Hunter

Újabb különös gömbök a Marson

Különös gömb alakú kőzet képződmények okoznak újabb fejtörést a NASA tudósainak, akik nem igazán tudják, mit is látnak az Opportunity marsjáró által készített felvételeken.

Az új felvételen a Kirkwood elnevezésű kőzetkibúvás látható, hólyagszerű dudorokkal sűrűn beborítva. Első látásra a képződményről a már korábban felfedezett, úgynevezett marsi "áfonyák" - vasban gazdag, ugyancsak gömb alakú képződmények ugorhatnának be, amit először 2004-ben észlelt az Opportunity. A most felfedezett formáció azonban több tekintetben is jelentősen eltér, állítják a tudósok.


A Kirkwood-formáció

"Ez az egész küldetés egyik legkülönösebb felvétele" - mondta a robot expedíció főfelügyelője, Steve Squyres, a Cornell Egyetem csillagász professzora. "A Kirkwood telis-tele van ezeknek a kis gömbölyű objektumoknak a sűrű felgyülemlésével. Természetesen azonnal az áfonyákra gondoltunk, ez azonban valami más. Soha nem láttunk még ilyen sűrű gömb-felhalmozódást egy marsi kőzetkibúvásban"

Az Opportunity marsjáró jelenleg a Cape York nevű területet kutatja, a hatalmas Endeavour-kráter nyugati peremén. A lassan kilenc éve dolgozó robot évről évre szolgál új, érdekes felfedezésekkel. A fentebb említett marsi áfonyákra nem sokkal 2004-es leszállása után bukkant rá. A gömbölyű képződmények valójában vízben képződött ásványi koncentrációk, melyek lerakódtak az üledékes kőzetekben, és több helyen is felbukkantak az Opportunity eddigi útja során.

A 2004-es felvételek egyike az "áfonyákról"

A Kirkwood kőzet gömb alakú képződményei azonban a robot mikroszkópos és röntgensugarú vizsgálatai alapján valami újat testesítenek meg. A felvételen több objektum is meg van törve, furcsa koncentrikus köröket tárva fel a belsejükben. "A külsejük keménynek, míg a belsejük lágyabbnak tűnik" - mondta Squyres. "Eltérnek koncentrációban, eltérnek szerkezetben, eltérnek összetételben, eltérnek eloszlásban. Így hát maradt egy csodálatos geológiai rejtélyünk"

A tudományos csapat több elmélettel is előállt, azonban egyik sem bizonyul támadhatatlannak. "Eltarthat egy ideig, mire rájövünk, ezért most csak annyit tehetünk, hogy nem foglalunk állást és hagyjuk a kőzeteket mesélni" - összegzett Squyres.


Az Opportunity jelenlegi munkaterülete, amit hasonló kőzetkibúvások tarkítanak, magasságuk jellemzően 30 centiméter körül mozog

A Kirkwood tanulmányozása után egy újabb nagy horderejű felfedezéssel találhatja majd szembe magát a marsjáró. Panorámaképein felfedeztek egy másik érdekes kőzetet, egy fakó foltot, ami a tudóscsoport feltevése szerint fontos agyag ásványokat tartalmazhat, így az Opportunity a mostani vizsgálat után máris gurulhat következő állomása felé, aminek kifejezetten kedvezni fog a közeledő tavaszi napéjegyenlőség. A marsi tavasz biztosítja a megfelelő energiaellátást a robot nappaneljei számára. "A marsjáró rendkívül jó egészségnek örvend, különösen ha figyelembe vesszük a 8 és fél évnyi, a Mars felszínén kemény munkával eltöltött időt" - mondta a marsjáró projekt vezetője, John Callas, a pasadenai Sugárhajtómű Laboratórium (JPL) mérnöke. "Az energiatermelési szintek hasonlóak az egy évvel ezelőttiekhez, ezért egy produktív tavaszi és nyári kutatási szezonnak nézünk elébe"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)