Hunter

Merre tart az iráni űrprogram?

Ma műhold, holnap egy majom repülhet az iráni rakétákkal. Vannak azonban olyanok is, akik egy nukleáris robbanófejet vizionálnak a közel-keleti ország űreszközén.

Irán június 15-én állította pályára második műholdját, a Rasad-1-et, ami jelenleg 260 kilométeres magasságban kering a Föld körül. A nemzet ezzel a kísérlettel szeretné megalapozni egy majom űrbejuttatását, amire még az idén sort kerítenének, 2019-ben pedig már elképzelhető hogy az első iráni emberi űrrepüléstől lesz hangos a sajtó. A sikert azonban beárnyékolják azok az aggályok, melyek szerint a rakéták földi célpontok ellen is bevethetők.

A Rasad-1 a maga 15 kilogrammos súlyával kicsinek tűnhet, azonban így is jelentős lökést jelent az iráni űrprogramjának, nyilatkozott Brian Weeden, a washingtoni központú Secure World Foundation szakértője. "Az első kilövést az emberek még tulajdoníthatták a puszta szerencsének. Most, hogy már a második műhold is fenn van, azt jelzi, hogy talán mégsem a véletlen műve volt. Ez azt demonstrálja, hogy egész jó a rakéta technológiájuk"

A hivatalos információk szerint a Rasad-1 alacsony felbontású felvételeket készít a Földről, ez azonban valószínűleg még Iránt sem hozná lázba. A művelettel sokkal inkább a kilövések és a műholdak üzemeltetése terén kívánnak tapasztalatot szerezni, ami jelentős lépés lenne Irán ambíciókban nem szűkölködő űrterveiben, tette hozzá Laura Grego, űrtudós.

Irán terveiben az elkövetkező három évben 6-7 műhold fellövése szerepel, ezek közül legalább egy állatot is visz majd a fedélzetén. Az iráni állami televízió híradása szerint az idén egy majom próbálhatja ki Irán űrképességeit, egy odaút keretében. A televízió információi szerint 2019-ig levezénylik a nemzet első emberi űrrepülését is.

"A majom teljesen valószerűnek tűnik" - mondta Weeden. Egy ember repülése és biztonságos visszatérése azonban már túlzóbbnak hangzik, de nem lehetetlen, ha egy szuborbitális ugrásról van szó, és nem egy kihívásokkal teli földkörüli pályán zajló repülésről, amire a körülményeket figyelembe véve kevés lehet a 8 évnyi felkészülés. Az országok többnyire a presztízs miatt hajszolják az emberi űrrepülést, Iránnak sem lehet más a motivációja, mint a hazai és nemzetközi elismertség megszerzése.

A nyugati országok, különösen az Egyesült Államok nem nézik jó szemmel az űrprogram előrelépéseit, a műholdak kilövésére alkalmas rakéták ugyanis földi célpontok ellen is bevethetők, emellett Iránról azt gyanítják, hogy atomfegyvereket fejleszt, bár a vádaskodást az érintett fél elutasítja. A Rasad-1 kilövéséhez használt rakéta nagyon hasonlónak tűnik az Irán első műholdját 2009-ben pályára állító Safir-2 rakétához, ez azonban nem elég nagy teljesítményű ahhoz, hogy Iránból egy robbanófejet juttasson az Egyesült Államokba. "A rakétatudomány kétségtelenül egy kétélű technológia" - mondta Weeden. A gyanú árnyékából persze ki lehetne lépni, ha Irán betekintést engedne terveibe, például előre bejelentené a kilövéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #286
    Molnibalage: igazad van, én tévedtem. Rájöttem közben miről beszélsz.
  • NEXUS6 #285
    "Az OMM további léte teljesen irreális volt egy, a nemzetállamok eszméjét majomként szorító Európában."
    Csak amennyire Svájcé, Hollandiáé, vagy Angliáé.

