Berta Sándor

Virtuálisan tesztelnék a gyógyszereket

A brit Simcyp cég azt szeretné, hogy ha a jövőben számítógépes modelleket használnának az egyes gyógyszerek mellékhatásainak kiderítésére.

Milyen egyszerűen is hangzik: adott egy kísérleti alany, akinek szervezete jellemzőit betáplálják egy programba. Részletesen felsorolják, hogy milyen laborértékei vannak, mik voltak a korábbi vizsgálatok eredményei, milyen anyagokra allergiás, milyen műtétjei, kezelései voltak és utóbbiakra a szervezete hogyan reagált stb. Majd a virtuális próbababán letesztelik, hogy miként reagál a szervezet egy új gyógyszerre. Mindez hamarosan nem csak utópisztikus álom, hanem valóság lehet. Az áttörés egy tavaly elfogadott európai uniós előírásnak köszönhető, amely az eddigieknél szigorúbb tesztekhez köti a gyermekek számára kifejlesztett gyógyszerek engedélyezését.

Megdöbbentő, de eddig a gyermekeknek és a 18 éven alattiaknak felírt gyógyszerek több mint felét - sőt egyes becslések szerint közel 75 százalékát - anélkül írták fel az orvosok, hogy azokat a hasonló korú önkéntes alanyokon előtte tesztelték volna. Így az orvos maga volt kénytelen eldönteni, hogy az adott gyógyszer dobozára milyen adagolást ír fel. Ennek tükrében egyáltalán nem véletlen, hogy a fiatalok gyógyszeres túladagolása meglehetősen gyakori jelenség.

Egy brit cég, a Simcyp a tesztekhez a számítógépeket és a szoftvereket hívná segítségül. A módszert pedig el is nevezték virtuális populációnak, illetve létrehozták a demográfiai és fejlődésfiziológiai adatokon alapuló fiziológiai programot (PBPK). A cég szerint e kettőnek köszönhetően eredményesen modellezhető, hogy egy gyermek szervezete miként reagál a különböző dózisokra, ezáltal elkerülhető a túladagolás és még időben kiderül az is, hogy az adott készítménynek mik lehet a mellékhatásai.

Amin Rostami professzor, a Simcyp kutatási igazgatója és a Sheffieldi Egyetem munkatársa szerint a számítógépes rendszerek a laborvizsgálatok eredményei alapján modellezhetik a szervezet és a gyógyszerek hatóanyagainak interakcióját. Ezáltal egyrészt etikus, másrészt praktikus módon kiválthatók a gyermekeken végzett tesztek. A szakember ugyanakkor hozzátette, hogy a virtuális vizsgálatok nem válthatják ki teljes egészében a valódi teszteket, azonban jelentős mértékben egyszerűbbé és biztonságosabbá tehetik a kísérleteket, ráadásul lerövidülhet a gyógyszerek fejlesztési ideje. Nem véletlen, hogy a megoldás iránt máris olyan nagy gyógyászati konszernek érdeklődnek, mint a Pfizer, az Astra-Zeneca, az Eli Lilly és a Novo Nordisk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #39
    Ezért nem a gyógyszergyártóktól kell venni a vitaminokat, ilyesmit (ráadásul 1. olyan mennyiségeket, amik nem osztanak, nem szoroznak egy átlagosan jól étkező esetén, 2. nehezen felszívódó formában, 3. ehhez képest drágán), hanem kedves galocza fórumtárs által általánosítva (velem együtt) a sárga földig lehordott nevesebb és elismertebb tápálékkiegészítő-gyártóktól. Azok nem arra mennek, hogy szép színes gyógyszer kinézete legyen.
  • Tetsuo #38
    Kicsit zanzasitott, ne akadj ki mar mindenen. Telleg a csapbol is gyogyszerek folynak.
    A vitaminokhoz es egyeb taplalekkiegeszitokhoz meg nemkeves "merget" (laboraromat es egyebet) adnak ugyanazok a cegek akik a gyogyszereket gyartjak.. vagyis ha egeszseges akarsz lenni, akkor se tudsz, talan ezert "rohad le a gyerek veseje, maja".
    Calm down, dez, nem ismerek rad. :)
  • dez #37
    Egy kicsit hirtelen volt a váltás a gyógyszerlobbiról a gyerekek vitamintól lerohadó májára... Milyen vitamintól? Ami a kólában van? És hogy jön a pörgés a kalciumhiányhoz? Nem tudlak követni.
  • Tripax #36
    Ez az olyan nagy multinacionális cégeknek lesz jó akik gyorsan akarnak piacra dobni különféle farmakológiai termékeket. Nézzétek meg hogy a gyógyszeripar mien nagy fejlődésben van (csak egy röpke példa, a Tesco-ba mindenhol lehet venni gyógyszert). Ez egy ien világ. A gyógyszer találkozott a pénzel. Mindenkinek kilós gyógyszert írnak fel. A gyerek veséje mája lerohad a sok vitamintól, de a tv- be mit hallasz? Kalciumhiányos mivel nem pörög ezért vitamit stb stb.,
    Utálom ezt.
  • dez #35
    Kit érdekel Lenkei? Ezeket nem ő találta ki, csak felhasználja.
  • Epikurosz #34
    Dr. Lenkei köszöni szépen, majd add neked egy doboz vitamint, jutalmul.
  • dez #33
    Ja és nem utolsó sorban a helyes működését. A tápanyagok kívánatosnál alacsonyabb szintje előbb-utóbb problémákhoz, betegségekhez vezet.

