Hunter

Felgyorsítanák a test gyógyító mechanizmusát

Tudósok szerint gyógyszerek bizonyos kombinációja megtévesztheti testünket, túlpörgetve öngyógyító mechanizmusát.

A módszert a szív- vagy csontsérülések gyógyulásának felgyorsítására használnák a londoni Imperial College kutatói, akik egereken próbálták ki az eljárást. A kezelt rágcsálók csontvelője százszor annyi őssejtet bocsátott ki mint normális társaiké, elősegítve a szövetek regenerálódását. Az emberi kísérletekre még jó pár évet kell várni.

A csontvelő őssejt termelése a gyógyulási folyamat természetes része, különböző típusok - nem csak vérképző őssejtek - indulnak el a szövetek feltöltésére a sérülés természetétől függően. Egyes esetekben, mint például egy szívinfarktusnál a sérülések kijavítása nem tökéletes és a működési zavarok továbbra is fennmaradnak. A brit kutatók alaptézise a kibocsátott őssejtek mennyiségének növelése, ami reményeik szerint gyorsabb és teljesebb felépülést jelent. Több módszer is létezik a vérsejt termelő őssejtek számának növelésére, a tanulmány azonban két adott típusra fókuszál, az endotélre, ami a vércsatornákat felépítő sejteket termeli, és a mezenchimálisra, ami csont- vagy porc sejtekké alakul.

Az egerek először egy "növekedési faktort" kaptak - olyan fehérjét, ami génaktiválódást vagy -inaktiválódást, növekedést vagy fejlődést indíthat azokban a sejtekben, amelyek felszínén a faktort "felismerő", receptor molekulák vannak. Ezután egy új gyógyszert, a Mozobilt adagoltak a rágcsálóknak. Ezzel a kombinációval mind az endotél, mind a mezenchimális sejtek sokkal nagyobb arányú kibocsátását érték el. "A test állandóan javítja önmagát, azonban amikor egy sérülés súlyos, ez a mechanizmus korlátokba ütközik. Reméljük, hogy az őssejt többlet kibocsátással, amit az egereknél már sikerült elérnünk, biztosítani tudjuk azt az őssejt mennyiséget, amire a test adott területének szüksége van, így növelve az öngyógyulást és felgyorsítva a javítási folyamatot" - taglalta dr. Sara Rankin, a tanulmányban részt vett egyik kutató a BBC-nek.

A módszerben rejlő másik nagy lehetőség azon esetek tompítása, amikor az immunrendszer saját szövetei ellen veszi fel a harcot. A mezenchimális őssejteknek megvan az a képességük, hogy elfojtsák az immunrendszert, azaz kezelhetővé tehetik az autoimmun betegségeket. A kutatás következő lépcsőfoka az elért őssejttöbblet gyakorlati hasznának vizsgálata lesz, azaz az egerekben cirkuláló sejtek felgyorsítják-e, vagy alaposabbá teszik-e a súlyos lefolyású betegségek által okozott sérülések gyógyulását. A remények szerint az eljárás emberi klinikai kísérleteire 10 éven belül lehetőség nyílik.

"Jó ideje tudjuk, hogy a csontvelő tartalmaz olyan sejteket, amik pótolhatják az elvesztett vagy elöregedett sejteket" - magyarázta Peter Weissberg professzor, a Brit Szív Alapítvány orvos-igazgatója. "Most még valószínűbbnek tűnik, hogy a csontvelő rendelkezik a sérült belső szervek, mint a szív és a vércsatornák javításához szükséges sejtekkel, de túl kevés áramlik ki belőlük, ahhoz hogy a gyógyulás hatékony legyen."

Weissberg professzor szerint az Imperial College kutatása több fontos molekuláris ösvényt azonosított, melyek nagy szerepet töltenek be a fent említett sejtek mozgósításában. "Kifejlesztővé válhat egy gyógyszer, ami kölcsönhatásba lép ezekkel az ösvényekkel, serkentve a megfelelő számú és típusú őssejtek bekerülését a keringésbe, amivel kijavíthatóvá válnak a sérülések" - zárta le kommentárját Weissberg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dez #104
  "Halandzsa. Tekintve hogy az orvos eszköztára a működő gyógymódok, a természetgyógyászé a hagyományos gyógymódok, a kettő közt nyilván van átfedés, de olyan működő gyógymód nincs, amiről a természetgyógyász tud, az orvos meg nem."

