Hunter

Élet egy meteoritban?

A NASA egyik asztrobiológusa állítása szerint megkövült idegen mikrobákat talált egy meteoritmintában.

Richard Hoover, a Marshall Űrrepülési Központ tudósa a Journal of Cosmology-ban publikált tanulmányában "hatalmas összetett szálakról" számol be, amiket szenes kondrit meteoritminták "frissen eltört belső felszínében" talált. A különös szerkezeteknek a franciaországi Orgueil meteorit ad otthont, ami 1864-ben ért földet.


Közelkép az Orgueil meteoritmintában talált, a földihez igen hasonlatos, ám idegennek tartott mikrobáról

Az "idegen" fosszíliák egy része hasonlónak tűnik a földi cianobaktériumokhoz, amik oxigén termelésükkel egykor nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a korai Föld alkalmassá váljon az élet számára, míg a leletek másik része nem igazán hasonlít egyetlen ismert organizmusra sem. "Az ebben az izgalmas, hogy sok esetben felismerhetők és egészen közeli kapcsolatba hozhatók a Földön található általános fajokkal" - nyilatkozott Hoover a Fox Newsnak. "Vannak azonban egészen furcsa szerkezetek, amik egyetlen általam azonosítható fajhoz sem hasonlítanak, sok szakértőnek megmutattam, akik ugyancsak tanácstalanok voltak."

A felfedezésnek hatalmas hatása lehet a földi élet keletkezésére. Minden további nélkül feltehetnénk a kérdést: ha a földiekhez nagyon hasonló mikrobák valóban a meteorit belsejéből származnak, akkor kijelenthető, hogy az élet a világűrből ered? És ha igen, akkor a földi élet magjait a meteorok szórták el? Ha Hoover kutatása megerősítést nyer, az óriási lökést adna a pánspermia-elméletnek.


Elektronmikroszkópos felvétel az "idegenhez" leginkább hasonlító földi Titanospirillum veloxról

Az elemzők mindenesetre szkeptikusan fogadták a bejelentést. Ian O'Neil, a Discovery Channel szerkesztője, valamint Phil Plait, a kozmológiai átveréseket kutató Bad Astromony bloggere is különösnek találja Hoover tanulmányát. O'Neil elsőként azt furcsállja, hogy a NASA kutatójának a felfedezése miért nem az űrügynökség oldalán jelenik meg, egy ilyen horderejű kutatásnak a NASA weboldalának a címlapján lenne a helye, vagy még inkább a Science-ben, nem az online Journal of Cosmologyn. Természetesen elképzelhető, hogy a NASA kutatója nem akar úgy járni, mint kollégája egy 1996-ban nagy visszhangot keltett felfedezés esetében, amikor az ALH 84001 meteoritmintában megkövült baktériumokra emlékeztető mikroszkopikus jegyeket találtak.

A felfedezéssel kapcsolatos viták mind a mai napig folynak, sőt nem sokkal azután, hogy a NASA vezető asztrobiológusa, David McKay 1996-ban publikálta eredményeit a Science magazinban, melyben a kövületeket a Marsról származó idegen mikrobákként írta le, Clinton elnök televíziós beszédet intézett a nemzethez az esemény magyarázatára. Erre most aligha kerül sor, Barack Obamának nem kell beszédet tartania, pedig a felfedezés szinte ugyanolyan horderejű. A különbség csupán az, hogy mára már a tudományos társadalom, és lassan a közvélemény is hozzáedződött az idegen élet felfedezéséről szóló állításokhoz és azok közismerten bonyolult bizonyíthatóságához.


Az Orgueil-minta ezerszeres nagyításban, jól kivehetők a különböző szál-szerkezetek

A legnagyobb kihívás annak bizonyítása, hogy az idegen organizmusoknak titulált szerkezetek nem földi baktériumok kövületei, amik a meteorit becsapódása után kerültek bele az űrkőzet rétegeibe. "A szálak többsége egyértelműen beágyazódott a meteorit kőzetmátrixába. Következményként levonható, hogy az Orgueil-szálakat nem értelmezhetjük a meteorit érkezése után betelepedett cianobaktériumokként" - olvasható Hoover tanulmányában, vagyis szerinte valószínűtlen a földi szennyeződés.

