Hunter

Szupervírusokat is létrehozhatnak a gyógyszerek

Az elmúlt időszakban elsősorban a H1N1-nek köszönhetően igen nagy publicitást kapott az influenza vírusok elleni küzdelem. Egyre másra jelentek meg az új oltóanyagok, és a vírusfertőzések kezelésére és megelőzésére szolgáló gyógyszerek, egy amerikai kutatócsoportnak azonban egyre erősebb kételyei vannak a fertőzések ilyen módon való megállításával kapcsolatban.

Az austini Texas Egyetem kutatása szerint azok a vírus elleni szerek, amik a kórokozókat nukelinsavjaik gyorsabb mutálódásra való kényszerítésével próbálják legyőzni, bizonyos esetekben ellentétes hatást érhetnek el, a vírusok legyengítése helyett erősebbé és még virulensebbé téve azokat. "Munkánk megkérdőjelezi a vírusok úgynevezett halálos mutagenezis gyakorlatának elvárt működését" - nyilatkozott a Genetics szaklapban megjelent tanulmány szerzője, Jim Bull. "Nem tisztázott, hogy a megnövelt mutációs ráta, ami nem vezet gyors víruspusztuláshoz, elősegíti-e a kezelést, vagy pont megakadályozza a vírus evolúciójának fokozásával."

A kutatók magas mutációs rátákkal tesztelték a vírusfejlődési modellt egy mutagén ágens jelenlétében tenyésztett DNS-vírus alkalmazásával. A jelenleg elfogadott modell szerint a vírus nem lenne képes a magas mutációs ráták kezelésére, ami előbb-utóbb a pusztulásához vezet. Azonban ez a modell hibásnak bizonyult, mivel a magasabb mutációs ráta mellett a vírus tényleges viselkedése hatékonyságának fokozódásáról árulkodott.

A tudósok molekuláris bizonyítékai szerint a gyors mutációknak két hatása van. A legtöbb mutációnál az első, elvárt hatás jelentkezik, ami megöli vagy legyengíti a vírust. A második hatás, ami csak bizonyos mutációknál jelentkezett, azonban segíti a vírus alkalmazkodását és szaporodását. Bár a kutatók nem kérdőjelezik meg, hogy egy szélsőségesen magas mutáció végeredményben a vírus elhalását eredményezi, felfedezésük felveti a kérdést, hogy amennyiben a vírusokat gyors mutációra késztetjük, de a mutációs ráta nem elég magas, nem kreálunk-e sokkal ellenállóbb szupervírusokat?

"A tanulmány hatására sokan felvonhatják a szemöldöküket a vírusok megállításának ezen módszerén, mivel a legkevésbé sem kívánatos egy amúgy is rossz helyzet tovább súlyosbítása" - jegyezte meg Mark Johnston, a Genetics főszerkesztője. "További kutatásokra van szükség arra vonatkozóan, hogy mennyi a tényleges valószínűsége egy szupervírus kialakulásának ezeknek az eljárásoknak az alkalmazása mellett."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Angelwing #49
    1. egészségügy nincs, mivel a gyógyszeripar beteg emberek gyógyításában érdekelt. következésképpen a gyógyítandó beteg emberek létrehozásában is.
    2. a sok intellektuális materialista idióta csak oltsa be magát minden ellen és gyógyszerezze magát, akinek nem működik az intuíciója azt elnyeli a természet kavargó forgataga mert életképtelen
  • Tetsuo #48
    En konzervativ vagyok ebbol a szempontbol. Nem hiszem, hogy valaha be fogom oltatni magam influenza ellen..
    Inkabb hagyomanyosan erositem az immunrendszeremet, termeszetes modon.

