Hunter

Elvesztik hatásukat a gyógyszerek az űrben

Ha egy űrhajós egy hosszú küldetés során fájdalomcsillapítóhoz kénytelen nyúlni, nem biztos, hogy a várt hatást tapasztalja. Egy NASA által finanszírozott tanulmány eredménye szerint az űrbéli körülmények között a gyógyszerek gyorsabban vesztik el hatóanyagaikat, mint megszokott földi közegükben, ami az ISS asztronautáinak folyamatosan frissített készleteire nem jelent veszélyt, azonban a jövő hosszútávú űrrepüléseinél, például egy Mars-utazásnál már gondokat okozhat.

Megfelelő tárolás mellett a legtöbb gyógyszer egy és két év közötti szavatossági idővel rendelkezik, ami alatt képesek biztosítani a dobozukon feltüntetett hatásaik többségét. Az űrutazás gyógyszerekre gyakorolt hatásának vizsgálatához az amerikai űrügynökség megbízásából és hathatós segítségével a Wyle Engineering Group kutatócsoportja Brian Du vezetésével négy gyógyászati készletet juttatott fel a Nemzetközi Űrállomásra, illetve négy azonos csomagot helyeztek el kontrollált körülmények között egy földi raktárban. A 35, az űrhajósok által gyakran használt gyógyszert tartalmazó csomagok fokozatosan érkeztek vissza a kutatókhoz, az utolsó csomag 28 hónapot töltött el az űrben.

Az űrben járt készítmények és a kontroll csomagok aktív hatóanyag tartalmát ultra- és nagy teljesítményű folyadékkromatográfiával vizsgálták meg. Az elemzések eredménye szerint a visszaérkezett szilárd formulák kevesebb, mint egyharmadának a hatóanyagszintje felelt meg az Egyesült Államokban alkalmazott előírásoknak, míg a földi csomagból 17 készítmény ment át a vizsgán. Összességében, a lejárati időtől függetlenül, minden űrben járt készlet alacsonyabb hatóanyag tartalmat mutatott a vele egykorú földi készlethez viszonyítva. Természetesen minél hosszabb időt töltött egy-egy készlet az űrben, annál kevesebb használható gyógyszert találtak benne a Wyle munkatársai.

A hatóanyagok bomlás szinte minden készítménynél gyorsabb volt az űrállomáson, ahol a földihez hasonló hőmérsékletű és páratartalmú közegben tárolták a készleteket, a fő különbséget a sugárzás és a gyógyszerek csomagolása jelentette. Az űrexpedíciókkal utazó gyógykészítmények különleges, a repülés viszontagságainak ellenálló csomagolásban kerülnek fel az űrhajók fedélzetére, nem a gyártó által rendszeresített csomagolásban. Több esetben a kiszereléseken is változtatnak, ugyancsak a repüléshez igazodva.

A NASA szakértője, dr. Lakshmi Putcha szerint a magas ionizáló sugárzási szint és a gyógyszerek átcsomagolása, ezáltal stabilitásuk változása együttesen eredményezi a Wyle által észlelt különbségeket. Az instabil készítmények degradációs profiljainak elemzése, valamint az űrbeli stabilitás kémiai tulajdonságainak azonosítása elősegítheti az "űrálló" gyógyszerek kifejlesztését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mkuk #16
    Teddy, abban igazad van h kb minden anyag sugárzik, de mivel konkrét adatokkal egyikünk sem rendelkezik ezért nehéz összehasonlítani a kettőt, viszont számomra akkor is az űrben van nagyobb sugárzás.
    A mamutok, meg maradjanak mammutok legalább:D
  • 60voltosNeon #15
    a cikk elolvasása után azonnal lemondtam az ürutazásomat
  • teddybear #14
    Jókai meg még mammuth-nak írta...
  • Tetsuo #13
    Talan abbol, hogy a 80-as evekben meg mammut volt a helyes, ma pedig mamut. A szakmai latin elnevezese mara honosodott (egy picit). :)
  • teddybear #12
    Elfelejtkezel a talajban mindenhol található radioaktív izotópokról. Ezek ugyan elég alacsony arányban fordulnak elő, de a jópár ezer év azért igen hosszú idő, bőven elég egy derekas dózis összegyűjtéshez. Azért odafenn néhány nap alatt nem jön össze annyi.

    Ami pedig a hőmérsékletet illeti -70, -80 fok körül minden enzimhatás gyakorlatilag leáll, és minden szerves anyag bomlása megszűnik.
  • mkuk #11
    Tényleg egy m-el írjuk, nem tudom miből is gondoltam, hogy a Mammut-áruháznak van köze a valósághoz:D

    Nem vagyok szakértő de ha a föld légköre az elmúlt 8-10 ezer évben nem változott sokat(márpedig a logika azt diktálja h semmit nem változott), akkor a mamutjaink nem kaphattak akkora dózist mint ami a légkörön kívül érte volna őket, a jégről ami további védelmet jelent meg ne is beszéljünk.
  • teddybear #10
    A mamutok (egy m-mel a helesírásellenőrző szerint) az örökké fagyott szibériai altalajban voltak, és a legfiatalabb tetemek voltak 8-10 ezer évesek.
    Lazán összeszedhettek jóval nagyobb dózist ennyi idő alatt, viszont nem nyitogatták naponta a "csomagolást"...
  • vasedeny2 #9
    mondjuk gondolhatod, hogy a nasa át tudja azokat a gyógyszereket csomagolni...
    feltűnt, hogy egyre messzebb vagyunk a marstól?
  • mkuk #8
    Philcsy, sztem azt már elsütötték, az űrálló gyógyszer már a 2 és fél millás verzió:)

    Egyébként meglepő h nem tesz említést a tárolás módjáról, nem hiszem el, hogy tudós barátaink fejében nem ütött szöget semmiféle, a sugárzást elnyelő, eltérítő anyag vagy technológia használata. Vajon az űrhajósok mekkora dózist kapnának 2 év alatt?:D mennyi is volt a rákos, 100mSv/év?

    teddy azért belegondoltál abba is h a mammutok (2 emmel)nem az űrben tartózkodtak, gondolom a földön hasonló elektromágneses sugárzás nem érhette őket:D
  • philcsy #7
    "Az instabil készítmények degradációs profiljainak elemzése, valamint az űrbeli stabilitás kémiai tulajdonságainak azonosítása elősegítheti az „űrálló” gyógyszerek kifejlesztését."

    Oh, hát igen. És mennyibe kerülnének ezek a gyógyszerek? 1 milla / kapszula?