• kvp
    #77
    Modern piramis: Luxor Hotel Las Vegas. 18 honap, sok vas es beton, megtobb uveg, kb. akkora mint az egyiptomiak. Nem biztos, hogy olyan tartos, de az nem volt szempont.

    Az elorelatas azt jelenti, hogy amikor megepitenek valamit, akkor gondolni kellene arra, hogy mi lesz vele 50 vagy 100 ev mulva. A mai modern epuletek atlag elettartalma nyugaton kb. 20-30 ev. A mai eletben elorelatni a kornyezetszennyezessel kellene. Tehat ha ma kivagom az erdot, akkor holnap nekem jo, de holnaputan mindenkinek rossz. Ma szinte az osszes hosszutavu beruhazas csak 20-30 evre nez elore, tehat senki nem gondol arra, hogy mi lesz a jovoben. A kozepkorban, sot a globalizacio bekoszonteig az osszes tarsadalomban gondoltak arra, hogy lakhato maradjon a kornyezetuk a kovetkezo generacio szamara is. Ma ez nem szempont.

    "A paksi bővítés is szinte megokolhatatlan, mert mindenki természetesnek veszi, hogy a magyarországi fogyasztás nem fog bővülni, márpedig az új és a régi blokkok együtt üzemelésével hatalmas energia többlet keletkezik."

    Paksra kellene meg ket kb. 1-1 GW-os blokk. Ezek mellett a regieknel tartalyt es primer kort kellene cserelni. Akkor meg jelentos penz is jonne be az eladott energiabol es az elasando radioaktiv anyagok mennyisege is minimalis lenne, mert a surgarzo anyagok tobbseget benne hagynak a felujitott epuletekben. Osszessegeben olcsobb lenne es kornyezetbaratabb is. Megfelelo karbantartas es idoszakos alkatreszcserek eseten akarmeddig uzemelhet egy reaktor. Mondjuk ez igaz barmire, egy autora is, amig van hozza alkatresz addig javithato...