    És a közhiedelemmel ellentétben ezek közel sem merülnek ki a hírhedt hiánybetegségekben, ami már csak az utolsó lépcsőfok.

    Ezek mind tudományos tények, nyugodtan utánanézhetsz, ha már olyan alulművelt vagy, hogy nem vagy vele tisztában.
  • dez #32
    Mellesleg az is rég óta ismert tudományos tény, hogy a megfelelő tápláltság (nem kalóriában, hanem tápanyagokban, vitaminokban, stb.) elősegíti a szervezet ellenállóképességét, megfelelő fejlődését, mindezzel számtalan betegség elkerülését. Te ezzel vitatkozol, okoska.
  • dez #31
    Nos, akkor vegyük sorba a csúsztatásaidat is...

    "#12 mikor írtam én olyat, hogy a töréseket gyógyszerrel gyógyítják?"

    Én ezt írtam: 'Legalább a gyerekeket nem gyógyszerekkel kellene tömni, hanem mindent elkövetni, hogy alapvetően a lehető legnagyobb mértékben elkerüljék a betegségek kialakulását...' (mellesleg éppen ezt mondja a normálisabb szakemberek túlnyomó többsége, ennyit az én baromságaimról...)

    Erre te: "mit lehet "elkövetni, hogy alapvetően a lehető legnagyobb mértékben elkerüljék a betegségek kialakulását" gyerekeknél? bezárod a pincébe, hogy ne essen baja?"

    Ezzel inkább csak a balesetektől, pl. törésektől lehet megvédeni (azt is csak rövid távon, mert a pincében csontritkulása lesz)... A többi egyszerű logika. Segítsek?

    "#13 a d-vitamint tisztességes mennyiségben tartalmazó készítmények RECEPTKÖTELES gyógyszerek. [...] ami d-vitamin étrendkiegészítőkben van 1. halottnak a csók, 2. amikor még ellenőrizték az ék-ket, 80%-uk nem tartalmazta a dobozon feltüntetett mennyiséget."

    Ez így nem igaz, csúsztatás.
    1. Ahány gyógyszerként forgalmazott terméket láttam, abban mindben mesterséges d-vitamin volt - amit tényleg nem tanácsos túl nagy mennyiségben a szervezetbe juttatni. (De legalább jóval olcsóbb az előállítása, így az egész rendszer biztosítja a gyógyszergyártóknak a nagy profit előjogát.)
    2. Csak olyan ÉK-t ismerek, amiben természetes formában megtalálható. Szerintem ezért nem recepköteles.
    3. Csúsztatás kijelenteni, hogy "halottnak a csók", csak mert a termékek egy részében kevesebb mennyéség van, mint ami a dobozon szerepel. Értsd: nem 1/10-e van, mint sugallod. És a fogyasztási felső határ sem olyan alacsony, mint a mesterséges változatnál.

    "egy ék forgalmazásához ma mo-n kizárólag csak bejelentési kötelezettség van, kutya nem nézi mi és mennyi van benne."

    Ez sem igaz. Van egy hatósági biztonsági felső határ, és ami ezt túllépi, azt kivonatják a forgalomból. Több ilyen eset is történt a közelmúltban.

    "ha vitaminkészítményen töröm a fejem, biztos hogy gyszként törskönyvezettet veszek, azoknak legalább az ogyi a körmére néz, remélhetőleg. (vitaminoknál ez csak besorolásbeli különbség, emlékeztetőül: centrum gyszből lett ék, calcivid fordítva, a termék nem változott.)"

    Keveset, mesterségeset, jó drágán (mennyiség/ár arányban). Gratulálok.

    "azért örülök, hogy te tudsz olyan étrendet, amivel minden törés megelőzhető."

    Újabb csúsztatás. Direkt kiemeltem, hogy nem minden eset, csak csökkenthető az esélye. Ezt sem én találtam ki, bármely felkészültebb orvos megmondhatja.

    "kérlek oszd meg velünk."

    Mi sem egyszerűbb: ami megfelelő arányban tartalmazza a szerves kötésben lévő kalciumot, magnéziumot, foszfort.

    "olyan kellene, ami azért a mamák combnyaktörését is megakadályozza, mert akkor nem kellene (nekik is, nekünk is) egy vagyonba kerülő gyszekkel tömnünk őket."

    Ők egy kicsit más eset, mint a gyerekek, mert nem kis részben hormonális oka van a kalciumvesztésnek. Ugyanakkor köztudott tény, hogy pl. a magyar nők nagyobb része nem jut elég kalciumhoz és magnéziumhoz, és ez nagyban elősegíti az időskori csontritkulás gyorsabb kialakulását.

    "a helyes étrend jó és szép, csak éppen nem sokan élnek vele, mindenki tudja mit kellene enni, senki nem teszi - meg azért nem panacea..."

    Éppen azért, mert nincsenek tisztában a fontosságával.

    "amit írtam, tulképp nem neked írtam, inkább mások okulására: sg-s munkásságod alapján reménytelennek tűnik, hogy meg lehessen győzni, hogy marhaságokat/közhelyeket ne puffogtass olyasmivel kapcsolatban amivel köszönő viszonyban sem vagy."

    Itt inkább te puffogtatsz közhelyeket, minősíthetetlen stílusban, csúsztatásokkal és hamis állításokkal fűszerezve. Nézz tükörbe.

    "ja igen: eszed ne használd, nincs."

    Hát, neked ha volt is, már nincs, mert eldurrant. Kivételesen ajánlok egy gyógyszert fogyasztásra a számodra: nyugtató. Aztán ha lenyugodtál, olvass is egy kicsit.
  • Epikurosz #30
    Éljen galocza!