    "A szembenállás a továbbiakban ugyanis sosem lehet megoldás, annál még a nemzetállamok tárgyalásos úton történő felbomlása is jobb. Érdekes, hogy a bombát létrehozó tudósok már 1945-ben arra a következtetésre jutottak, hogy a bomba miatt a világkormány létrehozása elkerülhetetlen. Később az ötvenes években Oppenheimer ezt úgy finomította, hogy miután a SZU felbomlott."
    Nem a szembenállás tart egyben egy országot, hanem az önálló állam, az önálló kultúra. A közös kultúra része lehet bizonyos nemzetek történelmi együttélése, szövetsége, vagy perszonáluniója is.
    Ehhez az atomnak csak annyi köze van, hogy régebben ez egy drága játékkszer volt, ma pedig egy kisebb ország önállóságának, szuverenitásának a garanciája lehet. Lásd pl Pakisztán, ahol pl Oszama bujkált, az irániaknak atomot, az É-Koreaiaknak rakéta technológiát ad. Az Amcsik viszont csókolommal köszönnek nekik, pedig egy iszlám geci ország. Csak ugye van atomjuk.

    "A könyvet 1986-ban írták, és ez a kis eszmefuttatás tökéletesen megjósolta, mi fog történni a SZU összeomlása után. A világméretű integráció felgyorsul, a szálak összefonódnak."
    A világméretű integráció a gazdasági egymásrautaltság miatt gyorsul. És olyan formában valósul meg, hogy az a gazdaságot irányító erőknek jó legyen, még ha ez bizonyos nemzetek, kultúrák pusztulásával is jár.

    "Tehát egy nagyon fontos érv a globalizáció mellett az, hogy a nukleáris fegyverek korában kizárólag a globalizáció tudja garantálni a biztonságunkat, élethez való jogunkat."
    A globalizáció egy folyamat. Gyakorlatilag az egyes nemzeti, régiós gazdasági határok lebontásáról szól, ami sok országnak, sok embernek negatív hatású, elveszti a munkahelyét egzisztenciáját. Konkrét hatása a tőke még nagyobb arányú koncentrációja, a társadalmi különbségek növekedése, a feszültség, a kopnfliktusok számának növekedése és a biztonság csökkenése.
    Olyan esetben amikor a belső feszültség növekszik az országok hajlamosak ezt háborúval levezetni, amit viszont a fokozott elrettentő erő meggátolhat.
    Szal a helyzet fordítva van. A globalizáció korában egyedül az atomfegyverek tudják szavatolni, hogy egy országot ne tekintsen egy erősebb prédának, ne azon keresztül próbálja saját, alapvetően a globalizáció miatt felmerülő belső problémáit orvosolni, vagy legalább is azokról a figyelmet elterelni.
  • NEXUS6 #284
    "Megvolt, bár semmi új nem volt benne számomra, abból is csak az derül ki, hogy nem a sikertelenségek miatt határozták el a kivégzéseket, hanem épp a sikerek hatására. Még pontosabban a náci államgépezetben kikristályosodott a megoldás a problémára. A teóriád tehát nem állja meg a helyét."
    aha, és hogy szállítazs át 4 millió embert a háború közepén Madagaszkárra. Mondjuk kapacitás, meg eleve a tengerek ellenőrzése.

    "Na meg emlékeim szerint Hitler egyszer se kereste fel Churchillt azzal, hogy ha nem adjátok meg magatokat, kinyírjuk a zsidókat. Kár tehát ezt is az angolszászok nyakába varrni, mert még ha így is történt volna, akkor se lett volna más, mint aminek látszik: közönséges zsarolás."
    Csak annyira varrom a zsidók kivégzését a nyakkukba, csak azt, hogy Magyarország mennyire járt jól vagy rosszul a II. VH-ban. Ha befejeződik 41-ben, akkor mi is és valamennyire a bibsik is jól járnak. Az angolszászok úgy folytatták a háborút, hogy valójában nem voltak európai érdekeltségeik!

    Lásd még pl Afganisztánt, vagy akár Vietnámot. Mit kerestek ott? Miért kellett 3 millió vietnámit kinyírni?
  • NEXUS6 #283
    Ha gondolod beszélhetünk oroszul, bár bele kéne jönnöm.
    Jeszli ti dumajes, mi mozsem govority po russzki. No mne nado razucsity.
    (Pedig Hitler radikalizálódott ugye).
  • kukacos #282
    Az OMM további léte teljesen irreális volt egy, a nemzetállamok eszméjét majomként szorító Európában. Nézz körbe, mi történt a medve összeomlása után: Csehszlovákia, Jugoszlávia nincs többé. Az OMM-t nem lehet az EU-hoz hasonlítani: nagyon más az eredete, nem önálló népek integrációs folyamata. Az egyes népeknek maguknak kell felismerni az integráció előnyeit, de ez nem megy egy önálló időszak nélkül.