  Ez sajnos egy hatalmas nagy tévedés!!! Láthatóan fogalmad sincs az egészről...
 • Balumann #103
  Hát ha nem válik be akkor keresek más megoldást amivel megtudom szüntetni a betegség vagy probléma okát. Placebot nemhiszem hogy adnak természetgyógyászatban. Mint írtam egyébként vannak nagyon jó könyvek is ahol meg lehet keresni a természetes "gyógyszereket", még csak természetgyógyászhoz se kell elmenni, bár szerintem érdemes, mert akkor több oldalról keresik meg az OKát, és segítenek. A nagy gond ott van az orvostudománnyal, hogy nem az egészséggel foglalkoznak, hanem a betegségek gyógyszeres kezelésével. Lehet, hogy csak 1x felidegesítették és azért kezdett el fájni akármilye, és már gyógyszerezik azonnal többnyire olyannal amiket élete végéig szedheti, amik többnyire még akadályozzák is a rendes életmódban, és mellékhatásai is vannak. Amiket Lenkei leírt, elég sokra tudok példát a szűk családon belül is, és ez miatt nem fog meggyőzni az, hogy téved egy kicsit a vitaminok terén (nemhiszem hogy ezen tévedése egyébként bárkinek is kárt okozott volna, maximum anyagiakban, viszont rengeteg ember aki nem eszik elég választékosan, sokkal egészségesebb lett tőle).

  Egyébként dronkZero-nak még: A köptetőnek meg van adva hogy hány órán belül kell hatnia (6 vagy 7), ha már 3 napig nem hat az már nem hat. A tea sem hatott egyből természetesen.
 • sz4bolcs #102
  Ha elmész természetgyógyászhoz, ott se szólsz, hogy nem használ valami?
 • Balumann #101
  Nem akartam részletezni a betegséget, a köptető soha nem hatott nálam és mikor felírta ugyan úgy köhögtem még 1-2 hétig. Az magától nem kerül olyan állapotba egy jóideig hogy azt ki lehessen köpni. És igen, ugyan azt kaptam el amit a sulimban többen is, és 3 hétig csak köhögtek meg panaszkodtak, én 3 napig voltam csak beteg, meg előtte 5 napig köhögtem kevésbé.

  A vitaminokkal kapcsolatban máig heves viták folynak, és kutatások. Vitamintúladagolásban nem lehet meghalni, maximum valamilyen rossz hatása lehet, de ahhoz kb. Lenkei vitaminjaiból naponta legalább 10-et be kellene venni... (Tények a vitaminról című dok filmet tudom ajánlani).

  " Tekintve hogy az orvos eszköztára a működő gyógymódok, a természetgyógyászé a hagyományos gyógymódok, a kettő közt nyilván van átfedés, de olyan működő gyógymód nincs, amiről a természetgyógyász tud, az orvos meg nem. Legfeljebb azt hiszi, meg elhiteti veled is."
  Mind1 ezen nincs értelme tovább vitatkozni, egyszer szerintem majd megtapasztalod. De csak még 1 példa, anyukám elment az orvoshoz hogy adjon neki valami egyszerű nyugtatót, mert munkahelyén felidegesíti a kollgéája, és felírt neki 2 gyógyszert amit élete végéig szigorúan kell szednie.

  "Halandzsa. Tekintve hogy az orvos eszköztára a működő gyógymódok, a természetgyógyászé a hagyományos gyógymódok, a kettő közt nyilván van átfedés, de olyan működő gyógymód nincs, amiről a természetgyógyász tud, az orvos meg nem."
  Továbbra is azt mondom, hogy ennek olvass valahol utána, ahol erről írnak, hogy mennyi gyógyszer csak tüneti kezelés, vagy placebo, találsz máshol is Lenkeitől függetlenül. Ezen nincs értelme tovább vitatkozni, majd te is megtapasztalod minden bizonnyal mennyire mindig a legjobb gyógymódot adják...

  "Kicsit túl sokat olvasod Lenkeit, ha már kezded elhinni, hogy a háziorvosod a halálodat akarja..." Csak egyszer olvastam el a könyvét, azóta nem foglalkoztam Lenkeivel. De azokról amit írt már sok helyen, és nem cáfolták meg, és a tapasztalataim sem cáfolják meg egyáltalán nem.
  A másik, hogy tudom hogy nem akarja a halálomat a háziorvosom, és Lenkei sem állított ilyet, sőt pont ellenkezőleg. Az egész arról szól, hogy megtanulják mivel kell kezelni, de gyógyítani sok esetben nem fognak, holott meg van a megoldás hogyan lehet meggyógyulni (csak nem a gyógyszertárban kapható eszközöktől...). Amikor orvosnál voltam, szinte kivétel nélkül felírt mindig valamit, amit a gyógyszertárban kellett megvenni... Tudom ha ezzel a betegséggel ami legutóbb volt, elmentem volna az orvoshoz, felírt volna antibiotikumot, köptetőt, és még fenetudja mit, ahogy az osztálytársamnak. Jóval előbb gyógyultam meg mint ő, persze ez lehet másnak is köszönhető.
  Jah és a "természetgyógyászi" teában én se hittem, és mégis ^^

