj elemzéséhez, melyben összetett kémiát észlelt. Többek között víz, kén és klórtartalmú összetevők bukkantak elő a talajmintákból, illetve egy kétes utalás a rég áhított szerves összetevőkre, ezek azonban földi eredetűek is lehetnek.

A küldetés vezető tudósa által tett sejtelmes nyilatkozat után óriási várakozás előzte meg a bejelentést. Mivel John Grotzinger a szerves anyagokat kutató SAM (Marsi Minta Elemző) műszerrel kapcsolatos "történelmi" felfedezésről beszélt az egyik amerikai rádióállomásnak, a közvélemény már szerves anyagok felfedezését vizionálta a vörös bolygón, az elmúlt napokban azonban a NASA igyekezett lecsillapítani a kedélyeket. A mai bejelentés és az űrügynökség állásfoglalása szerint az anyagok észlelése a küldetés jelenlegi - korai - szakaszában elsősorban a robotlaboratórium képességeit demonstrálja, ami igen ígéretes az előttünk álló két évre előrevetítve.


"Nincs határozott észlelésünk marsi szerves anyagokról ezen a ponton, de folytatjuk a keresést a Gale-kráter sokszínű környezeteiben" - mondta a SAM főfelügyelője, Paul Mahaffy, a NASA Goddard Űrrepülő Központ tudósa."Bár Mahhafy műszere szerves összetevőket is észlelt, mindenek előtt azt kell megállapítanunk, vajon a Marsról származnak-e" - tette hozzá Grotzinger.

A Curiosity az első robot a Marson, ami talajmintát lapátolt elemző műszereibe. A szóban forgó minta a Rocknest elnevezésű, finom szemcséjű homokot tartalmazó területről származott, ami a Gale-kráter egy viszonylag sík területén fekszik, kilométerekre a marsjáró elsődleges célpontjától, a Mount Sharp-tól. A robot APXS műszere és MAHLI kamerája megerősítette, hogy a Rocknest kémiai összetételét és strukturális megjelenését tekintve is hasonlít a Pathfinder, Spirit és Opportunity marsjárók által korábban vizsgált területekhez. A Rocknest-re a finom szemcsék miatt esett a választás, ami ideális a mintakezelő kamrák belső felületeinek ledörzsöléséhez, eltávolítva a földi lerakódásokat. A MAHLI felvételein egy por borította vékony kéreg figyelhető meg, ami sötétebb, finomabb homokot borít. "A Mars aktív hordalékai sötétebbnek tűnnek a felszínen" - mondta a MAHLI főfelügyelője, Ken Edgett. "Ez egy régebbi hordalék, ami inaktívvá vált, lehetővé téve a kéregképződést, és a por felhalmozódását"


A CheMin műszer vizsgálata szerint a Rocknest mintái felerészben vulkanikus ásványokat, felerészben nem kristályos anyagokat, mint például üveget tartalmaznak. A SAM által észlelt víz nem jelenti azt, hogy a hordalék vizes lett volna, a vízmolekulák kötődése a homok- vagy porszemcsékhez ugyanis nem szokatlan, a SAM által észlelt mennyiség azonban magasabb volt a vártnál. A műszer perklorátot, egy rendkívül reakcióképes vegyületet is azonosított, amit a Mars sarkvidékén a Phoenix leszállóegység is észlelt. A SAM-ben lezajlott reakciók során klórozott metán származékokat és szenet is észleltek. A klór minden bizonnyal marsi eredetű, a szén azonban lehet földi eredetű is.

