Hunter

Hol lehet a marsi metán?

Több mint egy hónap kutatás után a NASA Curiosity marsjárójának még mindig nem sikerült bizonyítékot találni a Marson a biológiai folyamatokra utaló légköri metán létezésére.

Az eredmény újabb csavart ad a marsi metánról szóló feltételezéseknek. A gázt korábban földi távcsövekkel és a bolygó körül keringő szondákkal is kimutatták. "Valamilyen szinten érthető, mivel még nagyon korai mérésekről van szó, melyekben még mindig próbálják kitapasztalni a műszerek viselkedését" - mondta Michael Mumma, a NASA Goddard Űrrepülési Központjának bolygótudósa, aki csapatával 2003-ban észlelt metánt a Marson.


A Curiosity "önarcképe", ami 55 nagyfelbontású képből készült

A Földön a légköri metán több mint 90 százalékát élő rendszerek termelik, míg a maradék geokémiai folyamatokhoz köthető. A gáz könnyedén lebomlik a napfényben, ezért marsi jelenléte egy folyamatos forrást feltételez a bolygófelszínen. A Marson azonban valószínűleg nem a Nap sugárzása az egyetlen, és nem is a leggyilkosabb metánpusztító. Például a bolygó légköre és talaja is tartalmazhat olyan vegyületeket, ami rendkívül káros a molekuláris kötésekre nézve, beleértve a metánét is.

"Az oxidációs folyamat már a légkörben elkezdődhet és szétterjedhet a Mars felszínében. Valószínűleg a felszín is rendelkezik oxidánsokkal, többek közt hidrogén-peroxiddal, ami potenciálisan a metán gyors megsemmisülését eredményezheti" - nyilatkozott a Curiosity tudósa, Sushil Atreya, a Michigan Egyetem munkatársa a Discovery News-nak, hozzátéve, hogy a Mars porviharai is szerepet játszhatnak, metánromboló vegyületeket juttatva a légkörbe, illetve jelentős elektromos mezőket gerjesztve, melyek közvetlenül pusztítják el a gázt.

A Curiosity augusztusban szállt le a Marson, hogy megállapítsa, vajon rendelkezett-e valaha is a vörös bolygó az élet kialakításához és fenntartásához szükséges összetevőkkel, ennek megfelelően felszerelték a talaj, a kőzetek és a légköri minták kémiai elemzéséhez szükséges eszközökkel. A marsjáró tudósai a Curiosity első két légköri mintájának elemzésében még észleltek metánt, ezt azonban földi maradványokként kezelték. A SAM (Marsi Minta Elemző) műszerrel végzett további két kísérlet azonban még csak 5 ppm körüli metánkoncentrációt sem észlelt. Mumma szerint ez nem meglepő. "Másfél évvel eredményeink közzététele után azt vettük észre, hogy a globális átlag 3 ppm alá csökkent. Ez csupán az általunk várt fele volt, amennyiben nincs semmi, ami gyors metánpusztulást váltana ki" - mondta.


A SAM lézeres színkép elemzője

"A kutatás folytatódik" - mondta Paul Mahaffy, a Curiosity tudósa, hozzátéve, hogy folyamatosan növelik a kísérletek érzékenységét, így a történetet még koránt sem szabad lezártnak tekinteni, sőt, még csak most kezdődik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • idebudanemoda #14
    Hol lehet a marsi metán?
    fingom sincsen.
  • fszrtkvltzttni #13
    Gondolom te is a marsról jöttél, arra fele kevés az iskola, pótold itt a földön.
  • fszrtkvltzttni #12
    Gondolkozz micimackó! Több kamera -> az egyik le tudja fényképezni a másikat?
  • bull sith #11
    Ezt akartam én is kérdezni. Valószínű direkt így vágták össze a képeket. Ami még bosszantó hogy az 55 nagyfelbontású képből készült kép helyett kiszúrják a szemünket egy 500x542-es JPEG-el. a telefonkijelzőmnek kicsi ez a kép, pedig jó lett volna háttérnek :P
  • RobiGoBH #10
    Ha ez a Curiosity 55 nagyfelbontású képből készült "önarcképe", akkor hogy csinálta magáról? mikor tisztán látszanak a robotkarjai amiken a kamerák vannak....
  • Wharyoo #9
    Ezen kívül per pillanat éppen csak a metán alkalmankénti megléte/eltünése a kérdéses, illetve annak oka(i), nem az, hogy a marslakók vannak-e, és ha igen, akkor hol...
  • Molnibalage #8
    Mivel jelenleg más fajta életformát nem ismerünk, ezért csak ezt tudjuk értelmezni és ezért ezt keresik...
  • blitzkrieg1 #7
    Ha te ilyen okos vagy es mindent tudsz, akkor miert nem te dolgozol a NASA-nal helyettuk?
  • frensys #6
    Nevetséges az egész! A földi viszonyokat keresik a beszűkült begyeesedett elméleteik alapján, víz meg metán meg egyéb baromság..mikor totál teljesen máshogy is kialakulhatott élet és van is..! Idegen fajok vannak a marson is, de kurvára semmit nem fognak ezek az idióták találni, hiszen azok a felszín alatt vannak...de ne is menjünk bele.
  • mkfdd #5
    Az ott a hegy lábánál a 66os út? :)