  Lenkei igen itt téved, hogy azt mondja nem lehetnek káros hatásai a túladagolásnak, de mint írtam ilyen mennyiségü vitalomtartalommal (ami többszöröse tényleg a vitaminszükségletünknek, főleg ha még eszünk is mellette) LEHETETLEN túladagolni, ha 1 túladagolásos halál vagy per is történt volna arról már tonnaszámra jelentek volna meg a Lenkei kritikák...
  De ha tudsz bármi meggyőző írást, amiben nem csak úgy támadják, hogy szcientologus vitaminokat terjeszt, meg veszélyes vitaminját engedélyezték mégis mert más néven kiadta (amiről aztán semmi megerősítés nincs, hogy tényleg ártalmas...), akkor elhiszem.

  "bjektíven mindenről eldönteni, hogy mi igaz, mi túlzás és mi konkrét hazugság" Erre való a más helyen is olvasgatás.
 • dronkZero #100
  "Most voltam pár napig egy kicsit beteg, köhögtem nagyon, szedtem pár napig azt a köptetőt amit az orvos szokott felírni... Utána kipróbáltam egy állítólag régi teát (tej, hagyma, méz, kakukkfű), nah következő nap egymás után köhögtem ki a felesleget."

  Na itt van fenn a szemellenző.
  1. Természetesen nem a 3 napja szedett köptető hatott, hanem a gyógytea, _azonnal_.
  2. Természetesen jól diagnosztizáltad magad, és a kezelés hatására gyógyultál meg. Az elképzelhetetlen, hogy egyik sem hatott, és 4 nap volt a betegség lefolyása, tökmagadtól gyógyultál meg.
  3. "az orvos szokott felírni" Ha így szeded a gyógyszert, akkor ne is csodálkozz, hogy több bajod lesz, mint amin segít.

  "A tüneti kezelés sok esetben ROSSZABB mint egy lassabb, de a betegséget megszüntető kezelés"

  Halandzsa. Tekintve hogy az orvos eszköztára a működő gyógymódok, a természetgyógyászé a hagyományos gyógymódok, a kettő közt nyilván van átfedés, de olyan működő gyógymód nincs, amiről a természetgyógyász tud, az orvos meg nem. Legfeljebb azt hiszi, meg elhiteti veled is.
  Kicsit túl sokat olvasod Lenkeit, ha már kezded elhinni, hogy a háziorvosod a halálodat akarja...

  "Ha keresel nekem konkrét tényeket, amik megcáfolják Lenkei illetve az orvostudomány ellenségeinek állításait, akkor elhiszem hogy hazudott mindenben! :)"

  Nem hazudott mindenben, bakker, ezt egy szóval sem állítottam. Azt mondom, hogy csúsztat, túloz, démonizál, felnagyít. Szent-györgyitől idéz(vitamin = betegség ha nem eszed), aztán eléd rak egy kiló vitamint. 50 éves drasztikus hibákat állít be általánosként. Bemeséli neked, hogy amit az orvos ad neked gyógyszert, azt a rosszgyógyszerlobbi hatására adja, hogy meghalj, de ő a jógyógyszerlobbi vitaminjait adja neked, szinte ingyen. Nem azt mondom, hogy minden hazugság, csak azt, hogy nem tudod objektíven mindenről eldönteni, hogy mi igaz, mi túlzás és mi konkrét hazugság. És egy ilyen bizonytalan irománynak egy szavában sem bízok. Beleolvastam már többször, meg a pofánkba nyílt egy Lenkei életerő centrum, olvasom a szórólapjait mindig. De a könyvét nem fogom. Megvenni meg pláne.

  "mindenben lehetnek hibák. Például nemrég néztem dokumentumfilmet a vitaminokról, és ott vigygálták a vitamintablettákat, és pl. 1 vitamin (A vitamin?) csontritkulást is okoz nagyobb mértékben (jóval többszöröse mint Lenkei vitaminjai)."

