Hunter

Gyógyszerkoktél áramlik a fürdőszobákból a környezetbe

A reggeli zuhanyzás vagy fürdőzés jelentős hormon-, antibiotikus és egyéb gyógyszerészeti hatóanyagforrás, amelyek károsak a környezetre, hangoztatják amerikai tudósok.

A múltban a szakértők a WC-ket tulajdonították a legnagyobb gyógyszerszennyező tényezőknek. Ezek aktív farmakológiai összetevőket (API) mosva a csatornákba és a szennyvíztisztításhoz alkalmazott növényekbe. Azt már korábban megállapították, hogy ezek a szennyezőanyagok képesek egyenesen áthaladni a fertőtlenítő folyamaton, bejutva a tavakba, folyókba és az óceánokba. A tudósok fogamzásgátlók, antidepresszánsok és egyéb szerek aktív hatóanyagaira bukkantak a vízvezetékekben és az ivóvízben is.

"Már korábban megállapítottuk, hogy a gyógyszerek aktív összetevői elsősorban a vizeletből és a székletből történő kiválással jutnak ki a környezetbe" - nyilatkozott dr. Ilene Ruhoy, a Touro Egyetem kutatója. "Azonban most első alkalommal azonosítottunk egyéb potenciális útvonalakat, a fürdést, a zuhanyzást ás a mosást. Ezek az útvonalak több gyógyászati API szempontjából is fontosak lehetnek, melyeket főként külsőleg alkalmazunk. Ilyenek a különböző krémek, testápolók, kenőcsök, zselék és bőrtapaszok."

Az API-k új forrását korábbi anyagcserével és gyógykészítmény alkalmazásokkal kapcsolatos tanulmányokból tárták fel. A kutatók azokra az API-kra fókuszáltak, amiket a bőrön alkalmazunk, vagy az izzadsággal kerülnek ki a testünkből és jellemzően a fürdéssel vagy a mosással a fürdőszobák lefolyóin távoznak. Így a kör kibővült a szteroidokra, többek közt a kortizonra és a tesztoszteronra, a bőrgyógyászati készítményekre, mikrobaellenes szerekre, narkotikumokra és más hasonló anyagokra.

Ruhoy eredményeit az Amerikai Kémiai Társaság Nemzeti Ülésén ismertette, ahol elmondta, hogy a felsorolt API-k egy része olyan formában jut a környezetben, aminek jóval nagyobb hatásai vannak, mint a székletből és a vizeletből származó összetevőknek. Utóbbiak ugyanis többnyire már nagy részben lebontva, a vesén és a májon keresztül áthaladva jutnak ki a testből, míg az egyszerűen lemosott vagy kiizzadt összetevők szinte változatlan formában, egyfajta anyavegyületként kerülnek ki a környezetbe, így jóval erőteljesebb hatásokat fejthetnek ki.

Ruhoy több megoldást is felvázolt a bőrön alkalmazható gyógykészítmények környezeti hatásainak minimalizálására: "az orvosok nagy segítséget nyújthatnak, ha a szükséges legalacsonyabb dózist írják fel. A tudósoknak folytatniuk kell a jobb hatóanyag beviteli rendszerek fejlesztése terén végzett munkájukat, hogy az API-k gyorsabban és teljesebben szívódjanak fel. Az API-k környezetbe vezető nagyobb útvonalainak a feltérképezése fontos lépés környezeti hatásai minimalizálásához."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #70
    LOL hat ilyenkor mindenki politizal, még a modi is..
  • djhambi #69
    Röhej, de 4 bünti pontot kaptunk azért, ami a többi megnyilvánolásunknál milliószor enyhébb volt... :D

    Epikurosz azt mondta, hogy jobbik, én mondtam valamit valami MSZMP-ről, és azt írta nekem a moderátor, hogy akár igazam is lehet, de nem politizálunk a fórumon, és bünti. :D Biztos nem olvasta a régebbi vitákat, az tuti.
  • Tetsuo #68
    Egymassal vitaztatok, hogy egyforma buntitek van? :D
  • djhambi #67
    Legurult a lefolyón az ivóvízbe. :D
  • Epikurosz #66
    De még milyen messzire!
    :-D
  • Loverman #65
    elgurult a gyógyszered?
  • Tetsuo #64
    Nekem nincs idom filmekre, maradok a konyveknel.. :)
    Amugy kedvenc filmem, kb Baraka.. neha nezek egy-egy dramat, amiben jol jatszanak, es qrvajo a sztori, pl A mások élete, de Bruce Willisbol mar kinottem vagy 10 eve.. persze nem szolom le azt, aki ilyen keptelen es nivotlan dolgon lazitja az agyát, nekem is van ilyen. Az sg. ;)
  • Epikurosz #63
    Majd megtudod te is. :-)
    Az ember fiatalon csinálja, öregedve meg nézi. Mármint a balhékat. Az egészséges akciófilmeket szeretem, és az ízlésem nekem nem változott az évek során sem.
    A 007-es ügynök, a Mission Impossible, Brúsz Vilisz filmjei jók, de ha jól, mélyebben meggondolom, általában azokat a kalandfilmeket élvezem, amelyek több, változatos helyszínen zajlanak - mérsékelt égövön, nagyvárosban, sivatagban, trópusokon, tengeren; autón, hajón, repülőgépen, vonaton stb. - de nem sci-fi, hanem olyan akció, amely akár velem is megeshetne bármikor.
  • Tetsuo #62
    Akciofilm rajongo vagy Epi? LOL Ezt nem gondoltam..
  • Tetsuo #61
    Lenkeinek azert voltak jo meglatasai, csak kisse visszas, a gyogyszeripar profitehseget taglalo konyve tele van sajat termekek reklamaval.. :)