Hunter

Belekóstolt a talajba a marsi minilabor

Első alkalommal használták a NASA Curiosity marsjárójának legnagyobb teljesítményű műszerét szilárd minta elemzésére, minilabor jelenleg a talajban kutat az élet fenntartására alkalmas vegyületek után.

A Curiosity robotkarja még múlt hét péntekén öntött egy maréknyi finom szemcséjű homokot a Marsi Minta Elemzőbe (SAM), ami kemencéi és színképelemzői segítségével két napon át elemezte a minta kémiai összetételét, számoltak be az amerikai űrügynökség Sugárhajtómű Laboratóriumának tudósai kedden.

A SAM a marsjáró legnagyobb tudományos rakománya, ami a kutatók várakozása szerint minden eddiginél átfogóbb képet ad majd a marsi talajról. A mintavételezés egy homokos területen, a "Rocknest" folton történt, a finom szemcsék a SAM és a vele szomszédos CheMin műszerekbe kerültek, utóbbi röntgensugár diffrakcióval azonosítja a talaj ásványait.

A CheMin már korábban is vizsgálta a Rocknest talaját, azonban a mostani elemzés volt az első, amikor a tudósok a SAM műszert is bevetették. A minták két spektrométeren és egy gáz kromatográfon haladnak át, melyek a mikrohullámú sütő méretű SAM belsejében helyezkednek el. "Jó adatokat kaptunk az első szilárd mintából" - nyilatkozott Paul Mahaffy, a SAM főfelügyelője. "Nagy mennyiségű adatot kell kielemeznünk, emellett pedig további Rocknest minták vizsgálatát is tervezzük, megerősítendő az eddig szerzett ismereteinket"

A SAM belsejében elhelyezkedő szenzorok a talajmintákból kinyert gázokat és oldható anyagokat vizsgálják. A műszer képes a szerves anyagok egészen kis mennyiségeinek észlelésére és bármely más korábban alkalmazott műszernél szélesebb körű azonosítására. A SAM tömegspektrométere molekuláris súlyuk és elektromos töltéseik alapján azonosítja a gázokat, az élet számára fontos elemek, köztük a nitrogén, foszfor, kén, oxigén, hidrogén és szén után kutatva. A műszer lézeres színképelemzője alkalmas a metán, széndioxid és vízpára mérésére, emellett pedig rendelkezésre áll a fentebb említett gáz kromatográf, ami a különböző gázok elkülönítésével szerves összetevők után kutat. A SAM korábban már próbálkozott a Mars levegőjében metán észlelésével, a négy légköri mintaelemzés azonban nem adott egyértelmű észlelést az esetlegesen az életre utaló gázra.


A SAM két mintabeöntő nyílása a Curiosity "árbóckamerájának" képén

Amennyiben a Curiosity-nek sikerülne szerves anyagokat találnia, az a 35 évvel ezelőtti Viking szondák három életészlelési kísérletének újravizsgálását eredményezhetné.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Kriszt85 #6
  Én is ebben reménykedem. legalább baktérium, aztán szépen sorba fedeznének fel más bolygókon érdekes életformákat. De kezdve a kicsitől szépen haladva az izgalmasabb, mintha egyből alienekre vagy D9-es ürgére bukkannánk, az hirtelen nagy változásokat jelentene, bár végül is ha baktériumot fedeznének fel más bolygón már az is eléggé megváltoztatná a gondolkodásmódot. Szerintem, há' vagy nem :D Mindenesetre a szkeptikusokat elcsendesítené :)
 • fszrtkvltzttni #5
  Alien odafingik, aztán jót röhög magában XD
 • csimmasz #4
  Ja, de mint mondtam abban bízom, hogy igen!
 • wraithLord #3
  De hát a cikk is azt írja, hogy gáz a kromatográf, gáz kromatográffal nem lehet elválasztani. :D

  A viccet félretéve, kíváncsi vagyok, hogy találnak-e valamit.
 • jaspercry #2
  A remény hal meg útóljára.
  2-3 milliárd év nincs ott szinte semmi.


  csimmasz :
  " lesz egyértelmű bizonyíték az élet jelenlétére más égitesteken, akár bakteriális szinten."

  Vagy igen ,vagy nem

 • csimmasz #1
  Szerintem egyszerűbb lett volna leszálni az egyik marslakó kertjében és megkérdezni tőlük van e metán ottan!

  Amugy én abban reménykedem, hogy valami fordulat történik végre ebben a volt élet nem volt élet a Marson játékban.

  Remélem, még az én életemben lesz egyértelmű bizonyíték az élet jelenlétére más égitesteken, akár bakteriális szinten.