Mindemellett Hoover, aki egyébként egy elismert tudós, nem először tesz ilyen bejelentést, ezért a reakció is jóval kimértebb lesz, mint például a McKay bejelentését kísérő. Annak tudatában, hogy a szennyeződés a fentiek ellenére is kézenfekvőbbnek tűnő állítás, mint a földönkívüli élet, a bejelentés megerősítéséhez vagy cáfolásához évekre és több tucat újabb tanulmányra lesz szükség, a Journal of Cosmology szerkesztői sem véletlenül kérték száz szakértő tudós segítségét a tanulmány ellenőrzéséhez és kiértékeléséhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Anaid #105
    Lehet, hogy kicsit sajátosan fogom fel a dolgokat. Sztem nem is az a kérdés, hogy lehetséges-e. Sok olyan tudományos elmélet van, ami naon is lehetségesnek tartja, vannak olyanok is, amelyek nem. Inkább az a kédés, lesz-e belőle "tömeghiszti", ha pro vagy kontra bármely álláspontra "bizonyítékok lennének"...
  • Megtörhetetlen #104
    Érdekes felfedezés... Szerintem simán elképzelhető, hogy valóban arról van szó amit találtak, tehát valami kezdetleges idegen életforma, de ebből azért olyan nagyon messzemenő következtetéseket azért nem vonnék le.. .Azaz én egyébként is úgy vagyok vele, hogy ha feltételezzük már pedig mi okunk lenne nem feltételezni, hogy a világűr végtelen nagyságú, márpedig ha végtelen nagyságú, és ez a bolygó kialakult akkor 100%, hogy más bolygón is alakult ki élet, lehet másmilyen lehet kezdetleges de alakult ki, ugyanúgy ha az időt is végtelennek tekintem, ugyanilyen bolygók biztosan voltak és lesznek is mint a föld és biztosan mentek is tönkre és biztosan pusztultak is el amiből miért is ne szakadhatott volna le darabka ami a végtelen időt feltételezve akár ideért...
    Tehát miért is ne?
  • Anaid #103
    "A hivatalos cáfolattal párhuzamosan több elismert asztrobiológus is hitelt érdemlőnek, érdekesnek, vagy legalábbis további vizsgálatok után kiáltónak értékelte a felfedezést."
    Velük értek egyet, ha vitatható vizsgálják meg alaposabban. Két vélemény szemben állásakor tök jó megoldási lehetőség nem?
  • csibra #102
    Azt nem veszitek figyelembe, hogy egy db 14 kg-s kő áll szemben hihetetlen mennyiségű energiával. Nem azt mondom, hogy egy vulkánkitöréskor az összes kijövő anyag kijut a világűrbe, és még azt sem, hogy minden vulkánkitöréskor jut ki a világűrbe kőzet. Viszont egy Krakatau szintű vulkánkitörés, ami azért az elműlt 2 milliárd évben előfordult a földön biztosan juttatott ki kőzetet a világűrbe is. Nem csak 14 kg-t, hanem valószínűleg sokezer tonnát.

    Ennek ellenére én inkább arra gondolnék, hogy meteoritbecsapódás lökhetett ki olyan kőzetet ami baktériumokat vitt magával. De nem ezt, az indexes cikk szerint.
  • Csirke4 #101
    End of story. Zárható.
  • Shiny Copperpot #100
    Willcox, *szki, olvasni hol tanultál? Javaslok pár szintre hozó leckét témában (olvasás).
    Clue: az első linken egy vállalkozás van, ami használ egy DNS szintetizátort, aminek a (marketingszagú) brosúrája van a második linken.
    Ha minden információd és tudásod ilyen szintű olvasás képességen alapul, akkor jobb lenne, ha magadban tartanád a világmegváltó okosságaidat.
  • philcsy #99
    Ha elolvastad volna akkor:
    "Műszerezettség [...] egy ABI 3400 típusú DNS szintetizáló készülék"
  • willcox #98
    Hivatalos cáfolat
  • willcox #97
    Csak az első linket néztem meg, de azzal nemigen lehet DNS-t csinálni, maximum analizálni. Így a másodikat már meg sem néztem.
  • Doktor Kotász #96
    "A sci-fi-vel nem vitatakozom, olvasom és szórakozok rajta."

    Nem sci-fi, hanem húrelmélet. Mellesleg sok sci-fit láttam, de sehol sincs benne szó róla. A sci-fi ilyennel nem foglalkozik. Kimondja, hogy hypertér vagy szubtér és kész. Hogy az mi, az lényegtelen.

    Szóval a húrelmélet szól erről. Stephen Hawkingnak volt egy elmélete a fekete lyukak párolgásáról. Nagy szerepe van benne a virtuális részecskéknek. Elmélete szerint a tér minden pontja egy virtuális részecskepár, illetve ezek hálózata. Ami meggyőz, és valószínűsítem, hogy ez így van, hogy van olyan fizikai állandó, amit elméletileg kiszámoltak, de gyakorlatilag később kiderült, hogy nem annyi. Véletlenül annyi lett, mint amit ez a modell jósolt.
    Az elmélet leegyszerűsítve a tér többdimenziós, de a dimenziók a három térdimenzión kívűl mindegyik önmagába hurkolódik vissza. Ezeknek a hurkoknak a rezgései a kvantumtulajdonságok. A töltés a tömeg, stb. Nem fény terjed a valóságban, nem az anyagi részecskék mozognak, hanem a szomszédos térelemek tulajdonságai cserélnek gazdát. Hasonlít a klasszikus éter fogalmára. Az elmélet szerint a tér nem üres, hanem dugig van egymással ellentétes tulajdonságó részecskékkel. A mi általunk észlelt részecskék pedig nem mások, mint ezeknek a virtuális részecskéknek a rezgései.
    Tehát amikor te arrébb lépsz, nem te lépsz arrébb, hanem a tér más részecskéi veszik fel a te tulajdonságaidat. Nagyon meredek elmélet, de ha belegondolsz, ez túlmutat a materializmuson. Süt inkább visszakanyarodik a miszticizmushoz, ahol nem anyag, hanem energia és rezgések vagyunk, semmi többek.
    Amikor azt mondom, hogy a tér tágul, akkor azt mondom, hogy ezek a virtuális részecskék teremtődnek. Az összenergiájuk zérus. Mintha a rezgő húrok időnként létrehoznának két ellentétes virtuális részecskét, azaz egy újabb húrt, de ettől az univerzum energiája nem változik, csak nagyobb lesz maga a tér.
    Ha azt gondolod, hogy ez valami torz materialista világnézet, akkor nagyon tévedsz. Mert ez valójában nagyon transzcendens. Az ősrobbanás meg nem volt más, mint az első virtuális részecskepár megjelenésével a téridő létrejötte a semmiből.
    Ha alapszinten érdemel, a téma, akkor olvasd el Leon Ledermann: Az isteni atom című könyvét. Nobel-díjas atomfizikus, és sok más tudós munkáira is utal. Például Hawkingra.