Hunter

Elérte a Messenger a Merkúrt

A NASA űrszondája sikeresen pályára állt a Merkúr körül, elsőként hajtva végre ezt a tettet. A Messenger ma hajnalban, magyar idő szerint 3 óra 9 perckor kezdte meg a manővert, főhajtóművének 14 perces égetésével megfelelő sebességre lassult ahhoz, hogy a legbelső bolygó gravitációja foglyul ejtse.

A Merkúr a Naphoz való közelsége miatt igen zord környezet a tudományos vizsgálatok számára, felszíni hőmérséklete még az ólmot is megolvasztaná, ezért az űrszondát, sőt még a felszín felé irányuló műszereit is megfelelő hővédő pajzsokkal kellett ellátni, hogy ellenálljanak a felfelé áramló heves hőnek. A NASA-nál már magának a pályára állásnak a tényét is nagy örömmel fogadták. "Megérte a pénzét" - lelkendezett Eric Finnegan, a Messenger főmérnöke. "Sok munka vár még ránk, de ott vagyunk"

Az űrszonda megközelítőleg 46 millió kilométerre van a Naptól és 155 millió kilométerre a Földtől. A NASA reményei szerint a hajtóműbegyújtással egy 12 órás, erősen elliptikus pályát sikerült elfoglalniuk a bolygó körül. A stratégia kitűnő lehetőséget kínál, hogy a Messenger adatokat gyűjtsön a Merkúrról, egyes esetekben ugyanis csak 200 kilométerre lesz a bolygó felszínétől, így a megszerzett információkat és felvételeket a bolygó körüli pálya legtávolabbi pontján, a felszíntől 15.000 kilométerre átsugározhatja a Földre, miközben némileg le is hűtheti magát.


"A Messenger küldetés 15 évvel ezelőtt indult, ekkor született meg a javaslat" - nyilatkozott Sean Solomon, a küldetés főfelügyelője a BBC-nek. "Másfél évtizede készítjük elő a pályára állást, és az azt követő megfigyeléseket. Aligha tudom szavakba önteni, mennyire izgatott a tudományos csapat az elkövetkező eredmények miatt. Nagyon kíváncsiak vagyunk"

A Messenger számára a Merkúrig való eljutás sem volt akármilyen kihívás. A szondának hat bolygó melletti átrepülést kellett eszközölnie, ezek közül egy a Föld, kettő a Vénusz, három pedig maga a Merkúr mellett zajlott, hogy megfelelő sebességet érjen el a Nap hatalmas gravitációjának kivédéséhez.

A Merkúrra hajlamosak vagyunk egy unalmas, kietlen bolygóként tekinteni, ami nem sok érdekességet kínál a megfigyelő számára, a bolygótudósok azonban, akik jól ismerik, erről egyáltalán nem így vélekednek. A Merkúr az elképesztő szélsőségek bolygója.

Naphoz való közelsége miatt az egyenlítői területeken a hőmérséklet átlépheti a 600 Celsius fokot, ennek ellenére sarkvidékein, az állandó árnyékba burkolózott kráterekben jég található. A bolygó méretéhez viszonyított sűrűsége olyan magas, hogy tömegének legalább kétharmada egy vas-fém keverékből épülhet fel, emellett mágneses mezővel is rendelkezik, amit a Mars és a Vénusz nem mondhat el magáról. Felszínét mély "sebek" barázdálják, melyek nem csupán a becsapódási kráterek művei, hanem a vulkáni tevékenységé is, melyek a megszokottól eltérően mélyedéseket idéztek elő, a Naprendszer története során az égitest folyamatosan zsugorodott.