  Az orvostudomány ismeri a vitamintúladagolást, csak Lenkei szerint hazugság ez... Ez nem a vitamin hibája, ez Lenkeié. Az is az ő hibája, hogy neked ez újdonság.
 • sz4bolcs #99
  Gyógyteáknál, amit a természetgyógyász ad mi garantálja, hogy mindig azt iszod meg, ami a leghatákonyabb?
 • Balumann #98
  "Nagyon sok gyógyszer készül gyógynövényből, ha épp az a leghatékonyabb, azt kapod."
  Nah ez az, amire számtalan ellenpélda van, legjobban összeszedve Lenkei könyvében, de még nagyon sok helyen lehet olvasni tőle teljesen függetlenül. Nem igazán érdekel, hogy Lenkei mennyire járatja le magát a vitaminjaival (hozzáteszem, hogy erről már több mindent olvastam, pl. hogy külföldön jóval nagyobb dózisban szedik mint ahogy itt ő árulja, és a betiltott vitaminjairól is...), én most az orvostudományra gondolok.
  Egyáltalán nem mindig a legjobb gyógymódot, gyógyszert kapod, pont ez a lényeg. A szemellenző itt rajtad van nem rajtam, nem vagy hajlandó elolvasni sem az ő könyvét, és semmit ami az orvostudományt, gyógyszerlobbyt kritizálja rossz iránya miatt (igen tudom, sok ága van, és nem mindegyik ROSSZ). A tüneti kezelés sok esetben ROSSZABB mint egy lassabb, de a betegséget megszüntető kezelés (akár placebo hatással, akár természetgyógyászat). Ha keresel nekem konkrét tényeket, amik megcáfolják Lenkei illetve az orvostudomány ellenségeinek állításait, akkor elhiszem hogy hazudott mindenben! :)

  "Hogy mennyi mindenről derült ki, hogy marhaság, nem működik, nem úgy van. Csak így teljes a kép." A gond az, hogy sok emberben az a kép van, hogy a múltban csak primitív emberek voltak. Tényleg nincs misztikum, mégis néhányan képtelenek elhinni hogy a múltban képesek voltak olyan építményeket létrehozni mint pl. Stonehange, piramisok. Ezért jönnek az ufo-s magyarázatok is...
  És ugyan ez vonatkozik a gyógymódokra is. Nekünk pl. van egy állati vastag könyvünk a gyógynövényekről, a topikom tárhelyére is felraktam 3 gyógynövényes könyvet is.
  Most voltam pár napig egy kicsit beteg, köhögtem nagyon, szedtem pár napig azt a köptetőt amit az orvos szokott felírni... Utána kipróbáltam egy állítólag régi teát (tej, hagyma, méz, kakukkfű), nah következő nap egymás után köhögtem ki a felesleget. (mivel itt betegségről van szó, anyagi hatásról, itt nem lehet azt mondani, hogy azért tudtam kiköpni mert hittem benne...).
  Az orvosok hol foglalkoznak azzal, hogy minden vitamin megfelelően jut be a szervezetedbe, hogy sportolsz-e eleget, nem a negatív érzelmektől vagy-e beteg, és a többi módszer?

  És az is tény, mindenbe bele lehet kötni (sőt bele is kötnek mindenbe), mindenben lehetnek hibák. Például nemrég néztem dokumentumfilmet a vitaminokról, és ott vigygálták a vitamintablettákat, és pl. 1 vitamin (A vitamin?) csontritkulást is okoz nagyobb mértékben (jóval többszöröse mint Lenkei vitaminjai).

  A tudománnyal kapcsolatban én nem az elméletekre gondolok, hanem arra hogy mit tud VIZSGÁLNI és ALÁTÁMASZTANI a tudomány. Itt milyen szemellenzőre gondolsz ? :)

  Tudom, reménytelen eset vagyok.
 • dronkZero #97
  "A lényegen nem váltzotat, addig azok maradtak fennt amik tényleg hatásosnak bizonyultak tapasztalatok útján, mindig volt aki továbbadta a korábbiak tapasztalatait. Ami gátat szabott ennek, az a civilizációban kialakult hülyeségek, és látható az eredmény, amik korábban nem voltak mert továbbadták a tapasztalatokat."

  Miért, szerinted mi az orvostudomány, ha nem az emberiség _MŰKÖDŐ_ gyógymódjainak gyűjteménye? A pozitív orvosi tapasztalatok összessége?

  "A különböző növényekben rengeteg gyógyító anyag van. Azt ne mond, hogy a tea is placeboként gyógyít... és ha jól tudom az is időszámítás előtti "találmány"!"

  És a háziorvosod is ajánlja. Én a több ezer éves _nem működő_ gyógymódokról beszélek.

  Lenkei már többször lejáratta magát, ne erőltesd már. Olyan, mintha Gyurcsánnyal példálóznék, hogy ő is megmondta hogy milyen jól élünk. (Bocs a politikáért, de asszem ezt mindenki érti)

  Nagyon sok gyógyszer készül gyógynövényből, ha épp az a leghatékonyabb, azt kapod. Csak legfeljebb egy tablettát kell lenyelned, nem pedig fél kiló gazból főzni teát.
  Gyógynövényt hol szerzed be?

