• NEXUS6
  #285
  "Az OMM további léte teljesen irreális volt egy, a nemzetállamok eszméjét majomként szorító Európában."
  Csak amennyire Svájcé, Hollandiáé, vagy Angliáé.

  "A szembenállás a továbbiakban ugyanis sosem lehet megoldás, annál még a nemzetállamok tárgyalásos úton történő felbomlása is jobb. Érdekes, hogy a bombát létrehozó tudósok már 1945-ben arra a következtetésre jutottak, hogy a bomba miatt a világkormány létrehozása elkerülhetetlen. Később az ötvenes években Oppenheimer ezt úgy finomította, hogy miután a SZU felbomlott."
  Nem a szembenállás tart egyben egy országot, hanem az önálló állam, az önálló kultúra. A közös kultúra része lehet bizonyos nemzetek történelmi együttélése, szövetsége, vagy perszonáluniója is.
  Ehhez az atomnak csak annyi köze van, hogy régebben ez egy drága játékkszer volt, ma pedig egy kisebb ország önállóságának, szuverenitásának a garanciája lehet. Lásd pl Pakisztán, ahol pl Oszama bujkált, az irániaknak atomot, az É-Koreaiaknak rakéta technológiát ad. Az Amcsik viszont csókolommal köszönnek nekik, pedig egy iszlám geci ország. Csak ugye van atomjuk.

  "A könyvet 1986-ban írták, és ez a kis eszmefuttatás tökéletesen megjósolta, mi fog történni a SZU összeomlása után. A világméretű integráció felgyorsul, a szálak összefonódnak."
  A világméretű integráció a gazdasági egymásrautaltság miatt gyorsul. És olyan formában valósul meg, hogy az a gazdaságot irányító erőknek jó legyen, még ha ez bizonyos nemzetek, kultúrák pusztulásával is jár.

  "Tehát egy nagyon fontos érv a globalizáció mellett az, hogy a nukleáris fegyverek korában kizárólag a globalizáció tudja garantálni a biztonságunkat, élethez való jogunkat."
  A globalizáció egy folyamat. Gyakorlatilag az egyes nemzeti, régiós gazdasági határok lebontásáról szól, ami sok országnak, sok embernek negatív hatású, elveszti a munkahelyét egzisztenciáját. Konkrét hatása a tőke még nagyobb arányú koncentrációja, a társadalmi különbségek növekedése, a feszültség, a kopnfliktusok számának növekedése és a biztonság csökkenése.
  Olyan esetben amikor a belső feszültség növekszik az országok hajlamosak ezt háborúval levezetni, amit viszont a fokozott elrettentő erő meggátolhat.
  Szal a helyzet fordítva van. A globalizáció korában egyedül az atomfegyverek tudják szavatolni, hogy egy országot ne tekintsen egy erősebb prédának, ne azon keresztül próbálja saját, alapvetően a globalizáció miatt felmerülő belső problémáit orvosolni, vagy legalább is azokról a figyelmet elterelni.