A Merkúr azért is érdekli annyira a tudósokat, mert jól példázhatja azokat az újonnan felfedezett Naprendszeren kívüli bolygókat, amik hasonló közelségben keringenek szülőcsillagaik körül, az exobolygók többségét ugyanis ez jellemzi. "Tanulmányozni fogjuk a bolygó összetételét, hogyan jutott el eddig a sűrűségig, illetve milyen bolygófolyamatok vezettek a mag magas arányához" - mondta dr. Solomon. "A válasz a felszín összetételében rejlik, ennek elemzéséhez azonban időre van szükségünk. Emellett további felvételeket is készítünk, amik nagyobb felbontásúak és a fényviszonyokat tekintve is jobbak lesznek az átrepülésekkor készülteknél"


A küldetés sikerének kulcsa a Messenger állapotának a megóvása lesz a zord közegben. "A napvédelem kerámia anyagból készült, ami nem engedi bejutni a hőt a szonda belsejébe" - magyarázta Finnegan, aki a Johns Hopkins Egyetem Alkalmazott Fizika Laboratóriumának rendszer mérnöke. "A nappanelek számára is kifejlesztettünk egy hővédelmet, bár energiát termelnünk kell, ugyanakkor azt is biztosítanunk kell, hogy a nappanelek ne olvadjanak meg, ezért egy olyan panelt építettünk, aminek csak az egyharmadára ültettünk napcellákat, a maradék kétharmad feladata a panelekre eső napfény visszatükrözése"

A tervek szerint a szonda egy évig marad pályán, 730-szor repülve körbe a bolygót. Ha a Messenger állapota és a NASA költségvetése megengedi, akkor a küldetést meghosszabbíthatják. "Globális adatokat gyűjtünk a bolygó felszínéről, belsejéről, légköréről és magnetoszférájáról, amikkel a kérdések megválaszolása mellett számos új kérdést is fel fogunk vetni. Ezekre az utánunk érkező küldetések adhatnak választ" - összegzett dr. Solomon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #33
    Epikürosz? ... ja.... akinek más véleménye volt mint neki, az rögtön hülye volt, meg "ülj le fiam egyes" és hasoloó finomságok... értelmes ember ilyet nem ír...
  • Doktor Kotász #32
    Túl idealista vagy. Nem a fehér ember ad afrikainak fegyvert az ásványkincsekér. Az ásványkincsekért pénzt adnak, és ők vesznek rajta fegyvert, mert más afrikaiak szintén megakarják szerezni az ásványkincseket.
  • kissssss #31
    oké légy szíves dobj már egy linket arról a topikról ahova értelmes ember módjára írt.

    köszi
  • lenox01 #30
    OFF
    Nagyon kemény ez a fórum, a hozzászólások elég nagy része erre a hülyeségre megy el (az egymás fikázása baszogatása)
  • okosan gyerekek #29
    Epikürosz az egyik legértelmesebb tag volt itt.
  • okosan gyerekek #28
    Plágiummal vádold az édes anyádat, amiért a világra hozott! Ilyen kijelentést pusztán abból, hogy valaki azt állítja, hogy tudósoktól(?) függetlenül(!) jutott azonos vélekedésre, szellemi ötlet lopásával vádolni ólomsúlyos. Jelenlegi tudományos ismereteink szerint az, hogy valaki valamit kitalált, akár kijelentett a nagyközönségnek semmilyen szükségszerűséget nem hord magában arra nézve, hogy más a jövőben attól függetlenül kitalálja, jusson azonos álláspontra. Összegezve, vérlázító, hogy még pofátlanság pofátlansága, hogy felkiáltó jellel zárod a hsz-t, hogy az márpedig max. plágium lehet(!!!!!). Jó pofán verést érdemelném ezért a mérhetetlenül arcpirító spekulációért, másképp fogalmazva prejudkációért, megint másképp előítéletes, MÉG A TE sérelmed firtató kijelentésért.
  • Zoliz #27
    Mán az MSN bevette a mARSOt is.. Micsoda új pilyac.
  • Amergin #26
    Gyerekek fórum halottról vagy jót vagy semmit
  • kissssss #25
    azért mert nem tartotta be a játékszabályokat.
    1.pofátlan 2.beképzelt 3.semmirekellő 4.surmó volt, ha valaki értelmesen szólt hozzá azonnal seggfej módjára el kezdet személyeskedni és provokálni, azt kapta amit megérdemelt.

    (nem kár érte)
  • Merces #24
    ...de ő volt, nemértem én se miért bannolták....