"Tudományos műszereink szinte mindegyikét bevetettük a hordalék elemzéséhez" - mondta Grotzinger. "A műszerek együttes teljesítménye és az adatok gazdagsága nagy reményekkel kecsegtet az elsődleges tudományos célpont, a Mount Sharp vizsgálatánál"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bubis asvanyviz #30
    A linken lévő írás hemzseg a történelmi és tárgyi tévedésektől. Már ott elhibázott a gondolatmenet, hogy a mai fiatalságot egy cseppet sem érdekli az űr meghódítása, vagy egyéb az emberiség jövőjét érintő kérdés. Ennek okai persze sokrétűek és inkább ne menjünk bele ennek boncolgatásába, bár ennek megértése fontos lenne a kérdés szempontjából ( az emberiség nem tud előre tervezni, élj a mának gondolkodásmód amelybe beletartozik a pazarló életvitel amelyet persze egyrészt a média is gerjeszt, mindez sokrétű társadalmi probléma, de persze a bejegyzésben ez a végletekig le van egyszerűsítve és félre van magyarázva).
    "a technikai civilizáció kora leáldozik. Az űrbe pedig sosem fogunk kijutni ténylegesen…" - már az ilyen nagyot mondó kijelentés is jelzi, hogy nem lehet komolyan venni a leírtakat. Összességében elmondható, hogy a szerzőnél jóval több tudással és felkészültséggel rendelkező emberek, tudósok véleménye áll szemben egy látszólag frusztrált nem kellően képzett ember agymenésével. Már csak az a kérdés, hogy miért nem unod még e véleménynek a hangoztatását minden az űrkutatás témájában megjelenő cikknél ( persze biztos jó trollkodni, de nem értem ez milyen élvezettel szolgál, na mind1.
  • WoodrowWilson #21
    Te valami olyan ellen harcolsz, ami nem létezik. Az sg Don Quijotéja. A mai "értelmiségi fiatalok" közül nem tudom, ki reménykedik az "űr meghódításában", de szerintem a 99%-uk nem gondolja, hogy az ő életében a Marsnál távolabbra el fog jutni az ember.
    A viselkedésedből viszont arra következtetek, hogy te nagyon hittél a dologban, aztán mikor rájöttél, hogy ez nem a közeljövő zenéje, jól megsértődtél, és most próbálsz kompenzálni.
  • NEXUS6 #54
    Atyám, szövegértés, meg ilyenek?!
    Szerintem nem árt, ha ezekkel megismerkedsz, ha komolyan gondolod ezt a fórumozás dolgot.

    Rárabolsz 1-1 mondatrészre és nem veszed figyelembe a többit. Had ne azon vitatkozzak, hogy olvastad félre (talán direkt mert vitatkozni akarsz) és fűzöl rögtön hozzá személyeskedő megjegyzéseket.

    Bocs de ehhez a stílushoz most fáradt vagyok.

    Segítek azért, nagyjából ugyan azt írtam, amit te, kisaranyom, csak kevesebb indulatszóval.
    ;)
  • NEXUS6 #53
    Miröl beszélsz?
    Ezt már hányszor lejátszottuk. Az államok egyre kevésbé hajlandók olyan beruházások mögé állni, ami gyökeresen változtatja meg a társadalmat. Új közlekedési eszközök kifejlesztése, de akár csak az alapkutatás támogatása. Pl Amcsiban félig felépítettek egy az LHC-nél majd 10X akkora energiájú gyorsítót, majd törölték az egészet.

    Az államok egyre kevésbé avatkoznak bele a piaci dolgokba, ezért egyre ekvesebb erőművet, vagy olajfinomítót építenek, ami hosszútávon fogja megbosszulni magát. A régi infrastruktúrát tartják fenn vagy adják el. Egyre kevésbé avatkozik bele az állam, abba ahogy a tőkés bánik a melóssal és csak sopánkodik amikor enek demográfiai hatása van. Mert robottá, vagy agyatlan fogyasztóvá alakítja és egyre kevésbé vállal így aktív szerepet a társadalom újrateremtésében.

    Az államok lesoványítása oda fog vezetni, hogy nem is lesznek képesek megálljt parancsolni ezeknek a folyamatoknak, a gyeplő gyak már most is be van dobva a lovak közé. A demokráciában 4 évente választások vannak, eddig terjed a vezetés "hosszútávú" tervezése. Ez tény. Ezzel akarsz vitatkozni?
    Nőjjél már fől!
  • NEXUS6 #46
    Azért az megér egy misét, hogy a Szovjetunio mire volt képes a 70-es években és mire képesek azok az államok most amelyek a helyén maradtak.

    A Szu-t, a szoc világrendszert egyszerűen az szüntette meg, hogy az emberek elveszítették benne a hitüket élükön a vezetőikkel, Gorbacsovval, Sevarnadzéval, vagy nálunk Németh Miklóssal és a többi szocival. Megnéztek valami nyugati reklámblokkot és azt mondták: hát nekünk is kell ilyen!

