MTI

Halálos gyógyszerkísérletek a fejlődő országokban

India az utóbbi öt évben az amerikai, brit és más európai gyógyszercégek "kísérleti terepévé" vált, ahol a laza szabályozásnak köszönhetően gondtalanul elvégezhetik az új készítmények szabadalmaztatásához szükséges klinikai vizsgálatokat - hívta fel a figyelmet a The Independent.

Azóta, hogy Újdelhi 2005-ben enyhített a gyógyszerkísérletekre vonatkozó előírásokon, egyre több nyugati gyógyszeripari vállalat dönt amellett, hogy a kontinensnyi országba szervezi ki az új készítmények tesztelését. Indiát a gyógyszergyárak számára nem csak a lazább szabályozás teszi kedveltté, hanem az 1,2 milliárdos lakosságának mérete és genetikai diverzitása is, ráadásul jelentősen megkönnyíti a munkafolyamatokat az, hogy az ottani orvosok többsége - a brit gyarmati múlt nyomán - beszél valamennyire angolul és az országban nagy számban találni a kísérletek lefolytatására alkalmas kórházakat is. Mára az orvosságok klinikai tesztelése Indiában egy jól jövedelmező iparággá vált, amely több mint 150 ezer embert "foglalkoztat" összesen mintegy 1600 vizsgálatban.

A kiszervezések egyik árnyoldala a gyógyszerek tesztelésével összefüggésbe hozható halálesetek növekvő száma. Egyedül Indiában 2007 és 2010 között legalább 1730 ember vesztette életét a nyugati fejlesztésű orvosságokkal kapcsolatos vizsgálatok résztvevőjeként, bár a vállalatok többsége úgy véli, a szóban forgó kísérleti személyek, akikre elsősorban betegségük miatt esett a választás, egyébként is belehaltak volna az életüket megkeserítő kórba. A gyógyszeróriások ellen kampányolók legfőbb érve, hogy a kísérleti alanyokat, akik gyakran India nyomornegyedeiből és legszegényebb közösségeiből kerülnek ki, nem tájékoztatják megfelelően a vizsgálat menetéről - kihasználva azt, hogy többségük nem tud írni-olvasni.


A The Independent több indiai államban, így Andra Pradésban is vizsgálódott, és számos esetben tapasztalt visszaéléseket, például, hogy egy oltóanyag tesztelésébe szülői jóváhagyás nélkül vontak be gyerekeket. A 13 éves Szarita Kudumula - akin egy, a HPV (humán papillomavírus) ellen az amerikai Merck vállalat által kifejlesztett készítményt teszteltek - is így járt. Szülei csak az után értesültek a klinikai vizsgálatról, hogy lányuk összeesett és meghalt. "Senki nem kért tőlünk engedélyt" - mondta Szarita édesapja. A termék tesztelése mindazonáltal az Andra Pradés állambeli hatóságok beleegyezésével történt.

Gulam Nabi Azad indiai egészségügyi miniszter korábban a parlamentben bejelentette, hogy 10 külföldi gyógyszercég - közöttük az amerikai Pfizer és Eli Lilly, a német Bayer, a francia Sanofi-Aventis - összesen 22, a kísérletek közben vagy közvetlenül azokat követően 2010-ben elhunyt személy után fizetett kártérítést a hozzátartozóknak, esetenként 3 ezer fontot (1,1 millió forintot), ami a politikus szerint nevetséges összeg a szóban forgó vállalatok által az új készítményekért bezsebelt hatalmas pénzekhez képest.

"Az indiaiakat pénzszerzésre használják a vállalatok. Általában analfabéta és szegény embereket választanak, akik egyébként soha nem tudnák megengedni maguknak a cégek által forgalmazott drága gyógyszereket" - állapította meg Dr. Csandra Gulhati indiai orvos, aki az elmúlt egy évtizedben hazájában lefolytatott gyógyszerkísérletekről gyűjtött adatokat. A nyugati gyógyszercégek azonban váltig állítják, hogy következetesen ügyelnek a szabályok betartására. A Brit Gyógyszerészeti Társaság egy nemrég kiadott közleményében hangsúlyozta: a szabadalomszerzési procedúra részét képezi az, hogy a brit hatóságok a klinikai próbákat is jóváhagyják - függetlenül attól, hol végezték őket - a nemzetközi irányelvek figyelembe vételével.