    Kellett ehhez egy másik apróság is. Épp ma olvasgattam egy könyvet az atombomba készítésének körülményeiről. A vége nagyon érdekes: arról filozofál, hogy a nemzetállamokat lényegében az atomfegyver léte végzi ki. A szembenállás a továbbiakban ugyanis sosem lehet megoldás, annál még a nemzetállamok tárgyalásos úton történő felbomlása is jobb. Érdekes, hogy a bombát létrehozó tudósok már 1945-ben arra a következtetésre jutottak, hogy a bomba miatt a világkormány létrehozása elkerülhetetlen. Később az ötvenes években Oppenheimer ezt úgy finomította, hogy miután a SZU felbomlott.

    A könyvet 1986-ban írták, és ez a kis eszmefuttatás tökéletesen megjósolta, mi fog történni a SZU összeomlása után. A világméretű integráció felgyorsul, a szálak összefonódnak.

    Tehát egy nagyon fontos érv a globalizáció mellett az, hogy a nukleáris fegyverek korában kizárólag a globalizáció tudja garantálni a biztonságunkat, élethez való jogunkat. A nemzetállamok többé már nem, ezért veszítik el a politikai támogatást, és megszűnnek. Nincs ezzel semmi baj: a nemzetállam eszméje amúgy is csak egy rövid kitérő az emberiség történelmében.
  • kukacos #281
    "Link megvolt?"

    Megvolt, bár semmi új nem volt benne számomra, abból is csak az derül ki, hogy nem a sikertelenségek miatt határozták el a kivégzéseket, hanem épp a sikerek hatására. Még pontosabban a náci államgépezetben kikristályosodott a megoldás a problémára. A teóriád tehát nem állja meg a helyét.

    Na meg emlékeim szerint Hitler egyszer se kereste fel Churchillt azzal, hogy ha nem adjátok meg magatokat, kinyírjuk a zsidókat. Kár tehát ezt is az angolszászok nyakába varrni, mert még ha így is történt volna, akkor se lett volna más, mint aminek látszik: közönséges zsarolás.
  • Sir Ny #280
    Ha Hitler nem radikalizálódik, akkor mi most itt oroszul beszélgetnénk.
  • NEXUS6 #279
    Az a gond, hogy a nemzeti önrendelkezésre hivatkozva simán szét lehet szedni bármit, meg összerakni feltéve, ha az erősebb fél azt akarja. Jó, ha van egy nemzetnek egy kultúrális egységnek önálló állama, de ez a mai napig opcionális. Az állam meg nem csak egy nemzetből állhat, lásd pl Svájc, USA, vagy Irak.

    A gond pl az, hogy Irakban ott vannak a kurdok, akiknek annak ellenére, hogy vannak vagy 30 millióan!!! nincs önálló államuk és a nagyhatalmak meg lexarják ebbéli óhajaikat.

    Szóval érdekes ez a dolog. Vajon pl az OMM stabilizálta volna, vagy destabilizálta volna a térséget?
    Hát nagy valószínűséggel az előbbi. Normális gazdaság, nincsenek az egyes nemzetiségeknek területi követeléseik, nincs Anschluss, nincs Csehszlovákia szétrobbantása németországhoz csatolása. Az OMM vastagon beleszólt volna Lengyel o annektálásába, nem valószínű, hogy hagyja a németeknek, meg a russzkiknak.
    Egy erős együttműködés a németekkel megteremthette volna az egyesült Európa alapját. Az osztrákok/Habsburgok ráadásul szerintem simán megfúrják Hitlert is, ergo Németország sem radikalizálódott volna talán.
  • Sir Ny #278
    Én beszéltem 1914-ről. 1914 és 1920 közt - bármily furcsa - 6 év telt el. Az semmi. Ennyi év alatt nem lesz a térség meghatározó államából huszadrangú probléma, csak mert a hadserege elveszett.
    Széthullott? Naés, az első, ismétlem az első komolyan nekiálló gróf/tábornok/akárki össze tudta volna rakni.
  • Molnibalage #277
    Ki beszélt 1914-ről? Trianon 1920-ban volt. Akkor az OM egy megroggyan valami volt, ami éppen magától is kezdett atomjaira hullani. Sőt, már széthullott..