Hunter

Milliónyi szerves molekula egy meteoritban

Tudósok megerősítették, hogy egy 40 évvel ezelőtt földet ért meteorit több millió különböző szerves összetevőt tartalmaz.

A szóban forgó űrkőzet a Murchinson nevet viseli, és elvileg még a Napnál is idősebb lehet. "Ezeknek az információknak a birtokában meg tudjuk mondani, mi történt a Naprendszer születése során" - nyilatkozott a BBC-nek a kutatás vezetője, dr. Philippe Schmitt-Kopplin, a németországi Neuherbergben működő Ökológiai Kémiai Intézet munkatársa. "A meteoritok olyanok, mint egyfajta fosszília. Amikor megpróbáljuk megismerni, vissza kell tekintenünk az időben."

A kutatók szerint a sok különböző vegyület azonosítása azt bizonyítja, hogy a kezdetleges Naprendszer nagyobb molekuláris sokszínűséggel rendelkezett, mint a Föld. A Murchinson meteorit a vele azonos nevű ausztrál város közelében landolt 1969-ben. Korábban is elemezték már különböző elemek után kutatva, azonban a mostani volt az első nem célzott analízis, ami a szénalapú vegyületek rendkívüli sokaságát tárta a kutatók elé.

A tanulmányhoz több nagy felbontású elemző eszközt vonultattak fel, köztük a színképelemzést, amikkel 14 000 különböző összetevőt azonosítottak a meteorit egy mintájában, melyek között nem kevesebb, mint 70 aminosav található. A kutatók a kapott adatokat kivetítették a teljes meteoritra és a hasonló molekulák űrben való elrendeződéséről szerzett ismereteink alapján kiszámították, hogy a Murchinson több millió különböző vegyületet tartalmazhat.

"Az elemzési technikáknak azonban még mindig vannak korlátai" - tette hozzá Schmitt-Kopplin. "Össze kell zúznunk a meteorit magjának néhány milligrammját, hogy lehetővé tegyük az oldószerekkel történő extrakciót, ezért csak a kivonható hányadot látjuk" - magyarázta. "Ezen felül csak a tömegspektrométer ionizációs forrásával előállított ionokat észleljük. Különböző típusú ionizációs forrásokkal többet látnánk."

A tudósok meggyőződése, hogy a Murchinson-meteorit még a Nap kialakulása előttről származik, a becslések szerint 4,65 milliárd éves lehet. A kutatók szerint a korai Naprendszer több ősi anyagfelhőjén is áthaladhatott, szerves vegyületeket gyűjtve magába. Schmitt-Kopplin reméli, felfedezéseik hozzá járulnak a földi élet eredetéről folyó vitákhoz. "Szerintem akik ezen a területen dolgoznak és rendelkeznek ezzel az ismerettel, tovább tudják szőni elméleteiket és talán megerősítést is találnak egyes hipotéziseikre" - mondta. "Honnan jöttünk és mi történt előtte? Mindannyiunkat foglalkoztatnak ezek a kérdések."

A német csapatnak nem ez volt az első meteorit elemzése, azonban elmondásuk szerint a Murchinson volt eddig a legösszetettebb a tanulmányozott példányok közül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #41
    Azért álmatlan éjszakákon belenézel te is...
  • Loverman #40
    vicces, egy filmes hírhez alig ha ketten szólnak, itt meg gyűlik a sok meg nem értett (és rejtőző) fizikus/kémikus/biológus, köztük a legJOBBIK, a vadmagyar epikurosz :D szoktátok olvasni a blogját? nem, én sem :D
  • Epikurosz #39
    Én eddig azt hittem, hogy a földről elpárolgó, a felhőkben összegyűlő, majd csapadék formájában a földre visszahulló víz steril. Hát nem!
  • Aradebil2 #38
    egy kis előképzettség nem árt de gugli meg wiki

    Rövid felezési idejű izotópok jelenlétének jelentősége
    CAI és kondrumok olyan izotópokat tartalmaznak, amelyek 4,6 milliárd éve rövid
    felezési idejű izotópok radioaktív bomlása során jöttek létre.
    Pl. 26Al -> 26Mg, 60Fe -> 60Ni, 41Ca -> 41K
    Az 26Al felezési ideje 740000 év, azaz már rég lebomlott. Azonban a primitív
    meteoritokban többlet mennyiségben van jelen 26Mg izotóp, amiből visszaszámolható az egykori 26Al/ 27Al izotóparány.
    A különböző 26Al/ 27Al izotóparány a kondrumokban és CA zárványokban arra utal,
    hogy ezek különböző időben alakultak ki (relatív kronométer) – a számítások szerint a
    kondrumok a CA zárványok képződését követően mintegy 1-3 millió évvel később
    alakultak ki.
  • Aradebil2 #37
    és ezt miért kellett sokadszorra is bebizonyítani?én ezt így tanultam,sőt 80as években íródott tankönyv is tényként írja le,megjegyezve hogy még vannak kételkedők...
  • kow83 #36
    Szerintem ne próbálja meg, jobb lesz mindenkinek.
  • Lalee1 #35
    Nem szoktam itt a tudományos részlegnél hozzászólni a dolgokhoz, nem érzem elég tájékozottnak magam, ezért inkább a jó öreg, hallgatok, tehát bölcs maradok elvet követem. Ellenben a cikkeket és a hozzászólásokat el szoktam olvasni, próbálva kiszűrni a hasznos információt, annak reményében, hogy ragad rám vmi.
    Te viszont valami elképesztő - ahogy előttem írták - "veszélyes" vagy.
  • rágógumi #34
    ez a szantai gyerek elég veszélyes :D
  • philcsy #33
    "A napnál nem lehet öregebb egy kőzet"
    Feltéve hogy csak a naprendszer létezik. De képzeld el vannak akik azt állítják vannak más "napok".
  • philcsy #32
    Te miről beszélsz?
    "NE legyetek már ekkora hülyék ha valami felrobban nem fény kíséri akkor mi a faszom volt elöbb ha nem a nap?"
    Azt vágom hogy valamit akartál mondani, de próbáld meg újra.