    A gond az, hogy már elfelejtették, hogy anno miért is választották azt, hogy nekik más út kell.
  • Vol Jin #84
    A galaktikus nullsíkon fognak átvonulni. Most ezt az ezotériás baromságot hajtogatják. A hibbant Pataki Attila a tévében is arról hablatyolt, hogy vagy egy hétig sötétség lesz, de utána jó lesz. Szóval nem csak áramszünetet vízionál, hanem egy hétig fény sem lesz szerinte. Hiába izzik a Nap, fény az nem lesz. De örül neki, hogy utána jó lesz, csak ki kell bírni az egy hetet. Persze ahhoz hülye, hogy tisztában legyen azzal, hogy mekkora baromságokat beszél, és ha igaza is lenne, akkor egy hét alatt szétfagyna, mert mínusz kétszáz foknál is hidegebb lenne itt a Nap fénye nélkül.
  • TokraFan #80
    Ez történik, amikor egy tanulatlan suttyó felfedezi a blogolást, illetve, hogy súlyos ostobaságát immár milyen könnyen szórhatja szét az éterben!

    Az ilyenek fognak 21-én kvantumot ugrani (vagy mit, mert természetesen ennek sincs semmi értelme)
  • kvp #77
    Modern piramis: Luxor Hotel Las Vegas. 18 honap, sok vas es beton, megtobb uveg, kb. akkora mint az egyiptomiak. Nem biztos, hogy olyan tartos, de az nem volt szempont.

    Az elorelatas azt jelenti, hogy amikor megepitenek valamit, akkor gondolni kellene arra, hogy mi lesz vele 50 vagy 100 ev mulva. A mai modern epuletek atlag elettartalma nyugaton kb. 20-30 ev. A mai eletben elorelatni a kornyezetszennyezessel kellene. Tehat ha ma kivagom az erdot, akkor holnap nekem jo, de holnaputan mindenkinek rossz. Ma szinte az osszes hosszutavu beruhazas csak 20-30 evre nez elore, tehat senki nem gondol arra, hogy mi lesz a jovoben. A kozepkorban, sot a globalizacio bekoszonteig az osszes tarsadalomban gondoltak arra, hogy lakhato maradjon a kornyezetuk a kovetkezo generacio szamara is. Ma ez nem szempont.

    "A paksi bővítés is szinte megokolhatatlan, mert mindenki természetesnek veszi, hogy a magyarországi fogyasztás nem fog bővülni, márpedig az új és a régi blokkok együtt üzemelésével hatalmas energia többlet keletkezik."

    Paksra kellene meg ket kb. 1-1 GW-os blokk. Ezek mellett a regieknel tartalyt es primer kort kellene cserelni. Akkor meg jelentos penz is jonne be az eladott energiabol es az elasando radioaktiv anyagok mennyisege is minimalis lenne, mert a surgarzo anyagok tobbseget benne hagynak a felujitott epuletekben. Osszessegeben olcsobb lenne es kornyezetbaratabb is. Megfelelo karbantartas es idoszakos alkatreszcserek eseten akarmeddig uzemelhet egy reaktor. Mondjuk ez igaz barmire, egy autora is, amig van hozza alkatresz addig javithato...
  • Vol Jin #75
    Ne zavartasd magad, a legtöbb ember azt gondolja, hogy végtelen.
    Te is ezt gondoltad, és próbáltad kioktatni. Ha egysorossal okoskodsz, akkor ezt kapod. Ha azt írtad volna, hogy te úgy tanultad, hogy végtelen, akkor nyílván nem ezt a választ kapod.
  • NEXUS6 #72
    Egy több évszázados piramis, vagy katedrális építésnél kell egy elég erős előrelátás, sőt hit a jövőben.
    Na az most össztársadalmi szinten nincs meg.
    Sőt a társadalmat a folyamatos romlás ideájával bombázza a média. Aminek eredménye, hogy ezáltal így is lesz.
    Ha nem szedsz fel egy eldobott zacsit az utcán, mert úgy is minden mindegy, akkor egy óra mulva már két zacsi lesz, mert más is úgy gondolja, egy hét múlva meg egy szemét lerakó lesz a park.

    Aztán az ilyen régen épített híres évezredes "termékekbe" nincs valahogy beépítve az előre tervezett elavulás, ami nálunk a partfisnyéltől kezdve talán a luxusóceánjáróig mindenben benne van. És amire az egész társadalmunk épül, hogy a gazdaságot fenntartuk.