Berta Sándor

Jönnek az olcsóbb biochipek

Az OKI Printing Solutions és a PEPperPRINT nevű cég kutatói egy különleges nyomtatót mutattak be, amellyel hatékony biochipek készíthetők. A készülék a világ első úgynevezett peptidnyomtatója és forradalmasíthatja a betegségek diagnosztizálását, valamint a hatóanyag-kutatást.

"Az új peptidnyomtatóval a jövőben jóval olcsóbban, egyszerűbben és gyorsabban készíthetünk számos dolgot. Több alkalmazási területe lehetséges, így például az orvosok a jövőben biochipjeink segítségével gyors diagnózisokat készíthetnének és nem lenne szükség a laboratóriumokban elvégzendő tesztekre. A gyógyszerek szintén jobbak és olcsóbbak lehetnek, mivel a gyógyszeripar gyorsabban és hatékonyabban kutathatna" - hangsúlyozta Volker Stadler, a PEPperPRINT vezérigazgatója.

A peptidnyomtató a következőképpen működik: az eljárás során mikrométer pontossággal, több rétegben aminosavakat nyomtatnak egy üvegfelületre. Így jönnek létre az úgynevezett biochipek. A készülék teljesen úgy néz ki, mint egy hagyományos nyomtató, csak ötször nagyobb. A szabadalom a PEPperPRINT tulajdonában van. A módszer kizárólag az OKI LED-technológiájával működik, mivel csak az elég precíz az ilyen eljárásokhoz."Több mint 15 éven keresztül nem volt hatékony és olcsó megoldás a biochipek készítésére. A peptidnyomtató az eddig alkalmazott módszereknél több mint százszor olcsóbb" - tette hozzá a szakember. Eddig egy biochip 30 000 euróba került, a jövőben az új módon gyártott biochipek esetében ez az ár lecsökkenhet 300 euróba.

Volker Stadler elmondta, hogy egyetlen peptidchip segítségével akár több száz vagy több ezer fertőzést is diagnosztizálni lehet. Mindez azt jelenti, hogy rendkívül gyorsan meg lehetne állapítani, hogy valaki milyen betegségben szenved.

A PEPperPRINT munkatársai a technológiát a Fraunhofer Intézet szakembereivel közösen fejlesztették ki, a módszer öt év után vált alkalmassá a piacon való bevezetésre. A cég és az OKI csak ezután kötöttek együttműködési megállapodást. A biochippiac értékét a szakértők 3 milliárd euróra becsülik, a készülék értékesítése 2010 márciusában kezdődhet. A peptidnyomtatót először a november 18és 21 között megrendezendő düsseldorfi MEDICA kiállításon mutatják be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Epikurosz #16
  A piacon mindennek ára van. Gondolom, ha te lennél érintett ebben a találmányban, te sem adnád ingyen. Én egyébként nem is nagyon szeretem azt, ami ingyen van, mert gátja a fejlődésnek, és erkölcstelen. Még a segély is, ami egyeseknek ingyen van, egy rossz dolog, mert azért a pénzért valakiknek dolgozniuk kell. A segélyezett meg munka nélkül kap valamit. Hasonló megfontolásokból nem szeretem a torrenteket, mert ott is ingyen kapsz valamit, amiért mások megdolgoztak. Ezért is írtam ezzel kapcsolatban, hogy én jogosnak tartanék valamiféle átalánydíjat a torrentek esetében is, ami menne a szerzői díjak alapjába.
  Témára visszatérve: ha 300$ lesz a biocsip, az mindenképp üdvözlendő, és valószínűleg lesz ennél olcsóbb is. Ezen felesleges fintorogni, meg összeesküvéselméletet gyártani, hogy biztos azért lesz olcsóbb, hogy mindenkibe be lehessen ültetni. Lehet egy egészséges tartózkodás, de a végletekig eltúlzott paranoia nem jó.
 • gforce9 #15
  régebben is kilóra adták az egészséget, csak nem ennyire... mostmeg már leplezni sem akarják, hogy a pénz a motiváció, marhára mindegy, hogy hány emberen segít. A lényeg, hogy minél maximálisabb profitot termeljen. Valószínű, hogy így a 300 eurós árral jókora profitot fog termelni. Gyanítom többet, mint a 300 000 euróssal. Igaz az emberek többsége így sem részesül belőle, de örüljünk neki, hogy olcsóbb lett. Félre ne érts, nem azzal van a bajom, hogy olcsóbb lett. Hanem azzal, hogy egy ilyen találmány nem szolgálhatja az össes embert, mert a profit a lényeg.
 • Epikurosz #14
  "300 000 helyett 300 euró? Hú akkor az most jó mi? "
  Szerinted, ez nem jó?
 • gforce9 #13
  "A biochip piac értékét a szakértők 3 milliárd euróra becsülik" szóba sem kerül ennek az értéke olyan levetítésben, hogy mennyi életet lehet vele megmenteni. 3 milliárd euró...hát oké akkor ez biztos kafa. Örülök, hogy majd kifizethetem ezt is. Bár mit aggódok? Eddig is én fizettem. A kutatók felszerelését meg 3 rizsszemért rakják össze kínában a gyerekek szalag mellett 6 műszakban. Jajjdejó hogy mostmár ilyenünk is van. De örülök. 300 000 helyett 300 euró? Hú akkor az most jó mi? Akkor akár minden gazdagabb ember is hozzáférhet. Kicsit se groteszk dolog. Várom a fikázást, hogy szűklátókörű hülye vagyok. Itt úgyis az a divat.
 • CybeRick #12
  tehát olcsóbb lesz a diagnosztikai eljárás, amiért továbbra is ugyanannyit vagy többet fognak leakasztani rólunk. legfeljebb megmagyarázzák hogy ez mennyivel precízebb és gyorsabb. mert ez már csak így megy...
 • Scroll #11
  Én meg a kötözködő barmokat imádom...
 • GyuriX2572 #10
  És hogy oldják meg a fehérjék 3. 4.-leges szerkezetét (chaperonok nélkül) ?
 • readswift #9
  "Innovate... Don't Emulate"

  ez pedig a Fender gitárgyár szlogenje :D
 • readswift #8
  Ez tényleg labor cucc, igaza van... Orvostanhallgató ismim szerint ez arra jó hogy MO-n majd világszinvonalú dolgokat lehet folytatni, amikre eddig csak jóléti országokban volt példa.
 • Epikurosz #7
  Imádom az ilyen kis okostojásokat. Elismétlik, amit mások leírtak.

  Innovate, don't immitate!