    Azt gondolom, hogy a gyogyszergyartok ellenérdekeltek az emberek fittségeben, egészségességében.
    A vitaminok jotekony hatasat bagatellizaljak. A taplalkozas minosegenek fontossaga is torzitva van, vagyis csupan helyes taplalkozassal es mozgassal, rengeteg betegseg megelozheto lenne, de egy fajdalomcsillapitot mindig jobban reprezentalnak, mint ezeket a fontos infokat. Ez van, ilyen a vilag.. :S
  • Merces #47
    ....hmm én az orromat szoktam kimosni, eddig bejött ,pedig a kedves rokonok mindent megtesznek, hogy megosszák velem virusaikat
  • hdo #46
    Azért azt se illendő kifelejteni, hogy okkal alakulnak ki mutációk, nem maguktól döntenek úgy hogy "na, most mutálunk". _Túlnyomórészt_ annak köszönhetőek a mutációk, hogy ha valaki például nem szedi végig a gyógyszert amit felírtak neki, merthát minek 2 hétig szedni, ha 1 hét után is már jól érzi magát, meggyógyult. Közben az a pár baktérium/vírus ami megmaradt, lehet hogy kevés már ahhoz, hogy tünetet okozzon, de abbahagytad a hatóanyag szedését ami végleg leölné az összeset, ezzel megkockáztatva, hogy a megmaradt baktériumok/vírusok rezisztenssé válnak a hatóanyaggal szemben.

    A vakcinák is úgy működnek hogy legyengített/leölt kórokozót juttatnak a szervezetedbe, hogy felkészítsék a szervezetet az igazira, gyakorlatilag ha kúra közben abbahagyod a gyógyszer szedését, ugyanezt csinálod a kórokozókkal, felkészítetted őket a hatóanyaggal szembeni részleges/teljes védelemre.
  • krajcsovszkig #45
    Ez kicsit olyan mint a procituning :D
  • flashess #44
    A magyarok nem olvasnak világsajtót??????
    Hetek óta azzal van tele hogy a WHO átverte és lehúzta az egész világot. Indokolatlanul hirdetet pandemiat, nincs vilagjárvány és nem is volt tavaj se ! Ezt csak a tájékozatlan birkákkal lehetett megetetni !!! A H1N1 oltást tavaj júliusba felvettek között is volt megbetegedés és haláleset is, tehát a vagcina lényegében hatástalan volt !!!
    Csak a zsíros lóvéval megkent "honatyák" rátukmálták a gyanutlan lakosságra ezt a felesleges szart GRATULALOK

    ui.: oltassátok magatok minél többet és minél gyakrabban Hajrá Hajrá
    A magyar mentalitás mi ??? ha ingyé van 2öt kérek... OMG
  • jozzee #43
    Egy lehetséges verzió: tudják, hogy a meglévő, kifejlesztett oltóanyagok iránti kereslet lassan csökkenni fog, főleg ha haggyák elülni a köztudatban a témát.

    Ilyenkor be kell vetni a tudományos nézőpontokat, a kutatóműhelyek most gyors publikációkkal tudnak előtérbe kerülni:lehet, hogy készítik elő az oltások következő generációit és szép lassan effelé kell terelgetni a köztudatot....

    Ha pedig van igazságtartalmuk a nagyon mélyről jövő elmélet-kreációknak, akkor a mit sem sejtő átlagember és társadalma nem csak egyszerű haszonszerző játéknak van kitéve.......
  • KillerJ0e #42
    OFF:
    Ezt nem tudom de reggelj :)
  • djhambi #41
    Ez az a játék, mikor Magyarország elfoglala régi területeit, és annektálta Írországot?
  • KillerJ0e #40
    Érdekes cikk. Na de akkor most mit tegyünk, mert 1. eset: bevesszük a gyógyszert/oltóanyagot és meggyógyulunk. A vírus meg röhög rajtunk, mert hála nekünk hosszútávon tovább erősödik. 2. eset: nem veszünk be semmit aztán vagy meghalunk, vagy nem béres csepp ide vagy oda még jó esetben is napokig, hetekig küszködünk majd a vírusokkal, bacikkal.

    OFF:

    Az offért elnézést kérek, de ez
    FONTOS!
    Nagyszerű játék ahol MAgyarország az eggyik nagyhatalomn, kerss állást,edz , tölts fel egy akármilyen képet és vegyél kaját.