• kukacos
    #282
    Az OMM további léte teljesen irreális volt egy, a nemzetállamok eszméjét majomként szorító Európában. Nézz körbe, mi történt a medve összeomlása után: Csehszlovákia, Jugoszlávia nincs többé. Az OMM-t nem lehet az EU-hoz hasonlítani: nagyon más az eredete, nem önálló népek integrációs folyamata. Az egyes népeknek maguknak kell felismerni az integráció előnyeit, de ez nem megy egy önálló időszak nélkül.

    Kellett ehhez egy másik apróság is. Épp ma olvasgattam egy könyvet az atombomba készítésének körülményeiről. A vége nagyon érdekes: arról filozofál, hogy a nemzetállamokat lényegében az atomfegyver léte végzi ki. A szembenállás a továbbiakban ugyanis sosem lehet megoldás, annál még a nemzetállamok tárgyalásos úton történő felbomlása is jobb. Érdekes, hogy a bombát létrehozó tudósok már 1945-ben arra a következtetésre jutottak, hogy a bomba miatt a világkormány létrehozása elkerülhetetlen. Később az ötvenes években Oppenheimer ezt úgy finomította, hogy miután a SZU felbomlott.

    A könyvet 1986-ban írták, és ez a kis eszmefuttatás tökéletesen megjósolta, mi fog történni a SZU összeomlása után. A világméretű integráció felgyorsul, a szálak összefonódnak.

    Tehát egy nagyon fontos érv a globalizáció mellett az, hogy a nukleáris fegyverek korában kizárólag a globalizáció tudja garantálni a biztonságunkat, élethez való jogunkat. A nemzetállamok többé már nem, ezért veszítik el a politikai támogatást, és megszűnnek. Nincs ezzel semmi baj: a nemzetállam eszméje amúgy is csak egy rövid kitérő az emberiség történelmében.