Dr. Anand Rai indiai orvos szerint a probléma az, hogy hazájában teljesen átláthatatlanok a gyógyszerkísérletek, mivel hiányzik a megfelelő szabályozás és elszámoltathatóság ezen a téren. S ez elsősorban a vállalatok számára ilyen kísérletekre engedélyt adó etikai bizottságok felkészületlenségének tudható be. Az orvosi kutatásokat ellenőrző indiai tanács vezetője ellenben úgy véli: az elmúlt 15 évben jelentős előrelépés történt az említett testületek működésében.

India mellett számos más fejlődő országban, így Kínában, Indonéziában és Thaiföldön is jelentősen megemelkedett az utóbbi években az óriáscégek irányítása alatt zajló gyógyszerkísérletek száma. A vezető nyugati gyógyszergyárak, amelyek 2010-ben 40 milliárd fontot ( 14,8 billió forintot) fordítottak kutatás-fejlesztésre, a készítmény-tesztelések fejlődő országokba való kiszervezésével átlagosan 60 százalékkal csökkentik kutatási költségeiket. A legutóbbi felmérések szerint az európai gyógyszercégek által az új termékek szabadalmaztatásához gyűjtött klinikai adatok közel fele a fejlődő országokból származik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • gforce9 #43
  Ok, akkor elbeszéltünk egymás mellett, de hasonlókat gondolunk csak más megközelítésből :) Sry, ha támadó voltam túlzottan.
 • Mat666 #42
  "Te elhiszed, hogy először a törvény változott és utána jöttek a cégek? :) Ez a naivitás ez fordítva működik, akkor is, ha elsőre nem úgy tűnik"

  Teljes a zavar a fejedbe mikor írtam azt hogy először a törvény változott és utána jöttek a cégek én azt írtam vagyis a cikket idéztem hogy

  "Azóta, hogy Újdelhi 2005-ben enyhített a gyógyszerkísérletekre vonatkozó előírásokon, egyre több nyugati gyógyszeripari vállalat dönt amellett, hogy a kontinensnyi országba szervezi ki az új készítmények tesztelését"

  AZ egy értelmű legalábbis számmora hogy azért változtatták meg az ottani törvényeket mert ezek a cégek ezt akarták. Kihasználták a hatalmukat és a meg vásárolható politikusokat hogy elérjék amit akarnak.

  Ezért írtam azt hogy
  "politikai akarat kel na meg persze az hogy a döntés hozok ne legyenek korruptak"
  Mert ha korruptak megvásárolhatók és nem nézik a népük érdekét akkor az történik amit a cikk is ír és amit te is mondasz.
  Én mindössze annyit írtam ha nem lennének korruptak nem lennének megvásárolhatok akkor kemény törvénye kel kordában LEHETNE tartani őket.
  Az egy másik téma hogy ez inkább csak vágyálom és hogy a mai világban ennek nincs realitása.

 • Mat666 #41
  Indiát mióta sorolják a 3. világbeli országokhoz?
 • gforce9 #40
  Te elhiszed, hogy először a törvény változott és utána jöttek a cégek? :) Ez a naivitás ez fordítva működik, akkor is, ha elsőre nem úgy tűnik. A te általad felvázolt sorrend illogikus. Egyébként tényleg nem szoktam felhozni ilyet mert egyébként faszkodás belekötni egy fórumon a helyesírásba, de némelyik mondatodat nem értem mert nagyon kusza. Kérlek fogalmazd újra őket. Olvasd vissza magadnak. Nagyon szívesen vitázok, de nem értem sokszor mit is akarsz mondani. És tényleg enm azért írom mert a helyesírásoba akarnék belekötni, mert egy fórumon az ilyen nme egyéb, mint faszverés. Csak nem értem mit írsz.
 • Mat666 #39
  Úr isten értelmezd már amit írtam.