  "Tehát, ahogy fedezzük fel a régmúltat, csak csodálkozunk hogy mikre voltak képesek (minden téren, építészet is)."
  És lássuk be a korlátait. Vannak nagyszerű dolgok, az emberi leleményesség és elszántság csodái, de semmi természetfeletti vagy hihetetlen. Amiért furcsán hat, az a "sötét középkor", a természettudományos fejlődésben beállt ezer éves szünet. Ha a rómaiak megmaradnak, valószínűleg 1200-ban repülünk. Viszont azt is lássuk be, hogy nagyon sok mindenben tévedtek. Hogy mennyi mindenről derült ki, hogy marhaság, nem működik, nem úgy van. Csak így teljes a kép.

  "de szóval a lényeg a tudomány jelenlegi helyzete."

  A tudomány határterületei mindig bizonytalanok. MINDIG bele lehet kötni. MINDIG rengeteg rossz elmélet van, jó általában csak egy. Szerintem ezen lovagolni elég szűklátókörűség. Főleg, ha emellett fent van a szemellenző ami eltakarja az eredményeket.
 • Balumann #96
 • Balumann #95
  Nemtudom, hogy konkrétan erről hallottam, én régebbre emlékszem, de akkor is érdekes:
  Idézet:
  "A legújabb lelet egy trák férfihoz vezeti az érdeklődőket: a kutatások alapján tudható, hogy i. e. 2500 és 1800 között egy 60 év körüli trák férfit műtöttek meg. A megtalált koponyán egy 3 x 4 centiméteres lyuk volt látható, melynek széleit gondosan lecsiszolták, innen lehet tudni, hogy valóban műtétről lehetett szó. Az orvos komoly mesterségbeli tudásról tett tanúbizonyságot, hiszen a páciens túlélte a „lékelést”, melyre az utal, hogy a koponya csontszövete láthatóan gyógyulni kezdett."
  Sikeres koponyaműtét 4000 évvel ezelőtt

  Vagy itt is egy:
  Sikeres kínai agyműtét ötezer évvel ezelőtt

  Minden bizonnyal ők tudták az okát, és lehet hogy korábban sokan meghaltak, de ahhoz hogy túlélje valaki ahhoz nem elég hogy véletlenül jól fúrjanak bele a koponyájába és segítsenek a betegen.
  A lényegen nem váltzotat, addig azok maradtak fennt amik tényleg hatásosnak bizonyultak tapasztalatok útján, mindig volt aki továbbadta a korábbiak tapasztalatait. Ami gátat szabott ennek, az a civilizációban kialakult hülyeségek, és látható az eredmény (skorbutos történet, Semmelweis esete, és még milió!), amik korábban nem voltak mert továbbadták a tapasztalatokat.
  Tehát, ahogy fedezzük fel a régmúltat, csak csodálkozunk hogy mikre voltak képesek (minden téren, építészet is).
  A különböző növényekben rengeteg gyógyító anyag van. Azt ne mond, hogy a tea is placeboként gyógyít... és ha jól tudom az is időszámítás előtti "találmány"!

  Valódi gyógyszerekkel kapcsolatban nem tudom mennyi értelme van vitatkozni, elég sok linket összegyűjtöttünk már a topikba. A méregdrága agyontesztelt gyógyszerek nagyobb része placebo (csak mellékhatásokkal), Lenkei a könyvében példákat is említ, de rá lehet keresni más oldalak is foglalkoznak ezzel Lenkeitől függetlenül (topikomba nem tudom milyen gyakran néztél, van rá példa), Aquir is linkelt 1-2 hasznos oldalt. Ráadásul olyanokra is, amikből akár meg lehet gyógyulni magunktól is, vagy olcsóbb gyógynövényektől!!!! Ezt nem én találtam ki, nem is Lenkei, nem is a szcientológia... (csak hogy ide keverjem megint...).

  Egy dologban mindneképpen igazad van egyébként, MÁR nem kell tesztelni, bár én úgytudom homeopátiások állandóan kutatnak valahogy.
  A húrelméletet nem is azért mondtam. A végén a videó is eljut oda, hogy már legalább 5 teljesne különböző húrelmélet van, és a tudomány nem is tudja vizsgálni :D A dimenziók miatt tényleg nem igazán tudom én se elhinni, de szóval a lényeg a tudomány jelenlegi helyzete. Van egy másik videó is az oldalon, a kvantumfizikáról, az is érdekes.