Hunter

Ősi folyómederre bukkant a marsjáró

Mindössze hét hét után máris bizonyítékot talált a víz múltbéli jelenlétére a Curiosity a Marson. A robot különböző konglomerátumok, más néven az üledékes kőzetek csoportjába tartozó kavicskövet fotózott le. A küldetés tudósai szerint a kavicsok mérete és kerekded formája a víz munkájára utalnak. A kutatók véleménye szerint a marsjáró vízfolyások egy ősi hálózatára bukkant.

A kőzetek, amiket a NASA Sugárhajtómű Laboratóriumának sajtótájékoztatóján ismertettek, "évmilliárdokkal ezelőtt" ülepedhettek le, azonban a folyamok hosszú időszakokon át fennmaradhattak a felszínen, mondta a Curiosity egyik tudományos felügyelője, Bill Dietrich, a Berkeley Egyetem geológus professzora. "Több ezer, vagy akár több millió évre becsüljük ezt az időszakot" - nyilatkozott a tudósítóknak.


A Mars körül tevékenykedő műholdak már jó ideje észleltek csatornákat a bolygófelszínen, amiket valamilyen folyam, a feltevések szerint folyékony víz vájhatott a talajba. Az egyenlítői Gale-kráterben földet ért Curiosity felfedezése elsőként ad hitelt ezeknek az észleléseknek.

A tudósok szerencséjére a marsjáró pont egy igen látványos kavicskő mellett haladt el. A jókora, 10-15 centiméter vastagságú darab emelkedett ki a talajból. "Hottah-nak neveztük el" - mondta a marsjáró projekt tudósa, John Grotzinger, hozzátéve, hogy a név Kanada északnyugati területének egyik tavára utal, a kutatók ennek a területnek az elnevezéseit használják a Gale-kráter objektumainak katalogizálásához. "Úgy néz ki, mintha valaki erre járt volna egy légkalapáccsal és belefúrt volna a járdába, valahol Los Angeles egy külvárosi építkezésén"


A tudósok jelenleg a kőzet kavicsairól készült felvételeket tanulmányozzák. Méreteik és alakjuk utalásokkal szolgálhat az ősi vízfolyam sebességére és kiterjedésére. A terület korábbi műholdas megfigyelései is a víz egykori jelenlétére utaltak, amit a kavicskőzet most megerősített. A jelenlegi értelmezés szerint a robot egy hordalékkúp csúcsán helyezkedik el, melynek anyagát a kráter falról mosta ki a víz, leülepítve a síkságon, amit több más folyam szelt át. A kutatók úgy vélik, sikerült azonosítaniuk azt a bizonyos völgyet a kráter peremnél, ahol a víz egykor belépett a kráterbe, ezt Peace Vallisnak nevezték el.


Összehasonlítható a marsi kőzet a földi kavicskővel

Következő lépésként a kavicskőzet kémiai összetételét szeretnék megvizsgálni, ez ugyanis fontos utalásokat adhat a víz természetére, meghatározva például a pH értékét, és utalásokkal szolgálhat az akkori környezetre is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • norbre #47
    pont én mondom hogy képhiba, illesztési pontok
  • Omega #46
    Ezek illesztési hibák és hiányzó képkockák, nincs meg minden a google-nek sem. Miből gondolod, hogy szándékos lenne?
    Lehet pl. technikai akadály a lassú kommunikáció a Mars felé, vagy egyszerűen lusták frissíteni, mindent föltenni. Ha valóban titok, akkor nincs fönt a nasa honlapján sem a hiányzó részlet.
  • lally #45
    -húúú; Ezen képek most má aztán tényleg: De_1-"Dánke schőn"! -mondták mellettem még az orosz-partizánok is.

    Kezd tehát így ( most már ténylegesen is) gubancolódni, Ez az "Ale_Mars"-i feltáró helyzet !(?)
  • norbre #44
    mars- global maps/visible imagery

    mars- global maps/ctx mosaic

  • lally #43
    A korábbi kérésem megismételném:
    -ezen ominózus esetekben is
    a "PrintScreen" képekkel, ezeket még közkinccsé is tennétek ?

    Köszike, előre is!
  • norbre #42
    Válts át a Layers/Global maps-én CTX mosaicra és máris nem lesz semmilyen kitakarás..
    szerintem a legvalószínűbb hogy ezek képhibák
  • fityisztma #41
    Megsúgom, én szoktam kitakarásokat csinálni. Az üzleti életben szükségem van rá, hogy a vevő ne a gyárat hívja, ezért a gép fotóján kitakarom az illetlen részt.
    De nagyon ciki lenne, ha fekete négyzetekkel takarnám ki. Egyszerűen a környező területről kivágok egy szükséges kis négyzetet, ami színben passzol az adott helyhez, aztán Ctrl-c majd Ctrl-v.
    Tutira nem veszi észre a kitakarást. Nem értem, ha én mezei egér így ki tudok takarni, a NASA miért fekete négyzetekkel "takar ki"?
  • xyl #40
    Ha valaki kitakarást akar látni:
    54°30'37.15"D és 17°32'12.93"K
    Az egésznek a jobb alsó és és felső sarka az érdekes, ahol a téglalap vonalban folytatódik. (Észak fent)
    Lehet, persze, hogy oda be akarnak egy másik képet rakni.
  • Omega #39
    Ez a néhány pixel éppúgy lehet lejárat a marslakók bunkerébe, mint valami képhiba.
  • norbre #38
    nincs mit ;)