  "Na akkor értelmezem ezt neked 2005-ig kemény törvények voltak ott azt miután azt meg változtatták enyhítetek jöttek a gyógyszer gyártó cégek mint szarra a légy.
  Szóval kemény törvényekkel lehet őket szabályozni persze ehhez politikai akarat kel na meg persze az hogy a döntés hozok ne legyenek korruptak mert ha azok akkor az van amiről a cikk szól és amit te is mondasz."

  Ezen mit nem lehet érteni.
  Tehát egyet értek veled meg a másik gyere kell is csak annyit akartam kihozni belőle hogy kemény törvénye kell kordában lehetne tartani ezeket a cégeket de ahhoz az kellene hogy idézem magam még egyszer
  "politikai akarat kel na meg persze az hogy a döntés hozok ne legyenek korruptak mert ha azok akkor az van amiről a cikk szól és amit te is mondasz."

  Részemről ennyi. • gforce9 #38
  Az alföldön élek. Jobban élünk még itt is, mint a 3. világbeli éhezők.
 • Mat666 #37
  Menny le az Alföldre azt meglátod mennyire élünk jobban.
 • gforce9 #36
  Azért nem európában lobbizzák ki, mert (önnmagamat idézem) "Ezek a cégek-lobbik pontosan olyan törvényeket hozatnak meg, amilyeneket csak elbír a társadalom komolyabb zavargások nélkül." Ezen mit kell még magyarázni?

  Értelmezni meg nem kell nekem a dolgokat. Szerintem inkább neked kéne, már ne is haragudj. Vagy te tényleg azt hiszed, hogy egy "felelős" politikus úgy gondolta, hogy milyen jó lesz az embereknek, ha kísérletező kedvű gyógyszergyárak jönnek aztán próbálgatják az új cuccokat. Mert ez könnyen belátható, hogy nem szolgálja az emberek javát. Egyrészt azért mert veszélyes ipar, másrészt pedig azért, mert ami pénzt emiatt kap az ország, azt nem a lakosok jólétére fordítják, hanem néhány kiválasztott zsebét vastagítja. Most ezt tényleg olyan nehéz átlátni? Tényleg azt hiszed, hogy az a kormány jót akart a néppel tenni, amikor enyhítette a szabályozást? Egyszerűen nem értem, hogyan lehet egy ilyen dolgot azzal a legyintéssel elintézni, hogy: "dehát ők engedték meg" Bakker, az ottani közembernek marhára semmiféle beleszólása nincs ebbe, pont úgy, mint ahogy nálunk sincs beleszólása senkinek a kormányzásba, kivéve azokat a köröket, akik pénzelik ezt az egész tolvaj-rabló politikai elitet.
 • finizlik #35
  Mi kb 600x olyan színvonalon élünk mint ők.

  Te tényleg más világban élsz.
 • Mat666 #34
  Miért nem Európában lobbizzák ki ja mert itt nincs csóró ország meg csóró emberek mi pl MO.
  Azért nem itt csinálják mert itt komoly törvények vannak ennyi.
  Azt nem vitatom hogy hatalmas érdek érvényesítő hatalommal rendelkeznek de ha kemény törvények vannak akkor bizonyos szintig kordában tarthatóak.

  És csak úgy megjegyzem ahogy a cikk is írja

  "Azóta, hogy Újdelhi 2005-ben enyhített a gyógyszerkísérletekre vonatkozó előírásokon, egyre több nyugati gyógyszeripari vállalat dönt amellett, hogy a kontinensnyi országba szervezi ki az új készítmények tesztelését"


  Na akkor értelmezem ezt neked 2005-ig kemény törvények voltak ott azt miután azt meg változtatták enyhítetek jöttek a gyógyszer gyártó cégek mint szarra a légy.
  Szóval kemény törvényekkel lehet őket szabályozni persze ehhez politikai akarat kel na meg persze az hogy a döntés hozok ne legyenek korruptak mert ha azok akkor az van amiről a cikk szól és amit te is mondasz.